7.3 Uppföljning av kostnaderna och finansieringen

Följ upp kost­na­der­na re­gel­bun­det och nog­grant så att det to­ta­la kost­nads­för­sla­get inte över­skrids.

Kost­nads­sla­gen (lö­ner, hy­ror, re­se­kost­na­der osv.) är inte bin­dan­de. Om änd­ring­ar­na mel­lan kost­nads­sla­gen är vä­sent­li­ga och på­ver­kar pro­jekt­in­ne­hål­let ska du i för­väg an­sö­ka hos fi­nan­si­ä­ren om till­stånd till änd­ring. Med and­ra ord ska du ju­ste­ra bå­de pro­jekt­pla­nen och kost­nads­för­sla­get och in­häm­ta fi­nan­si­ä­rens god­kän­nan­de in­nan änd­ring­en görs. Änd­rings­an­sök­ning­ar som läm­nas in i ef­ter­hand god­känns inte.

Att pla­ne­ra och föl­ja upp fi­nan­si­e­ring­en är lika vik­tigt som att pla­ne­ra och föl­ja upp kost­na­der­na.

I pro­jekt­pla­nen be­skri­ver du hur pro­jek­tet ska fi­nan­si­e­ras. Själv­fi­nan­si­e­ring­en kan täck­as till ex­em­pel med sö­kan­dens egna me­del, ge­nom så kal­lat spon­sor­stöd från sam­ar­bet­s­part­ner, med del­ta­gar­av­gif­ter el­ler ge­nom lån. Of­fent­li­ga sam­fund kan inte del­ta i pri­vat fi­nan­si­e­ring av ett pro­jekt. Be re­dan i an­sök­nings­ske­det att ut­om­stå­en­de in­går en skrift­lig för­bin­del­se om sitt del­ta­gan­de i den pri­va­ta fi­nan­si­e­ring­en.

Pla­ne­ra pro­jek­tets mel­lan­fi­nan­si­e­ring om­sorgs­fullt, ef­ter­som ett be­vil­jat stöd ut­be­ta­las i ef­ter­skott mot be­tal­da fak­tu­ror. Att be­hand­la be­tal­nings­an­sök­ning­ar­na tar sin tid, vil­ket ökar pro­jektad­mi­ni­stra­tö­rens fi­nan­si­e­rings­be­hov.

All­män­nyt­ti­ga sam­man­slut­ning­ar kan an­sö­ka om för­skott som upp­går till högst 20 % av det be­vil­ja­de stö­det, men högst till 100 000 euro. För­skot­tet kan sö­kas utan kvit­ton ge­nast när det of­fi­ci­el­la stöd­be­slu­tet har er­hål­lits.

I var­je stöd­post dras 30 % av det ut­be­tal­da för­skot­tet av tills hela för­skot­tet har kvit­tats. Den sis­ta för­skotts­de­len kvit­tas se­nast vid slut­be­tal­ning­en. Ef­ter slut­be­tal­ning­en är det möj­ligt att yt­ter­li­ga­re an­sö­ka om till ex­em­pel en an­del som mot­sva­rar se­mes­ter­pen­ning­en.

Inom all­män­nyt­ti­ga in­ve­ste­rings­pro­jekt och ut­veck­lings­pro­jekt kan du täcka till och med hela an­de­len pri­vat fi­nan­si­e­ring ge­nom tal­ko­ar­be­te (allt­så ar­be­te som ut­förs för pro­jek­tet utan ve­der­lag). Upp­skat­ta i pro­jekt­pla­nen vil­ket tal­ko­ar­be­te som ska ut­fö­ras och an­ta­let tim­mar. Fas­ta tim­tax­or har fast­ställts för tal­ko­ar­be­tet: per­so­n­ar­be­te 15 euro, ar­bets­ma­skin 30 euro, ar­bets­ma­skin + fö­ra­re 45 euro. Öv­ri­ga na­tu­ra­för­må­ner så­som do­na­tio­ner i form av trä­vir­ke och jord­ma­te­ri­al god­känns inte.

Kom ihåg att pro­jek­tets fi­nan­si­e­rings­an­de­lar ska föl­ja stöd­be­slu­tet. Om den pri­va­ta
fi­nan­si­e­rings­an­de­len för ett pro­jekt har fast­ställts till 20 % av de to­ta­la kost­na­der­na mås­te det­ta be­lopp sam­las in un­der pro­jekt­ti­den. Om den pri­va­ta fi­nan­si­e­ring­en en­dast upp­går ex­em­pel­vis till 15 % ut­be­ta­las det of­fent­li­ga stö­det mins­kat med mot­sva­ran­de an­del.

Ett pro­jekt kan ock­så ha in­koms­ter som inte räk­nas in i den pri­va­ta fi­nan­si­e­rings­an­de­len.

In­koms­ter upp­kom­mer vid för­sälj­ning av pro­duk­ter el­ler tjäns­ter som har fram­ställts med pro­jekt­me­del, till ex­em­pel in­koms­ter från tid­nings­an­non­ser el­ler in­trä­des­bil­jet­ter till eve­ne­mang. In­koms­ter­na be­hö­ver inte be­ak­tas i pro­jekt som är mind­re än 50 000 euro. De kan an­vän­das som pri­vat fi­nan­si­e­ring.

In­koms­ter­na dras av från de to­ta­la ut­gif­ter­na, och det stöd som be­vil­jas pro­jek­tet be­räk­nas på dif­fe­ren­sen mel­lan de to­ta­la ut­gif­ter­na och in­koms­ter­na. Jfr ovan, in­koms­ter­na re­du­ce­rar det ut­be­tal­da stöd­be­lop­pet.

Hand­bok för pro­jektak­tö­rer201711.4.2017