Yleisohjeita EU:n ruoka-avun jakajalle

 Pitääkö elintarvikkeita hakea suoraan Mavista ?

Pai­kal­lis­ta jär­jes­töä tai seu­ra­kun­taa edus­taa Ma­vin suun­taan kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­tio, joka ke­rää tie­dot tai ar­vi­oi omien ja­ke­lu­paik­ko­jen­sa avun­tar­vit­si­joi­den ja si­ten tar­vit­ta­vien ja­et­ta­vien elin­tar­vik­kei­den mää­rän ja ha­kee Ma­vis­ta kes­ki­te­tys­ti tar­vit­ta­via elin­tar­vik­kei­ta ja­ke­lua edel­tä­vän vuo­den huh­ti­kuun lop­puun men­nes­sä. Kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­ti­oi­den ta­vat ja ajan­koh­ta ke­rä­tä tie­to vaih­te­lee. Pai­kal­li­set ja­ke­lu­pai­kat saa­vat lisä­tie­toa asi­as­ta kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­ti­on­sa yh­teys­hen­ki­löl­tä.

Miten elintarvikemäärät määrittyvät?

Kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­ti­oi­den ha­ke­mien mää­rien sekä oh­jel­man bud­je­tin puit­teis­sa Mavi kil­pai­lut­taa elin­tar­vik­keet sekä nii­den vaa­ti­man kul­je­tus­pal­ve­lun. Lo­pul­li­set kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­ti­oil­le vah­vis­tet­ta­viin mää­riin vai­kut­taa elin­tar­vik­kei­den hin­nan li­säk­si toi­mi­tet­ta­vien tuot­tei­den tuk­ku­pak­kaus­koko. Kun so­pi­muk­set elin­tar­vik­kei­den toi­mit­ta­jien kans­sa on vah­vis­tet­tu, voi Mavi vah­vis­taa kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­ti­ol­le sen osuu­den elin­tar­vik­keis­ta. Kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­tio jou­tuu ot­ta­maan huo­mi­oon, että kul­je­tet­ta­van erän mi­ni­mi­koko on 1000 kg. Tä­män vuok­si kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­tio ei aina voi vas­ta­ta ja­ke­lu­pai­kan ai­em­min te­ke­mään ar­vi­oon elin­tar­vi­ke­tar­pees­ta.

Milloin saamme elintarvikkeet?

Kun Mavi on vah­vis­ta­nut kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­ti­ol­le sil­le toi­mi­tet­ta­vat mää­rät, pyy­tää Mavi kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­ti­o­ta il­moit­ta­maan toi­mi­tus­o­soit­teet ja yh­teys­tie­dot sekä niil­le toi­mi­tet­ta­vat elin­tar­vi­ke­mää­rät. Myös toi­mi­tus­päi­viä voi toi­voa, mut­ta aina toi­vei­siin ei voi­da vas­ta­ta. Toi­mi­tuk­set al­ka­vat pää­sään­töi­ses­ti poh­joi­ses­ta ete­lään ja sa­mal­le suun­nal­le suun­tau­tu­via toi­mi­tuk­sia py­ri­tään yh­dis­tä­mään sa­moil­le päi­vil­le.

Mavi on yh­tey­des­sä jo­kai­seen toi­mi­tus­paik­kaan suo­raan ja so­pi­va toi­mi­tus­päi­vä elin­tar­vik­keil­le so­vi­taan yh­des­sä. Sa­mas­sa yh­tey­des­sä käy­dään läpi tu­le­van toi­mi­tuk­sen si­säl­tö. Li­säk­si mää­rä­tie­dot voi­daan lä­het­tää säh­kö­pos­tit­se yh­teys­hen­ki­löl­le. Toi­mi­tus­kel­lon­ai­kaa ei pys­ty ti­laa­maan, mut­ta n. tun­tia en­nen toi­mi­tuk­sen pe­ril­le tu­loa kul­jet­ta­ja on yh­tey­des­sä yh­teys­hen­ki­löön. Toi­mi­tuk­set ta­pah­tu­vat arki­päi­vi­sin klo 8-16 vä­lil­lä.

