5. Tuen hakeminen

Tuottajaorganisaation vuosikello

Vuo­si­kel­lo aut­taa tei­tä hah­mot­ta­maan vuo­den kul­kua tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­o­tuen näkö­kul­mas­ta.

Tuen hakeminen

Voit­te ha­kea tu­kea toi­min­ta­oh­jel­man to­teu­tu­nei­siin kus­tan­nuk­siin kun­kin to­teu­tus­vuo­den jäl­keen 15. hel­mi­kuu­ta men­nes­sä Ruo­ka­vi­ras­tos­ta haku­lo­mak­keel­la nu­me­ro 357.

Voit­te myös ha­kea osit­tai­sen tuen mak­sa­mis­ta 31. elo­kuu­ta men­nes­sä, jol­loin  tu­kea ha­e­taan sa­man ka­len­te­ri­vuo­den toi­min­ta­oh­jel­man tam­mi-kesä­kuun ai­kai­sil­le kus­tan­nuk­sil­le. Vuo­den lop­pu­osan tuet ha­e­taan 15.2. men­nes­sä.

Jos tuki­ha­ke­mus saa­puu myö­häs­sä mai­nit­tu­jen päi­vä­mää­rien jäl­keen, tu­kea jou­du­taan vä­hen­tä­mään ko­mis­si­on ase­tuk­sen (EU) N:o 2017/892 ar­tiklan 9 mu­kai­ses­ti yh­del­lä pro­sen­til­la jo­kais­ta myö­häs­ty­mis­päi­vää koh­den.

Tuen ha­ke­mi­nen yh­des­sä osas­sa:

15.2.         Hae tuki koko edel­li­sen ka­len­te­ri­vuo­den ajal­ta

Tuen ha­ke­mi­nen kah­des­sa osas­sa:

31.8.         Hae tuki tam­mi-kesä­kuun ajal­ta, ku­lu­van ka­len­te­ri­vuo­den osal­ta ja
15.2.         Hae tuki edel­li­sen ka­len­te­ri­vuo­den lop­pu­kuu­kau­sil­ta, hei­nä-jou­lu­kuun ajal­ta

Tukihakemukseen liitettävät asiakirjat
Menoselvityksen sisältö
Muut hakemuksen mukana toimitettavat liitteet

Muut liit­teet toi­mi­te­taan, jos ne kos­ke­vat to­teu­tet­tu­ja toi­mia.

Pää­sään­töi­ses­ti voit­te esit­tää tuki­ha­ke­muk­ses­san­ne ai­no­as­taan toi­min­ta­oh­jel­mas­ta ky­sei­se­nä oh­jel­ma­vuo­te­na (ka­len­te­ri­vuo­si) ai­heu­tu­nei­ta kus­tan­nuk­sia. En­nen to­teu­tus­vuo­den al­kua ai­heu­tu­nei­ta kus­tan­nuk­sia ei voi­da si­säl­lyt­tää ha­ke­muk­seen.

Meno­sel­vi­tyk­ses­sä to­teu­tu­neet kus­tan­nuk­set eri­tel­lään ta­voit­teit­tain ja toi­men­pi­teit­täin. Ha­ke­muk­seen on lii­tet­tä­vä jäl­jen­nök­set ha­ke­muk­ses­sa esi­tet­ty­jen kus­tan­nus­ten alku­pe­räi­sis­tä meno­to­sit­teis­ta.

Meno­to­sit­tei­den (kuit­tien, las­ku­jen) ko­pi­ois­ta tu­lee il­me­tä sel­ke­äs­ti mitä suo­ri­tet­ta ky­sei­nen to­si­te kos­kee ja mi­ten se liit­tyy toi­min­ta­oh­jel­maan. Tar­vit­ta­es­sa to­sit­teen ko­pi­oon on li­sät­tä­vä tie­dot, jol­la to­si­te voi­daan vai­keuk­sit­ta yh­dis­tää toi­min­ta­oh­jel­man ta­voit­tei­siin ja toi­men­pi­tei­siin.

