Bearbetning av hantering av avrinningsvattens åtgärdsarealer i Elektroniska stödansökan

Be­ar­bet­ning av skif­ten i åt­gär­den för  han­te­ring av av­rin­nings­vat­ten  kan gö­ras i Vi­puns hu­vud­stöds­an­sö­kan, i An­sök om stöd – de­len. Välj från stöd­lis­tan mil­jö­er­sätt­ning­en, så lis­tas dina åt­gär­der i mil­jö­för­bin­del­sen till si­dans ned­re­del. Ifall du har valt i mil­jö­för­bin­del­sen som åt­gärd han­te­ring av av­rinn­gs­vat­ten, syns det på sam­ma sätt i lis­tan som dina and­ra val­da åt­gär­der.

I sam­band med va­let av mil­jö­er­sätt­ning­en sker av­rinn­gs­vat­tens för­hand­si­fyll­ning för år 2019, var­vid till av­rin­nings­vat­ten pa­ne­len ska­pas åt­gärds­skif­tens upp­gif­ter på ba­sen av fö­re­gå­en­de års upp­gif­ter. Om möj­ligt, gör änd­ring­ar till bas­skif­ten (del­ning, sam­man­slag­ning, gräns­kor­ri­ge­ring) in­nan kryss­ning av mil­jö­er­sätt­ning. Om du gör änd­ring­ar ef­ter, du kan gö­ra om för­hand­si­fyll­ning ge­nom att  ta bort och läg­ga till igen krys­sen för mil­jö­er­sätt­ning.

Till åt­gär­den på år 2020 kan inte mera läg­gas till skif­ten och den ti­di­ga­re an­mäl­da me­to­den får inte by­tas. Om be­sitt­ning­en av skif­tet byts kan åt­gär­den fort­sät­ta på skif­tet el­ler man kan av­stå från åt­gär­den. Are­a­len på skif­ten får inte änd­ras en­dast på ba­sen av en nog­gran­na­re di­gi­te­ring (om sys­te­met hela ti­den har om­fat­tat ock­så den del som lagts till). För­verk­li­gan­de av me­to­den kan av­stås från helt el­ler del­vis, men er­sätt­ning som ut­be­ta­lats för den are­al som tas bort skall åter­be­ta­las. Om av­stå­en­de från åt­gär­den skall an­mä­las skrift­li­gen till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

Vid för­hand­si­fyl­lan­det be­ak­tas de änd­ring­ar som gäl­ler skif­ten för år 2020. Ef­ter för­hand­si­fyll­ning­en kan du grans­ka och vid be­hov änd­ra upp­gif­ter­na bl.a. på föl­jan­de sätt:

Om din för­bin­del­se inte har han­te­ring av av­rin­nings­vat­ten – åt­gär­den, men du har fått i din be­sitt­ning skif­ten som ti­di­ga­re hört till åt­gär­den, kan du läg­ga till åt­gär­den i för­bin­del­sen med blan­kett 479. När kom­mu­nen har be­hand­lat tilläg­get, öpp­nas pa­ne­len och du kan läg­ga till skif­ten till åt­gär­den.

Ge­nom att klicka på pi­len som finns fram­för be­hand­lings­me­to­den, öpp­nas be­hand­lings­me­to­dens nog­gran­na­re upp­gif­ter, el­ler be­hand­lings­me­to­dens bas­skif­ten samt bas­skif­tens are­al och be­hand­lings­me­to­dens are­al un­der åren 2019 och 2020. I slu­tet av rad­en vi­sas Läs , ifall are­a­len för åt­gär­den har änd­rats i för­hand­si­fyll­ning­en.

I bil­den har ne­dan syns över­stru­ket det skif­tet som ta­gits bort ur be­sitt­ning­en. Sam­man­slag­na/de­la­de skif­ten syns som gråa. Med be­ar­be­ta – knap­pen ne­dan­för till väns­ter öpp­nas be­ar­bet­nings­skär­men.

Be­ar­bet­ning av be­hand­lings­me­to­den för bas­skif­tens are­a­ler öpp­nas med bas­skif­tes­ra­dens Be­ar­be­ta – bild längst till hö­ger.

Tillägg av ett nytt skif­tet till åt­gär­den sker med Lägg till be­hand­lings­me­to­den till bas­skif­te – knap­pen. I det föns­ter som öpp­nas väljs från rull­garns­me­nyn bas­skif­tet, som du vill läg­ga till åt­gär­den. En­dast de skif­ten kan väl­jas, som har an­slu­tits till din an­sö­kan el­ler som är de­la­de el­ler sam­man­slag­na på det­ta år.

Välj sam­ma be­hand­lings­me­tod som skif­tet hade på fö­re­gå­en­de år och mata in be­hand­lings­me­to­dens are­a­al. Lägg än­nu till an­sök­nings­grun­dens num­mer. För­kla­ring för num­ren hit­tar du från info-bol­len.  Med­de­la vid be­hov i tilläggs­upp­gif­ter ock­så går­den/od­la­ren,  från vem skif­tet har kom­mit. Klicka till slut på God­känn -knap­pen.  Det bas­skif­te som du själv lagt till kan du ock­så ta bort från åt­gär­den.

Han­te­ring av av­rin­nings­vat­ten25.4.2017