Kau­ko­kii­to Oy:n sel­vi­tys­pu­he­lin­nu­me­ros­ta 010 510 1300 voi tar­vit­ta­es­sa tie­dus­tel­la kul­je­tus­ta. Ma­vil­la ei ole kul­jet­ta­jien yh­teys­tie­to­ja, mut­ta Ma­vis­sa voi­daan tar­kis­taa so­vit­tu kul­je­tus­ajan­koh­ta.

Tuliko toimitus oikein?

Säh­köi­sen rah­ti­kir­jan kuit­taa pää­sään­töi­ses­ti yh­teys­hen­ki­lö ot­ta­es­saan vas­taan tuot­tei­ta. Pyy­det­tä­es­sä vas­taan­ot­ta­jan on pys­tyt­tä­vä to­dis­ta­maan hen­ki­löl­li­syys kul­jet­ta­jal­le. Jos mää­ris­sä huo­ma­taan vir­he heti, tu­lee se il­moit­taa kul­jet­ta­jal­le ja asia kir­ja­taan rah­ti­kir­jal­le en­nen sen alle­kir­joit­ta­mis­ta. Jos mää­ris­sä huo­ma­taan vir­he myö­hem­min, il­moi­te­taan sii­tä Ma­viin. Oman ta­va­ra­kir­jan­pi­don ja va­ras­ton to­del­li­sen mää­rän pi­tää vas­ta­ta toi­si­aan. Ma­viin voi il­moit­taa myös kul­je­tuk­siin tai tuot­tei­siin liit­ty­vät vir­heet.

Miten elintarvikkeita käsitellään, onko varasto ok?

Elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus­vi­ras­to Evi­ra oh­jaa kai­kis­sa elin­tar­vik­kei­den kä­sit­te­lyyn ja va­ras­toin­tiin liit­ty­vis­sä ky­sy­myk­sis­sä ylei­ses­sä ruo­ka-avun ja­ka­mis­ta (ml. lah­joi­tuk­se­na saa­dut tuot­teet!) kos­ke­vas­sa oh­jees­saan. Elin­tar­vik­kei­den kä­sit­te­lys­tä ja va­ras­toin­nis­ta oh­jei­ta löy­tyy myös ruo­ka-avun haku­op­paas­ta, joka löy­tyy http://www.mavi.fi/ruo­ka-apu-si­vuil­ta.

Milloin aloitetaan ruoka-avun jakelu vähävaraisille?

Ruo­ka-avun ja­ke­lu­ti­lai­suut­ta ei suo­si­tel­la elin­tar­vik­kei­den toi­mi­tus­päi­väl­le eikä vie­lä seu­raa­val­le­kaan päi­väl­le, jot­ta voi­daan var­mis­tua, että elin­tar­vi­ke­toi­mi­tus on saa­pu­nut en­nen ja­ke­lua pe­ril­le ja vas­taan­ot­ta­jal­la on ol­lut ai­kaa tar­kis­taa toi­mi­tuk­sen si­säl­tö. Ja­ke­lu­päi­vän suun­nit­te­lus­sa kan­nat­taa myös huo­mi­oi­da se, että elin­tar­vik­kei­den toi­mi­tus­päi­vä so­vi­taan yh­des­sä Ma­vin kans­sa. Ma­vis­sa huo­mi­oi­daan toi­mi­tus­päi­vä­toi­veet, mut­ta aina nii­hin ei voi­da vas­ta­ta.

Ruoat ovat varastossa ja jakelupäivä suunniteltuna – mitäs sitten?

Ruo­ka-avun ja­ka­mi­sel­le löy­ty­vät tar­kem­mat oh­jeet ja ajan­koh­tai­set asi­at Ma­vin net­ti­sivuilta www.mavi.fi/ruo­ka-apu. Elin­tar­vik­kei­den ja­ke­lu­kir­jan­pi­toa var­ten löy­tyy lo­ma­ke­o­si­os­ta oma lo­ma­ke oh­jei­neen. Kun elin­tar­vik­keet on vas­taan­o­tet­tu ja mää­rät tar­kis­tet­tu, niin kir­jan­pito­lo­mak­keen yh­teen­veto­si­vul­le kir­ja­taan vas­taan­o­te­tut mää­rät.

