4.1 Sökande och inledningstidpunkt

Till ex­em­pel en re­gi­stre­rad för­e­ning, ett del­ägar­lag, en kom­mun, en sam­kom­mun, en stif­tel­se, ett stat­ligt äm­bets­verk el­ler en stat­lig in­rätt­ning, en för­sam­ling, sa­me­ting­et, en lä­ro­an­stalt el­ler ett icke-vinst­dri­van­de ut­veck­lings­fö­re­tag kan vara sö­kan­de.

Pro­jek­tet får in­le­das först när pro­jek­tan­sö­kan har bli­vit an­häng­ig, allt­så ef­ter att NTM-cen­tra­len el­ler Le­a­der­grup­pen har ta­git emot an­sö­kan och un­der­rät­tat sö­kan­den om an­häng­ig­gö­ran­det. Om du in­le­der ett pro­jekt in­nan det har bli­vit an­häng­igt kan stöd inte be­vil­jas.

När an­sö­kan har bli­vit an­häng­ig kan du in­le­da pro­jek­tet på egen risk. Helst bör du vän­ta tills NTM-cen­tra­len har fat­tat ett of­fi­ci­ellt be­slut om be­vil­jan­de av stöd. Det här gäl­ler ock­så pro­jekt som för­or­das av en Le­a­der­grupp. En Le­a­der­grupps be­slut att för­or­da ett pro­jekt är ing­et slut­ligt pro­jekt­be­slut. Ock­så det of­fi­ci­el­la be­slu­tet om stöd för Le­a­der­pro­jekt kom­mer från NTM-cen­tra­len, som grans­kar Le­a­der-pro­jek­tens lag­lig­het.

OB­SER­VE­RA

Ett pro­jekt an­ses ha in­letts när

– ett ar­bets- el­ler tjäns­te­av­tal som av­ser pro­jek­tet har un­der­teck­nats
– en be­ställ­ning för pro­jek­tet har gjorts el­ler ett upp­hand­lings­av­tal el­ler nå­got an­nat av­tal som av­ser pro­jek­tet har in­gåtts
– kost­na­der som gäl­ler pro­jek­tet har be­ta­lats
– bygg­ar­be­ten har in­letts
– ett slut­ligt ent­re­pre­na­d­av­tal el­ler ett slut­ligt av­tal om att ut­fö­ra ar­be­te har un­der­teck­nats
– det slut­gil­ti­ga kö­pe­bre­vet för en fas­tig­het el­ler för en bygg­nad på ar­ren­de­jord har
un­der­teck­nats.

Med in­led­ning av­ses inte

– in­be­gä­ran av an­bud
– an­nan kon­kur­rens­ut­sätt­ning och ut­fö­ran­de av pris­jäm­fö­rel­ser
– att nå­gon ges i upp­drag att gö­ra bygg­nads­rit­ning­ar och kost­nads­kal­ky­ler inom ett all­män­nyt­tigt in­ve­ste­rings­pro­jekt
– för­av­tal om en fas­tig­hets­af­fär.

Hand­bok för pro­jektak­tö­rer201711.4.2017