Tvärvillkoren är en uppsättning grundläggande krav som måste följas som villkor för de flesta jordbrukarstöden. Tvärvillkoren består av krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden samt föreskrivna verksamhetskrav som anknyter till odlingen. De föreskrivna verksamhetskraven hänför sig till miljöfrågor, folkhälsa, växtskydd samt djurens hälsa och välbefinnande.
Tabell 1. Den helhet som tvärvillkoren utgör
Villkoren gäller de flesta jordbruksstöden
När du ansöker om stöd som EU finansierar helt eller delvis eller ansöker om vissa nationella jordbruksstöd, ska du känna till och följa tvärvillkoren. Nedan förtecknas de stöd som förutsätter att man följer villkoren i denna guide. Förutom tvärvillkoren omfattas jordbrukarstöden också av egna villkor som är mer krävande än villkoren.
För alla stöd som förtecknas i tabellen krävs att man följer tvärvillkoren
• Grundstöd
• Förgröningsstöd
• Stöd till unga jordbrukare
• Bidrag för jordbruksgrödor
• Får- och getbidrag
• Bidrag för mjölkkor
• Bidrag för nötkreatur
• Miljöersättning (miljöförbindelse och miljöavtal)
• Ersättning för ekologisk produktion
• Kompensationsbidrag
• Ersättning för djurens välbefinnande
• Nordligt hektarstöd (Bara en del av kraven på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden berör det nordliga hektarstödet. Kraven gäller för statsrådets förordning (4 /2015) 4 §, 11 §, 12 § 3 mom. och 13—15 §)
Tvärvillkoren ska tillämpas på all jordbruksmark som sökanden har och all jordbruksverksamhet som sökanden bedriver. Tvärvillkoren ska iakttas under hela kalenderåret (1.1 -31.12).
När du ansöker om jordbrukarstöd är du ansvarig för att tvärvillkoren följs under hela kalenderåret även om ett skifte inte är i din besittning hela tiden. Om besittningen av ett skifte ändras under kalenderåret ska du vid behov skriftligt säkerställa med den andra parten att tvärvillkoren följs. Vid en eventuell försummelse påförs tvärvillkorssanktionen den jordbrukare som ansökte om stöden det aktuella året.
Vad menas med jordbruksmark
Med jordbruksmark menas arealen av odlad åker, permanenta grödor samt permanenta gräsmarker och betesmarker.
Man övervakar att villkoren iakttas genom gårdsbesök med inspektioner. Inspektioner kan göras också på t.ex. sådana gårdar där man i samband med någon annan kontroll har märkt att tvärvillkoren försummats. Försummelser av tvärvillkor som upptäckts vid kontrollerna minskar samtidigt beloppet av alla stöd för vilka iakttagandet av tvärvillkor är ett krav.
En guide om tvärvillkor
Från och med 2015 finns det bara en guide om tvärvillkor som behandlar den helhet som tvärvillkoren utgör. De tidigare guiderna, ”Odlingssätt och miljövillkor” som utgavs av Landsbygdsverket och guiden ”Märkning och registrering av djur, växtskyddsmedel, foder, livsmedel, anmälan av djursjukdomar och djurens välbefinnande”, som utgavs av Livsmedelssäkerhetsverket Evira, gäller inte längre i fråga omför de stöd som ansöks från och med år 2015.
Ändringarna av tvärvillkoren tas upp i kapitlen över de olika ämneshelheterna. Om det blir ändringar i tvärvillkoren eller i övervakningen av dem införs de i tvärvillkorsguiden som uppdateras årligen. Du beaktar väl också att bara gällande författningar är officiella juridiska källor.
Vilka villkor tas upp i guiden
De tvärvillkor som behandlas i guiden anknyter till skötsel och användning av jordbruksmark, folkhälsa, djurhälsa och växtskydd samt djurens välbefinnande. Guiden redogör för kraven på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden samt föreskrivna verksamhetskrav. Dessa anknyter till omsorgsfull lagring och användning av stallgödsel, skydd för fåglar och skydd av naturtyper, märkning och registrering av djur, användning av växtskyddsmedel, livsmedelssäkerheten, foder, djursjukdomar samt djurens välbefinnande.
Dessa krav har som mål att bibehålla åkrarna i gott odlingsskick, undvika utsläpp till vattendragen och upprätthålla naturens mångfald, att livsmedel och foder som produceras på gårdarna är säkra och att produktionsdjuren mår bra. Sökanden ska ha kännedom om tvärvillkoren. Ta hänsyn till tvärvillkoren exempelvis när du
- planerar sådd, gödsling och växtskyddsåtgärder
- odlar
- utför iståndsättningsåtgärder på jordbruksmark
- bekämpar flyghavre och jätteloka
- lagrar och sprider stallgödsel
- odlar på grundvattenområden
- odlar på Natura 2000 -områden
- använder yt- och/eller grundvatten till bevattning
- producerar produkter som ska användas som livsmedel eller foder
- håller produktionsdjur.