Ruo­ka-avun ja­ka­mi­ses­ta tu­lee tie­dot­taa si­ten, että se ta­voit­tai­si koh­de­ryh­män­sä. Jär­jes­tö tai seu­ra­kun­ta voi käyt­tää tie­dot­ta­mi­seen tar­koi­tuk­sen­mu­kai­sek­si kat­so­mi­aan vies­tin­tä­ka­na­via. Tie­dot­ta­mi­ses­sa tu­lee pi­tää mie­les­sä, että tie­to oli­si saa­ta­vil­la vähä­va­rai­sil­la hen­ki­löil­lä tasa-ar­voi­ses­ti ja syr­ji­mät­tö­mäs­ti.

Ja­ke­lu­pai­kal­la on nä­ky­vil­lä joko EU:n ruo­ka-avun ju­lis­te tai koh­tuul­li­sen ko­koi­nen uni­o­nin sym­bo­li (EU-lip­pu­tun­nus). Ju­lis­tei­ta voi ti­la­ta ja­ke­lu­pai­kal­le suo­men- ja ruot­sin­kie­li­si­nä säh­kö­pos­tit­se Ma­vis­ta osoit­tees­ta ruo­ka-apu@mavi.fi tai tu­los­taa Ma­vin EU:n ruo­ka-avun net­ti­sivuilta A3-ko­koi­se­na.

Kenelle saa ruokaa jakaa ja miten paljon?

EU:n ruo­ka-apu on tar­koi­tet­tu Suo­mes­sa  asu­vil­le vähä­va­rai­sil­le hen­ki­löil­le. Ruo­ka-avun ja­ka­mi­sen peri­aat­tei­na ovat tasa-ar­voi­suus ja syr­ji­mät­tö­myys. Ruo­ka-avun­saa­jan ei tar­vit­se olla Suo­men kan­sa­lai­nen, mut­ta tu­kea ei ole tar­koi­tet­tu sel­lai­sil­le mui­den mai­den kan­sa­lai­sil­le, joi­den tar­koi­tus on vain vie­rail­la Suo­mes­sa.

Jo­kai­nen kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­tio on laa­ti­nut niin sa­no­tun mak­si­mi­ja­ke­lu­mää­rä­suo­si­tuk­sen sii­tä, mi­ten pal­jon eri­ko­koi­sil­le koti­ta­louk­sil­le on aja­tel­tu ja­et­ta­van elin­tar­vik­kei­ta. Pe­rus­tel­lus­ti suo­si­tuk­ses­ta voi poi­ke­ta esi­mer­kik­si sil­loin kun sa­mas­sa yh­tey­des­sä ja­e­taan lah­joi­tuk­si­na saa­tu­ja elin­tar­vik­kei­ta tai jon­kin tuot­teen ku­lut­ta­ja­pak­kaus­ten mää­rä on sel­ke­äs­ti isom­pi tai pie­nem­pi kuin muis­sa tuot­teis­sa tai huo­ma­taan, että jon­kin tuot­teen pa­ras­ta en­nen päi­väyk­set lä­hes­ty­vät ja on syy­tä pe­lä­tä, että tuot­tei­ta ei eh­dit­täi­si ja­kaa en­nen päi­väys­tä. Ja­ke­lu­pis­teen kan­nat­taa käy­dä kes­kus­te­lua oman kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­ti­on yh­teys­hen­ki­lön kans­sa suo­si­tuk­sen ke­hit­tä­mi­sek­si.

EU-tuot­tei­den ohes­sa on mah­dol­lis­ta ja­kaa myös lah­joi­tuk­se­na saa­tu­ja tuot­tei­ta. Oh­jel­man kir­jan­pi­toon ei vie­dä lah­joi­tuk­se­na saa­tu­jen  tuot­tei­den ja­ke­lu­mää­riä, eikä mak­si­mi­ja­ke­lu­mää­rä kos­ke mui­ta kuin EU-tuot­tei­ta.

Avoin jakelu vai kohdennettu jakelu?

