TSE eli tarttuva sienimäinen aivorappeuma (transmissible spongiform encephalopathy) on kokoomanimi usealle, eri eläinlajeilla esiintyvälle samankaltaiselle taudille. Tunnetuimmat eläimillä esiintyvät TSE -taudit ovat nautojen BSE ja lampaiden ja vuohien scrapie.
Ilmoitusvelvollisuus
Eläinten pitäjän on ilmoitettava välittömästi kunnaneläinlääkärille, jos hän huomaa eläimissään TSE -tautiin viittaavia oireita. Tyypillisiä muutoksia taudin alkuvaiheessa ovat käytöksen muutos ja eläimen arkuus. Taudin edetessä sairastuneella eläimellä on tasapaino- ja liikehäiriöitä, vapinaa ja kouristuksia. Taudin loppuvaiheessa eläin voi jäädä makaamaan pääsemättä enää ylös. Lampaalla ja vuohella scrapie voi aiheuttaa myös laihtumista ja voimakkaan kutinan, josta on johdettu sen suomenkielinen nimikin: ”kutkatauti”.
Myös kuolleista tai tilalla lopetetuista eläimestä on ilmoitettava kunnaneläinlääkärille, jos eläimellä oli ennen kuolemaansa hermostollisia oireita. TSE-taudin oireet vaihtelevat suuresti eikä tautia voida todeta varmuudella elävästä eläimestä. Tauti todetaan kuolleen eläimen aivoista laboratoriossa tehdyillä tutkimuksilla.
Mahdollisesti TSE -tautia sairastavaa eläintä ei saa siirtää pitopaikastaan. Jos läänineläinlääkäri epäilee, että kyseessä on todellinen epäily TSE –taudista (ns. virallinen eläintautiepäily) läänineläinlääkäri voi määrätä eläimen eristettäväksi tai lopetettavaksi. Jos eläin määrätään lopetettavaksi, niin siitä otetaan lopetuksen jälkeen näytteet TSE –taudin tutkimusta varten. Lisäksi läänineläinlääkäri voi päätöksellään rajoittaa pitopaikan eläinten siirtämistä. Läänineläinlääkäri ohjaa ja valvoo toimenpiteitä, jos TSE tautia epäillään tai kun se on todettu. Eläinten pitäjän on noudatettava viranomaisen määräyksiä TSE-taudin leviämisen estämiseksi sekä annettava valvontaviranomaiselle välttämättömät tiedot TSE -taudin alkuperän ja levinneisyyden selvittämiseksi.
Täydentävät ehdot20177.4.2016