Tositteiden korvaaminen kirjanpitoraportilla

1. Jo­kai­nen meno­erä esi­te­tään sel­vi­tyk­ses­sä erik­seen ja yk­si­löi­dään sitä kos­ke­val­la kir­jan­pi­don to­si­te­nu­me­rol­la ja mak­su­päi­vä­mää­räl­lä.
2. Jo­kai­ses­ta meno­e­räs­tä esi­te­tään sel­vi­tys sii­tä, mitä tu­keen oi­keut­ta­vaa suo­ri­tet­ta se kos­kee, ke­nel­le mak­su on suo­ri­tet­tu ja onko ky­sees­sä ha­ki­jan en­nak­koon suo­rit­ta­ma mak­su.
3. Kun­kin sel­vi­tyk­ses­sä esi­tet­tä­vän meno­erän osal­ta eri­tel­lään sii­hen mah­dol­li­ses­ti si­säl­ty­vä ar­von­lisä­vero.
4. Sel­vi­tyk­seen lii­te­tään lail­lis­te­tun ti­lin­tar­kas­ta­jan tai täl­lai­sen ti­lin­tar­kas­tus­yh­tei­sön var­men­ta­va lau­sun­to sii­tä, että sel­vi­tyk­ses­sä esi­te­tyt me­not ovat nii­den to­sit­tei­den mu­kai­set, joi­hin sel­vi­tyk­ses­sä vii­ta­taan, ja että me­not on kir­jat­tu kir­jan­pi­toon oi­kein.

(KA 2017/892, Art. 9, Vna 667/2017, 8 §.

Indikaattoritietojen toimittaminen

Käyt­tä­kää toi­min­ta­oh­jel­maa kos­ke­vien in­di­kaat­to­ri­tie­to­jen toi­mit­ta­mis­ta var­ten Ruo­ka­vi­ras­ton lo­ma­ket­ta 357A In­di­kaat­to­rit ja koko­nais­me­not. Lo­ma­ke on saa­ta­vil­la Ruo­ka­vi­ras­ton in­ter­net­sivuilta www.ruo­ka­vi­ras­to.fi. Lo­mak­kei­ta voi tar­vit­ta­es­sa pyy­tää Ruo­ka­vi­ras­tos­ta.

Lo­ma­ke 357A In­di­kaat­to­rit ja koko­nais­me­not toi­mi­te­taan vuo­sit­tain 15.2. jä­tet­tä­vän tuki­ha­ke­muk­sen yh­tey­des­sä. In­di­kaat­to­ri­tie­toi­hin an­ne­taan to­teu­tet­tu­jen toi­men­pi­tei­den kus­tan­nuk­set nii­hin koh­tiin, min­kä tyyp­pi­siin toi­men­pi­tei­siin ku­kin toi­men­pide kuu­luu. In­di­kaat­to­ri­tie­toi­na an­ne­taan ti­las­toi­ta­via tie­to­ja sen mu­kaan, min­kä tyyp­pi­siä toi­men­pi­tei­tä toi­min­ta­oh­jel­mas­sa on to­teu­tet­tu. Kai­kil­le lo­mak­keen ri­veil­le ei tar­vit­se an­taa in­di­kaat­to­ri­tie­to­ja.

(KA 2017/892 Art. 21)

Toimintaohjelman arviointi (toimintaohjelman toiseksi viimeisenä toteutusvuotena)

Tei­dän tu­lee teh­dä toi­min­ta­oh­jel­mas­tan­ne ar­vi­oin­ti toi­min­ta­oh­jel­man toi­sek­si vii­mei­se­nä to­teu­tus­vuo­te­na.

Ar­vi­oin­nin avul­la py­ri­tään pa­ran­ta­maan toi­min­ta­oh­jel­man laa­tua, tun­nis­ta­maan toi­min­ta­oh­jel­man mah­dol­li­set mer­kit­tä­vät muu­tos­tar­peet ja ot­ta­maan op­pia saa­duis­ta ko­ke­muk­sis­ta tu­le­vien toi­min­ta­oh­jel­mien pa­ran­ta­mi­sek­si.

