7.4 Utbetalningar

Ut­be­tal­ning­en av stöd för­ut­sät­ter att pro­jek­tet har ge­nom­förts i en­lig­het med den god­kän­da pro­jekt­pla­nen och vill­ko­ren i stöd­be­slu­tet.

Be­ro­en­de på pro­jekt­typ­en kan ut­be­tal­ning­ar sö­kas i fle­ra om­gång­ar. Max­i­mi­an­ta­let be­tal­nings­pos­ter fram­går av stöd­be­slu­tet.

OB­SER­VE­RA

An­sök om ut­be­tal­ning åt­min­sto­ne en gång per år räk­nat från stöd­be­slu­tets da­tum. Om pro­jek­tet på­går i högst två år kan be­tal­ning sö­kas mer säl­lan.

De pe­ri­o­der som de an­sök­ta be­tal­nings­pos­ter­na gäl­ler ska föl­ja på var­and­ra utan tids­luck­or och utan över­lapp­ning­ar. Om be­tal­ning till ex­em­pel har sökts för pe­ri­o­den 1.1–31.5 ska pe­ri­o­den för föl­jan­de post bör­ja 1.6.

När pro­jek­tet av­slu­tas ska slut­be­tal­ning­en sö­kas inom fyra må­na­der från pro­jekt­ti­dens slut­da­tum. Kon­trol­le­ra pro­jekt­ti­den i stöd­be­slu­tet.

Un­dan­tag ut­gör se­mes­ter­pen­ning, se­mes­ter­lön och se­mes­te­rer­sätt­ning; de kan be­ta­las till an­ställ­da ock­så ef­ter slut­be­tal­ning­en. Ut­be­tal­ning som gäl­ler dem kan du sö­ka inom en må­nad ef­ter den tid­punkt då de se­nast ska be­ta­las på ba­sis av an­ställ­ning­en.

Be­ta­la först från pro­jekt­ge­nom­fö­ra­rens kon­to de kost­na­der och fak­tu­ror som pro­jekt­ge­nom­fö­ran­det har gett upp­hov till. Där­ef­ter re­gi­stre­rar bok­fö­ra­ren de be­tal­da fak­tu­ror­na i bok­fö­ring­en. Upp­rät­ta först där­ef­ter be­tal­nings­an­sö­kan med bok­fö­rings­ma­te­ri­a­let som grund. Det här gäl­ler inte an­sö­kan om för­skott.

Be­tal­nings­an­sö­kan un­der­teck­nas av en per­son med of­fi­ci­ell namn­teck­nings­rätt. Be­tal­ning­ar, ock­så för­skott, sö­ker du via Hyr­rä. Om du un­dan­tags­vis har an­sökt om stöd på pap­pers­blan­kett kan ut­be­tal­ning sö­kas på pap­pers­blan­ket­ter. En­dast så­da­na kost­na­der och kost­nads­slag som har god­känts i pro­jekt­pla­nen ska tas med i be­tal­nings­an­sö­kan. Om till ex­em­pel köp­ta tjäns­ter inte finns med i det kost­nads­för­slag som in­går i pro­jekt­pla­nen och i stöd­be­slu­tet, kan så­da­na inte hel­ler an­ges i be­tal­nings­an­sö­kan.

Foga till be­tal­nings­an­sö­kan en re­do­gö­rel­se för de åt­gär­der som har ge­nom­förts un­der den tid för vil­ken du sö­ker be­tal­ning. Re­do­gö­rel­sen kan for­mu­le­ras fritt, men det är bra att skri­va den med hjälp av slutrap­port­mal­len. Bi­fo­ga till be­tal­nings­an­sö­kan de in­skan­na­de ut­gifts­ve­ri­fi­ka­ten sam­la­de en­ligt kost­nads­slag i den ord­nings­följd som an­ges i hu­vud­bo­ken samt de and­ra ve­ri­fi­kat som be­hövs.

Bi­fo­ga för var­je kost­nad hand­ling­ar som be­vi­sar att kost­na­den har be­ta­lats och hör ihop med pro­jek­tet. Ex­em­pel på så­da­na hand­ling­ar är ut­drag ur hu­vud­bo­ken, fak­tu­ror, be­tal­nings­kvit­ton, tim­jour­nal, lö­ne­ve­ri­fi­kat och do­ku­men­te­ring av kon­kur­rens­ut­sätt­ning­ar. Till re­se­räk­ning­ar ska du bi­fo­ga pro­gram­men för de till­ställ­ning­ar som re­sor­na har gällt.

Om be­tal­nings­an­sö­kan in­ne­hål­ler kost­na­der som inte hör till pro­jek­tet dras des­sa av i sam­band med ut­be­tal­ning­en. I det fal­let mins­kar stöd­be­lop­pet. Om det stöd som söks är över 10 % stör­re än det stöd­be­lopp som myn­dig­he­ten fast­stäl­ler görs ett ex­tra av­drag. Från det god­kän­da stöd­be­lop­pet av­dras dif­fe­ren­sen mel­lan det för sto­ra stöd som an­ges i an­sö­kan och det fast­ställ­da stö­det.

EX­EM­PEL

I be­tal­nings­an­sö­kan har sö­kan­den upp­gett att kost­na­der­na är 20 000 euro, NTM-cen­tra­len god­kän­ner 15 000 euro. Stöd­pro­cen­ten för pro­jek­tet är 80.

20 000 x 80 % = 16 000
15 000 x 80 % = 12 000
dif­fe­rens 4 000

I stöd be­ta­las till sö­kan­den 12 000 – 4 000 = 8 000 euro.

Av­drag tilläm­pas dock inte om stöd­mot­ta­ga­ren kan visa att hen inte är or­sa­ken till att det be­lopp som inte är stöd­be­rät­ti­gan­de togs med.

När be­tal­nings­an­sö­kan fylls i om­sorgs­fullt och alla bi­la­gor som be­hövs med­föl­jer den kan be­hand­ling­en av be­tal­nings­an­sö­kan och in­be­tal­ning­en av stö­det på kon­tot ske snab­ba­re.

Hand­bok för pro­jektak­tö­rer201711.4.2017