6. Tukikelpoisia toimenpiteitä ja kustannuksia

Tämä on oh­jeel­li­nen lu­et­te­lo toi­men­pi­teis­tä ja kus­tan­nuk­sis­ta, jot­ka ovat tuki­kel­poi­sia toi­min­ta­oh­jel­mis­sa de­le­goi­dun ase­tuk­sen (EU) 2017/891 liit­teen III mu­kai­ses­ti. Lu­et­te­lo si­säl­tää pal­jon eri­lai­sia mah­dol­li­suuk­sia toi­men­pi­teik­si, mut­ta tuki­kel­poi­sia toi­men­pi­tei­tä voi olla mui­ta­kin kuin lu­et­te­los­sa mai­ni­tut. Tätä lu­et­te­loa on muo­kat­tu ja täy­den­net­ty Suo­men kan­sal­li­sen lain­sää­dän­nön ja kan­sal­li­sen stra­te­gi­an pe­rus­teel­la.

Tukikelpoisia toimenpiteitä ja kustannuksia voivat olla:

1. Eri­tyis- ja lisä­kus­tan­nuk­set, jot­ka joh­tu­vat seu­raa­vis­ta:

— toi­men­pi­teet laa­dun pa­ran­ta­mi­sek­si

— luon­non­mu­kai­nen kas­vin­suo­je­lu­ai­neis­to (ku­ten fe­ro­mo­nit ja saa­lis­ta­jat) riip­pu­mat­ta sii­tä, käy­te­tään­kö sitä luon­non­mu­kai­ses­sa, in­teg­roi­dus­sa vai ta­van­o­mai­ses­sa tuo­tan­nos­sa

— hy­väk­syt­ty­jen toi­min­ta­oh­jel­man ym­pä­ris­tö­toi­men­pi­tei­den to­teut­ta­mi­ses­ta joh­tu­vat eri­tyis- ja lisä­kus­tan­nuk­set – Suo­mes­sa hy­väk­syt­tä­vät ym­pä­ris­tö­toi­men­pi­teet ovat kan­sal­li­ses­sa stra­te­gi­as­sa

— luon­non­mu­kai­nen, in­teg­roi­tu tai ko­keel­li­nen tuo­tan­to, mu­kaan lu­kien luon­non­mu­kai­siin sie­me­niin ja tai­miin liit­ty­vät eri­tyis­kus­tan­nuk­set

— täy­tän­töön­pano­a­se­tuk­sen (EU) N:o 543/2011 II osas­tos­sa tar­koi­tet­tu­jen vaa­ti­mus­ten, kas­vien ter­veyt­tä kos­ke­vien sään­tö­jen ja jää­mien enim­mäis­ta­so­jen nou­dat­ta­mi­sen var­mis­ta­mi­nen.

Eri­tyis­kus­tan­nuk­sil­la tar­koi­te­taan lisä­kus­tan­nuk­sia, jot­ka las­ke­taan pe­rin­teis­ten kus­tan­nus­ten ja tosi­a­si­al­li­ses­ti ai­heu­tu­nei­den kus­tan­nus­ten vä­li­se­nä ero­tuk­se­na, ja tu­lon­me­ne­tyk­siä, jot­ka ai­heu­tu­vat jos­ta­kin toi­mes­ta, lu­kuun ot­ta­mat­ta lisä­tu­lo­ja ja kus­tan­nus­sääs­tö­jä.

2. Toi­min­ta­ra­has­to­jen ja -oh­jel­mien to­teut­ta­mi­seen liit­ty­vät hal­lin­to- ja hen­ki­lös­tö­kus­tan­nuk­set, joi­hin kuu­lu­vat seu­raa­vat:

a) toi­min­ta­ra­has­toi­hin tai -oh­jel­miin ni­men­o­mai­ses­ti liit­ty­vät yleis­kus­tan­nuk­set, myös hal­lin­to- ja hen­ki­lös­tö­kus­tan­nuk­set, ra­port­tei­hin ja ar­vi­oin­ti­tut­ki­muk­siin liit­ty­vät kus­tan­nuk­set sekä kir­jan­pi­toon ja ti­lien­hoi­toon liit­ty­vät kus­tan­nuk­set. Yleis­kus­tan­nuk­set ka­te­taan enin­tään 180 000 eu­roon saak­ka kiin­te­ä­mää­räi­sel­lä ker­ta­sum­mal­la, joka vas­taa enin­tään kah­ta pro­sent­tia hy­väk­sy­tys­tä toi­min­ta­ra­has­tos­ta.

