2.3 Utbildnings- och informationsförmedlingsprojekt

Ut­bild­nings­pro­jekt

Ut­bild­nings­pro­jekt ökar kom­pe­ten­sen hos till ex­em­pel jord­bru­ka­re, skogs­äga­re, fö­re­ta­ga­re i livs­me­dels­bran­schen, and­ra lands­bygds­fö­re­ta­ga­re el­ler by­a­ut­veck­la­re och lands­bygd­s­in­vå­na­re. Ut­bild­ning­en kan hand­la om ex­em­pel­vis fö­re­ta­gar­verk­sam­het, nytt­jan­de av in­for­ma­tions­tek­nik (IT), pro­jekt­verk­sam­het el­ler in­ter­na­tio­nell verk­sam­het. NTM-cen­tra­ler­na kan fi­nan­si­e­ra ut­bild­ning som rik­tar sig till fö­re­ta­ga­re. Le­a­der­grup­per­na kan stöd­ja de här än­da­må­len och dess­utom ut­bild­ning för and­ra lands­bygd­s­in­vå­na­re och ak­tö­rer på lands­byg­den.

Det är all­tid en grupp som ut­bil­das, inte en­skil­da per­so­ner el­ler fö­re­tag. Ut­bild­ning­en kan ge­nom­fö­ras på tra­di­tio­nellt vis i form av kur­ser el­ler ge­nom web­b­ut­bild­ning, work­shops el­ler coach­ning. Högst hälf­ten av ut­bild­ning­en kan ha for­men av fö­re­tags- el­ler gårds­be­sök i grupp.

Ut­bild­ning­en ska om­fat­ta minst 20 lek­tio­ner. En lek­tion om­fat­tar 45 mi­nu­ter. Ut­bild­ning­en får ut­gö­ra högst 45 stu­die­po­äng el­ler mot­sva­ran­de mängd. All­män­nyt­ti­ga ut­veck­lings­pro­jekt kan in­be­gri­pa ut­bild­ning i mind­re ut­sträck­ning.

Stöd be­vil­jas inte för ut­bild­ning som le­der till yr­kesex­a­men.

In­for­ma­tions­för­med­lings­pro­jekt

Med hjälp av in­for­ma­tions­för­med­lings­pro­jekt är det möj­ligt att för­med­la kun­skap om ener­gi-, mil­jö- och lands­bygds­frå­gor till fö­re­tag, sam­man­slut­ning­ar och dem som bor i ett om­rå­de.

Ge­nom pro­jek­tet går det dess­utom att spri­da in­for­ma­tion om nya me­to­der som kan för­bätt­ra af­färs­verk­sam­he­ten vä­sent­ligt. Me­to­der­na kan till ex­em­pel an­kny­ta till pro­duk­tion, mark­nads­fö­ring el­ler tjäns­ter.

Inom ra­men för in­for­ma­tions­för­med­lings­pro­jekt går det dess­utom att ge­nom­fö­ra de­mon­stra­tio­ner, allt­så små in­ve­ste­ring­ar som är till hjälp när man vill ska­pa sig en upp­fatt­ning om det som fö­re­vi­sas. Att hyra de­mon­stra­tions­ob­jek­tet är ock­så möj­ligt.

In­for­ma­tions­för­med­lings­pro­jek­ten be­rörs inte av de ovan an­giv­na vill­ko­ren för ut­bild­ning­ens längd.

Hand­bok för pro­jektak­tö­rer201711.4.2017