7.2 Kostnader och finansiering

Kost­nads­för­sla­get ska vara rim­ligt och re­a­lis­tiskt så att du kan und­vi­ka änd­rings­an­sök­ning­ar un­der ge­nom­fö­ran­det. Kost­nads­för­sla­get kan inte hel­ler hö­jas i ef­ter­hand.

Spe­ci­fi­ce­ra kost­nads­för­sla­get för ett ut­veck­lings­pro­jekt års­vis i pro­jekt­pla­nen. I det of­fi­ci­el­la stöd­be­slu­tet spe­ci­fi­ce­ras kost­nads­för­sla­get inte läng­re per år, utan kost­nads­sla­gen vi­sas i form av to­tal­be­lopp för hela pro­jekt­ti­den.

God­tag­ba­ra kost­na­der för ett ut­veck­lings­pro­jekt är de kost­na­der som är nöd­vän­di­ga för pro­jek­tets ge­nom­fö­ran­de, dvs. i nor­ma­la fall lö­ne­kost­na­der, köp­ta tjäns­ter och ar­vo­den, hy­ror, mö­tes­ar­vo­den, re­se­kost­na­der, te­le­fon­kost­na­der, por­to­kost­na­der, kon­tors­kost­na­der och in­for­ma­tions­kost­na­der.

I lö­ner­na in­går lö­ner­na för dem som an­ställs i pro­jek­tet in­klu­si­ve lag­stad­ga­de bi­kost­na­der (pen­sions- och so­ci­a­la av­gif­ter, se­mes­ter­pen­ning, se­mes­ter­lön, lag­stad­gad fö­re­tags­häl­so­vård). Obs! I an­slut­ning till det här se av­snitt 3.3, un­der­ru­bri­ken Lö­ner. De pro­jek­tan­ställ­da ska föra ar­bets­jour­nal över det ar­be­te som de ut­för inom pro­jek­tet. Om en styr­grupp har till­satts för pro­jek­tet kan ar­vo­den be­ta­las till styr­grup­pens med­lem­mar för del­ta­gan­de i mö­ten.

Som hy­ror god­tas hy­ror för ar­bets­rum, mö­tes- och kurslo­ka­ler samt ma­skin­hy­ror och hyra för ut­rust­ning.

Köp­ta tjäns­ter är tjäns­ter som pro­jek­tet kö­per av ut­om­stå­en­de ex­per­ter, till ex­em­pel oli­ka ut­red­ning­ar, över­sätt­nings- och tolk­tjäns­ter, pla­ne­ring av pu­bli­ka­tions­ma­te­ri­al, re­di­ge­rings-, om­bryt­nings-, tryck­nings- och dis­tri­bu­tions­tjäns­ter för tid­ning­ar samt ut­bild­nings­tjäns­ter.

Kom ihåg att be­gä­ra in an­bud el­ler un­der­sö­ka tjäns­tens pris­ni­vå be­ro­en­de på an­skaff­ning­ens stor­lek. Om an­skaff­ning­en över­sti­ger den of­fent­li­ga upp­hand­lings­grän­sen och vill­ko­ren för kon­kur­rens­ut­sätt­ning upp­fylls i öv­rigt ska an­skaff­ning­en kon­kur­rens­ut­sät­tas en­ligt be­stäm­mel­ser­na i upp­hand­lings­la­gen.
När­ma­re in­for­ma­tion om kon­kur­rens­ut­sätt­ning finns i av­snit­ten 3.2 och 6.4 i den här hand­bo­ken.

Re­se­kost­na­der­na ska an­kny­ta till pro­jekt­ge­nom­fö­ran­det och in­klu­de­ras i pro­jekt­pla­nen. Som re­se­kost­na­der god­tas ki­lo­me­te­rer­sätt­ning­ar vid an­vänd­ning av egen bil samt färd­bil­jet­ter, dag­trak­ta­men­ten och lo­gi­kost­na­der. Vid ut­ri­kes­re­sor mås­te mo­ti­ve­ring­ar­na och kost­na­der­na all­tid an­ges i pro­jekt­pla­nen. Om pro­jek­tet in­ne­hål­ler all­män­na kost­na­der (kal­las ock­så om­kost­na­der el­ler di­ver­se kost­na­der) ska för­del­nings­grun­der­na an­ges i pro­jekt­pla­nen.

All­män­na kost­na­der som för­de­las ut­görs i all­män­het av da­ta­kom­mu­ni­ka­tions­kost­na­der, post- och te­le­fon­kost­na­der, ko­pi­e­rings­kost­na­der samt el- och städ­kost­na­der. Bara den del av kost­na­der­na som pro­jek­tet för­an­le­der god­känns som kost­na­der.

Kost­nads­för­sla­get för ett in­ve­ste­rings­pro­jekt (byg­gan­de, re­no­ve­ring, ma­ski­ner, ut­rust­ning och möb­ler) ska du upp­rät­ta i pro­jekt­pla­nen som en to­tal­bud­get utan år­lig spe­ci­fi­ca­tion.

Hand­bok för pro­jektak­tö­rer201711.4.2017