Krav gällande djurens välbefinnande som hänför sig till kontrollen av tvärvillkoren i fråga om andra produktionsdjur
I den här gruppen ingår bl.a. hästar, bison, hägnade hjortar, strutsfåglar, ankor, myskankor, gäss, kalkoner, pälsdjur, broilrar, hägnat vilt (bl.a. vildsvin, kronhjort, europeisk mufflon, rådjur, fasan, rapphöna), vaktlar, kaniner och hägnade renar.
Alla produktionsdjur ska få tillräckligt mycket foder av god kvalitet som är lämpligt för dem och tillräckligt att dricka. Vid utfodringen ska behoven hos varje djurslag beaktas, och man ska se till att vart och ett djur får i sig tillräckligt med näring.
För alla produktionsdjur ska man säkerställa att kraven på utrymme och förhållanden på djurhållningsplatsen uppfylls, till exempel att belysningen är lämplig och tillräckligt god, så att djuren kan inspekteras och skötas på ett tillfredsställande sätt. Sjuka och skadade djur ska också skötas och djuren ska ha tillräckligt skydd mot ogynnsamma väderförhållanden.
Krav för alla produktionsdjur.
- Djurhållningsplatsen och dess byggnader och anordningar är i gott skick och trygga för djuren.
- De material som djuren kommer i kontakt med är trygga, kan rengöras grundligt och kan desinfekteras.
- Utrymmena och anordningarna rengörs och desinfekteras tillräckligt.
- Djurstallets golv är sådana att de inte orsakar djuren någon skada.
- Fållan är säker och hålls lämpligt torr.
- Fållans stängsel är trygga och i gott skick samt av ett material som är lämpligt för djuren.
- Djuren inspekteras tillräckligt ofta.
- Antalet djur som dött på gården bokförs.
- Vattnings- och utfodringssystemets funktion kontrolleras dagligen.
- Ett reservsystem finns med tanke på störningar i vattnings- och utfodringssystemets funktion.
- Om automatiska vattnings- eller utfodringssystem används, skall djuren vänjas vid att använda dem.
Dessutom finns de nya kraven för vart och ett djurslag uppräknade invid djurslaget i fråga.
Hjortar
I denna guide avses med hjort vitsvanshjort, dovhjort, vildren, rådjur, sikahjort och kronhjort.
Krav för hjortar utöver de ovan nämnda kraven som gäller alla produktionsdjur.
Hjortarna har en lämplig, torr och ren liggplats.
Temperaturen är lämplig för hjortarna.
Djuren binds inte på ett sätt som orsakar lidande.
Hjorthägnets terräng, växtlighet och mark ska vara lämpliga för hållning av hjortar i hägn. Minst 10 % av hjorthägnets yta ska bestå av skog eller buskmark. Antalet hjortar ska stå i lämplig proportion till hägnets storlek, terräng och växtlighet.
Ventilationen i djurstallet ska vara tillräcklig så att luftfuktigheten, drag och halterna av damm och skadliga gaser inte äventyrar djurens hälsa eller välbefinnande.
Hjortar som rör sig i samma grupp ska kunna äta samtidigt. En hjort högre upp på den sociala rangskalan får inte tillåtas dominera hela foderplatsen. Varje hjort i hägnet ska ha tillfälle att äta i lugn och ro.
Vid tillskottsutfodring ska plötsliga förändringar i fodrets sammansättning eller fodermängden undvikas. Hjortfodret får inte onödigt förorenas. Hjortarnas foder- och vattenbehållare ska hållas rena.
Strutsdjur
I denna guide avses med strutsdjur struts, emu och amerikansk nandu (vanlig nandu eller rhea).
Utöver de ovan nämnda (i början av bilaga 2) kraven som gäller alla produktionsdjur berörs strutsdjur också av följande krav.
Strutsfåglarna har en tillräckligt stor, lämplig, torr och ren liggplats.
I en farm för en avelsgrupp finns ett lämpligt område för äggläggning. Över tre månader gamla strutsfåglar hålls inte kontinuerligt inne i djurstallet.
Djuren binds inte på ett sätt som orsakar lidande. Fjädrar plockas inte från en levande strutsfågel.
Djurstallet ska ge strutsfåglarna skydd mot ogynnsamma väderleksförhållanden som köld, snö, is, vind, regn och snösörja. Djurstallet ska vara dragfritt och torrt, temperaturen, ventilationen och belysningen i djurstallet ska vara lämplig för de djur som det är avsett för. Elledningar ska placeras så att de är utom räckhåll för djuren.
