2. Toimintaohjelma

Hy­väk­syt­ty­nä he­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­o­na teil­lä on mah­dol­li­suus to­teut­taa toi­min­ta­oh­jel­ma ja ha­kea to­teut­ta­mi­ses­ta ai­heu­tu­nei­siin kus­tan­nuk­siin tu­kea. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­o­tuki on ko­ko­naan Eu­roo­pan uni­o­nin ra­hoit­ta­ma tuki.

Toi­min­ta­oh­jel­ma voi olla 3-5 vuo­den pi­tui­nen. Toi­min­ta­oh­jel­man hy­väk­syn­tää ha­et­ta­es­sa sen si­säl­tö ja ta­lous­ar­vio laa­di­taan toi­min­ta­oh­jel­man koko kes­ton ajal­le. Teil­lä on kui­ten­kin mah­dol­li­suus muut­taa ja tar­ken­taa toi­min­ta­oh­jel­man si­säl­töä ja ta­lous­ar­vi­o­ta vuo­sit­tain seu­raa­vaa to­teu­tus­vuot­ta kos­kien. Toi­min­ta­oh­jel­man si­säl­töä voi muut­taa myös kes­ken vuot­ta. Toi­min­ta­oh­jel­man toi­men­pi­tei­den to­teut­ta­mi­nen sekä ta­lous­ar­vio kä­si­tel­lään ka­len­te­ri­vuo­den pi­tui­sis­sa jak­sois­sa.

Toi­min­ta­oh­jel­man to­teut­ta­mis­mah­dol­li­suuk­sia sää­del­lään EU- ja kan­sal­li­sel­la lain­sää­dän­nöl­lä. Toi­min­ta­oh­jel­man tu­lee olla he­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­oi­den toi­min­ta­oh­jel­mil­le laa­di­tun kan­sal­li­sen stra­te­gi­an mu­kai­nen. Kan­sal­li­sen stra­te­gi­an vuo­sil­le 2017-2023 on laa­ti­nut maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riö. Kan­sal­li­nen stra­te­gia on kes­kei­nen työ­kalu toi­min­ta­oh­jel­man si­säl­lön laa­ti­mi­ses­sa. Stra­te­gia on saa­ta­vil­la säh­köi­ses­sä muo­dos­sa maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön ja Ruo­ka­vi­ras­ton in­ter­net­si­vuil­la. Kan­sal­li­sen stra­te­gi­an saa Ruo­ka­vi­ras­tos­ta pyyn­nös­tä myös pa­pe­ri­muo­dos­sa.

Hakemus toimintaohjelman hyväksymiseksi

Toi­min­ta­oh­jel­man hy­väk­sy­mis­tä ha­e­taan lo­mak­keel­la 354. Ha­ke­mus on toi­mi­tet­ta­va Ruo­ka­vi­ras­toon 15. päi­vä syys­kuu­ta men­nes­sä toi­min­ta­oh­jel­man suun­ni­tel­tua al­ka­mis­vuot­ta edel­tä­vä­nä vuon­na.

Ha­ke­mus tar­kas­te­taan Ruo­ka­vi­ras­tos­sa. Toi­min­ta­oh­jel­man hy­väk­sy­mis­tar­kas­tuk­seen kuu­luu myös pai­kan pääl­lä tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­os­sa to­teu­tet­ta­va tar­kas­tus­käyn­ti. Tar­kas­tus­käyn­nil­lä käy­dään läpi toi­min­ta­oh­jel­ma ja sen to­teut­ta­mis­mah­dol­li­suu­det. Pää­tös toi­min­ta­oh­jel­man hy­väk­sy­mi­ses­tä teh­dään 15. jou­lu­kuu­ta men­nes­sä. Poik­keus­ta­pauk­sis­sa pää­tös toi­min­ta­oh­jel­man hy­väk­sy­mi­ses­tä voi­daan teh­dä vas­ta ha­ke­muk­sen jät­tö­päi­vää seu­raa­van vuo­den 20. tam­mi­kuu­ta men­nes­sä. Pää­tök­sen vii­väs­ty­mi­nen voi joh­tua lä­hin­nä sii­tä, jos ha­ke­muk­ses­sa on pal­jon lisä­sel­vi­tet­tä­viä asi­oi­ta tai kor­jat­ta­vaa, eikä muu­tok­sia on­nis­tu­ta te­ke­mään riit­tä­vän ajois­sa. Toi­min­ta­oh­jel­man tul­les­sa hy­väk­sy­tyk­si sen to­teut­ta­mi­nen al­kaa mo­lem­mis­sa ta­pauk­sis­sa 1. päi­vä­nä tam­mi­kuu­ta ha­ke­muk­sen jät­tö­päi­vää seu­raa­va­na vuon­na.

