6.4 Konkurrensutsättning

Upp­hand­lings­la­gen gäl­ler ock­så pro­jekt­stöd. Den tilläm­pas vid alla upp­hand­ling­ar som över­sti­ger upp­hand­lings­la­gens trös­kel­vär­den, om det of­fent­li­ga stö­det ut­gör mer än hälf­ten av kost­na­der­na för pro­jek­tet (la­gen om of­fent­lig upp­hand­ling och kon­ces­sion (1397/2016)). Obs! Den nya upp­hand­lings­la­gen träd­de i kraft 1.1.2017 och gäl­ler upp­hand­ling­ar som har på­bör­jats ef­ter det. Vid upp­hand­ling­ar som har in­letts ti­di­ga­re iakt­tas la­gen om of­fent­lig upp­hand­ling (348/2007). Den myn­dig­het som be­vil­jar och grans­kar stö­det äg­nar upp­märk­sam­het åt att upp­hand­lings­la­gens be­stäm­mel­ser har följts. Att upp­hand­lings­la­gens be­stäm­mel­ser har följts ve­ri­fi­e­ras ock­så i sam­band med be­tal­nings­an­sö­kan.

Vid kon­kur­rens­ut­sätt­ning ska de grän­ser i euro, dvs. trös­kel­vär­den, som fast­ställs i la­gen be­ak­tas. Till ex­em­pel vid upp­hand­ling av va­ror och tjäns­ter samt pro­jekt­täv­ling­ar  är trös­kel­vär­det 60 000 euro. Vid byg­gent­re­pre­na­der är trös­kel­vär­det 150 000 euro.

Om dina upp­hand­ling­ar över­skri­der trös­kel­vär­de­na är det bäst att frå­ga NTM-cen­tra­len el­ler Le­a­der­grup­pen om råd.

Min­nes­lis­ta för stöd­sö­kan­de om iakt­ta­gan­de av upp­hand­lings­la­gen

Yt­ter­li­ga­re in­for­ma­tion om kon­kur­rens­ut­sätt­ning och upp­hand­lings­lag­stift­ning­en finns på bland an­nat föl­jan­de webb­plat­ser:

https://www.hankin­tail­moi­tuk­set.fi/sv/ (an­non­se­ring av upp­hand­ling­ar)

http://www.upp­hand­ling.fi/sv (en webb­plats som Fin­lands Kom­mun­för­bund dri­ver, in­ne­hål­ler rik­ligt med in­for­ma­tion om upp­hand­lings­för­fa­ran­de­na samt bland an­nat mal­lar för rät­tel­se- och be­svärsan­vis­ning­ar)

http://tem.fi/sv/of­fent­lig-upp­hand­ling  (Ar­bets- och nä­rings­mi­nis­te­ri­ets webb­plats för of­fent­lig upp­hand­ling)

An­bud som över­sti­ger trös­kel­vär­de­na ska be­gä­ras via sys­te­met Hil­ma. Hil­ma är en av­gifts­fri el­ekt­ro­nisk an­non­se­rings­ka­nal som Ar­bets- och nä­rings­mi­nis­te­ri­et för­val­tar. I Hil­ma hit­tar man ock­så an­vis­ning­ar om hur an­buds­för­fråg­ning­ar upp­rät­tas, se www.hankin­tail­moi­tuk­set.fi/sv/.

Vid upp­hand­ling­ar som över­sti­ger 2 500 euro ska en ut­red­ning om kost­na­der­nas skä­lig­het läg­gas fram. Du kan gö­ra ut­red­ning­en till ex­em­pel med hjälp av pris­lis­tor, ge­nom e-post­för­fråg­ning­ar el­ler per te­le­fon. För­fråg­ning­ar­na ska do­ku­men­te­ras, dvs. an­bu­den ska spa­ras och en pro­me­mo­ria över te­le­fon­för­fråg­ning­ar­na upp­rät­tas. Sam­man­ställ en fritt for­mu­le­rad re­do­gö­rel­se över ge­nom­för­da upp­hand­ling­ar där du mo­ti­ve­rar va­let. Pri­set är inte det enda kri­te­ri­et. Till ex­em­pel le­ve­rans­sä­ker­he­ten och kva­li­te­ten kan på­ver­ka va­let.

EX­EM­PEL

En by­a­för­e­ning har an­sva­ret för att skö­ta sto­ra gräs­pla­ner: by­a­går­dens gårds­plan, en bad­strand och id­rotts­pla­ner. För­e­ning­en pla­ne­rar att an­skaf­fa en åk­gräs­klip­pa­re och ber om an­bud från tre oli­ka le­ve­ran­tö­rer.

Pri­set på en av gräs­klip­par­na är två­hun­dra euro hög­re än pri­set på de bå­da and­ra. Det är dock den enda gräs­klip­pa­ren med ser­vice på den egna or­ten. Ef­ter­som gräs­klip­pa­ren kom­mer att an­vän­das fli­tigt är man med­ve­ten om att be­ho­vet av ser­vice och re­serv­de­lar är stort. Med det här som grund kö­per för­e­ning­en det eko­no­miskt mest för­del­ak­ti­ga an­bu­det.

Upp­hand­ling­ar un­der 2 500 euro kan ut­fö­ras utan kon­kur­rens­ut­sätt­ning och utan att pris­ni­vån ut­reds. Alla an­skaff­nings­kost­na­der ska vara rim­li­ga.

Un­dan­tag: an­skaff­ning­ar inom den när­mas­te kret­sen ska all­tid kon­kur­rens­ut­sät­tas!

Hand­bok för pro­jektak­tö­rer201711.4.2017