Foder som ges till strutsfåglarna ska vara näringsrikt och balanserat samt vid behov kompletterat med mineraler. För att hindra uppkomsten av ledskador och skador på benstommen ska särskild uppmärksamhet fästas vid fodrets sammansättning. Strutsfåglarna ska ha tillgång till grovt och färskt foder som är lämpligt för dem. Under tre månader gamla kycklingar ska hela tiden ha tillgång till foder. Plötsliga förändringar i utfordringen ska undvikas. Djuren ska hela tiden ha tillgång till dricksvatten.
För matsmältningen ska över fem dagar gamla strutsfåglar ha tillgång till små mängder av grus eller småsten av lämplig storlek.
Hästar
I denna guide avses med häst hästar, ponnyer, åsnor och motsvarande hovdjur.
Utöver de ovan nämnda (i början av bilaga 2) kraven som gäller alla produktionsdjur berörs hästar också av följande krav.
Hästarna har tillgång till en lämplig, ren och torr liggplats. Flytande sekret avlägsnas på ett behörigt sätt eller absorberas i ströet.
Kraven som rör uppbindning av hästar uppfylls.
Rasthagarna och betena ska vara tillräckligt stora.
Ett djur i vård ska ges sådan föda och dryck av god kvalitet som är lämplig för djuret. Det är förbjudet att ge djur i vård sådan föda och dryck som är farlig för djurets hälsa. Det foder som ges åt hästen ska vara näringsrikt och balanserat och vid behov kompletteras med mineraler.
Ventilationen i djurstallet ska vara sådan att luftfuktigheten och halterna av damm och skadliga gaser inte stiger till en skadligt hög nivå. Temperaturen och belysningen i djurstallet ska vara lämplig för hästarna. Om ventilationen i djurstallet i huvudsak baserar sig på mekanisk ventilation ska det även vid eventuella fel i ventilationsanordningen vara möjligt att åstadkomma en ventilation som är tillräcklig med tanke på djurens hälsa och välbefinnande. I en mekanisk ventilationsanordning ska det vid behov finnas ett larmsystem som slår larm vid störningar i ventilationen. Alarmsystemet måste testas regelbundet.
Ensambox
Utrymmeskraven i tabellen här ovan gäller inte tillfällig och kortvarig förvaring av hästar, t.ex. under tävlings-, utställnings- eller motsvarande resor.
Hästar i grupp
När hästar hålls i grupp ska det för varje påbörjad grupp om 10 hästar finnas en sjukbox eller något annat ändamålsenligt och vid behov uppvärmbart utrymme för avskiljande och vård av hästarna.
Spilta
Spiltans bredd ska vara minst lika stor som hästens mankhöjd plus 10 cm och spiltans längd minst lika med hästens längd plus 25 cm. Av mellanväggen mellan spiltorna ska väggens fasta del vara minst lika hög som hästens mankhöjd multiplicerad med 0,9.
Bison
I den här guiden avses med bison en amerikansk bison.
Utöver de ovan nämnda (i början av bilaga 2) kraven som gäller alla produktionsdjur berörs bison också av följande krav.
Bisonoxarna har en tillräckligt stor, lämplig, torr och ren liggplats.
Temperaturen är lämplig för bisonoxarna.
Ventilationen i djurstallet ska vara tillräcklig så att luftfuktigheten, draget och halterna av damm och skadliga gaser inte äventyrar djurens hälsa eller välbefinnande.
Djuren binds inte på ett sätt som orsakar lidande.
Antalet bison ska stå i lämplig proportion till hägnets storlek, terräng och växtlighet. I hägnet ska det för varje påbörjad grupp om 3 fullvuxna djur finnas utrymme motsvarande minst en hektar.
Bison som rör sig i samma grupp ska kunna äta samtidigt. Varje djur ska ha möjlighet att äta i lugn och ro och djur som står högt på den sociala rangskalan ska inte tillåtas att dominera utfodringsplatsen.
Bisonen ska dagligen ha tillgång till dricksvatten i tillräckliga mängder.
Det foder som ges åt bisonen ska vara näringsrikt och balanserat och vid behov kompletteras med mineraler. Bisonen ska dagligen ha tillgång till stråfoder i tillräckliga mängder. Vid utfodringen ska plötsliga förändringar i fodrets sammansättning eller fodermängden undvikas. Bisonens foder får inte onödigt förorenas. Deras foder- och vattenbehållare ska hållas rena.