b) hen­ki­lös­tö­kus­tan­nuk­set (myös palk­koi­hin liit­ty­vät pa­kol­li­set mak­sut), jot­ka joh­tu­vat toi­men­pi­teis­tä, joi­den tar­koi­tuk­se­na on:

— laa­dun pa­ran­ta­mi­nen tai säi­lyt­tä­mi­nen tai ym­pä­ris­tön suo­je­le­mi­nen

— kau­pan pi­tä­mi­sen ta­son pa­ran­ta­mi­nen

Ky­seis­ten toi­men­pi­tei­den täy­tän­töön­pano vaa­tii eri­tyi­ses­ti pä­te­vää hen­ki­lös­töä. Jos tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio käyt­tää täl­lai­sis­sa ta­pauk­sis­sa omaa hen­ki­lös­tö­ään tai tuot­ta­ja­jä­se­niä, työ­hön käy­tet­ty aika on to­dis­tet­ta­va oi­ke­ak­si asia­kir­join. Mak­sa­tus­ha­ke­muk­sen yh­tey­des­sä tu­lee toi­mit­taa työn­te­ki­jä­koh­tai­nen työ­aika­kir­jan­pito sekä las­kel­ma toi­min­ta­oh­jel­mas­sa teh­dys­tä työs­tä ai­heu­tu­neis­ta hen­ki­lös­tö­kus­tan­nuk­sis­ta.

Tosi­a­si­al­lis­ten hen­ki­lös­tö­kus­tan­nus­ten vaih­to­eh­to­na on myös mah­dol­lis­ta ha­kea hen­ki­lös­tö­kus­tan­nuk­sis­ta vuo­sit­tais­ta ker­ta­sum­maa. Ker­ta­sum­ma voi olla enin­tään 20 pro­sent­tia toi­min­ta­ra­has­ton koko­nais­mää­räs­tä. Täs­sä ta­pauk­ses­sa teh­dyis­tä töis­tä ei tar­vit­se esit­tää työ­aika­kir­jan­pi­toa, vaan il­moit­taa ai­no­as­taan työ­teh­tä­viin osal­lis­tu­neet hen­ki­löt. Ker­ta­sum­ma­vaih­to­eh­don on tar­koi­tus olla ni­men­o­maan vaih­to­ehto, jol­loin työ­aika­kir­jan­pi­toon per­tus­tu­via hen­ki­lös­tö­kus­tan­nuk­sia ei ha­e­ta. Sel­vi­tys ker­ta­sum­maan si­säl­ty­vis­tä töis­tä on esi­tet­tä­vä ky­syt­tä­es­sä pai­kan pääl­lä to­teu­tet­ta­vas­sa tar­kas­tuk­ses­sa tai muun val­von­nan yh­tey­des­sä.

c) tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­oi­den su­lau­tu­mi­ses­ta ai­heu­tu­vat oi­keu­del­li­set kus­tan­nuk­set ja hal­lin­to­kus­tan­nuk­set sekä yli­kan­sal­lis­ten tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­oi­den pe­rus­ta­mi­ses­ta ai­heu­tu­vat oi­keu­del­li­set kus­tan­nuk­set ja hal­lin­to­kus­tan­nuk­set; tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­oi­den täl­tä osin teet­tä­mät to­teu­tet­ta­vuus­tut­ki­muk­set ja pyy­tä­mät eh­do­tuk­set.

