Muita tuotantoeläimiä koskevat täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin valvontaan liittyvät vaatimukset
Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa hevoset, biisonit, tarhatut peurat, strutsieläimet, ankat, myskisorsat, hanhet, kalkkunat, turkiseläimet, broilerit sekä tarhatut riistaeläimet (mm. villisika, saksanhirvi, mufloni, metsäkauris, fasaani, peltopyy), viiriäiset, kanit ja tarhatut porot.
Kaikkien tuotantoeläinten on saatava riittävästi niille sopivaa hyvälaatuista ravintoa ja juotavaa. Ruokinnassa on otettava huomioon kunkin eläimen tarpeet ja varmistettava, että jokainen eläin saa ravintoa riittävästi.
Kaikkien tuotantoeläinten osalta on varmistettava, että pitopaikan tila- ja olosuhdevaatimukset täyttyvät, esimerkiksi, että valaistus on sopiva sekä riittävä eläinten asianmukaiseen tarkastamiseen ja hoitamiseen. Sairaista ja vahingoittuneista eläimistä on myös huolehdittava ja eläimet suojattava huonoilta sääolosuhteilta asianmukaisesti.
Vuodesta 2016 alkaen uudet vaatimukset kaikille tuotantoeläimille.
- Pitopaikka ja sen rakennukset ja laitteet ovat hyvässä kunnossa ja eläimille turvallisia.
- Materiaalit, joiden kanssa eläimet pääsevät kosketuksiin, ovat turvallisia, puhdistettavissa perusteellisesti ja desinfioitavissa.
- Pitopaikan puhtaudesta ja desinfioinnista huolehditaan riittävästi.
- Eläinsuojan lattia ei saa aiheuttaa eläimille vahinkoa.
- Ulkotarha on turvallinen ja pysyy sopivan kuivana.
- Ulkotarhan ja laitumen aidat ovat eläimille sopivasta materiaalista, turvallisia sekä hyvässä kunnossa.
- Eläimet tarkastetaan riittävän usein.
- Tilalla kuolleiden eläinten lukumäärästä pidetään kirjaa.
- Ruokinta- ja juottolaitteistojen toimivuus tarkastetaan päivittäin.
- Ruokinta- ja juottolaitteistojen häiriöiden varalta on käytettävissä varajärjestelmä.
- Käytettäessä automaattista juotto- tai ruokintalaitetta, eläimet totutetaan sen käyttämiseen.
Lisäksi kutakin eläinlajia erikseen koskevat uudet vaatimukset on lueteltu kyseisen eläinlajin kohdalla.
Peurat
Tässä oppaassa peuralla tarkoitetaan valkohäntäpeuraa, kuusipeuraa, metsäpeuraa, metsäkaurista, japaninpeuraa ja saksanhirveä.
Uusia vaatimuksia vuonna 2016 peuroille edellä mainittujen kaikkia tuotantoeläimiä koskevien vaatimusten lisäksi.
- Peurojen käytettävissä on asianmukainen, puhdas ja kuiva makuupaikka.
- Lämpötila on peuroille sopiva.
- Eläimiä ei sidota kärsimystä tuottavalla tavalla.
Peuratarhan maaston, kasvillisuuden ja maapohjan on oltava peurojen tarhaukseen sopiva. Peuratarhan pinta-alasta vähintään 10 % on oltava metsää tai pensaikkoa. Peurojen lukumäärän on oltava sopivassa suhteessa tarhan kokoon, maastoon ja kasvillisuuteen.
Eläimen pitopaikassa on huolehdittava riittävästä ilmanvaihdosta siten, etteivät haitalliset kaasut, pöly, veto tai liiallinen kosteus vaaranna eläimen terveyttä tai hyvinvointia.
Samassa ryhmässä liikkuvien peurojen on voitava syödä samanaikaisesti. Sosiaalisessa arvoasteikossa ylempänä oleva peura ei saa päästä hallitsemaan koko ruokinta-aluetta ja jokaisella peuralla on oltava mahdollisuus rauhalliseen syömiseen.
Peurojen lisäruokinnassa on vältettävä ravinnon koostumuksen tai määrän äkillisiä muutoksia. Peurojen ruokinta- ja juottoastiat on pidettävä puhtaina eikä rehu saa tarpeettomasti likaantua.
