7.1 Bokföring

Se­pa­re­ra pro­jek­tets in­koms­ter och ut­gif­ter från stöd­mot­ta­ga­rens nor­ma­la bok­fö­ring ge­nom ett sär­skilt kost­nads­stäl­le el­ler på sär­skil­da kon­ton så att bok­fö­ring­en och ve­ri­fi­ka­ten kan kon­trol­le­ras utan svå­rig­he­ter.

Även om flat rate har valts som kost­nads­mo­dell ska alla pro­jekt­kost­na­der re­gi­stre­ras un­der pro­jek­tets kost­nads­stäl­le el­ler pro­jek­tets kon­ton. I be­tal­nings­an­sö­kan an­ges inte så­da­na ve­ri­fi­kat och ut­drag ur hu­vud­bo­ken som gäl­ler kost­na­der som täcks med flat rate-an­de­len.

Bok­fö­ring­en för ett pro­jekt är all­tid en del av stöd­mot­ta­ga­rens bok­fö­ring. Om det inte är möj­ligt att an­vän­da kost­nads­stäl­len i stöd­mot­ta­ga­rens bok­fö­rings­sys­tem ska­pas egna kon­ton för pro­jek­tet i sö­kan­dens bok­fö­ring.

Bok­fö­ring­en kan gö­ras an­ting­en med hjälp av ett bok­fö­rings­pro­gram el­ler i tra­di­tio­nel­la bok­fö­rings­böck­er. Bok­fö­ring­en ska föl­ja bok­fö­rings­la­gen (1336/1997).

Det är nyt­tigt att re­dan i pro­jek­tets pla­ne­rings­ske­de pla­ne­ra pro­jek­tets kon­ton och bok­fö­ring till­sam­mans med bok­fö­ra­ren.

Pla­ne­ra kon­to­pla­nen för ett ut­veck­lings­pro­jekt så att in­koms­ter­na och ut­gif­ter­na kan an­ges på sam­ma sätt som i det god­kän­da kost­nads­för­sla­get i stöd­be­slu­tet. Grup­pe­ra dess­utom helst pro­jekt­kon­to­na ef­ter var­and­ra i kon­to­pla­nen. På så sätt går det enk­la­re och snab­ba­re att upp­rät­ta och be­hand­la be­tal­nings­an­sö­kan.

EX­EM­PEL

Stöd­mot­ta­ga­ren ska­par ett nytt kost­nads­stäl­le i bok­fö­ring­en.

Un­der kost­nads­stäl­let ska­pas kon­ton och mot­kon­ton:

• lö­ner
• ar­vo­den
• hy­ror
• köp­ta tjäns­ter
• re­se­kost­na­der
• öv­ri­ga kost­na­der.

Kon­to­na finns ef­ter var­and­ra så att de är lät­ta att hit­ta i hu­vud­bo­ken som bi­fo­gas till be­tal­nings­an­sö­kan.

Kon­to­pla­nen kan in­ne­hål­la fler kon­ton som an­vänds i pro­jek­tet än an­ta­let kost­nads­slag i pro­jekt­pla­nen el­ler stöd­be­slu­tet (lö­ne­kost­na­der, hy­ror, re­se­kost­na­der osv.).

EX­EM­PEL

Re­se­kost­na­der­na de­las upp på tre oli­ka bok­fö­rings­kon­ton: re­se­kost­na­der (ki­lo­me­te­rer­sätt­ning­ar, tåg-, buss­ och flyg­bil­jet­ter osv.), lo­gi­kost­na­der och dag­trak­ta­men­ten. Ki­lo­me­te­rer­sätt­ning­ar­na spe­ci­fi­ce­ras i all­män­het på ett eget kon­to. I be­tal­nings­an­sö­kan räk­nas de här sam­man un­der punk­ten Re­se­kost­na­der.

********************
Kost­nads­mo­del­len re­do­vis­ning av fak­tis­ka kost­na­der har valts för pro­jek­tet. Ett av kost­nads­sla­gen i stöd­be­slu­tet är Öv­ri­ga kost­na­der. Stöd­mot­ta­ga­ren öns­kar en när­ma­re upp­följ­ning av ut­gif­ter­na och där­för ska­pas se­pa­ra­ta kon­ton i bok­fö­ring­en för kon­tors­kost­na­der, te­le­fon­kost­na­der och an­nons­kost­na­der. Vid an­sö­kan om be­tal­ning ad­de­ras de här kost­na­der­na och be­lop­pet tas upp i an­sö­kan un­der punk­ten Öv­ri­ga kost­na­der.

