Tilanpitäjän on varmistettava, että sisämarkkinakaupassa eli tilalle muista EU-maista saapuneet ja tilalta muihin EU-valtioihin lähetetyt lampaat, vuohet, niiden sukusolut tai alkiot täyttävät siirroille asetetut terveysehdot. Norjan ja Sveitsin osalta noudatetaan vastaavia ehtoja kuin sisämarkkinakaupassa. Täydentävien ehtojen tarkastuksen yhteydessä viranomaiset tarkastavat terveystodistuksista, että EU-maiden välisille siirroille asetettuja ehtoja on noudatettu TSE-tautien osalta. EU:n ulkopuolelta tuotaville eläimille TSE -ehtojen täyttyminen varmistetaan eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen yhteydessä.
TSE-tautiehdot sisämarkkinakaupassa
Tilanpitäjän tulee huolehtia siitä, että kunnaneläinlääkäri tarkastaa tilalta toiseen EU:n jäsenvaltioon siirrettävät lampaat tai vuohet ennen eläinten lähettämistä tilalta. Kunnaneläinlääkäri myöntää eläimille sisämarkkinakaupassa vaadittavan terveystodistuksen todettuaan, että ehdot täyttyvät.
Tilanpitäjän tulee tarkastaa muista EU:n jäsenvaltioista tilalle saapuneet vuohet ja lampaat sekä lampaiden tai vuohien sukusolut ja alkiot ja varmistaa, että niille myönnetyissä terveystodistuksissa eläinten terveyttä koskevat ehdot, mukaan lukien TSE-tauteja koskevat ehdot, täyttyvät. Jos ehdot eivät täyty, tilanpitäjän on otettava yhteyttä kunnaneläinlääkäriin.
TSE-tautiehdot tuonnissa EU:n ulkopuolelta
Tilanpitäjän tulee huolehtia, että EU:n ulkopuolelta tilalle saapuneet naudat, lampaat ja vuohet sekä lampaiden ja vuohien sukusolut ja alkiot ovat tulleet EU:n alueelle eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen kautta ja niiden mukana on tässä tarkastuksessa myönnetty CVEDA asiakirja, joka on säilytettävä vastaavasti kuin terveystodistus ja muut asiakirjat.
Kirjanpitovelvollisuus
Tilanpitäjän tulee pitää kirjaa tilalle ulkomailta saapuneista ja tilalta muihin EU:n jäsenvaltioihin siirretyistä eläimistä, sukusoluista ja alkioista. Kirjanpitoa on säilytettävä vähintään viisi vuotta lähetysten saapumisen tai lähtemisen jälkeen. Kirjanpidosta on selvittävä seuraavat tiedot:
- tiedot tuoduista eläimistä sekä niiden tunnisteet;
- eläinten määrät;
- tiedot toimitettujen eläinten lähettäjästä, lähtöpaikasta, vastaanottajasta ja määräpaikasta;
- tuontipäivämäärä;
- tiedot siitä, mitä asiakirjoja toimituksen mukana on seurannut. Hyvä käytäntö on ottaa kopiot asiakirjoista ja arkistoida ne;
- jos vastaanotettuja eläimiä luovutetaan eteenpäin, seuraavat tiedossa olevat vastaanottajat sekä toimituksen ajankohta.
Lisätietoja:
Eläinten maahantuonti, sisämarkkinakauppa ja vienti
Eläinten terveysvalvonta