1.1 Työryhmät yhdistivät toimijoita ja ottivat kentän haltuun
Vuosi 2016 oli Yrittäjyys-, Nuoriso-, Ympäristö ja ilmasto – sekä Innovaatio-työryhmien kaksivuotiskauden viimeinen vuosi. Ensimmäisen toimintavuoden taustatyö tuottikin nyt tulosta, ja vuoden aikana työryhmät pääsivät yhä enemmän kiinni varsinaiseen kenttätyöhön. Vuoteen mahtui huippuseminaareja, kiertueita, messuja ja valtava määrä työryhmätyöskentelyn kehittämiseen liittyvää ajatustyötä, joka palvelee myös tulevien ryhmien toimintaa.
Esimerkiksi Ympäristö-työryhmä järjesti menestyksekkäitä kansainvälisiä seminaareja, joista yhtenä esimerkkinä marraskuinen Luonnonhoitoa yhdessä! –seminaari. Seminaari kokosi lähes 200 osallistujaa ympäri Eurooppaa eri toimijakentiltä. Kaksipäiväisen tapahtuman ensimmäinen päivä oli englanninkielinen, ja ohjelmassa keskityttiin ulkomaisten esimerkkien esittelyyn mm. Romaniasta, Englannista, Espanjasta, Belgiasta ja Ruotsista. Toinen päivä oli suomenkielinen, ja silloin haettiin yhdessä uusia ideoita ja ratkaisuja luonnonhoitotyön lisäämiseksi Suomessa. Erityistä kiitosta saivat monipuoliset ja innostavat esimerkit ja monipuolinen seminaarimateriaali. Seminaarin esitykset lähetettiin myös suoratoistona, ja niihin voi palata maaseutuverkoston Youtube-kanavalla.
Yrittäjyys-ryhmän yhdessä Suomen Yrittäjien ja MTK:n kanssa järjestämä kiertue kertoi ja esitteli monipuolisesti maaseuturahaston yrittäjille tarjoamia mahdollisuuksia ympäri Suomen. Tilaisuudet kokosivat yhteen paikallisia yrittäjiä ja toimijoita yhteen. Vuoden aikana järjestettiin 11 tilaisuutta ympäri Suomea. Tilaisuudet keräsivät yhteen yli 600 yrittäjää ja yrittäjyydestä kiinnostunutta. Kiertue oli merkittävä osa myös yrittäjyyden teemavuoden viestintää, ja se sai hyvin näkyvyyttä myös mediassa: jättipotti saatiin heti kiertueen lähtölaukauksen yhteydessä Suomen Yrittäjien tekemästä uutisesta, joka nousi Suomen Yrittäjien vuoden 2016 luetuimmaksi jutuksi! Yrittäjille tarjolla tukea tänä vuonna jopa 700 miljoonaa – Harva tietää täyttävänsä kriteerit
Maaseutuverkoston ensimmäiset työryhmät osoittivat, että tämänkaltainen toimintamalli sopii hyvin maaseutuverkostotoiminnan sapluunaan: ryhmät loivat uusia alaverkostoja ja yhteyksiä, jotka vahvistavat toimijakenttää myös vastaisuudessa. Kaikkien työryhmien puheenjohtajat jatkavat myös verkoston ohjausryhmän jäseninä, joten teemojen käsittely ei suinkaan lopu, vaikka ryhmien kaksivuotinen toimintakausi päättyikin.
Yrittäjyys
Katso työryhmän puheenjohtaja Hannu Uusihongon terveiset
Tutustu Yrittäjyys-työryhmän toimintakertomukseen
Ympäristö ja ilmasto
”Työryhmän työn kautta maaseutuverkostoon saatiin kuitenkin mukaan paljon uusia toimijoita ja ennen kokeilemattomia toimintatapoja. — toiminta oli viestintävoittoista ja viestintää tehtiin useilla tasoilla. Samalla saatiin ehkä kirkastettua maaseutuverkostoa ja verkostopalveluiden toimintatapaa myös ympäristöväelle entistä paremmin.”
Tutustu Ympäristö ja ilmasto -työryhmän toimintakertomukseen
Nuoriso
”Kokonaisuudessaan työryhmä on toiminnan tuloksiin erittäin tyytyväinen. Erityisesti päätavoitteessa onnistuttiin hyvin, ja Karhunpesän tuloksia alkaa jo nyt näkyä. Yrittäjiltä saadussa palautteessa Karhunpesä koettiin jopa käänteentekeväksi yritystoiminnan kehittymisen kannalta. — Toimintatonnit olivat erittäin ketterä ja kustannustehokas tapa aktivoida uusia toimijoita maaseutuverkoston toimintaan ja tietoa maaseuturahastosta saatiin jaettua erittäin laajasti nuorille. Kaiken kaikkiaan tapahtumiin osallistui yhteensä yli 3000 nuorta.”
Puheenjohtaja Heidi Siivosen terveiset:
Tutustu ryhmän toimintakertomukseen
Innovaatiot
”Innovaatiotyöryhmän toiminnan kantava ajatus oli toimia ajatushautomona ja ideoiden virtuaalisena pilotointialustana maaseudun innovaatiotoiminnan edistämisessä. Työssään Innovaatio-työryhmä tarkasteli innovaatioita ensisijaisesti maaseutuohjelman näkökulmasta.”
Puheenjohtaja Hilkka Vihisen terveiset:
Tutustu ryhmän toimintakertomukseen
Maaseutuverkoston toimintakertomus 201620.2.2017
”Työryhmätoiminta on hyvä väline sitouttaa eri verkostot toimimaan yhdessä. Toiseksi työryhmät voivat keskittyä vapaammin suppeamman painopistealueen esille nostamiseen ja julkisuudessa pitämiseen”, Hannu Uusihonko, työryhmän pj.
”Haaste on aina saada ihmiset tekemään vapaaehtoista talkootyötä yhteisen hyvän eteen.” (Työryhmien yhteinen koonti)