Bedömning av basskiften i elektroniska tjänsten

Anvisningsvideo för anmälning av kvalitetstest

Du kan tit­ta på vi­de­on ge­nom den här län­ken: https://dre­amb­ro­ker.com/chan­nel/18a197o0/wm5sgsq8.

Öppnande av anmälning av kvalitetstesten

Mil­jö­er­sätt­nin­gens kva­li­tets­test av åker­jord re­sul­tat an­mäls i Vi­puns elekt­ro­nis­ka tjäns­ter.  An­mäl­nin­gen öpp­nas i ok­to­ber 2017 och är öp­pen till 30.4.2018. Ef­ter det­ta öpp­nas tes­ten  i juli 2018 med skif­te­supp­gif­ter­na i hu­vuds­töd­san­sö­kan 2018. Ob­ser­ve­ra, att om din test är för­se­nad fö­ror­sa­kar det­ta en minsk­ning  av mil­jö­er­sätt­ning. Obs! För att kva­li­tets­tes­tens funk­ti­o­ner skall fun­ge­ra, re­kom­men­de­ras det att an­vän­da Mo­zil­la Fire­fox el­ler Goog­le Chro­me -webb­lä­sa­re!

När du har log­gat in till Vi­put­jäns­ten, klic­ka på Elekt­ro­nis­ka tjäns­ter och sen öpp­nas tid­ta­bel­ler om oli­ka elekt­ro­nis­ka tjäns­ter med tids­lin­je när de är öpp­na. I skär­men finns en för­teck­ning på oli­ka funk­ti­o­ner un­der va­rand­ra, med en tids­pe­ri­od som vi­sar när funk­ti­o­nen är öp­pen. Ett rött streck vi­sar nu­tid. Klic­ka här Kva­li­tets­test av åker­jord, dä­ref­ter öpp­nas kva­li­tets­tes­ten för att fyl­las i.

Påbörjande av kvalitetstestens ifyllande och poänganvisningar

Ef­ter att du har klic­kat på Kva­li­tets­test av åker­jord -län­ken, öpp­nas bass­kif­tens ut­vär­de­rings mel­lanb­lad, där finns alla bass­kif­ter som har are­a­len över 0,5 ha och mar­kan­vänd­nin­gen är åker. I övre de­len av skär­men finns poän­gan­vis­nin­gar­na för be­dömm­ning av bass­kif­ten, som ge­ne­rallt gäl­ler allt som skall be­döm­mas. I den här de­len finns  också förk­la­rin­gar av för­kort­nin­gar som an­vänds i ifyll­nings­fäl­ten. Klic­ka ifyll­ning­san­vis­nin­gar -län­ken, om du be­hö­ver dem.


Vill du ha poän­gan­vis­nin­gar som gäl­ler var­je be­döm­ning­se­gens­ka­per skillt,  klic­ka på län­ken ”punkt­vi­sa poän­gan­vis­nin­gar”.

Ifyllande av uppgifterna för kvalitetstesten

In­mat­ning av vär­den görs i skär­men ”bass­kif­tens ut­vär­de­ring” ned­re del, en­ligt två oli­ka al­ter­na­tiv. Du kan fyl­la i tes­ten ge­nom bass­kär­men, in­mat­ning  av vär­den till blan­ket­tens fält ett tal i gån­gen. Du kan se poän­gan­vis­ning som gäl­ler ifrå­ga­va­ran­de egens­kap ge­nom att klic­ka på ifyll­nings­ru­ta. Kom ihåg att spa­ra om ar­be­tet blir på hälft och du fort­sät­ter se­na­re, i an­nat fall spa­ras inte vär­den!

Du kan fyl­la i skif­tens vär­de också med  grupp­re­gis­te­ring, om du har fle­ra skif­ten  till vil­ka du vill an­vän­da sam­ma vär­den. Då re­gis­te­ras des­sa vär­den alla sam­ti­digt. Då läg­ger du ett kryss för de öns­ka­de skif­ten i den väns­ta kan­ten och klic­kar på ”Gör grupp­re­gist­re­rin gör val­da ra­der”.  På den mör­ka bal­ken ru­tan kan du du väl­ja alla skif­ten för grupp­re­gist­re­ring. Med grupp­re­gist­re­rin­gen ifyll­da ru­tor god­känns ge­nom att klic­ka på spa­ra -knap­pen på sam­ma skärm.  När du har fyllt i alla  vär­den obe­ro­en­de av ifyll­nings­sätt, kan du gå till ”sam­mand­rag och skic­kan­de” -mel­lanb­la­det.

Skickande av kvalitetstestens resultat

I skär­men sam­mand­rag och skic­kan­de kan du vid be­hov skri­va til­läg­gupp­gif­ter för kva­li­tets­tes­ten.  Var­je skif­tens vär­den bör vara ifyll­da i det­ta ske­de, i an­nat fall kan du inte i  Vi­put­jäns­ten skic­kas till hand­lägg­ning. Skriv minst en e-pos­tad­ress till til­lägg­supp­gif­ter om skic­kan­det. Till den­na add­ress får du bek­räf­tel­se om en skic­kad kva­li­tets­test. När allt är klart,  klic­ka skic­ka till hand­lägg­ning. Ob­ser­ve­ra,  att du kan inte åter­ta tes­ten ef­ter att du skic­kat den!

Skriv ut sammandrag om mottagen kvalitetestest i Viputjänsten

Med att klic­ka på skriv ut sam­mand­rag -län­ken kan du öpp­na utsk­rif­ten om ins­kic­ka­de kva­li­tets­tes­ten. Utsk­rif­ten kan okså öpp­nas före ins­kic­kan­de,  om du be­hö­ver ett ut­kast.


En utsk­rift i PDF-form kan du spa­ra på din da­torn el­ler skri­va ut på pap­per.


Mottagen kvalitetstest visas i Viputjänsten

Mot­ta­gen kva­li­tets­test syns på fram­si­da i Vi­put­jäns­ten i elekt­ro­nis­ka tjäns­ter. Des­su­tom syns sänd­nings­da­tu­met ge­nast i för­bin­del­ser och av­tal i Vi­put­jäns­ten. Du kan se dem via me­nyn gård –> för­bin­del­ser och av­tal. Da­tum i för­bin­del­ser och av­tal be­ty­der att kva­li­tets­test av åker­jord har kom­mit fram och det här vil­ko­ret i mil­jö­er­sätt­nin­gen har upp­fyllts för din gård.

Kva­li­tets­test av åker­jordVipu-an­vän­da­rens an­vis­ning5.10.2017