Ankor, gäss och myskankor
Utöver de ovan nämnda (i början av bilaga 2) kraven som gäller alla produktionsdjur berörs ankor, gäss och myskankor också av följande krav.
Fåglarna har en tillräckligt stor, lämplig, torr och ren liggplats.
Utrustningen och inredningen i förvaringsutrymmet för fåglarna är anpassade till fågelarten. Fjädrar eller dun plockas inte från levande fåglar.
Temperaturen är lämplig för fåglarna.
Ventilationen i djurstallet ska vara sådan att luftfuktigheten, luftströmningens hastighet, och halterna av damm och skadliga gaser inte stiger till en skadligt hög nivå.
Om ventilationen i djurstallet i huvudsak baserar sig på mekanisk ventilation, ska det även vid eventuella fel i ventilationsanordningen vara möjligt att åstadkomma en ventilation som är tillräcklig med tanke på fåglarnas hälsa och välbefinnande. I en mekanisk ventilationsanordning ska det vid behov finnas ett larmsystem som slår larm vid störningar i ventilationen. Alarmsystemet måste testas regelbundet.
Fåglarna ska hela tiden ha tillgång till tillräckligt mycket foder och dricksvatten. Fodret ska vara näringsrikt och balanserat och vid behov kompletteras med mineraler. Anordningar och redskap avsedda för utfodring och vattning av fåglar ska hållas rena. Fodret eller dricksvattnet får inte förorenas med avföring.
Särskild uppmärksamhet ska fästas vid att omgivningen omkring fåglarnas dricksplatser och andra vattenkärl hålls tillräckligt torr.
I förvaringsutrymmen för över fyra veckor gamla ankor som hålls för köttproduktion får det finnas högst 16 kg ankor/m². Om fåglarna har tillgång till en utomhusinhägnad varje dag får det i förvaringsutrymmet finnas högst 20 kg ankor/m². I förvaringsutrymmen för över fyra veckor gamla gäss som hålls för köttproduktion får det finnas högst 14 kg gäss/m². Om fåglarna har tillgång till en utomhusinhägnad varje dag får det i förvaringsutrymmet finnas högst 18 kg gäss/m². Utomhusinhägnaden eller andra utomhusområden är tillräckligt stora.
I förvaringsutrymmen för ankor som hålls för avel ska det finnas minst 0,5 m² utrymme för varje anka. Om fåglarna har tillgång till en utomhusinhägnad varje dag ska det i förvaringsutrymmet finnas minst 0,25 m² utrymme för varje anka. I förvaringsutrymmen för gäss som hålls för avel ska det finnas minst 1 m² utrymme för varje anka. Om fåglarna har tillgång till en utomhusinhägnad varje dag ska det i förvaringsutrymmet finnas minst 0,5 m² utrymme för varje gås. Fågelmödrar som används för avel har tillräckliga och ändamålsenliga utrymmen för äggläggningen.
Kalkoner
Utöver de ovan nämnda (i början av bilaga 2) kraven som gäller alla produktionsdjur berörs kalkoner också av följande krav.
Kalkoner hålls endast i system med golvanläggning. Fåglarna har en tillräckligt stor, lämplig, torr och ren liggplats.
Fågelmödrar som används för avel har tillräckliga och ändamålsenliga utrymmen för äggläggningen.
Djuren binds inte på ett sätt som orsakar lidande.
Storleken på en grupp kalkoner som hålls i samma utrymme ska vara lämplig i förhållande till fåglarnas ålder, storlek, kön och det utrymme som finns till förfogande. I förvaringsutrymmet ska kalkonerna kunna stå i normal ställning, vända sig, flaxa, putsa sig, förverkliga sociala beteendemönster som är typiska för kalkoner och springa undan andra kalkoner. Utomhusinhägnaden är tillräckligt stor.
Ventilationen i djurstallet ska vara sådan att luftfuktigheten, luftströmningens hastighet och halterna av damm och skadliga gaser inte stiger till en skadligt hög nivå. Temperaturen ska vara lämplig för de kalkoner som hålls i djurstallet. När djurens hälsa och välbefinnande är beroende av ett mekaniskt ventilationssystem, måste det vara möjligt att ordna en tillräcklig luftväxling i djurstallet för att trygga djurens hälsa och välbefinnande även vid eventuella störningar i det mekaniska ventilationssystemet. I ett mekaniskt ventilationssystem ska det finnas ett larmsystem som slår larm vid störningar i ventilationen. Alarmsystemet måste testas regelbundet.
