2 Uutta 2018

Uutta 2018

Täs­men­nys vi­her­ke­san­non mää­ri­tel­mään (lue li­sää lu­vus­ta 3.4.)
• Vi­her­ke­san­nol­la tar­koi­te­taan yksi- tai moni­vuo­ti­sil­la riis­ta-, mai­se­ma-, niit­ty- tai nur­mi­kas­veil­la tai näi­den kas­vien sie­men­se­ok­sil­la, ei kui­ten­kaan yk­sin­o­maan vil­jal­la, öljy- tai val­ku­ais­kas­veil­la tai näi­den kas­vien sie­men­se­ok­sil­la, kyl­vet­tyä pel­toa.

→ Ai­kai­sem­pi mää­ri­tel­mä ei si­säl­tä­nyt mai­nin­taa sii­tä, että vi­her­ke­san­to ei voi olla pel­käs­tään vil­ja, öljy- tai val­ku­ais­kas­veil­la tai näi­den sie­men­se­ok­sil­la kyl­vet­ty. Täs­men­nys on teh­ty EU-sää­dök­sen tar­ken­nuk­ses­ta joh­tu­en. Sen mu­kaan vi­her­ryt­tä­mis­tu­en eko­lo­gi­sek­si alak­si il­moi­te­tul­la ke­san­to­a­lal­la ei saa har­joit­taa maa­ta­lous­tuo­tan­toa muu­ta kuin täy­den­tä­vien eh­to­jen vä­him­mäis­kas­vi­pei­tet­tä kos­ke­van vaa­ti­muk­sen mu­kai­ses­ti. Muu­tos kos­kee koko maa­ta, kos­ka tar­ve on ol­lut sel­keyt­tää mää­ri­tel­mää koko maas­sa.

Täs­men­net­ty eko­lo­gi­sen alan ke­san­non päät­tä­mis­tä kos­ke­vaa koh­taa (lue li­sää lu­vus­ta 3.4.)
• Jos ke­san­to­pel­to on il­moi­tet­tu eko­lo­gi­sen alan ke­san­nok­si, vi­her- ja sän­ki­ke­san­to voi­daan päät­tää ja muo­ka­ta ai­kai­sin­taan 16.8., jos alal­le kyl­ve­tään nur­mi­kas­ve­ja tai syk­syl­lä kyl­vet­tä­viä tai is­tu­tet­ta­via kas­ve­ja.

→ Ai­kai­sem­min ke­mi­al­li­nen päät­tä­mi­nen eko­lo­gi­sen alan ke­san­nol­la on ol­lut mah­dol­lis­ta 15.7. al­ka­en, jos on kyl­vet­ty tai is­tu­tet­tu syys­kyl­vöi­siä kas­ve­ja. Muu­tos on teh­ty vi­her­ryt­tä­mis­tu­kea kos­ke­van EU-sää­dök­sen muu­tok­sen vuok­si.  Vi­her­ryt­tä­mis­tu­en eh­to­jen mu­kaan kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­tö on kiel­let­ty eko­lo­gi­sen alan ke­san­noil­la ke­san­to­kau­den ai­ka­na 16.8. asti.

Li­sät­ty mar­ja-aro­ni­an tai­mi­ti­heys­vaa­ti­mus (luku 3.3.)

• Mar­ja-aro­ni­an vaa­dit­tu kas­vi­ti­heys on vä­hin­tään 800 kas­via heh­taa­ril­la.

Mai­se­ma­piir­teet (luku 3.5.)
• Mai­se­ma­piir­tei­den suo­jel­tu­jen pui­den leik­kaa­mi­sen kiel­to­ai­kaa jat­ke­taan ke­vääl­lä 2018 voi­maan tu­le­val­la muu­tok­sel­la. Pui­ta ei saa lei­ka­ta lin­tu­jen pe­si­mä­ai­kaan 1.5. -31.7. Muu­tos joh­tuu EU:n ko­mis­si­on an­ta­mas­ta huo­mau­tuk­ses­ta.

→ Ai­kai­sem­min pui­den leik­kaa­mi­sen kiel­to­aika oli mää­ri­tel­ty 1.5. -30.6.

Hyön­tei­sis­tä saa­tu kä­si­tel­ty eläin­val­ku­ai­nen on sal­lit­tua vesi­vil­je­ly­e­läin­ten re­huis­sa
• Mi­kä­li käy­tät hyön­tei­sis­tä saa­tua kä­si­tel­tyä eläin­val­ku­ais­ta si­säl­tä­vää re­hua vesi­vil­je­ly­e­läin­ten ruo­kin­nas­sa, huo­mi­oi re­hun käyt­töön ja kä­sit­te­lyyn liit­ty­vät ra­joi­tuk­set. Lue muu­tok­ses­ta tar­kem­min lu­vus­ta 5.2.1.

Elin­tar­vi­ke­hy­gie­ni­a­vaa­ti­mus­ten muu­tok­set (luku 5.3)

Eläin­ten vien­ti­vaa­ti­muk­siin on tul­lut muu­tok­sia (luku 5.5.2)

Eläin­ten hy­vin­voin­ti­vaa­ti­mus­ten muu­tok­set (luku 6.1)

Kuva: MMM_kuva-ar­kis­to

Täy­den­tä­vät eh­dot2018