3. Toimintarahasto

Toi­min­ta­oh­jel­maa val­mis­tel­les­san­ne tei­dän on teh­tä­vä pää­tös toi­min­ta­ra­has­ton pe­rus­ta­mi­ses­ta. Toi­min­ta­ra­has­to tar­koit­taa käy­tän­nös­sä toi­min­ta­oh­jel­maan vuo­sit­tain tar­vit­ta­van ra­hoi­tuk­sen jär­jes­tä­mis­tä.

Toi­min­ta­ra­has­ton tu­lot muo­dos­tu­vat puo­lik­si tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on omas­ta ra­hoi­tus­o­suu­des­ta: jä­se­nil­tä ke­rä­tyis­tä mak­suis­ta tai or­ga­ni­saa­ti­on toi­min­ta­oh­jel­maa var­ten osoit­ta­mis­ta omis­ta va­rois­ta. Toi­nen puo­li toi­min­ta­ra­has­ton ra­hoi­tuk­ses­ta EU:n ra­hoi­tus­o­suu­des­ta. Käy­tän­nös­sä teil­lä täy­tyy olla käy­tet­tä­vis­sän­ne ra­hoi­tus toi­min­ta­oh­jel­man bud­je­toi­tui­hin me­noi­hin ko­ko­nai­suu­des­saan, sil­lä tuen voi ha­kea vas­ta jäl­ki­kä­teen. Toi­min­ta­ra­has­ton me­not muo­dos­tu­vat toi­min­ta­oh­jel­man ai­heut­ta­mis­ta kus­tan­nuk­sis­ta. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on on sään­nöis­sään rat­kais­ta­va mi­ten nämä va­rat ke­rä­tään.

Toi­min­ta­ra­has­ton kir­jan­pito on jär­jes­tet­tä­vä niin, että ul­koi­set ti­lin­tar­kas­ta­jat voi­vat vuo­sit­tain tun­nis­taa, tar­kas­taa ja var­men­taa toi­min­ta­ra­has­toon liit­ty­vät me­not. Tei­dän on siis esi­mer­kik­si kus­tan­nus­pai­kan avul­la pys­tyt­tä­vä erot­ta­maan or­ga­ni­saa­ti­on­ne kir­jan­pi­dos­ta toi­min­ta­oh­jel­maan liit­ty­vät me­not ja tu­lot. Toi­min­ta­ras­toa var­ten on myös mah­dol­lis­ta yllä­pi­tää omaa pank­ki­ti­liä. Toi­min­taan liit­ty­vät kui­tit ja muut mak­su­to­sit­teet sekä kir­jan­pito tu­lee säi­lyt­tää val­von­taa var­ten.

Toi­min­ta­ra­has­toa hal­lin­noi­daan vuo­sit­tai­sel­la peri­aat­teel­la. Osa toi­min­ta­ra­has­toon jä­se­nil­tä ke­rä­tyis­tä mak­suis­ta voi­daan ha­lut­ta­es­sa siir­tää seu­raa­val­le vuo­del­le, jos nii­tä ei ole tar­vit­tu ku­lu­van vuo­den toi­min­nan ra­hoit­ta­mi­seen.

Tuottajaorganisaation rahoitusosuus toimintarahastosta

Teil­lä on kak­si vaih­to­eh­tois­ta toi­min­ta­ra­has­ton kar­tut­ta­mis­ta­paa: toi­min­ta­ra­has­ton mak­su­o­suu­det ke­rä­tään jä­se­nil­tä tai käy­te­tään toi­min­ta­ra­has­ton kar­tut­ta­mi­seen tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on omia va­ro­ja. Kar­tut­ta­mis­me­net­te­lys­tä päät­tää tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on toi­mi­val­tai­nen elin. Toi­min­ta­oh­jel­ma­ha­ke­muk­seen lii­te­tään pöy­tä­kir­jan­ote sii­tä ko­kouk­ses­ta, jos­sa me­net­te­lys­tä on pää­tet­ty.

Jos or­ga­ni­saa­tio ke­rää jä­se­nil­tään mak­su­o­suuk­sia ra­has­toon, sen on pää­tet­tä­vä mak­su­jen ke­rää­mis­ta­vas­ta ja ke­räys­pe­rus­tei­ta. Ke­rää­mis­ta­pa­na voi olla tie­tyn osuu­den pi­dät­tä­mi­nen myy­ty­jen tuot­tei­den ar­vos­ta tai mak­su­jen ke­rää­mi­nen en­nak­koon ar­vi­o­pe­rus­tei­ses­ti ja nii­den oi­kai­se­mi­nen myö­hem­min. Ke­räys­pe­rus­tee­na voi olla joko kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non mää­rä ja/tai arvo. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio voi myös vah­vis­taa tuot­ta­ja­jä­sen­ten jä­sen­koh­tai­set mak­sut eri­suu­rui­sik­si. Näin tuot­ta­jat voi­vat osal­lis­tua vain nii­den toi­men­pi­tei­den ra­hoit­ta­mi­seen, joi­hin he voi­vat osal­lis­tua (esi­mer­kik­si tuo­te­ryh­mit­täi­set toi­men­pi­teet).

Toi­min­ta­ra­has­to ly­hy­es­ti

Esimerkki toimintarahaston ja tuen määrästä

Ku­vi­tel­laan, että tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non arvo vii­te­kau­del­la on 10 000 000 eu­roa. Toi­min­ta­oh­jel­man to­teut­ta­mi­ses­ta ai­heu­tu­vien kus­tan­nus­ten kat­ta­mi­seen saa­ta­van tuen mää­rä voi mak­si­mis­saan olla 4,1 pro­sent­tia kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­vos­ta eli 10 000 000 x 4,1 % = 410 000. Tuen mää­rä yhtä suu­ri kuin tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on it­sen­sä toi­min­ta­ra­has­toon osoit­ta­ma ra­hoi­tus­o­suus. Täl­löin toi­min­ta­ra­has­to voi olla mak­si­mis­saan 2 x 410 000 eu­roa eli 820 000 eu­roa (8,2 pro­sent­tia kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­vos­ta eli 10 000 000 x 8,2 % = 820 000 eu­roa). Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on toi­min­ta­oh­jel­man koko­nais­sum­ma voi siis mak­si­mis­saan olla 820 000 eu­roa. Toi­min­ta­oh­jel­man to­teu­tus siis koos­tui­si mak­si­mis­saan 410 000 eu­ron osal­ta tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on omis­ta va­rois­ta ja 410 000 eu­ron osal­ta EU:n ra­has­to­tu­es­ta.

(NA 1308/2013 Art. 32 ja 34; DA 2017/891 Art. 25-26; MJL 999/2012 § 23)

HE­DEL­MÄ- JA VI­HAN­NES­ALAN TUOT­TA­JA­OR­GA­NI­SAA­TI­OI­DEN TOI­MIN­TA­OH­JEL­MATHaku­opas 20208.12.2017