1. Johdanto

Tä­män op­paan se­laa­mi­seen so­vel­tuu par­hai­ten Goog­le Chro­me tai Mo­zil­la Fire­fox -se­lai­met. Opas­ta voit se­la­ta si­vun ala­reu­nas­sa nä­ky­vis­tä nuo­lis­ta klik­kaa­mal­la. Si­säl­lys­lu­et­te­loon pää­set aina pa­laa­maan si­vun va­sem­mas­sa reu­nas­sa nä­ky­vää Si­säl­lys-pai­ni­ket­ta klik­kaa­mal­la. Si­säl­lys­lu­et­te­los­ta voit siir­tyä suo­raan va­lit­se­maa­si lu­kuun ky­sei­sen lu­vun ot­sik­koa klik­kaa­mal­la. Op­paan ku­vien suu­ren­ta­mi­nen on­nis­tuu nii­tä klik­kaa­mal­la ja op­paan tu­los­tet­ta­van pdf-ver­si­on link­ki löy­tyy op­paan lo­pus­ta lu­vus­ta Jul­kai­sun tie­dot.

Op­paan tar­koi­tuk­se­na on an­taa lu­ki­jal­le yleis­kuva Eu­roo­pan uni­o­nin tu­ke­man he­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­yh­teis­työ­tä li­sää­väs­tä tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio-oh­jel­mas­ta ja sen so­vel­ta­mi­ses­ta Suo­mes­sa.

Tuen ta­voit­tee­na on vah­vis­taa tuot­ta­jien ase­maa mark­ki­noil­la tar­jon­nan kes­kit­tä­mi­sen kaut­ta ja vä­hen­tää eri­lai­siin krii­sei­hin liit­ty­vää tuot­ta­ja­hin­to­jen hei­lah­te­lua. Li­säk­si ta­voit­tee­na on li­sä­tä he­del­mien ja vi­han­nes­ten ku­lu­tus­ta Eu­roo­pan uni­o­nis­sa ja ym­pä­ris­tö­ys­tä­väl­li­sen tek­nii­kan käyt­tä­mis­tä tuo­tan­nos­sa.

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­oi­den toi­min­nan tar­koi­tus on vas­taa­vas­ti tar­jon­nan kes­kit­tä­mi­nen, tuo­tan­non suun­nit­te­le­mi­nen vas­taa­maan pa­rem­min ky­syn­tää, tuo­tan­to­kus­tan­nus­ten alen­ta­mi­nen, tuot­ta­ja­hin­to­jen va­kaut­ta­mi­nen ja ym­pä­ris­tö­ys­tä­väl­lis­ten vil­je­ly­me­ne­tel­mien ke­hit­tä­mi­nen.

Tuottajaorganisaation toiminta

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on toi­min­ta ra­ken­tuu kol­mes­ta tär­ke­äs­tä vai­hees­ta: tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on hy­väk­sy­mi­nen, toi­min­ta­oh­jel­man laa­ti­mi­nen ja hy­väk­sy­mi­nen sekä ra­has­to­tuen ha­ke­mi­nen. Hy­väk­syn­nän saa­mi­sen jäl­keen tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on vuot­ta ryt­mit­tä­vät var­si­nai­sen toi­min­nan li­säk­si toi­min­ta­oh­jel­man laa­ti­mi­nen tai muut­ta­mi­nen ja ra­has­to­tuen haku. Tämä opas ker­too tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ois­sa teh­tä­väs­tä työs­tä eri vai­heis­sa ja an­taa ke­hyk­set tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­o­tuen hyö­dyn­tä­mi­seen.

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio ke­hit­tää toi­min­taan­sa toi­min­ta­oh­jel­mien avul­la. Toi­min­ta­oh­jel­man ta­voit­tei­ta ovat muun mu­as­sa tuo­tan­non suun­nit­te­lu, tar­jon­nan kes­kit­tä­mi­nen, jä­sen­ten tuo­tan­non mark­ki­noin­ti, tuo­tan­to­kus­tan­nus­ten alen­ta­mi­nen ja tuot­ta­ja­hin­to­jen va­kaut­ta­mi­nen, ym­pä­ris­tö­toi­men­pi­teet ja tuot­tei­den laa­dun pa­ran­ta­mi­nen. Toi­min­ta­oh­jel­ma voi­daan laa­tia kol­men, nel­jän tai vii­den vuo­den pi­tui­sek­si ker­ral­laan. Toi­min­ta­oh­jel­ma it­ses­sään ei kui­ten­kaan oi­keu­ta tu­keen, vaan tu­kea ha­e­taan to­teu­tu­nei­den kus­tan­nus­ten pe­rus­teel­la.

Ruo­ka­vi­ras­ton mark­ki­na­o­sas­tol­ta voi pyy­tää neu­von­taa tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ok­si ha­ke­mi­ses­sa, toi­min­ta­oh­jel­man laa­din­nas­sa ja ra­has­to­tuki­ha­ke­mus­ten ko­ko­a­mi­ses­sa. Ajan­ta­sai­set yh­teys­tie­dot, lo­mak­keet ja op­paat löy­dät osoit­tees­ta www.ruo­ka­vi­ras­to.fi.

Tie­to­suo­ja: Maa­seu­tu­elin­kei­no­hal­lin­non tie­to­jär­jes­tel­miin ke­rä­tään hen­ki­lö­tie­to­ja vi­ran­o­mais­teh­tä­vien hoi­ta­mis­ta var­ten. Si­nul­la on oi­keus saa­da tie­dot esi­mer­kik­si re­kis­te­rin­pi­tä­jäs­tä, hen­ki­lö­tie­to­jen kä­sit­te­lyn tar­koi­tuk­ses­ta sekä tie­to­jen sään­nön­mu­kai­sis­ta luo­vu­tuk­sis­ta. Lisä­tie­to­ja hen­ki­lö­tie­to­jen kä­sit­te­lys­tä saat in­ter­ne­tis­tä osoit­tees­sa www.ruo­ka­vi­ras­to.fi -> Tie­toa meis­tä -> Asi­oin­ti -> Tie­to­suo­ja

HE­DEL­MÄ- JA VI­HAN­NES­ALAN TUOT­TA­JA­OR­GA­NI­SAA­TI­OI­DEN TOI­MIN­TA­OH­JEL­MATHaku­opas 20208.12.2017