Ha­ke­mus­lo­ma­ke tu­lee täyt­tää ko­ko­nai­suu­des­saan kaik­kien tie­to­jen osal­ta. Ha­ke­muk­sen liit­tee­nä tu­lee toi­mit­taa seu­raa­vat asia­kir­jat:

Tei­dän tu­lee il­moit­taa haku­lo­mak­keel­la toi­min­ta­oh­jel­man en­sim­mäi­sen to­teu­tus­vuo­den toi­min­ta­ra­has­ton mää­rä, toi­min­ta­ra­has­ton kar­tut­ta­mis­me­net­te­ly sekä tuen enim­mäis­mää­rän mää­rit­tä­vän kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non arvo va­lit­se­mal­lan­ne vii­te­kau­del­la. Nämä tie­dot ovat kes­kei­siä toi­min­ta­oh­jel­man ra­hoit­ta­mis­ta suun­ni­tel­les­san­ne. Toi­min­ta­ra­has­tos­ta ker­ro­taan enem­män haku­op­paan lu­vus­sa 3 ja kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­von vii­te­kau­des­ta haku­op­paan lu­vus­sa 4.

Toi­min­ta­oh­jel­man to­teut­ta­mi­sen pe­rus­teel­la mak­set­ta­van tuen koko­nais­mää­rä voi olla enin­tään 4,1 pro­sent­tia tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on kau­pan pi­tä­män tuo­tan­non ar­vos­ta vii­te­kau­del­la tai 50 pro­sent­tia to­teu­tu­neis­ta ja hy­väk­sy­tyis­tä kus­tan­nuk­sis­ta riip­pu­en sii­tä kum­pi näis­tä ra­joit­ta­vis­ta te­ki­jöis­tä on alem­pi. Tuen mää­rä toi­min­ta­ra­has­tos­sa on yhtä suu­ri kuin tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on oma ra­hoi­tus­o­suus, jo­ten toi­min­ta­ra­has­ton mää­rä on enin­tään 8,2 pro­sent­tia tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­vos­ta vii­te­kau­del­la.

On tär­ke­ää huo­ma­ta myös se, että voit­te ha­kea tu­kea to­teu­tu­nei­den kus­tan­nus­ten pe­rus­teel­la vas­ta jäl­ki­kä­teen. Teil­lä on siis ol­ta­va tar­peek­si va­ro­ja käy­tös­sään, jot­ta pys­tyt­te huo­leh­ti­maan toi­min­ta­oh­jel­man kus­tan­nuk­sis­ta toi­min­ta­oh­jel­man to­teu­tus­vuo­den ai­ka­na.
(NA 1308/2013 Art. 32-34; DA2017/891 Art. 31, 33; KA 2017/892 Art. 4-7; MJL 999/2012 § 19, 23)

