2.2 Allmännyttiga investeringsprojekt

Med all­män­nyt­tig in­ve­ste­ring av­ses en lång­sik­tig an­skaff­ning (byg­gan­de, re­no­ve­ring el­ler an­skaff­ning av an­lägg­nings­till­gång­ar) som är till­gäng­lig för alla som bor i mål­om­rå­det och för öv­ri­ga ak­tö­rer. Ge­nom pro­jek­tet är det till ex­em­pel möj­ligt att byg­ga, kö­pa el­ler re­no­ve­ra en by­a­gård el­ler nå­gon an­nan ge­men­sam sam­lings- el­ler fri­tids­lo­kal och att kö­pa de möb­ler som be­hövs samt an­nan ut­rust­ning.

Det är ock­så möj­ligt att kö­pa oli­ka ma­ski­ner och ap­pa­ra­ter för ge­men­samt bruk. Dess­utom får upp­hovs­rätts­skyd­da­de nytt­jan­de­rät­ter an­skaf­fas för att främ­ja den lo­ka­la kul­tu­ren. Ge­nom pro­jek­tet är det möj­ligt att an­läg­ga en fri­tids­led el­ler istånd­sät­ta ett mil­jö- och kul­tur­ob­jekt. Även mind­re in­ve­ste­ring­ar i vat­ten och av­lopp samt bred­bands­in­ve­ste­ring­ar är möj­li­ga.

OB­SER­VE­RA

En in­ve­ste­ring mås­te i minst fem år ef­ter slut­be­tal­ning­en an­vän­das för det all­män­nyt­ti­ga än­da­mål för vil­ket den har gjorts med pro­jekt­fi­nan­si­e­ring.

Om sö­kan­den i ett all­män­nyt­tigt in­ve­ste­rings­pro­jekt är ett of­fent­ligt sam­fund (till ex­em­pel en kom­mun el­ler en sam­kom­mun), ska den öv­ri­ga of­fent­li­ga fi­nan­si­e­ring­ens an­del av den of­fent­li­ga fi­nan­si­e­ring­en vara åt­min­sto­ne 30 %. Med an­nan of­fent­lig fi­nan­si­e­ring av­ses and­ra me­del som här­rör från den of­fent­li­ga sek­torn än den an­del som kom­mer i form av pro­jekt­stöd från EU och sta­ten.

EX­EM­PEL

En kom­mun sö­ker stöd för att byg­ga en mo­tions­park för äld­re män­ni­skor. Pri­vat fi­nan­si­e­ring be­hövs inte nöd­vän­digt­vis. Den of­fent­li­ga fi­nan­si­e­ring­en kan vara 100 %, un­der för­ut­sätt­ning att kom­mu­nens egen an­del av fi­nan­si­e­ring­en är 30 %. Res­ten av det of­fent­li­ga stö­det är fi­nan­si­e­ring från EU och sta­ten.

Hand­bok för pro­jektak­tö­rer201711.4.2017