Upp­rät­ta en bi­la­ga till be­tal­nings­an­sö­kan och ange där vil­ka bok­fö­rings­kon­ton som är knut­na till re­spek­ti­ve kost­nads­slag i an­sö­kan. Bok­för mot­tag­na stöd (kom­mun­fi­nan­si­e­ring, fi­nan­si­e­ring från EU och stat­lig fi­nan­si­e­ring) och vid be­hov de pri­va­ta fi­nan­si­e­rings­an­de­lar­na från ut­om­stå­en­de på sär­skil­da in­komst­kon­ton. Tal­ko­ar­be­te som har ut­förts inom pro­jek­tet tas inte upp i bok­fö­ring­en. Det re­gi­stre­ras på en se­pa­rat blan­kett som du får av fi­nan­si­ä­ren.

I pro­jekt där pro­jekt­stöd över­förs till en an­nan ge­nom­fö­ra­re gäl­ler de ovan an­giv­na bok­fö­rings­kra­ven bå­da ge­nom­fö­rar­na.

OB­SER­VE­RA

Be­ta­la pro­jekt­ut­gif­ter­na via ett bank­kon­to, så und­vi­ker du se­pa­ra­ta ut­red­ning­ar. Fak­tu­ra­köp är inte all­tid möj­li­ga till ex­em­pel för små för­e­ning­ar.

För att en kon­tant­be­tal­ning ska kun­na god­kän­nas krävs det be­vis för att stöd­mot­ta­ga­ren har be­ta­lat ut­gif­ten. Det räck­er allt­så inte med en­bart ett kon­tant­kvit­to. Ett al­ter­na­tiv som är bätt­re än kon­tant be­tal­ning är att för­e­ning­ens bank­kort an­vänds el­ler, om ett så­dant inte finns, att nå­gon be­ta­lar med sitt eget bank­kort och fak­tu­re­rar för­e­ning­en.

EX­EM­PEL

En an­ställd i en för­e­ning kö­per ko­pi­e­rings­pap­per till för­e­ning­en för egna peng­ar. Hen skri­ver en fak­tu­ra till för­e­ning­en och bi­fo­gar det ur­sprung­li­ga kas­sak­vit­tot. För­e­ning­en be­ta­lar kost­na­der­na en­ligt fak­tu­ran till den an­ställ­de och re­gi­stre­rar fak­tu­ran i sin bok­fö­ring. På det här sät­tet syns ut­gif­ten på ett god­tag­bart sätt i pro­jekt­bok­fö­ring­en och på sö­kan­dens kon­tout­drag.

Bok­fö­ring för in­ve­ste­rings­pro­jekt

Vid in­ve­ste­rings­pro­jekt bok­för du i re­gel kost­na­der­na och de mot­tag­na stö­den på ett och sam­ma kon­to i ba­lans­räk­ning­en. I ett pro­jekt som gäl­ler till ex­em­pel byg­gan­de av ett by­a­hus öpp­nar du ett bok­fö­rings­kon­to där du bok­för alla kost­na­der för byg­gan­det lik­som även de stöd som er­hålls. Sam­ma sak gäl­ler för and­ra in­ve­ste­ring­ar, så­som re­no­ve­ring och an­skaff­ning­ar av ma­ski­ner och in­ven­ta­ri­er. Om fle­ra bygg­na­der ska upp­fö­ras el­ler re­no­ve­ras ska­par du ett se­pa­rat kon­to för var­je bygg­nad.

Det är inte nöd­vän­digt att öpp­na ett eget bank­kon­to för ett pro­jekt, men vid stör­re pro­jekt un­der­lät­tar ett eget kon­to upp­följ­ning­en av in­koms­ter och ut­gif­ter, ef­ter­som kon­tot en­bart an­vänds för pro­jek­tets kas­sa­flö­den.

Hand­bok för pro­jektak­tö­rer201711.4.2017