5 PROJEKTBESLUT

Pro­jekt­be­slu­tet, allt­så stöd­be­slu­tet, är ett do­ku­ment som NTM-cen­tra­len skick­ar till den som har sökt pro­jek­tet. Be­slu­tet skick­as i el­ekt­ro­nisk form via Hyr­rä. Trots att an­sö­kan om fi­nan­si­e­ring görs via en Le­a­der­grupp kom­mer stöd­be­slu­tet all­tid från NTM-cen­tra­len. Le­a­der­grup­pens sty­rel­se för­or­dar el­ler för­kas­tar pro­jekt, men det slut­li­ga be­slu­tet fat­tas av NTM-cen­tra­len.

Var­je punkt i stöd­be­slut ska lä­sas och för­stås. Många Le­a­der­grup­per och
NTM-cen­tra­ler har för vana att gå ige­nom stöd­be­slu­ten med stöd­mot­ta­ga­ren. Om fi­nan­si­ä­ren inte er­bju­der den här möj­lig­he­ten kan man själv fö­re­slå den.

Det är bra om alla som är med om att dri­va pro­jek­tet prak­tiskt del­tar i ge­nom­gång­en av stöd­be­slu­tet. I all­män­het drivs ett pro­jekt av en an­svars­per­son, till ex­em­pel en pro­jekt­chef. I ge­nom­fö­ran­det del­tar emel­ler­tid åt­min­sto­ne per­so­ner inom eko­no­mi­för­valt­ning­en och even­tu­ellt en pro­jekt­sek­re­te­ra­re. Även de be­hö­ver vara in­sat­ta i vill­ko­ren och an­vis­ning­ar­na i stöd­be­slu­tet. Bok­fö­ra­ren spe­lar en myck­et vik­tig roll vid pro­jekt­bok­fö­ring­en och bör del­ta i de här dis­kus­sio­ner­na!

En ge­men­sam ge­nom­gång av stöd­be­slu­tet är till öm­se­si­dig nyt­ta. Sö­kan­den får tips och an­vis­ning­ar för det prak­tis­ka ge­nom­fö­ran­det, sam­ti­digt som sö­kan­den och fi­nan­si­ä­ren lär kän­na var­and­ra och var­and­ras verk­sam­hets­me­to­der.

Det hän­der ofta att stöd­be­slu­tet inte stäm­mer över­ens med pro­jek­tan­sö­kan till punkt och pricka. I stöd­be­slu­tet kan fi­nan­si­ä­ren till ex­em­pel ha gall­rat bort kost­na­der och åt­gär­der samt ställt spe­ci­el­la vill­kor. Det kan ock­så ha gjorts änd­ring­ar i den pro­jekt­plan som bi­fo­gats till stöd­be­slu­tet. Ge­nom­för all­tid pro­jek­tet i en­lig­het med den god­kän­da pro­jekt­pla­nen.

Hand­bok för pro­jektak­tö­rer201711.4.2017