Strutsieläimet
Tässä oppaassa strutsieläimellä tarkoitetaan strutsia, emua ja amerikannandua (tavallinen rhea).
Uusia vaatimuksia vuonna 2016 strutsieläimille edellä mainittujen (sivu 89) kaikkia tuotantoeläimiä koskevien vaatimusten lisäksi.
- Strutsieläimillä on riittävän tilava, asianmukainen, kuiva ja puhdas makuupaikka.
- Siitosryhmän tarhassa on sopiva alue munimista varten.
- Eläimiä ei sidota kärsimystä tuottavalla tavalla.
- Yli 3 kk ikäisiä strutsieläimiä ei pidetä jatkuvasti eläinsuojassa.
- Elävästä strutsieläimestä ei nypitä sulkia.
Eläinsuojan on tarjottava strutsieläimille suoja epäsuotuisilta sääolosuhteilta kuten pakkaselta, lumelta, jäältä, tuulelta, sateelta ja loskalta. Eläinsuojan on oltava vedoton ja kuiva. Sen lämpötilan, ilmanvaihdon ja valaistuksen on oltava siellä pidettäville eläimille sopiva. Sähköjohdot on sijoitettava siten, että ne ovat lintujen ulottumattomissa.
Strutsieläimille annettavan rehun on oltava ravitsevaa ja tasapainotettua sekä tarvittaessa kivennäisillä täydennettyä. Ruokinnassa erityistä huomiota on kiinnitettävä ravinnon koostumukseen, jotta vältetään nivel- ja luustovaurioiden syntyminen. Strutsieläinten saatavilla on oltava niille sopivaa karkeaa ja tuoretta rehua. Alle kolmen kuukauden ikäisten poikasten saatavilla on oltava jatkuvasti rehua. Ruokinnassa on vältettävä äkillisiä ruokinnanmuutoksia. Eläinten saatavilla on oltava jatkuvasti juomavettä.
Yli viiden päivän ikäisten strutsieläinten saatavilla on oltava pieniä määriä sopivan kokoista soraa tai pieniä kiviä ruuansulatusta varten.
Hevoset
Tässä oppaassa hevosella tarkoitetaan hevosta, ponia, aasia ja muuta vastaavaa kavioeläintä.
Uusia vaatimuksia vuonna 2016 hevosille edellä mainittujen (sivu 89 ) kaikkia tuotantoeläimiä koskevien vaatimusten lisäksi.
- Nestemäiset eritteet poistuvat asianmukaisesti tai imeytyvät kuivikkeisiin.
- Hevosen käytettävissä on asianmukainen, puhdas ja kuiva makuupaikka.
- Hevosen kytkemistä koskevat vaatimukset täyttyvät.
- Ulkotarha ja laidun ovat riittävän tilavat.
Hoidossa olevalle eläimelle on annettava sille sopivaa hyvälaatuista ravintoa ja juomaa. Eläimen terveydelle tiettävästi vaarallisen ravinnon ja juoman antaminen on kiellettyä. Hevoselle annettavan rehun on oltava ravitsevaa ja tasapainotettua sekä tarvittaessa kivennäisillä täydennettyä.
Eläinsuojan ilmanvaihdon on oltava sellainen, että ilman kosteus, pölyn määrä tai haitallisten kaasujen pitoisuudet eivät kohoa haitallisen korkeiksi. Eläinsuojan lämpötilan ja valaistuksen on oltava eläinsuojassa pidettävälle hevoselle sopivat. Jos eläinsuojan ilmanvaihto perustuu pääasiassa koneellisesti toimivaan ilmanvaihtoon, eläinten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta riittävän ilmanvaihdon järjestämiseen on oltava mahdollisuus myös laitteiston häiriöiden aikana. Koneellisesti toimivassa laitteistossa on tarvittaessa oltava hälytysjärjestelmä, joka antaa hälytyksen häiriön sattuessa. Hälytysjärjestelmän toimivuus on testattava säännöllisesti.
Yksittäiskarsina
Edellä olevan taulukon tilavaatimuksia ei sovelleta silloin, kun kyseessä on hevosen tilapäinen ja lyhytaikainen säilyttäminen kilpailu-, näyttely- tai muun vastaavan matkan aikana.