Liit­tä­kää toi­min­ta­oh­jel­man ar­vi­oin­ti oh­jel­man toi­sek­si vii­meis­tä toi­min­ta­vuot­ta kos­ke­vaan vuo­si­ra­port­tiin (toi­mi­te­taan mak­sa­tus­ha­ke­muk­sen yh­tey­des­sä 15. hel­mi­kuu­ta men­nes­sä). Toi­min­ta­oh­jel­man to­teu­tu­mis­ta kos­ke­va ar­vi­oin­ti voi joko si­säl­tyä ky­sei­seen vuo­si­ra­port­tiin tai se voi olla eril­li­nen ra­port­ti.

Ar­vi­oi­kaa ar­vi­oin­ti­ra­por­tis­sa:

Ar­vi­oin­tiin on kuu­lut­ta­va laa­tu­ar­vi­oin­ti tu­lok­sis­ta ja vai­ku­tuk­sis­ta, jos olet­te to­teut­ta­neet ym­pä­ris­tö­toi­mia, joil­la py­ri­tään tor­ju­maan maa­pe­rän eroo­si­o­ta, vä­hen­tä­mään kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­töä tai pa­ran­ta­maan kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den hal­lin­taa, suo­je­le­maan elin­ym­pä­ris­tö­jä ja luon­non moni­muo­toi­suut­ta tai suo­je­le­maan mai­se­mia.

Voit­te käyt­tää apu­na ar­vi­oin­nin te­ke­mi­seen vuo­tui­sia in­di­kaat­to­ri­tie­to­ja.

Ar­vi­oin­ti­ra­por­tin si­säl­lön ra­ken­ne voi olla esi­mer­kik­si seu­raa­van­lai­nen:

(KA2017/892, Art. 21:4, KA2017/891, Art. 57)

Osittaiset maksut

Voit­te ha­kea tuen osan mak­sa­mis­ta, joka vas­taa 1.1.–30.6. vä­li­se­nä ai­ka­na ai­heu­tu­nei­ta me­no­ja. Ha­ke­kaa osit­tais­ta mak­sua 31.8. men­nes­sä. Tuki­ha­ke­muk­seen on lii­tet­tä­vä sel­vi­tys osit­tai­sen mak­sun koh­tee­na ole­vis­ta to­teu­tu­neis­ta toi­men­pi­teis­tä ja niis­tä ai­heu­tu­neis­ta kus­tan­nuk­sis­ta. Tu­kien osia kos­ke­viin ha­ke­muk­siin liit­ty­vät mak­sut ei­vät saa yh­teen­sä ylit­tää 80 pro­sent­tia toi­min­ta­oh­jel­man tuen alun pe­rin hy­väk­sy­tys­tä mää­räs­tä tai to­del­li­sis­ta me­nois­ta riip­pu­en sii­tä kum­pi mää­rä on pie­nem­pi.

Lop­pu­osaa tu­es­ta ha­e­taan 15. päi­vä hel­mi­kuu­ta men­nes­sä.

(KA 2017/892, Art 12, Vna 667/2017, 8 §)

Ennakkomaksut

Voit­te ha­kea en­nak­ko­mak­su­na tuen osaa, joka vas­taa ha­ke­muk­sen jät­tö­kuu­kaut­ta seu­raa­vien kol­men tai nel­jän kuu­kau­den ku­lu­es­sa ai­heu­tu­via me­no­ja. En­nak­ko­ha­ke­muk­set on esi­tet­tä­vä tam­mi­kuus­sa, huh­ti­kuus­sa, hei­nä­kuus­sa ja loka­kuus­sa kol­men kuu­kau­den ha­ke­mus­ten osal­ta ja tam­mi­kuus­sa, tou­ko­kuus­sa ja syys­kuus­sa nel­jän kuu­kau­den ha­ke­mus­ten osal­ta. Min­kään vuo­den en­nak­ko­mak­sut ei­vät saa yh­teen­sä ylit­tää 80 pro­sent­tia toi­min­ta­oh­jel­mal­le myön­net­tä­vän tuen alun pe­rin hy­väk­sy­tys­tä mää­räs­tä.