Toimintaohjelman sisällön suunnitteleminen

Tei­dän tu­lee laa­tia kir­jal­li­nen ku­vaus toi­min­ta­oh­jel­mas­ta ja sii­nä to­teu­tet­ta­vis­ta toi­men­pi­teis­tä. Toi­min­ta­oh­jel­man  hy­väk­syn­tää ha­kies­san­ne tei­dän tu­lee ker­toa toi­min­ta­oh­jel­mas­sa to­teu­tet­ta­vis­ta toi­men­pi­teis­tä koko toi­min­ta­oh­jel­man kes­ton ajal­ta. Toi­min­ta­oh­jel­man en­sim­mäi­sen to­teu­tus­vuo­den toi­men­pi­teet ja bud­jet­ti tu­lee ku­va­ta mah­dol­li­sim­man tar­kas­ti. Toi­min­ta­oh­jel­man myö­hem­mil­tä vuo­sil­ta riit­tää yleis­piir­tei­sem­pi ku­vaus ja ar­vio vuo­tui­ses­ta bud­je­tis­ta.

Toi­min­ta­oh­jel­ma­ku­vauk­sen si­säl­tö­vaa­ti­muk­set sekä mah­dol­li­suu­det toi­min­ta­oh­jel­mas­sa to­teu­tet­ta­vis­ta toi­men­pi­teis­tä on ker­rot­tu kat­ta­vas­ti maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön vah­vis­ta­mas­sa kan­sal­li­ses­sa stra­te­gi­as­sa he­del­mä- ja vi­han­nes­sek­to­rin tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­oi­den kes­tä­vil­le toi­min­ta­oh­jel­mil­le. Toi­min­ta­oh­jel­maa suun­ni­tel­les­san­ne tei­dän kan­nat­taa pe­reh­tyä sy­väl­li­ses­ti kan­sal­li­seen stra­te­gi­aan. Täs­sä haku­op­paas­sa ker­ro­taan toi­min­ta­oh­jel­man si­säl­töön liit­ty­vis­tä asi­ois­ta lä­hin­nä niil­tä osin kuin asi­oi­ta ei ker­ro­ta kan­sal­li­ses­sa stra­te­gi­as­sa. Pääl­lek­käis­tä asi­oi­den kä­sit­te­lyä py­ri­tään vält­tä­mään.

Toi­min­ta­oh­jel­mas­sa on esi­tet­tä­vä

Alku­ti­lan­teen ku­vauk­ses­sa tu­lee kä­si­tel­lä ti­lan­net­ta tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on­ne tuo­tan­non, mark­ki­noin­nin, toi­mi­ti­lo­jen ja lait­tei­den osal­ta läh­tö­ti­lan­tees­sa en­nen toi­min­ta­oh­jel­man aloit­ta­mis­ta. Ku­vauk­sen tu­lee kat­taa ti­lan­ne eri­tyi­ses­ti nii­den toi­min­to­jen osal­ta, joi­ta toi­min­ta­oh­jel­man avul­la py­ri­tään ke­hit­tä­mään. Alku­ti­lan­ne­ku­vauk­ses­sa te pe­rus­te­let­te, mik­si toi­min­ta­oh­jel­man ta­voit­teet ja toi­men­pi­teet ovat tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on­ne toi­min­nal­le vält­tä­mät­tö­miä.

Toi­min­ta­oh­jel­man si­säl­tö kan­nat­taa laa­tia kan­sal­li­ses­sa stra­te­gi­as­sa esi­tet­ty­jen ta­voit­tei­den ja ta­voit­teis­ta joh­det­tu­jen toi­men­pide­ryh­mien mu­kai­ses­ti. Tämä hel­pot­taa sekä tei­tä että mei­tä hah­mot­ta­maan toi­min­ta­oh­jel­man si­säl­lön ja toi­min­ta­oh­jel­man vaa­ti­mus­ten täyt­ty­mi­nen. Toi­min­ta­oh­jel­man ta­voi­te­vaa­ti­muk­sis­ta, toi­men­pide­ryh­mis­tä ja ym­pä­ris­tö­toi­men­pi­teis­tä ker­ro­taan kan­sal­li­ses­sa stra­te­gi­as­sa si­vul­ta 16 al­ka­en. Ta­voit­tei­den ku­vauk­ses­sa on esi­tet­tä­vä, mi­ten ne edis­tä­vät kan­sal­lis­ta stra­te­gi­aa, vii­tat­ta­va kan­sal­li­ses­sa stra­te­gi­as­sa mää­ri­tel­tyi­hin ta­voit­tei­siin ja esi­tet­tä­vä mi­tat­ta­vis­sa ole­vat ta­voit­teet toi­min­ta­oh­jel­man edis­ty­mi­sen seu­raa­mi­sek­si. Ta­voit­tei­den ja toi­men­pi­tei­den vä­li­nen ero on hyvä huo­ma­ta: ta­voit­teet ker­to­vat mi­hin py­ri­tään ja mitä on­gel­mia rat­kais­taan, toi­men­pi­teet ker­to­vat mitä kei­no­ja käy­te­tään ta­voit­tei­siin pää­se­mi­sek­si.