Kalkonerna ska ha tillgång till tillräckligt med foder av lämplig näringssammansättning och ständig tillgång till dricksvatten. Höjden på utfodrings- och vattningsanordningarna ska justeras allt efter som kalkonerna växer så att alla kalkoner kan äta och dricka utan svårighet. Dricksvattenkonsumtionen och vid behov även foderkonsumtionen ska kunna följas upp. Det ska finnas tillräckligt utrymme på utfodrings- och dricksplatser så att det inte uppstår onödig konkurrens om vatten eller foder.
Anordningar och redskap avsedda för utfodring och vattning av fåglar ska hållas rena. Fodret eller dricksvattnet får inte förorenas med avföring. Vid utfodringen ska plötsliga förändringar i fodrets sammansättning eller fodermängden undvikas.
Pälsdjur
I den här guiden avses med pälsdjur mink, iller, räv (blåräv, silverräv och rödräv), chinchilla och sumpbäver, som föds upp med tanke på pälsproduktion eller annat motsvarande ändamål. Kraven gäller till viss del också uppfödning av mårdhund (sjubb) och sobel.
Utöver de ovan nämnda (i början av bilaga 2) kraven som gäller alla produktionsdjur berörs pälsdjur också av följande krav.
Kraven på burens bottennät uppfylls.
Flytande sekret avlägsnas på ett behörigt sätt eller absorberas i ströet.
Pälsfarmen är inhägnad eller djuren förhindras på annat sätt att rymma. Fällor som används för infångande av bortsprunga djur inspekteras minst 2 gånger/dag.
Burarna är placerade så att djuren i de olika burarna inte kommer åt att skada eller smutsa ner varandra. Burarna är placerade så högt uppe att utrymmet under dem kan rengöras. Mellan burraderna finns tillräckligt utrymme.
Lyans öppning ska vara sådan att ett fullvuxet djur kan röra sig genom den utan problem, men att nyfödda valpar inte kan falla ur boet. Valpar får inte avvänjas från modern för tidigt.
Medicinsk behandling bokförs.
I rävburarna finns en hylla placerad på lämplig höjd. Under valpningsperioden finns i rävarnas djurhållningsplats en tvådelad lya. I lyan ska det vid behov finnas en tillräcklig mängd strö. I förvaringsutrymmet för mink och iller finns året runt en lya, som är ströad och tillräckligt stor.
Förvaringsutrymmet ska ge pälsdjuren tillräckligt skydd mot ogynnsamma väderleksförhållanden såsom skadlig köld, hetta, vind och regn. Pälsdjurens förvaringsutrymme, utrustning och anordningar ska hållas rena och vid behov desinfekteras.
Det foder som ges åt pälsdjuren ska vara näringsrikt och balanserat och vid behov kompletteras med mineraler.
Djuren ska dagligen ha tillgång till rent vatten i tillräckliga mängder. Djurens drickskärl och –anordningar ska hållas rena, fodret eller dricksvattnet får inte förorenas av urin eller gödsel.
Utrymmeskrav:
Mink och iller
Buren ska vara minst 30 cm bred och exklusive lyan minst 70 cm lång. Buren ska vara minst 45 cm hög.
Räv
Buren ska vara minst 75 cm bred och minst 100 cm lång. Buren ska vara minst 70 cm hög.
Sumpbäver
Den totala ytan på djurhållningsplatsen ska dock vara minst 2 m². Av djurhållningsplatsens golv ska minst 70 % bestå av fast underlag. På djurhållningsplatsen för sumpbäver eller i dess närhet ska det finnas en lämplig vattenbassäng och ett område med fast underlag för rastning.
Chinchilla
Av djurhållningsplatsens golv ska minst 25 % bestå av fast underlag. Chinchilla ska ha möjlighet till dagliga sandbad på djurhållningsplatsen.
Broilrar
Krav för broilrar är utöver de ovan nämnda (sida 91) kraven som gäller alla produktionsdjur.
- Djurtätheten i uppfödningsavdelningarna överstiger inte de tillåtna värdena.
- Alla broilrar har ständigt tillgång till strö som är lagom torrt och luckert på ytan.
- Lägenheten har kompetent personal.
- Åtgärder som orsakar smärta har vidtagits bara av tillåtna skäl.
- Fodret tas bort från broilrarna tidigast 12 timmar före flockens beräknade slakttidpunkt.