En­na­koi­den mak­sa­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio aset­taa 110 pro­sent­tia ky­sei­ses­tä en­na­kos­ta vas­taa­van va­kuu­den. Hy­väk­sy­tyt va­kuus­muo­dot ovat kä­teis­tal­le­tus ja pan­kin an­ta­ma ta­kaus. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on, joka ha­kee ra­has­to­tuen mak­sa­mis­ta en­nak­ko­na, on lii­tet­tä­vä ha­ke­muk­seen­sa sel­vi­tys toi­min­ta­ra­has­toon ke­rä­tyis­tä mak­su­o­suuk­sis­ta ja to­dis­teet sii­tä että ai­em­mat en­nak­ko­mak­sut on tosi­a­si­al­li­ses­ti käy­tet­ty.

Tuen maksaminen

En­nen tuen mak­sua Ruo­ka­vi­ras­to pyy­tää usein lisä­sel­vi­tyk­siä tuki­ha­ke­muk­seen. En­nen tuen mak­sa­mis­ta tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio ja tuki­ha­ke­muk­sen mu­kai­set me­not mah­dol­li­ses­ti myös tar­kas­te­taan pai­kan pääl­lä Ruo­ka­vi­ras­ton mark­ki­na­o­sas­ton toi­mes­ta.

Hy­väk­sy­tys­tä tu­es­ta an­ne­taan tuki­pää­tös, jos­sa myös eri­tel­lään mah­dol­li­ses­ti hy­lä­tyt toi­men­pi­teet ja nii­den osat. Koko vuo­den ha­ke­mus­ten osal­ta ra­has­to­tuki mak­se­taan vii­meis­tään 15.10., ja osit­tai­sen tuen osal­ta vii­meis­tään 31.12.

Toi­men­pi­tei­tä to­teut­ta­es­sa ja tu­kea ha­kies­sa on hyvä huo­ma­ta, että ha­et­tu mää­rä ja Maa­seu­tu­vi­ras­ton hy­väk­sy­mä mää­rä ei­vät sai­si poi­ke­ta toi­sis­taan yli 3 pro­sent­tia. Mi­kä­li tuo pro­sent­ti­mää­rä ylit­tyy, jou­du­taan tu­keen te­ke­mään seu­raa­mus­luon­tei­nen vä­hen­nys. Jos tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio on epä­var­ma jon­kin toi­men­pi­teen tuki­kel­poi­suu­des­ta, on hyvä olla yh­tey­des­sä Ruo­ka­vi­ras­toon jo en­nen toi­men­pi­teen to­teut­ta­mis­ta. (KA 2017/892, Art.10, 27)

Siirtyvät ohjelmatoimet

Jos tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on­ne ei ole voi­nut to­teut­taa joi­ta­kin toi­min­ta­oh­jel­ma­vuo­del­le esi­tet­ty­jä toi­mia sel­lai­sis­ta syis­tä, joi­hin or­ga­ni­saa­tio ei itse ole voi­nut vai­kut­taa, se voi ha­kea tu­kea näil­le­kin toi­mil­le, jos ne pys­ty­tään to­teut­ta­maan oh­jel­ma­vuot­ta seu­raa­va­na vuon­na 30. päi­vä huh­ti­kuu­ta men­nes­sä. Tei­dän tu­lee toi­mit­taa sel­vi­tys ja to­dis­teet toi­mien kus­tan­nuk­sis­ta vii­meis­tään 30. päi­vä huh­ti­kuu­ta oh­jel­ma­vuot­ta seu­raa­va­na vuon­na.

Siir­ty­vät oh­jel­ma­toi­met ja nii­den kus­tan­nuk­set mer­ki­tään tuki­ha­ke­muk­ses­sa (Lnro 357) koh­taan 9. Siir­ty­vien toi­mien kus­tan­nuk­set on ai­heel­lis­ta mer­ki­tä ha­ke­muk­seen tar­kas­ti. Jos täy­sin tark­kaa euro­mää­räis­tä sum­maa ei ole mah­dol­li­suut­ta kir­ja­ta 15.2. men­nes­sä toi­mi­tet­ta­vaan tuki­ha­ke­muk­seen joh­tu­en sii­tä, että toi­men­pi­tei­tä on vie­lä sii­nä mää­rin kes­ken, on siir­ty­vien toi­mien kus­tan­nuk­set ar­vi­oi­ta­va niin tar­kas­ti kuin suin­kin mah­dol­lis­ta. Lo­pul­li­ses­ti 30.4. men­nes­sä esi­tet­tä­viin kus­tan­nuk­siin ei ole myös­kään suo­ta­vaa li­sä­tä kus­tan­nus­eriä, joi­ta ei ole esi­tet­ty siir­ty­vi­nä oh­jel­ma­toi­mi­na 15.2. men­nes­sä toi­mi­te­tus­sa tuki­ha­ke­muk­ses­sa.
(KA 2017/892 Art. 9)