Toi­min­ta­oh­jel­man tu­lee aina si­säl­tää ym­pä­ris­tö­toi­men­pi­tei­tä. Stra­te­gi­an liit­tees­sä I on ker­rot­tu toi­min­ta­oh­jel­mis­sa hy­väk­syt­tä­vät ym­pä­ris­tö­toi­men­pi­teet ja nii­den tuen mak­sa­mi­sen pe­rus­te. Toi­min­ta­oh­jel­man tu­lee si­säl­tää vä­hin­tään kak­si ym­pä­ris­tö­toin­ta tai toi­min­ta­oh­jel­man me­nois­ta vä­hin­tään 10 pro­sen­til­la on ka­tet­ta­va ym­pä­ris­tö­toi­mia.

Han­kin­to­jen kil­pai­lu­tus ja hin­ta­kar­toi­tuk­sen to­teut­ta­mi­nen

Toi­min­ta­oh­jel­maan si­säl­ty­vis­tä mer­kit­tä­vä­nä pi­det­tä­vis­tä han­kin­nois­ta ja in­ves­toin­neis­ta tu­lee to­teut­taa han­kin­ta­kil­pai­lu­tus tai to­teut­taa vä­hin­tään hin­ta­kar­toi­tus mark­ki­noil­la ole­vis­ta vaih­to­eh­dois­ta. Tämä kos­kee ra­ken­nus- ja lai­te­in­ves­toin­te­ja ja mui­ta ar­vol­taan mer­kit­tä­viä han­kin­to­ja. Han­kin­nan kil­pai­lu­tus tu­li­si olla to­teu­tet­tu jo toi­min­ta­oh­jel­man hy­väk­syn­tää ha­kies­san­ne tai vas­taa­vas­ti toi­min­ta­oh­jel­man vuo­tui­sia muu­tok­sia esit­tä­es­sän­ne. Saa­dut tar­jouk­set tu­lee tal­ti­oi­da ja ne on hyvä toi­mit­taa Ruo­ka­vi­ras­toon toi­min­ta­oh­jel­man hy­väk­sy­mis­ha­ke­muk­sen oheis­ma­te­ri­aa­li­na. Teh­ty han­kin­ta­pää­tös on myös ai­heel­lis­ta pe­rus­tel­la kir­jal­li­ses­ti joko toi­min­ta­oh­jel­ma­teks­tiin tai eril­li­seen han­kin­ta­pöy­tä­kir­jaan.

(NA 1308/2013 Art. 33,  DA2017/891 Art. 31, 33; KA 2017/892 Art. 3-4, 25; MJL 999/2012 19–20§, VNA 667/2017 § 3-4)

Toimenpiteiden ja kustannusten tukikelpoisuus

Kan­sal­li­ses­sa stra­te­gi­as­sa ker­ro­taan run­saas­ti esi­merk­ke­jä toi­min­ta­oh­jel­man mah­dol­li­sis­ta tuki­kel­poi­sis­ta toi­men­pi­teis­tä. Eri­tyi­ses­ti ym­pä­ris­tö­toi­men­pi­tei­den osal­ta toi­min­ta­oh­jel­mas­sa esit­tä­mien­ne ym­pä­ris­tö­toi­men­pi­tei­den tu­lee vas­ta­ta kan­sal­li­sen stra­te­gi­an liit­tees­sä I esi­tet­ty­jä toi­men­pide­ko­ko­nai­suuk­sia.