Ruo­ka-apu ja­e­taan pää­sään­töi­ses­ti avoi­mi­na ja­ke­lu­ti­lai­suuk­si­na, jois­ta tie­do­te­taan etu­kä­teen jul­ki­ses­ti ja jon­ne ih­mi­sil­lä on va­paa pää­sy. Avun­tar­vit­si­ja itse ar­vi­oi tar­vit­see­ko ruo­ka-apua. Avun­tar­vit­si­jal­ta ky­sy­tään aina koti­ta­lou­den koko ja se kir­ja­taan ylös. Mui­ta tie­to­ja ei ky­sy­tä. Kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­ti­ol­le on voi­tu vah­vis­taa myös koh­den­ne­tun ja­ke­lun mah­dol­li­suus, jol­loin ruo­ka-avun saa­mis­ta on ra­joi­tet­tu. Täl­löin on erik­seen vah­vis­tet­tu myös eh­dot, mil­lä pe­rus­teil­la avun­tar­vit­si­ja voi ruo­ka-apua saa­da. Kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­tio in­for­moi ja­ke­lu­pis­tei­tään koh­den­ne­tun ruo­ka-avun ja­ka­mi­ses­ta. Tie­don voi tar­kis­taa myös Ma­vis­ta.

Ruo­ka-avun voi ja­kaa apu­kas­sien (ruo­ka-apu­pa­ket­ti) li­säk­si myös ate­ri­oi­na. Ate­ri­ois­ta tu­lee pi­tää ja­ke­lu­kir­jan­pi­toa, vaik­ka saa­duis­ta tuot­teis­ta käy­tet­täi­siin vain vä­häi­si­ä­kin mää­riä ate­ri­oi­den val­mis­tuk­seen. Ate­ri­ois­ta ei saa pe­riä myös­kään mak­sua, jos nii­hin on käy­tet­ty EU-ruo­ka-apu­tuot­tei­ta.

Miten tehdään tuen kohdentumisen arvio?

Jo­kai­nen ja­ke­lu­pis­te te­kee ar­vi­on ruo­ka-apua kaut­taan saa­neis­ta eril­li­sen lo­mak­keen avul­la ker­ran vuo­des­sa. Joko en­sim­mäi­sen tai mie­les­tään kat­ta­vam­man ja­ke­lun jäl­keen las­ke­taan ruo­ka-apua saa­nei­den koko­nais­luku­mää­rä sen mu­kaan kuin­ka pal­jon ruo­ka-apua nou­ta­neet ker­toi­vat hen­ki­löi­tä ole­van koti­ta­lou­des­saan. Tä­män jäl­keen ja­ka­jat ar­vi­oi­vat kuin­ka pal­jon täs­tä ryh­mäs­tä kuu­luu eri koh­de­ryh­miin: alle 15-vuo­ti­ai­ta, yli 64-vuo­tai­ta, nai­sia, maa­han­muut­ta­jia/pa­ko­lai­sia tai jo­hon­kin vä­hem­mis­tö­ryh­mään kuu­lu­via, vam­mai­sia tai asun­not­to­mia. Jo­kais­ta koh­de­ryh­mää mie­ti­tään erik­seen suh­tees­sa apua saa­nei­den jouk­koon, kos­ka sama hen­ki­lö voi kuu­lua mo­neen ryh­mään.Lo­ma­ke las­kee täy­te­tyil­lä tie­doil­la pro­sent­ti­o­suu­det eri koh­de­ryh­mil­le, joi­ta ja­ke­lu­pis­te käyt­tää myö­hem­min vuo­si­ker­to­mus­ta täyt­tä­es­sään.

Vielä vaaditaan liitännäistoimien toteuttamista, mitä ihmettä?

