1 INLEDNING

Le­a­der­grup­per­na och NTM-cen­tra­ler­na ge­nom­för pro­gram­met för ut­veck­ling av lands­byg­den i Fast­lands­fin­land åren 2014–2020. I Fast­lands­fin­land finns det sam­man­lagt 54 Le­a­der­grup­per och 15 NTM-cen­tra­ler, och var och en av dem har en plan för lands­bygds­ut­veck­ling som grun­dar sig på det egna om­rå­dets be­hov. Pro­jekt som byg­ger på dem ge­nom­för pro­gram­met för ut­veck­ling av lands­byg­den i Fast­lands­fin­land i prak­ti­ken.

Den här hand­bo­ken fo­ku­se­rar på ge­nom­fö­ran­det av ut­veck­lings­pro­jekt. Av­sik­ten är att lä­sa­ren ska kun­na bil­da sig en all­män upp­fatt­ning om pro­jekt­verk­sam­het: hur pro­jekt pla­ne­ras, söks, ge­nom­förs och av­slu­tas.

Pro­jekt­verk­sam­he­ten re­gle­ras av la­gar, för­ord­ning­ar och Lands­bygds­ver­kets fö­re­skrif­ter. Den här hand­bo­ken är ett för­sök att pre­sen­te­ra pro­jekt­verk­sam­he­ten på ett jord­nä­ra och be­grip­ligt sätt. Hand­bo­ken har sam­man­ställts av pro­jektak­tö­rer med lång er­fa­ren­het av oli­ka upp­gif­ter: att vara pro­jektak­tör, fun­ge­ra som fi­nan­si­är, ut­fö­ra Le­a­der­ar­be­te och ut­vär­de­ra pro­jekt.

Som un­der­lag har vi an­vänt den fö­re­gå­en­de ver­sio­nen av hand­bo­ken. Vå­ra käl­lor är myn­dig­hets­an­vis­ning­ar, be­stäm­mel­ser på oli­ka ni­vå­er och ma­te­ri­al som oli­ka ak­tö­rer inom lands­bygds­nät­ver­ket har ställt till vårt för­fo­gan­de. Hand­bo­ken har gåtts ige­nom till­sam­mans med pro­jekt- och ut­be­tal­nings­ex­per­ter­na vid NTM-cen­tra­len i Ka­ja­na­land; vi tack­ar Tar­ja, Juha, Pa­a­vo och Pek­ka för hjäl­pen och de vär­de­ful­la kom­men­ta­rer­na!

Hand­bo­ken för pro­jektak­tö­rer är rikt­vi­san­de. Det är all­tid bra att dis­ku­te­ra pro­jekt­ge­nom­fö­ran­det mer in­gå­en­de med pro­jek­tråd­gi­va­re och myn­dig­he­ter i ens egen re­gi­on. Kom­men­ta­rer som gäl­ler hand­bo­ken kan skick­as till ad­res­sen info@ma­a­se­u­tu.fi. Hand­bo­ken kom­mer att ut­veck­las med ut­gångs­punkt i den re­spons som kom­mer in.

Vi hop­pas att vi ge­nom hand­bo­ken kan främ­ja ett smi­digt ge­nom­fö­ran­de av pro­jekt på lands­byg­den.

Ka­ja­na 26.5.2016

Pir­jo och Pä­i­vi
Ou­lu­jär­vi Le­a­der ry

Hand­bok för pro­jektak­tö­rer201711.4.2017