Kan­sal­li­ses­sa stra­te­gi­as­sa mai­ni­tut ja toi­min­ta­oh­jel­man to­teut­ta­mi­sen kan­nal­ta pe­rus­tel­lut toi­men­pi­teet ovat läh­tö­koh­tai­ses­ti tuki­kel­poi­sia. Toi­men­pi­tei­den tuki­kel­poi­suu­des­ta on sää­det­ty ko­mis­si­on de­le­goi­dus­sa ase­tuk­ses­sa (EU) 2017/891. Ase­tuk­sen liit­tees­sä II on lu­et­te­lo toi­mis­ta ja me­nois­ta, jot­ka ei­vät ole tuki­kel­poi­sia. Ase­tuk­sen liit­tees­sä III on lu­et­te­lo toi­mis­ta ja me­nois­ta jot­ka vas­taa­vas­ti ovat tuki­kel­poi­sia. Näi­den liit­tei­den pe­rus­teel­la on laa­dit­tu haku­op­paan lu­kuun 7 lu­et­te­lo tuki­kel­poi­sis­ta toi­men­pi­teis­tä ja lu­kuun 8 lu­et­te­lo tuki­kel­vot­to­mis­ta toi­men­pi­teis­tä. Näi­tä lu­et­te­loi­ta kan­nat­taa hyö­dyn­tää toi­men­pi­tei­tä suun­ni­tel­les­san­ne.

En­nen toi­min­ta­oh­jel­man en­sim­mäis­tä to­teut­ta­mis­vuot­ta ai­heu­tu­nei­ta kus­tan­nuk­sia ei voi si­säl­lyt­tää toi­min­ta­oh­jel­maan.

Seuraavat toimintaohjelman toteuttamisvuodet: arvio toimintarahaston määrästä ja muutokset toimintaohjelmaan

Toi­min­ta­oh­jel­man käyn­nis­tyt­tyä tei­dän tu­lee il­moit­taa vuo­sit­tain 15. syys­kuu­ta men­nes­sä Ruo­ka­vi­ras­toon seu­raa­vaan toi­min­ta­oh­jel­ma­vuot­ta kos­ke­va ha­ke­mus toi­min­ta­ra­has­ton mää­rää kos­ke­van ar­vi­on vah­vis­ta­mi­ses­ta (Lnro 354A). Toi­min­ta­ra­has­tos­ta ja sen enim­mäis­mää­rän mää­rit­tä­väs­tä kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­vos­ta on enem­män tie­toa tä­män haku­op­paan lu­vuis­sa 3 ja 4. Tämä ha­ke­mus­lo­ma­ke 354A kos­kien seu­raa­van vuo­den toi­min­ta­ra­has­toa tu­lee siis toi­mit­taa vuo­sit­tain, vaik­ka ette muut­tai­si­kaan toi­min­ta­oh­jel­maa si­säl­löl­li­ses­ti.

Voit­te ha­kea vuo­sit­tain toi­min­ta­oh­jel­maan muu­tok­sia toi­min­ta­oh­jel­man to­teut­ta­mis­vuot­ta edel­tä­vä­nä vuon­na 15. loka­kuu­ta men­nes­sä. Toi­min­ta­oh­jel­man muu­tos­ta ha­e­taan Ruo­ka­vi­ras­toon toi­mi­tet­ta­val­la lo­mak­keel­la 354B.  Muu­tos­ha­ke­muk­sen mu­ka­na on ol­ta­va asia­kir­jat, jois­sa pe­rus­tel­laan muu­tos­ten syy, luon­ne ja vai­ku­tuk­set.
(DA 2017/891 Art. 26 ja 34; MJL 999/2012 § 25; VNA 667/2017 § 7)

