2.1 Utvecklingsprojekt

Syf­tet är att pro­jek­ten ska ska­pa nå­got nytt el­ler för­bätt­ra nå­got som re­dan finns. Kom­mu­ner­nas lag­stad­ga­de upp­gif­ter och sö­kan­de­nas ve­der­tag­na verk­sam­het om­fat­tas inte av stöd.

Inom ra­men för pro­jekt som fi­nan­si­e­ras via Le­a­der och sam­ar­bets­pro­jekt som stöds via NTM-cen­tra­len är det möj­ligt att in­le­da in­ter­na­tio­nellt sam­ar­be­te.

All­män­nyt­ti­ga ut­veck­lings­pro­jekt

Pro­jek­tet gag­nar så många som möj­ligt av dem som bor i det om­rå­de där pro­jek­tet ge­nom­förs. Pro­jek­tet kan ex­em­pel­vis an­kny­ta till ut­veck­ling av lo­ka­la tjäns­ter el­ler by­a­verk­sam­het, el­ler så kan det öka triv­sam­he­ten ge­nom att vår­da mil­jön och land­ska­pet el­ler vär­na om den lo­ka­la kul­tu­ren.

Sam­ar­bets­pro­jekt

I ett sam­ar­bets­pro­jekt finns det minst två par­ter som ut­veck­lar nä­ring­ar­na. Till ex­em­pel fö­re­tag kan sam­ar­be­ta med and­ra fö­re­tag, fö­re­tag kan sam­ar­be­ta med ut­veck­la­re el­ler ut­veck­la­re kan sam­ar­be­ta med fors­ka­re.

Stöd­ni­vån va­ri­e­rar be­ro­en­de på pro­jek­tets in­ne­håll: när den di­rek­ta nyt­tan för fö­re­tag ökar sjun­ker stöd­ni­vån. Ock­så and­ra än de som har del­ta­git i sam­ar­be­tet ska kun­na till­go­do­gö­ra sig re­sul­ta­ten av pro­jek­tet. Ett un­dan­tag från den här re­geln gäl­ler fö­re­tags­grup­per, där nyt­tan i hu­vud­sak till­fal­ler dem som in­går i grup­pen.

• Pro­jekt som inte om­fat­tar stat­ligt stöd, 100 % stöd

I pro­jek­tet kan man till ex­em­pel kart­läg­ga och sam­la fö­re­ta­gens ut­veck­lings­be­hov och ut­i­från dem byg­ga upp fö­re­tags­gruppspro­jekt, da­ta­in­sam­lings­pro­jekt el­ler pro­jekt som gäl­ler ex­pe­ri­men­tell ut­veck­ling. Pro­jekt­typ­en läm­par sig ock­så för att leta upp nya fö­re­tag­sam­hets­möj­lig­he­ter el­ler mark­na­der.

Högst en råd­giv­nings­dag per fö­re­tag kan an­vän­das för att fast­stäl­la ut­gångs­lä­get och ut­veck­lings­be­ho­vet. Egent­lig fö­re­tags­råd­giv­ning kan inte ges.

Det ska in­for­me­ras ak­tivt om re­sul­ta­ten av pro­jek­tet för att fö­re­ta­gen i re­gi­o­nen ska kun­na dra nyt­ta av dem. En fö­re­tags­grupp där de nya möj­lig­he­ter­na om­sätts i prak­tisk verk­sam­het i fö­re­ta­gen kan vara bra med tan­ke på fort­sätt­ning­en.

• Da­ta­in­sam­lings­pro­jekt (in­dust­ri­ell forsk­ning), 80 % stöd

I de här pro­jek­ten in­häm­tar och pro­du­ce­rar man ny kun­skap och nya fär­dig­he­ter för små­fö­re­tag. Den för­vär­va­de kun­ska­pen är ett un­der­lag för att ut­veck­la nya pro­duk­ter, tjäns­ter el­ler pro­ces­ser el­ler för att kraf­tigt för­bätt­ra så­dant som re­dan finns. Da­ta­in­sam­ling­en kan ock­så hö­ra ihop med att pro­to­typ­er byggs el­ler pi­lot­pro­jekt pla­ne­ras. Egent­lig ut­veck­ling och för­bätt­ring in­går inte i pro­jek­tet. De sker i form av fö­re­ta­gens egen verk­sam­het, i fö­re­tags­gruppspro­jekt el­ler inom ra­men för ex­pe­ri­men­tell ut­veck­ling.

När det är frå­ga om da­ta­in­sam­ling för tu­rism­fö­re­tag kan bara mik­ro­fö­re­tag som sys­sel­sät­ter fär­re än 10 per­so­ner kom­ma i frå­ga.