Ryhmässä pidettävät hevoset
Silloin, kun hevosia pidetään ryhmässä, jokaista alkavaa 10 hevosen ryhmää kohden on oltava käytettävissä sairaskarsina tai muu asianmukainen, tarvittaessa lämmitettävä tila hevosten ryhmästä erottamista ja hoitoa varten.
Pilttuu
Pilttuun leveyden on oltava vähintään hevosen säkäkorkeus lisättynä 10 cm:llä ja pilttuun pituuden vähintään hevosen pituus lisättynä 25 cm:llä. Vierekkäisten pilttuiden väliseinän kiinteän osan korkeuden on oltava vähintään hevosen säkäkorkeus kerrottuna luvulla 0,9.
Biisonit
Tässä oppaassa biisonilla tarkoitetaan amerikanbiisonia.
Uusia vaatimuksia vuonna 2016 biisoneille edellä mainittujen (sivu 89) kaikkia tuotantoeläimiä koskevien vaatimusten lisäksi.
- Biisoneiden käytettävissä on asianmukainen, puhdas ja kuiva makuupaikka.
- Lämpötila on biisoneille sopiva.
- Eläimiä ei sidota kärsimystä tuottavalla tavalla.
Biisonien lukumäärän on oltava sopivassa suhteessa tarhan kokoon, maastoon ja kasvillisuuteen. Kutakin alkavaa kolmen täysikasvuisen eläimen ryhmää kohden tarhassa on oltava tilaa vähintään yksi hehtaari.
Eläimen pitopaikassa on huolehdittava riittävästä ilmanvaihdosta siten, etteivät haitalliset kaasut, pöly, veto tai liiallinen kosteus vaaranna eläimen terveyttä tai hyvinvointia.
Samassa ryhmässä liikkuvien biisonien tulee voida syödä samanaikaisesti. Jokaisella eläimellä on oltava mahdollisuus rauhalliseen syömiseen eikä sosiaalisessa arvoasteikossa ylempänä oleva yksilö saa päästä hallitsemaan koko ruokinta-aluetta.
Biisonien saatavilla on oltava päivittäin riittävästi juomavettä.
Biisoneille annettavan rehun on oltava sopivan ravitsevaa ja tasapainotettua sekä tarvittaessa kivennäisillä täydennettyä. Eläinten saatavilla on oltava päivittäin riittävästi korsirehua. Biisonien ruokinnassa on vältettävä rehun koostumuksen tai määrän äkillisiä muutoksia. Biisonien ruokinta- ja juottoastiat on pidettävä puhtaina eikä rehu saa tarpeettomasti likaantua.
Ankat, hanhet ja myskisorsat
Uusia vaatimuksia vuonna 2016 ankoille ja hanhille edellä mainittujen (sivu 89) kaikkia tuotantoeläimiä koskevien vaatimusten lisäksi.
- Linnuilla on riittävän tilava, asianmukainen, kuiva ja puhdas makuupaikka.
- Siitokseen käytettävillä lintuemoilla on riittävät ja asianmukaiset tilat munintaa varten.
- Ulkotarha tai muu ulkotila on riittävän tilava.
- Lämpötila on linnuille sopiva.
- Lintujen pitopaikassa on lintulajille sopiva sisustus ja varustus.
- Elävistä linnuista ei nypitä sulkia, höyheniä eikä untuvia.
Eläinsuojan ilmanvaihdon on oltava sellainen, että ilman kosteus, ilman virtausnopeus, pölyn määrä tai haitallisten kaasujen pitoisuudet eivät kohoa haitallisen korkeiksi.
Jos eläinsuojan ilmanvaihto perustuu pääasiassa koneellisesti toimivaan ilmanvaihtoon, lintujen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta riittävän ilmanvaihdon järjestämiseen on oltava mahdollisuus myös laitteiston häiriöiden aikana. Koneellisesti toimivassa ilmanvaihtolaitteistossa on tarvittaessa oltava hälytysjärjestelmä, joka antaa hälytyksen häiriön sattuessa. Hälytysjärjestelmän toimivuus on testattava säännöllisesti.