Mi­kä­li tuki­ha­ke­muk­seen liit­ty­viä las­ku­ja tu­lee mak­set­ta­vak­si seu­raa­va­na ka­len­te­ri­vuo­te­na, ei nii­tä tar­vit­se mer­ki­tä siir­ty­vik­si oh­jel­ma­toi­mik­si, jos las­ku mak­se­taan en­nen var­si­nai­sen tuki­ha­ke­muk­sen pa­laut­ta­mis­ta 15.2., sii­hen liit­ty­vä kir­jan­pi­dol­li­nen ai­neis­to saa­daan tuol­loin toi­mi­tet­tua Ruo­ka­vi­ras­toon ja toi­mi on to­teu­tet­tu ra­has­to­tuki­vuo­den ai­ka­na. Siir­ty­viin toi­miin il­moi­te­taan siis vain sel­lai­set toi­min­ta­oh­jel­man osat, jot­ka to­teu­te­taan tam­mi-huh­ti­kuun vä­li­se­nä ai­ka­na.

Valvonta

Ruo­ka­vi­ras­tol­la on oi­keus suo­rit­taa en­na­kol­ta il­moit­ta­mat­ta tuen myön­tä­mi­seen, mak­sa­mi­seen ja käyt­töön liit­ty­viä tar­kas­tuk­sia.

Tuen saa­ja on vel­vol­li­nen kor­vauk­set­ta esit­tä­mään tar­kas­tuk­sia suo­rit­ta­val­le kaik­ki tar­vit­ta­vat tili- ja muut asia­kir­jat, joil­la tar­koi­te­taan myös au­to­maat­ti­sen tie­to­jen­kä­sit­te­lyn avul­la tai muul­la ta­val­la luo­tua tai säi­ly­tet­tyä vas­taa­vaa ai­neis­toa sekä muu­toin­kin avus­ta­maan tar­kas­tuk­ses­sa. Tar­kas­tuk­sia suo­rit­ta­val­la on oi­keus val­von­ta­teh­tä­vän edel­lyt­tä­mäs­sä laa­juu­des­sa tar­kas­taa tuen saa­jan vil­jel­mät, tuo­tan­to- ja ja­los­tus­lai­tok­set, va­ras­tot, myyn­ti- ja mark­ki­noin­ti­ti­lat sekä muut tuen myön­tä­mi­sen ja mak­sa­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä ole­vat olot. Tar­kas­tus voi kos­kea sekä tuen saa­jaa että tuen vä­lit­tä­jää. Tar­kas­tus­ta ei kui­ten­kaan saa suo­rit­taa koti­rau­han pii­riin kuu­lu­vis­sa ti­lois­sa.

Myös EU:n toi­mi­e­li­mil­lä on oi­keus tar­kas­taa tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on toi­min­ta­oh­jel­man hy­väk­sy­mi­sen, ra­hoi­tuk­sen ja täy­tän­töön­pa­non asi­an­mu­kai­suus.
(KA 2017/892 Art. 27, MJL 999/2012 55§)

Li­säk­si Tul­li te­kee Eu­roo­pan par­la­men­tin ja neu­vos­ton ase­tuk­sen (EU) N:o 1306/2013 mu­kai­sia jäl­ki­tar­kas­tuk­sia.

HE­DEL­MÄ- JA VI­HAN­NES­ALAN TUOT­TA­JA­OR­GA­NI­SAA­TI­OI­DEN TOI­MIN­TA­OH­JEL­MATHaku­opas 20208.12.2017