Ut­veck­lings­pro­jekt för pro­duk­ter, tjäns­ter och pro­ces­ser (ex­pe­ri­men­tellt ut­veck­lan­de), 60 % stöd

Ge­nom ut­veck­lings­pro­jek­tet kan man ut­veck­la be­fint­li­ga el­ler helt nya pro­duk­ter, tjäns­ter och pro­ces­ser. Man kan tes­ta el­ler de­mon­stre­ra dem el­ler ge­nom­fö­ra pi­lot­stu­di­er som gäl­ler dem, men inte mark­nads­fö­ra dem.

Med pi­lot­stu­di­er el­ler pi­lot­verk­sam­het av­ses att en pro­dukt el­ler me­tod tes­tas i li­ten ska­la in­nan den tas i bruk. På så sätt kom­mer man un­der­fund med om nå­got be­hö­ver rät­tas till, och man upp­täck­er möj­ligt­vis så­dant som inte har kun­nat be­ak­tas i pla­ne­rings­ske­det.

Den här pro­jekt­typ­en re­kom­men­de­ras spe­ci­ellt när pri­mär­pro­duk­tions­fö­re­tag inom jord­bru­ket del­tar i pro­jek­tet.

Fö­re­tags­gruppspro­jekt, 75 % stöd

Pro­jekt­typ­en läm­par sig för att ut­veck­la verk­sam­het som är ge­men­sam för fö­re­tag. Må­let kan vara till ex­em­pel sam­ar­be­te kring mark­nads­fö­ring, för­sälj­ning el­ler pro­duk­tion el­ler en ge­men­sam pro­dukt­fa­milj. Dess­utom är fö­re­tags­spe­ci­fik ut­veck­ling av de med­ver­kan­de fö­re­ta­gen möj­lig.

För en grupp be­hövs 3–10 fö­re­tag. Pri­mär­pro­duk­tions­fö­re­tag inom jord­bru­ket kan inte del­ta. Ock­så ut­bild­nings­pro­jekt kan ge­nom­fö­ras i form av fö­re­tags­grup­per, då kan an­ta­let med­ver­kan­de fö­re­tag vara stör­re än 10. De med­ver­kan­de fö­re­ta­gen kan vara mik­ro­fö­re­tag och små­fö­re­tag. Med små­fö­re­tag av­ses fö­re­tag som sys­sel­sät­ter högst 50 per­so­ner. En fö­re­tags­grupp som be­står av tu­rism­fö­re­tag kan om­fat­ta bara mik­ro­fö­re­tag, allt­så fö­re­tag som sys­sel­sät­ter högst 10 per­so­ner.

Som pro­jekt­sö­kan­de och ge­nom­fö­ra­re be­hövs en ut­veck­lings­ak­tör, till ex­em­pel ett nä­rings­bo­lag el­ler en råd­giv­nings­or­ga­ni­sa­tion. Ex­em­pel­vis en fö­re­ta­gar­för­e­ning, ett kon­sult­fö­re­tag el­ler en kom­mun kan ock­så vara sö­kan­de. Stö­det be­ta­las till sö­kan­den, som skaf­far plan­en­li­ga ut­veck­lings­tjäns­ter till de med­ver­kan­de fö­re­ta­gen. I hu­vud­sak sker det här ge­nom att sak­kun­nig­tjäns­ter köps.

Fö­re­tags­grup­pens kost­nads­för­slag be­står av kost­na­der­na för ge­men­sam­ma åt­gär­der och pro­jektad­mi­ni­stra­tion samt av kost­na­der­na för de med­ver­kan­de fö­re­ta­gens fö­re­tags­spe­ci­fi­ka ut­veck­lings­åt­gär­der. Var­je fö­re­tag som med­ver­kar be­ta­lar 25 % av sina fö­re­tags­spe­ci­fi­ka ut­veck­lings­kost­na­der. Dess­utom be­ta­lar var­je fö­re­tag 25 % av sin an­del av kost­na­der­na för den ge­men­sam­ma de­len, där ock­så ad­mi­ni­stra­tions­kost­na­der in­går.

Stö­det ut­gör de mi­ni­mis-stöd för fö­re­ta­gen. Till ett fö­re­tag kan be­ta­las sam­man­lagt högst 200 000 euro i de mi­ni­mis-stöd un­der tre år. Så­dant stöd kan sö­kas hos oli­ka fi­nan­si­ä­rer.

Hand­bok för pro­jektak­tö­rer201711.4.2017