3. Toi­min­ta­oh­jel­maan liit­ty­vis­tä ko­kouk­sis­ta ja kou­lu­tus­oh­jel­mis­ta ai­heu­tu­vat kus­tan­nuk­set, myös ta­pauk­sen mu­kaan osal­lis­tu­jien päi­vä­ra­hat ja mat­ka- ja ma­joi­tus­ku­lut Vero­hal­lin­non pää­tök­sen mu­kai­sen vero­va­paan kor­vauk­sen mu­kai­si­na.

4. Seu­raa­vien me­ne­kin­e­dis­tä­mi­nen:

— tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on ja sen ty­tär­y­ri­tyk­sen tuo­te-/ta­va­ra­mer­kit,

— yleis­luon­tei­set me­ne­kin­e­dis­tä­mis­toi­met ja laa­tu­merk­kien edis­tä­mis­toi­met,

— kus­tan­nuk­set, jot­ka liit­ty­vät me­ne­kin­e­dis­tä­mis­vies­tien pai­na­mi­seen en­sim­mäi­sen tai toi­sen lu­e­tel­ma­koh­dan mu­kai­siin pak­kauk­siin tai merk­kei­hin, sil­lä edel­ly­tyk­sel­lä, että täs­tä mää­rä­tään toi­min­ta­oh­jel­mas­sa.

Maan­tie­teel­li­set ni­met sal­li­taan ai­no­as­taan, jos

a) ne ovat Eu­roo­pan par­la­men­tin ja neu­vos­ton ase­tuk­sen (EU) N:o 1151/2012  so­vel­ta­mis­a­laan kuu­lu­via suo­jat­tu­ja alku­perä­ni­mi­tyk­siä tai suo­jat­tu­ja maan­tie­teel­li­siä mer­kin­tö­jä tai

b) ne ovat tois­si­jai­sia suh­tees­sa pää­a­si­al­li­seen vies­tiin kai­kis­sa niis­sä ta­pauk­sis­sa, jois­sa a-koh­taa ei so­vel­le­ta.

Yleis­luon­tei­siin me­ne­kin­e­dis­tä­mis­toi­miin ja laa­tu­merk­kien edis­tä­mis­toi­miin liit­ty­väs­sä me­ne­kin­e­dis­tä­mis­ai­neis­tos­sa on ol­ta­va Eu­roo­pan uni­o­nin tun­nus (ai­no­as­taan, jos ky­sees­sä on vi­su­aa­li­nen me­dia), ja sii­hen on si­säl­lyt­tä­vä seu­raa­va mai­nin­ta: ”Eu­roo­pan uni­o­nin tu­el­la ra­hoi­tet­tu kam­pan­ja”. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ot ja ty­tär­y­ri­tyk­set ei­vät saa käyt­tää tuo­te-/ta­va­ra­merk­kien­sä me­ne­kin­e­dis­tä­mi­ses­sä Eu­roo­pan uni­o­nin tun­nus­ta.

5. Ra­ken­ta­mat­to­man maan han­kin­ta, jos han­kin­ta on tar­peen toi­min­ta­oh­jel­maan kuu­lu­van in­ves­toin­nin suo­rit­ta­mi­sek­si, edel­lyt­tä­en että se mak­saa vä­hem­män kuin 10 pro­sent­tia ky­sei­sen toi­men tuki­kel­poi­sis­ta koko­nais­me­nois­ta; asi­an­mu­kai­ses­ti pe­rus­tel­luis­sa poik­keus­ta­pauk­sis­sa pro­sent­ti­o­suus voi olla suu­rem­pi ym­pä­ris­tön­suo­je­luun liit­ty­vien toi­mien osal­ta. Kiin­teis­tö­in­ves­toin­neis­ta ja uu­dis­ra­ken­ta­mi­ses­ta ai­heu­tu­vat kus­tan­nuk­set ovat läh­tö­koh­tai­ses­ti tuki­kel­poi­sia, kun in­ves­toin­nit ovat pe­rus­tel­tu­ja. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on jä­se­nen tila­koh­tai­nen maan­han­kin­ta tai tila­koh­tai­nen tuo­tan­to­ti­lo­jen ra­ken­ta­mi­nen ei­vät ole tuki­kel­poi­sia toi­men­pi­tei­tä.

