PROJEKTORDLISTA

Ak­tions­grupp är en för­e­ning för ut­veck­ling av lands­byg­den som fi­nan­si­e­rar lands­bygds­ut­veck­ling (jfr Le­a­der­grupp).

De mi­ni­mis-stöd kal­las ock­så stöd av mind­re be­ty­del­se. Ett en­skilt fö­re­tag kan få högst 200 000 euro i de mi­ni­mis-stöd un­der en tre­år­s­pe­ri­od. I stöd­be­lop­pet 200 000 euro in­räk­nas alla de mi­ni­mis-stöd som oli­ka in­stan­ser be­vil­jar. Om ett stöd ut­gör de mi­ni­mis-stöd för fö­re­ta­get an­ges det här i stöd­be­slu­tet.

En­gångs­er­sätt­ning är ett för­fa­ran­de där stö­det de­las in i högst tre pos­ter och vis­sa re­sul­tat el­ler åt­gär­der be­stäms för var och en av dem. Stö­det be­ta­las ut om re­sul­ta­ten nås el­ler åt­gär­der­na ge­nom­förs (jfr lump sum). Mo­del­len tas even­tu­ellt i bruk un­der pro­gram­pe­ri­o­den.

Flat rate 24 el­ler 15 % är en för­enklad kost­nads­mo­dell där vis­sa pro­jekt­kost­na­der täcks ge­nom en fast pro­cent­an­del av lö­ne­kost­na­der­na i pro­jek­tet (jfr kal­ky­le­ra­de all­män­na kost­na­der).

Hu­vud­fi­nan­si­är är an­ting­en en Le­a­der­grupp el­ler en NTM-cen­tral som be­vil­jar pro­jekt­fi­nan­si­e­ring.

Hyr­rä är en el­ekt­ro­nisk ären­de­tjänst där man kan läm­na in pro­jek­tan­sök­ning­ar, ta emot stöd­be­slut och an­sö­ka om ut­be­tal­ning av stöd.

Kal­ky­le­ra­de all­män­na kost­na­der 24 el­ler 15 %. En 24 el­ler 15 % stor an­del av lö­ne­kost­na­der­na i ett pro­jekt be­räk­nas och an­vänds för be­tal­ning av vis­sa pro­jekt­kost­na­der, till ex­em­pel hy­ror för de pro­jek­tan­ställ­das ar­bets­rum (jfr flat rate 24 el­ler 15 %).

Kom­mun­fi­nan­si­e­ring är ett in­slag i den of­fent­li­ga fi­nan­si­e­ring­en, allt­så peng­ar som en el­ler fle­ra kom­mu­ner har be­vil­jat för att ett pro­jekt ska ge­nom­fö­ras.

Kon­takt­per­son är den per­son sva­rar för pro­jek­tets kon­tak­ter, ex­em­pel­vis till myn­dig­he­ter och fi­nan­si­ä­rer. Ofta är pro­jekt­le­da­ren pro­jek­tets kon­takt­per­son.

Le­a­der­grupp är en all­män be­näm­ning på en för­e­ning för ut­veck­ling av lands­byg­den som fi­nan­si­e­rar lands­bygds­ut­veck­ling (jfr ak­tions­grupp).

Le­a­der-peng­ar är fi­nan­si­e­ring som en Le­a­der­grupp har be­vil­jat ett pro­jekt.

Lump sum be­ty­der ett för­fa­ran­de där stö­det be­ta­las i om­gång­ar (pos­ter) på ba­sis av upp­nåd­da re­sul­tat el­ler ge­nom­för­da åt­gär­der (jfr en­gångs­er­sätt­ning).

Mel­lan­fi­nan­si­e­ring är me­del som be­hövs för att dri­va pro­jek­tet mel­lan ut­be­tal­ning­ar­na. Till ex­em­pel sö­kan­dens egna pen­ning­me­del, ett bank­lån el­ler lå­ne­fi­nan­si­e­ring från kom­mu­nen ut­gör mel­lan­fi­nan­si­e­ring.

Pri­vat fi­nan­si­e­ring kan be­stå av pen­ning­me­del el­ler tal­ko­ar­be­te. Pen­ning­med­len kan vara till ex­em­pel en för­e­nings el­ler nå­gon an­nan pri­vat sö­kan­de parts egna peng­ar, spon­sor­stöd el­ler pen­ning­me­del från sam­ar­bet­s­part­ner.

Pro­jekt av­ser ett ut­veck­lings­pro­jekt, ut­bild­nings­pro­jekt, all­män­nyt­tigt in­ve­ste­rings­pro­jekt el­ler te­ma­pro­jekt.

Pro­jekt­chef är en an­svars­per­son och/el­ler pro­jekt­le­da­re.

Pro­jek­tets nyt­to­ha­va­re  är per­so­ner, fö­re­tag el­ler sam­man­slut­ning­ar som har nyt­ta av att pro­jek­tet ge­nom­förs.

Pro­jekt­stöd är stöd som un­der pro­gram­pe­ri­o­den 2014–2020 be­vil­jas för ut­veck­lings­pro­jekt, ut­bild­nings­pro­jekt, all­män­nyt­ti­ga in­ve­ste­ring­ar el­ler
te­ma­pro­jekt.

Re­fe­rens­kost­na­der be­ty­der en­het­li­ga kost­na­der som är i all­mänt bruk inom oli­ka bran­scher.

Spon­sor­stöd be­ty­der i all­män­het pri­vat pro­jekt­fi­nan­si­e­ring. Spon­sor­stöd be­ta­las av ut­om­stå­en­de pri­va­ta ak­tö­rer, till ex­em­pel ban­ker.

Stöd är fi­nan­si­e­ring från sta­ten el­ler från EU och sta­ten som be­vil­jas av en NTM-cen­tral i form av un­der­stöd. I Le­a­der-stöd in­går även kom­mun­fi­nan­si­e­ring.

Sö­kan­de part är en stöd­sö­kan­de som har det ju­ri­dis­ka an­sva­ret för pro­jek­tet, dvs. sva­rar för att må­len upp­nås, för an­vänd­ning­en och upp­följ­ning­en av me­del samt för rap­por­te­ring­en.

Tal­ko­ar­be­te är ar­be­te som ut­förs utan ve­der­lag för ett pro­jekt. Tal­ko­ar­be­te god­känns som pri­vat fi­nan­si­e­ring inom all­män­nyt­ti­ga in­ve­ste­ring­ar och ut­veck­lings-
pro­jekt.

Trös­kel­vär­de är en gräns i euro som an­vänds i upp­hand­lings­lag­stift­ning­en.

Hand­bok för pro­jektak­tö­rer201711.4.2017