5.5.1 TSE -taudit

Kuva: A. Kivi­lah­ti

TSE eli tart­tu­va sie­ni­mäi­nen aivo­rap­peu­ma (trans­mis­sib­le spon­gi­form en­cep­ha­lo­pat­hy) on ko­koo­ma­nimi use­al­le, eri eläin­la­jeil­la esiin­ty­väl­le sa­man­kal­tai­sel­le tau­dil­le. Tun­ne­tuim­mat eläi­mil­lä esiin­ty­vät TSE -tau­dit ovat nau­to­jen BSE ja lam­pai­den ja vuo­hien scra­pie.

Ilmoitusvelvollisuus

Eläin­ten pi­tä­jän on il­moi­tet­ta­va vä­lit­tö­mäs­ti kun­nan­e­läin­lää­kä­ril­le, jos hän huo­maa eläi­mis­sään TSE -tau­tiin viit­taa­via oi­rei­ta. Tyy­pil­li­siä muu­tok­sia tau­din alku­vai­hees­sa ovat käy­tök­sen muu­tos ja eläi­men ar­kuus. Tau­din ede­tes­sä sai­ras­tu­neel­la eläi­mel­lä on tasa­pai­no- ja lii­ke­häi­ri­öi­tä, va­pi­naa ja kou­ris­tuk­sia. Tau­din lop­pu­vai­hees­sa eläin voi jää­dä ma­kaa­maan pää­se­mät­tä enää ylös. Lam­paal­la ja vuo­hel­la scra­pie voi ai­heut­taa myös laih­tu­mis­ta ja voi­mak­kaan ku­ti­nan, jos­ta on joh­det­tu sen suo­men­kie­li­nen ni­mi­kin: ”kut­ka­tau­ti”.

Myös kuol­leis­ta tai ti­lal­la lo­pe­te­tuis­ta eläi­mes­tä on il­moi­tet­ta­va eläin­lää­kä­ril­le, jos eläi­mel­lä oli en­nen kuo­le­maan­sa her­mos­tol­li­sia oi­rei­ta. TSE-tau­din oi­reet vaih­te­le­vat suu­res­ti eikä tau­tia voi­da to­de­ta var­muu­del­la elä­väs­tä eläi­mes­tä. Tau­ti to­de­taan kuol­leen eläi­men ai­vois­ta la­bo­ra­to­ri­os­sa teh­dyil­lä tut­ki­muk­sil­la.

Mah­dol­li­ses­ti TSE -tau­tia sai­ras­ta­vaa eläin­tä ei saa siir­tää pito­pai­kas­taan. Tar­vit­ta­es­sa eläin lo­pe­te­taan ja sii­tä ote­taan näyt­teet tut­ki­muk­sia var­ten. Mi­tään ru­hon osaa ei saa käyt­tää en­nen kuin tut­ki­mus­tu­los on saa­tu. Jos eläin­lää­kä­ri epäi­lee pito­pai­kan eläi­mel­lä TSE-tau­tia, val­von­ta­vi­ran­o­mai­nen ra­joit­taa mää­räyk­sel­lään pito­pai­kan eläin­ten siir­tä­mis­tä. Kun­nan- tai lää­nin­e­läin­lää­kä­ri oh­jaa ja val­voo toi­men­pi­tei­tä, jos TSE tau­tia epäil­lään tai kun se on to­det­tu.

Nautojen lampaiden ja vuohien sekä niiden alkioiden ja sukusolujen siirrot EU:n jäsenmaiden välillä ja tuonti Suomeen

Ti­lan­pi­tä­jän on var­mis­tet­ta­va, että ti­lal­le muis­ta EU-mais­ta saa­pu­neet nau­dat, lam­paat, vuo­het, nii­den suku­so­lut tai al­ki­ot täyt­tä­vät siir­roil­le ase­te­tut ter­veys­eh­dot. Täy­den­tä­vien eh­to­jen tar­kas­tuk­sen yh­tey­des­sä vi­ran­o­mai­set tar­kas­ta­vat ter­veys­to­dis­tuk­sis­ta, että EU-mai­den vä­li­sil­le siir­roil­le ase­tet­tu­ja eh­to­ja on nou­da­tet­tu TSE-tau­tien osal­ta. EU:n ulko­puo­lel­ta tuo­ta­vil­le eläi­mil­le TSE -eh­to­jen täyt­ty­mi­nen var­mis­te­taan eläin­lää­kin­näl­li­sen raja­tar­kas­tuk­sen yh­tey­des­sä.