Tuottajaorganisaation vuosikello
Toimintaohjelman muuttaminen kesken toteuttamisvuotta

Voit­te ha­kea toi­min­ta­oh­jel­maan muu­tok­sia kes­ken to­teut­ta­mis­vuo­den seu­raa­vis­sa ta­pauk­sis­sa:

  1. Toi­min­ta­oh­jel­ma to­teu­te­taan vain osit­tain
  2. Toi­min­ta­oh­jel­man si­säl­töä muu­te­taan tai
  3. Toi­min­ta­ra­has­ton suu­ruut­ta muu­te­taan enin­tään 25 pro­sen­til­la alun pe­rin hy­väk­sy­tys­tä mää­räs­tä.

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio voi pan­na toi­min­ta­oh­jel­man täy­tän­töön ai­no­as­taan osit­tain, jos alku­pe­räi­sen toi­min­ta­oh­jel­man täy­tän­töön­pano es­tyy tai vai­keu­tuu. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio voi myös muut­taa toi­min­ta­oh­jel­man si­säl­töä ja jat­kaa voi­mas­sa­oloa, kui­ten­kin niin että toi­min­ta­oh­jel­ma kes­tää yh­teen­sä enin­tään vii­si vuot­ta.

Toi­min­ta­oh­jel­man muu­tok­sel­le kes­ken täy­tän­töön­pano­vuo­den on pyy­det­tä­vä Ruo­ka­vi­ras­ton en­nak­ko­hy­väk­syn­tä en­nen muu­tok­sen to­teut­ta­mis­ta, jos muu­tos vai­kut­taa toi­min­ta­oh­jel­man ta­voit­tei­siin. Mui­hin täy­tän­töön­pano­vuon­na toi­min­ta­oh­jel­maan teh­tä­viin muu­tok­siin ei tar­vit­se pyy­tää Ruo­ka­vi­ras­ton en­nak­ko­hy­väk­syn­tää. Muu­tok­sis­ta on kui­ten­kin vii­py­mät­tä il­moi­tet­ta­va kir­jal­li­ses­ti Ruo­ka­vi­ras­tol­le. Toi­min­ta­oh­jel­man jat­ka­mi­ses­ta on il­moi­tet­ta­va Ruo­ka­vi­ras­tol­le vii­meis­tään 15. päi­vä­nä loka­kuu­ta toi­min­ta­oh­jel­man jat­ka­mis­vuot­ta edel­tä­vä­nä vuon­na.

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio voi myös muut­taa täy­tän­töön­pano­vuon­na toi­min­ta­ra­has­ton suu­ruut­ta enin­tään 25 pro­sen­til­la alun pe­rin hy­väk­sy­tys­tä mää­räs­tä edel­lyt­tä­en, että toi­min­ta­oh­jel­man ylei­set ta­voit­teet säi­ly­vät sa­moi­na. Toi­min­ta­ra­has­ton suu­ruus ei muu­tok­sen jäl­keen­kään voi ylit­tää 8,2 pro­sent­tia tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­vos­ta vii­te­kau­del­la. Toi­min­ta­ra­has­ton muu­tos ei edel­ly­tä en­nak­ko­hy­väk­syn­tää, mut­ta toi­min­ta­ra­has­ton ar­voa nos­ta­vas­ta muu­tok­ses­ta on kui­ten­kin vii­py­mät­tä il­moi­tet­ta­va Ruo­ka­vi­ras­tol­le.
(DA 2017/891 Art. 26 ja 34; MJL 999/2012 § 25)

HE­DEL­MÄ- JA VI­HAN­NES­ALAN TUOT­TA­JA­OR­GA­NI­SAA­TI­OI­DEN TOI­MIN­TA­OH­JEL­MATHaku­opas 20208.12.2017