EU:n ruo­ka-avun taus­tal­la on ta­voi­te edis­tää so­si­aa­lis­ta yh­teen­kuu­lu­vuut­ta Eu­roo­pan uni­o­nis­sa ja vä­hen­tää köy­hyy­des­sä ja syr­jäy­ty­mis­vaa­ras­sa elä­vien ih­mis­ten mää­rää. Eri­tyis­ta­voit­tee­na on lie­ven­tää köy­hyy­den pa­him­pia muo­to­ja tar­jo­a­mal­la ai­neel­lis­ta tu­kea. Lii­tän­näis­toi­mil­la tar­koi­te­taan asi­oi­ta, joil­la tu­e­taan vähä­va­rai­sen hen­ki­lön so­si­aa­lis­ta osal­li­suut­ta. Näi­tä asi­oi­ta voi­vat olla esi­mer­kik­si tie­dot­ta­mi­nen jul­ki­sen ja kol­man­nen sek­to­rin pal­ve­luis­ta tai pro­jek­teis­ta, oh­jaus­ta ja neu­von­taa so­si­aa­li-, asun­to- ja/ tai työl­li­syys­pal­ve­lui­hin, neu­von­taa ra­vin­to­pi­toi­sen ruo­an mer­ki­tyk­ses­tä, eri­lai­sia osal­li­suut­ta vah­vis­ta­via ti­lai­suuk­sia tai ker­ho­ja, ate­ri­oin­ti­mah­dol­li­suuk­sia, kes­kus­te­lu­apua, mah­dol­li­suuk­sia va­paa­eh­tois­toi­min­taa ja va­paa­eh­toi­sil­le suun­nat­tu­ja kou­lu­tuk­sia tai vir­kis­tys­tä, mah­dol­li­suuk­sia käyt­tää ve­loi­tuk­set­ta pal­ve­lu­ja ku­ten sa­no­ma­leh­tien luku­mah­dol­li­suus, tie­to­ko­neen käyt­tö­mah­dol­li­suus, mah­dol­li­suus mit­taut­taa ve­ren­pai­ne jne. Lii­tän­näis­toi­men­pi­teis­sä on mah­dol­li­suus hyö­dyn­tää yh­teis­työ­tä paik­ka­kun­nal­la toi­mi­vien so­pi­vien hank­kei­den kans­sa, jot­ka on ra­hoi­tet­tu mm. Eu­roo­pan so­si­aa­li­ra­has­tos­ta. Lisä­tie­toa ra­ken­ne­ra­has­tois­ta ja nii­den pai­kal­li­sis­ta hank­keis­ta löy­tyy osoit­tees­ta www.ra­ken­ne­ra­has­tot.fi.

Kaikki ruoat jaettu tai vuosi lopuillaan: Mitä pitää ilmoittaa?

Jo­kai­ses­ta ja­ke­lu­ta­pah­tu­mas­ta on pi­det­ty ja­ke­lu­kir­jan­pi­toa. Vuo­den lo­pus­sa kuu­luu kui­ten­kin teh­dä vuo­si­ker­to­mus toi­min­nas­ta oman kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­ti­on yh­teys­hen­ki­löl­le.Vuo­si­ker­to­mus teh­dään omal­la lo­mak­keel­la, jon­ne koo­taan tie­dot tuo­te­mää­ris­tä, ja­ke­lus­ta sekä muis­ta ja­ke­luun liit­ty­vis­tä asi­ois­ta. Ja­ke­lu­kir­jan­pi­don yh­teen­veto­si­vul­ta tar­kis­te­taan mää­rä­tie­dot. Tuen koh­den­tu­mi­ses­ta ar­vi­ot eri tuen­saa­ja­ryh­mil­le löy­ty­vät erik­seen (ks. tä­män oh­jeen koh­ta 9).Lo­ma­ke täy­te­tään tie­to­ko­neel­la, ei pa­pe­ril­le kä­sin kir­joit­ta­mal­la, jol­loin lo­ma­ke las­kee tie­tyt ken­tät au­to­maat­ti­ses­ti yh­teen ja voit tar­kis­taa tie­to­jen vas­taa­vuu­den omaan kir­jan­pi­toon. Kir­jan­pito säi­ly­te­tään ja­ke­lu­pis­tees­sä. Yh­teys­hen­ki­löl­le vuo­si­ker­to­mus lä­he­te­tään säh­kö­pos­tin lii­te­tie­dos­to­na, jol­loin hän saa hel­pom­min koot­tua tie­dot Ma­vil­le kump­pa­ni­or­ga­ni­saa­ti­ol­ta läh­te­vään vuo­si­ker­to­muk­seen. Ma­vis­sa au­tam­me kai­kis­sa lo­mak­keen täyt­tä­mi­ses­sä kos­ke­vis­sa ky­sy­myk­sis­sä. Vies­tit ja soit­to­pyyn­nöt voi lä­het­tää osoi­tee­seen ruo­ka-apu@mavi.fi

Kiitos arvokkaasta työstänne!

Lisä­tie­to­ja ja oh­jei­ta: www.mavi.fi/ruo­ka-apu

Pika­opas EU:n ruo­ka-apu­ja­ke­luunVähä­va­rais­ten avun toi­men­pide­oh­jel­ma 2014-2020 - Syk­sy 201730.6.2017