Jos ti­lan­pi­tä­jä on tuo­nut nau­to­ja, lam­pai­ta, vuo­hia, nii­den suku­so­lu­ja tai al­ki­oi­ta mis­tä ta­han­sa maas­ta tai jos hän on vie­nyt nii­tä EU-mai­hin, hä­nel­lä on ol­ta­va kir­jan­pito tuo­duis­ta tai vie­dyis­tä nau­dois­ta, lam­pais­ta ja vuo­his­ta sekä nii­den al­ki­ois­ta ja suku­so­luis­ta. Kir­jan­pi­toa on säi­ly­tet­tä­vä vä­hin­tään vii­si vuot­ta tuon­nin tai vien­nin jäl­keen ja sii­tä on käy­tä­vä ilmi Eläin­tau­ti­lain 65 § edel­lyt­tä­mät tie­dot:

  1. tie­dot tuo­duis­ta eläi­mis­tä sekä nii­den tun­nis­teet;
  2. eläin­ten mää­rät;
  3. tie­dot toi­mi­tet­tu­jen eläin­ten lä­het­tä­jäs­tä, läh­tö­pai­kas­ta, vas­taan­ot­ta­jas­ta ja mää­rä­pai­kas­ta;
  4. tuon­ti­päi­vä­mää­rä;
  5. tie­dot sii­tä, mitä asia­kir­jo­ja toi­mi­tuk­sen mu­ka­na on seu­ran­nut. Hyvä käy­tän­tö on ot­taa ko­pi­ot asia­kir­jois­ta ja ar­kis­toi­da ne;
  6. jos vas­taan­o­tet­tu­ja eläi­miä luo­vu­te­taan eteen­päin, seu­raa­vat tie­dos­sa ole­vat vas­taan­ot­ta­jat sekä toi­mi­tuk­sen ajan­koh­ta.
TSE-tautien asettamat ehdot sisämarkkinaviennille

Ti­lan­pi­tä­jän tu­lee huo­leh­tia sii­tä, että kun­nan­e­läin­lää­kä­ri tar­kas­taa EU:n jä­sen­val­ti­oon vie­tä­vät nau­dat, lam­paat tai vuo­het en­nen eläin­ten lä­het­tä­mis­tä ti­lal­ta. Ti­lan­pi­tä­jä pyy­tää kun­nan­e­läin­lää­kä­riä te­ke­mään vien­ti­tar­kas­tuk­sen ja täyt­tä­mään TRA­CES – jär­jes­tel­män ter­veys­to­dis­tuk­sen.

TSE-tautiehdot nautojen, lampaiden ja vuohien siirroille EU:n jäsenmaista ja tuonnille EU:n ulkopuolelta

EU-mais­ta siir­ret­ty­jen nau­ta­e­läin­ten mu­ka­na on tul­ta­va neu­vos­ton di­rek­tii­vin 64/432 edel­lyt­tä­mä ter­veys­to­dis­tus. Lam­pai­den ja vuo­hien mu­ka­na on tul­ta­va neu­vos­ton di­rek­tii­vin 91/68/ETY edel­lyt­tä­mä ter­veys­to­dis­tus. Lä­het­tä­jä­maan vi­ran­o­mai­nen tar­kas­taa lä­he­tet­tä­vät eläi­met 24 tun­nin si­säl­lä en­nen lä­he­tys­tä ja tu­los­taa eläin­ten ter­veys­to­dis­tuk­sen TRA­CES -jär­jes­tel­mäs­tä tuon­ti­erän mu­kaan vas­taan­ot­ta­ja­maan vi­ral­li­sel­la kie­lel­lä. Täs­tä to­dis­tuk­ses­ta ti­las­ta vas­tuus­sa ole­va hen­ki­lö var­men­taa, että siir­to täyt­tää ter­veys­vaa­ti­muk­set myös TSE-tau­tien osal­ta.

EU-mai­den ulko­puo­lel­ta tuo­tu­jen nau­to­jen, lam­pai­den ja vuo­hien on ol­ta­va läh­töi­sin tie­tyis­tä mais­ta, jot­ka on lu­e­tel­tu ko­mis­si­on ase­tuk­ses­sa 206/2010. Nii­den mu­ka­na on seu­rat­ta­va eläin­lää­kin­näl­li­sel­le raja­tar­kas­tus­a­se­mal­le ko­mis­si­on ase­tuk­sen 206/2010 mu­kai­nen läh­tö­maan toi­mi­val­tai­sen vi­ran­o­mai­sen myön­tä­mä ter­veys­to­dis­tus. Tuon­ti­eh­to­jen ml. TSE -tau­te­ja kos­ke­vien eh­to­jen täyt­ty­mi­nen var­mis­te­taan eläi­mil­le teh­tä­väs­sä eläin­lää­kin­näl­li­ses­sä raja­tar­kas­tuk­ses­sa, min­kä jäl­keen myön­net­tä­vän CVED- to­dis­tuk­sen tu­lee seu­ra­ta tuon­ti­erää ja se on säi­ly­tet­tä­vä ku­ten muut­kin tuon­ti­asia­kir­jat.

Lisä­tie­to­ja:
Eläin­ten maa­han­tuon­ti, sisä­mark­ki­na­kaup­pa ja vien­ti
Eläin­ten ter­veys­val­von­ta

Täy­den­tä­vät eh­dot20167.4.2016