På en gård där det ansamlas stallgödsel från animalieproduktionsdjur ska det finnas ett utrymme för lagring av stallgödseln. Gårdens gödselstad ska rymma den stallgödsel som ansamlas under en 12-månadersperiod, med undantag av den stallgödsel som blir kvar på betesmarken under betesperioden. För nötkreaturens del kan man beakta mängden stallgödsel som blir kvar på betesmarken under högst fyra månader.
För nötkreatursslag som föds upp utomhus året runt kan man beakta hela utevistelseperioden när kravet på gödselstadens volym räknas ut. Beakta ändå att stallgödseln regelbundet måste avlägsnas från rastgårdar, framför allt utfodrings- och dricksplatser, samt från områden där djuren i allmänhet trivs och att den stallgödseln måste lagras i en gödselstad.
Om djuren tillbringar nätterna i djurstallet kan endast hälften av betessäsongen beaktas vid uträkningen av gödselvolymen, d.v.s. för nötkreatur två månader. För den mängd gödsel som regelbundet samlas in från rastgårdar och permanenta utfodringsplatser och som inte direkt kan utnyttjas för gödsling ska det finnas lagerutrymmen.
När du räknar ut minimivolymen för gödselstaden kan du beakta jordbrukarnas gemensamma gödselstäder och ströbäddar i lösdriftsstall. En mindre storlek på gödselstaden är möjlig också om du överlåter stallgödsel till en annan jordbrukare för att lagras eller användas genast, eller om du överlåter stallgödsel till en sådan användare (t.ex. en komposterings- eller biogasanläggning), som har ett tillstånd enligt miljöskyddslagen att ta emot stallgödsel.
Grunderna för dimensionering av gödselstäder enligt förordningen om begränsning av vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsodling anges i tabell 5. I tabellen anges riktgivande volymer för urin, flytgödsel, torrgödsel och strögödsel av olika produktionsdjur. Lagringsutrymmets storlek beror på hur stallgödseln behandlas (Tabell 6).
Tabell 5. 12 månaders lagring per djur/per djurplats enligt typ av gödsel (m3/djur/år, utan regnvatten).
Tabell 6. Lagringsutrymmets storlek beror på hur stallgödseln behandlas.
Om du redan har en befintlig gödselstad, eller om din ansökan om bygglov har blivit anhängig före 1.4.2015, tillämpas alltjämt tabellen (Tabell 7) i statsrådets förordning om begränsning av utsläpp i vattnen av nitrater från jordbruket (931/2000) när det gäller kraven på volymen för gödselstäder.
Tabell 7. Riktgivande lagringsvolym per djur (djurplats) för gödselplattor samt för urin- och flytgödselbehållare (m3) enligt
nitratförordningen (931/2000), när lagringstiden för gödseln/urinen är 12 månader.
Om det ansamlas högst 25 m3 torrgödsel om året eller om du lagrar högst 25 m3 torrgödsel åt gången på gården får du lagra gödseln på ett tätt flak eller ett motsvarande underlag som står under tak eller som täcks med en presenning.
Om du tar emot och lagrar stallgödsel ska du ha en gödselstad som dimensioneras enligt den mängd som tas emot per år. Ingen gödselstad behövs om du förvarar torrgödsel eller organiska gödselfabrikat med en torrsubstans på minst 30 % på åkern under spridningstiden i högst fyra veckor i väntan på spridningen.
Tvärvillkor201712.12.2016