6. Ko­nei­den ja lait­tei­den han­kin­ta, mu­kaan lu­kien käy­te­tyt lait­teet edel­lyt­tä­en, ett­ei nii­tä ole han­kit­tu uni­o­nin tai kan­sal­li­sel­la tu­el­la han­kin­taa edel­tä­nei­den seit­se­män vuo­den ai­ka­na. Kone- ja lai­te­in­ves­toin­nit ovat mah­dol­li­sia myös tila­koh­tai­si­na in­ves­toin­tei­na.

Han­kin­to­jen kil­pai­lu­tus ja hin­ta­kar­toi­tuk­sen to­teut­ta­mi­nen

Toi­min­ta­oh­jel­maan si­säl­ty­vis­tä mer­kit­tä­vä­nä pi­det­tä­vis­tä han­kin­nois­ta ja in­ves­toin­neis­ta tu­lee to­teut­taa han­kin­ta­kil­pai­lu­tus tai to­teut­taa vä­hin­tään hin­ta­kar­toi­tus mark­ki­noil­la ole­vis­ta vaih­to­eh­dois­ta. Tämä kos­kee ra­ken­nus- ja lai­te­in­ves­toin­te­ja ja mui­ta ar­vol­taan mer­kit­tä­viä han­kin­to­ja. Han­kin­nan kil­pai­lu­tus tu­li­si olla to­teu­tet­tu jo toi­min­ta­oh­jel­man hy­väk­syn­tää ha­kies­san­ne tai vas­taa­vas­ti toi­min­ta­oh­jel­man vuo­tui­sia muu­tok­sia esit­tä­es­sän­ne. Saa­dut tar­jouk­set tu­lee tal­ti­oi­da ja ne on hyvä toi­mit­taa Ruo­ka­vi­ras­toon toi­min­ta­oh­jel­man hy­väk­sy­mis­ha­ke­muk­sen oheis­ma­te­ri­aa­li­na. Teh­ty han­kin­ta­pää­tös on myös ai­heel­lis­ta pe­rus­tel­la kir­jal­li­ses­ti joko toi­min­ta­oh­jel­ma­teks­tiin tai eril­li­seen han­kin­ta­pöy­tä­kir­jaan.

7. Si­säi­seen kul­je­tuk­seen tar­koi­tet­tui­hin kul­je­tus­vä­li­nei­siin teh­tä­vät in­ves­toin­nit, jos tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio an­taa asi­an­o­mai­sel­le jä­sen­val­ti­ol­le asi­an­mu­kai­set to­dis­teet sii­tä, että kul­je­tus­vä­li­net­tä käy­te­tään ai­no­as­taan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on si­säi­seen kul­je­tuk­seen ja kyl­mä­kul­je­tus- tai sää­tö­ilma­kul­je­tus­lait­tee­seen liit­ty­viin ajo­neu­vo­jen lisä­lait­tei­siin teh­tä­vät in­ves­toin­nit.

8. Le­a­sing-vuok­raus ta­va­ran net­to­mark­ki­na-ar­von ra­jois­sa, mu­kaan lu­kien sel­lais­ten käy­tet­ty­jen lait­tei­den le­a­sing-vuok­raus, jot­ka ei­vät ole saa­neet uni­o­nin tai kan­sal­lis­ta tu­kea le­a­sing-vuok­raus­ta edel­tä­nei­den seit­se­män vuo­den ai­ka­na.

9. Lait­tei­den tai mui­den ta­va­roi­den vuok­raus han­kin­nan vaih­to­eh­to­na ta­lou­del­li­ses­ti pe­rus­tel­luis­sa ta­pauk­sis­sa.

10. Si­joi­tuk­set yri­tys­ten osak­kuuk­siin tai pää­o­maan, jos si­joi­tuk­sel­la edis­te­tään suo­raan toi­min­ta­oh­jel­man ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mis­ta.

HE­DEL­MÄ- JA VI­HAN­NES­ALAN TUOT­TA­JA­OR­GA­NI­SAA­TI­OI­DEN TOI­MIN­TA­OH­JEL­MATHaku­opas 20208.12.2017