3.3 Kostnader som ingår i kostnadsslagen

Kost­nads­sla­gen pre­sen­te­ras i det här ka­pit­let i sam­ma ord­nings­följd som un­der fli­ken Kost­na­der i Hyr­rä.

Ar­vo­den

Med ar­vo­de av­ses er­sätt­ning för en ar­bets­in­sats av en­gång­ska­rak­tär in­klu­si­ve lag­stad­ga­de bi­kost­na­der. Ar­vo­den kan be­ta­las till ex­em­pel för del­ta­gan­de i styr­grup­pens mö­ten, om det här har be­ak­tats i pro­jekt­pla­nen. Ifall del­ta­gan­de i styr­grup­pen är en del av en myn­dig­hets tjänst­eut­öv­ning kan kost­na­der­na för del­ta­gan­det inte vara kost­na­der för pro­jek­tet.

Lö­ner

I lö­ner­na in­går lö­ne­kost­na­der­na in­klu­si­ve lag­stad­ga­de bi­kost­na­der för dem som an­ställs i pro­jek­tet. I lö­ne­kost­na­der­na in­räk­nas bl.a. se­mes­ter­pen­ning, se­mes­ter­lön och se­mes­te­rer­sätt­ning. Na­tu­ra­för­må­ner be­rät­ti­gar inte till stöd.

Hy­ror

Hy­res­kost­na­der kan upp­kom­ma till ex­em­pel när ar­bets­lo­ka­ler, ma­ski­ner och an­ord­ning­ar samt mö­tes- och ut­bild­nings­lo­ka­ler hyrs. Spe­ci­fi­ce­ra hy­ror­na i
kost­nads­för­sla­get. Le­a­sing­kost­na­der god­känns om ma­ski­nen el­ler ut­rust­ning­en inte över­går i sö­kan­dens ägo. Så­da­na rän­tor, fi­nan­si­e­rings­kost­na­der och pro­vi­sio­ner som upp­kom­mer i sam­band med le­a­sing är inte god­tag­ba­ra kost­na­der. Om kost­nads­mo­del­len flat rate har valts, ska hy­ror för pro­jekt­ar­be­tar­nas ar­bets­lo­ka­ler och ut­rust­ning inte in­klu­de­ras i hy­ror­na.

Köp­ta tjäns­ter

Med köp­ta tjäns­ter av­ses tjäns­ter som pro­jek­tet kö­per av ut­om­stå­en­de ex­per­ter. Så­da­na är till ex­em­pel kon­sult­ar­vo­den, bok­fö­rings­tjäns­ter och ut­bild­nings­tjäns­ter.

Re­se­kost­na­der

Rese- och in­kvar­te­rings­kost­na­der samt dag­trak­ta­men­ten som upp­kom­mer vid re­sor i Fin­land och ut­om­lands en­ligt pro­jekt­pla­nen är god­tag­ba­ra. Re­se­kost­na­der­na god­känns en­ligt sta­tens re­se­regle­men­te. Hu­vud­re­geln är att det bil­li­gas­te färd­med­let ska an­vän­das för re­san.

Re­se­kost­na­der är ki­lo­me­ter­kost­na­der vid re­sor med egen bil, tåg-, flyg- och buss­bil­jet­ter samt tax­i­kost­na­der. Par­ke­rings­av­gif­ter god­känns till ex­em­pel när en egen bil par­ke­ras vid en flyg­plats i sam­band med en ar­bets­re­sa.

Öv­ri­ga kost­na­der

Öv­ri­ga kost­na­der är till ex­em­pel post- och te­le­fon­kost­na­der, små an­skaff­ning­ar så­som mo­bil­te­le­fon och kon­tors­för­nö­den­he­ter samt ser­ve­ring vid mö­ten el­ler mot­sva­ran­de eve­ne­mang. De täcks ge­nom flat rate-an­de­len, om en­de­ra flat rate-mo­del­len har valts som kost­nads­mo­dell. Om re­do­vis­ning av de fak­tis­ka kost­na­der­na har valts i stäl­let för flat rate, spe­ci­fi­ce­ras kost­na­der­na i kost­nads­för­sla­get. Som kost­na­der god­känns bara så­da­na kost­na­der som de fac­to or­sa­kas av pro­jek­tets ge­nom­fö­ran­de.

I grup­pen öv­ri­ga kost­na­der in­går ock­så pro­jek­tets kost­na­der för an­non­se­ring samt för an­nan in­for­ma­tion och kom­mu­ni­ka­tion. De hör inte till flat rate-an­de­len, där­för ska de all­tid spe­ci­fi­ce­ras i kost­nads­för­sla­get i pro­jekt­pla­nen. In­for­ma­tions­kost­na­der kan ock­så vara köp­ta tjäns­ter.

Ve­der­lags­fritt ar­be­te (tal­ko­ar­be­te)

I all­män­nyt­ti­ga ut­veck­lings- och in­ve­ste­rings­pro­jekt kan du an­vän­da tal­ko­ar­be­te (dvs. ar­be­te som ut­förs utan ve­der­lag) som en del av själv­fi­nan­si­e­rings­an­de­len, om pro­jek­tet in­ne­hål­ler åt­gär­der som kan ut­fö­ras på tal­ko och som det är vet­tigt att ge­nom­fö­ra med hjälp av tal­ko. Tal­ko­ar­be­tet ska pre­sen­te­ras i en plan som är så re­a­lis­tisk som möj­ligt och där det upp­skat­tas hur många tim­mar av re­spek­ti­ve ar­be­te som kom­mer att ut­fö­ras, hur stort tal­ko­ar­be­tets vär­de är och hur många som kom­mer att del­ta i tal­ko­ar­be­tet.

Föl­jan­de tim­pri­ser har be­stämts för tal­ko­ar­be­tet:

• per­so­n­ar­be­te (minst 15-åring­ar): 15,00 €
• ar­bets­ma­skin (trak­tor, gräv­ma­skin osv.): 30,00 €
• ar­bets­ma­skin + fö­ra­re: 45,00 €.

Än­da upp till hela den pri­va­ta fi­nan­si­e­rings­an­de­len får be­stå av tal­ko­ar­be­te. Tal­ko­ar­be­tet an­teck­nas som ut­gift i kost­nads­för­sla­get, och i fi­nan­si­e­rings­pla­nen an­ges det som en del av den pri­va­ta fi­nan­si­e­rings­an­de­len.

OB­SER­VE­RA

I kost­nads­för­sla­get för en all­män­nyt­tig in­ve­ste­ring an­ges tal­ko­ar­be­te un­der fli­ken Kost­na­der och fi­nan­si­e­ring i Hyr­rä som öv­ri­ga kost­na­der, till ex­em­pel när det gäl­ler byg­gan­de. I kost­nads­för­sla­get för ett ut­veck­lings­pro­jekt an­ges tal­ko­ar­be­tet på en rad för sig.

För jour­nal över tal­ko­ar­be­te­na och bi­fo­ga jour­na­len till be­tal­nings­an­sö­kan.

Pro­jek­tets in­täk­ter (= in­koms­ter)

In­koms­ter kan upp­kom­ma till ex­em­pel när pro­duk­ter som har fram­ställts inom pro­jek­tet säljs. In­koms­ter­na mins­kar stöd­be­lop­pet. Stö­det be­räk­nas på de god­tag­ba­ra kost­na­der­na ef­ter att in­koms­ter­na först har dra­gits av.

In­koms­ter­na un­der pro­jekt­ti­den be­ak­tas i pro­jekt där kost­na­der­na är över 50 000 euro.

Hand­bok för pro­jektak­tö­rer201711.4.2017