Lintujen saatavilla on oltava riittävästi rehua ja juomavettä. Rehun on oltava ravitsevaa ja tasapainotettua sekä tarvittaessa kivennäisillä täydennettyä. Lintujen ruokintaan ja juottamiseen tarkoitetut laitteet ja välineet on pidettävä puhtaina eivätkä ulosteet saa liata rehua tai juomavettä.
Lintujen juomapaikkojen sekä muiden vesiastioiden ympäristön pitämiseen riittävän kuivana on kiinnitettävä erityistä huomiota.
Lihantuotantoa varten pidettävien yli neljän viikon ikäisten ankkojen pitopaikassa saa olla ankkoja enintään 16 kg/m². Jos linnut pääsevät päivittäin ulkotarhaan, pitopaikassa saa olla ankkoja enintään 20 kg/m². Lihantuotantoa varten pidettävien yli neljän viikon ikäisten hanhien pitopaikassa saa olla hanhia enintään 14 kg/m². Jos linnut pääsevät päivittäin ulkotarhaan, pitopaikassa saa olla hanhia enintään 18 kg/m².
Siitokseen käytettävien ankkojen pitopaikassa on oltava tilaa jokaista ankkaa kohden vähintään 0,5 m². Jos linnut pääsevät päivittäin ulkotarhaan, pitopaikassa on oltava tilaa jokaista ankkaa kohden vähintään 0,25 m². Siitokseen käytettävien hanhien pitopaikassa on oltava tilaa jokaista hanhea kohden vähintään 1 m². Jos linnut pääsevät päivittäin ulkotarhaan, pitopaikassa on oltava tilaa jokaista hanhea kohden vähintään 0,5 m².
Kalkkunat
Uusia vaatimuksia vuonna 2016 kalkkunoille edellä mainittujen (sivu 89) kaikkia tuotantoeläimiä koskevien vaatimusten lisäksi.
- Kalkkunoita pidetään vain lattiakasvatusjärjestelmässä.
- Linnuilla on riittävän tilava, asianmukainen, kuiva ja puhdas makuupaikka.
- Siitokseen käytettävillä lintuemoilla on riittävät ja asianmukaiset tilat munintaa varten.
- Ulkotarha on riittävän tilava.
- Eläimiä ei sidota kärsimystä tuottavalla tavalla.
Samassa tilassa pidettävän kalkkunaryhmän koon on oltava sopivassa suhteessa lintujen ikään, kokoon, sukupuoleen ja käytettävissä olevaan tilaan. Kalkkunoiden on pitopaikassa pystyttävä seisomaan normaalissa asennossa, kääntymään, räpyttelemään, sukimaan, toteuttamaan kalkkunoille tyypillisiä sosiaalisia käyttäytymismuotoja ja pakenemaan muita kalkkunoita.
Eläinsuojan ilmanvaihdon on oltava sellainen, että ilman kosteus, ilman virtausnopeus, pölyn määrä tai haitallisten kaasujen pitoisuudet eivät kohoa haitallisen korkeiksi. Lämpötilan on oltava eläinsuojassa pidettäville kalkkunoille sopiva. Jos eläinten terveys ja hyvinvointi on riippuvainen koneellisesta ilmanvaihtojärjestelmästä, eläinsuojassa on oltava mahdollisuus eläinten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta riittävän ilmanvaihdon järjestämiseen myös koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän häiriöiden aikana. Koneellisessa ilmanvaihtojärjestelmässä on oltava hälytysjärjestelmä, joka antaa hälytyksen toimintahäiriön sattuessa. Hälytysjärjestelmän toimivuus on testattava säännöllisesti.
Kalkkunoiden saatavilla on oltava riittävästi ravintoainekoostumukseltaan niille sopivaa rehua sekä jatkuvasti juomavettä. Ruokinta- ja juottolaitteiden korkeutta on säädettävä kalkkunoiden kasvun mukaan siten, että kaikki kalkkunat voivat vaikeuksitta syödä ja juoda. Juomaveden ja tarvittaessa myös rehun kulutusta on pystyttävä seuraamaan. Ruokinta- ja juottopaikoilla on oltava riittävästi tilaa siten, että juomasta tai rehusta ei synny tarpeetonta kilpailua.
Kalkkunoiden ruokintaan ja juottamiseen tarkoitetut laitteet ja välineet on pidettävä puhtaina eivätkä ulosteet saa liata rehua tai juomavettä. Ruokinnassa on vältettävä rehun koostumuksen tai määrän äkillisiä muutoksia.
Turkiseläimet
Tässä oppaassa tarkoitetaan turkiseläimellä turkisten tuottamiseksi tai muuta vastaavaa tuotantotarkoitusta varten tarhattavaa minkkiä, hilleriä, kettua (sinikettu, hopeakettu ja punakettu), sinsillaa ja rämemajavaa. Vaatimukset koskevat soveltuvin osin myös supikoiran ja soopelin tarhausta.
Uusia vaatimuksia vuonna 2016 turkiseläimille edellä mainittujen (sivu 89) kaikkia tuotantoeläimiä koskevien vaatimusten lisäksi.
- Häkin pohjaverkkoa koskevat vaatimukset täyttyvät.
- Nestemäiset eritteet poistuvat asianmukaisesti tai imeytyvät kuivikkeisiin.
- Turkistarha on aidattu tai eläinten karkaaminen on estetty muulla tavoin.
- Karanneiden eläinten pyyntiin käytetyt ansat tarkastetaan ainakin kahdesti päivässä.
- Häkit on sijoitettu siten, etteivät eri häkkien eläimet pääse vahingoittamaan tai likaamaan toisiaan.
- Häkkirivien välissä on riittävän tilava käytävä.
- Häkit on sijoitettu niin korkealle, että häkkien alusta voidaan puhdistaa asianmukaisesti.
- Lääkinnällisestä hoidosta pidetään kirjaa.
- Ketun häkissä on sopivalle korkeudelle sijoitettu hylly.
- Penikoimisaikana ketun pitopaikassa on kaksiosainen pesäkoppi.
- Minkin ja hillerin pitopaikoissa on ympäri vuoden kuivitettu ja riittävän suuri pesäkoppi.
Turkiseläinten pitopaikassa on oltava riittävä suoja epäsuotuisia sääolosuhteita kuten haitallista kylmyyttä, kuumuutta, tuulta ja sadetta vastaan. Pitopaikka, varusteet ja laitteet on pidettävä puhtaina ja tarvittaessa desinfioitava.
Turkiseläimille annettavan rehun on oltava ravitsevaa ja tasapainotettua sekä tarvittaessa kivennäisillä täydennettyä.
Eläinten saatavilla on oltava päivittäin riittävästi puhdasta vettä. Eläinten juoma-astiat ja juottolaitteet on pidettävä puhtaina eivätkä virtsa ja ulosteet saa liata rehua tai juomavettä.
Tilavaatimukset:
Minkki ja hilleri
Häkin leveyden on oltava vähintään 30 cm ja pituuden ilman pesäkoppia vähintään 70 cm. Häkin korkeuden on oltava vähintään 45 cm.
Kettu
Häkin leveyden on oltava vähintään 75 cm ja pituuden vähintään 100 cm. Häkin korkeuden on oltava vähintään 70 cm.
Rämemajava
Pitopaikan kokonaispinta-alan on oltava kuitenkin vähintään 2 m². Pitopaikan lattiasta vähintään 70 % on oltava kiinteäpohjainen. Rämemajavan pitopaikassa tai sen yhteydessä on oltava asianmukainen vesiallas ja kiinteäpohjainen jaloittelualue.
Sinsilla
Pitopaikan lattiasta vähintään 25 % on oltava kiinteäpohjainen. Sinsillalla on oltava pitopaikassaan mahdollisuus päivittäisiin hiekkakylpyihin.
Broilerit
Broilereita koskevia vaatimuksia ovat edellä mainittujen (sivu 89) kaikkia tuotantoeläimiä koskevien vaatimusten lisäksi.
- Kasvatusosastoissa käytetty kasvatustiheys ei ylitä niille sallittua tiheyttä.
- Kaikki broilerit pääsevät jatkuvasti pehkulle, joka on pinnalta sopivan kuivaa ja kuohkeaa.
- Tilalla on pätevää henkilökuntaa.
- Kipua aiheuttava toimenpide suoritettu vain sallituista syistä.
- Rehu otetaan pois broilereiden ulottuvilta aikaisintaan 12 tuntia ennen parven arvioitua teurastusaikaa.