Ilmoita tiedot

Si­nul­le avau­tuu en­sim­mäi­se­nä säh­köi­sen tuki­haun Il­moi­ta tie­dot -osio, kun va­lit­set säh­köi­ses­sä asi­oin­nis­sa Pää­tuki­haun. Tie­to­ja voit il­moit­taa 15.6.2018 saak­ka. Il­moi­ta tie­dot -osi­os­sa voit il­moit­taa loh­ko­tie­dot ja se­la­ta il­moit­ta­mi­a­si tie­to­ja Loh­ko­tie­to­jen yh­teen­ve­dos­sa. Li­säk­si voit il­moit­taa osi­os­sa maa­ti­la­si tie­to­ja.

Ti­lan­tees­sa, jos­sa et pää­se pää­tuki­haus­sa eteen­päin, voit aloit­taa säh­köi­sen tuki­haun täyt­tä­mi­sen alus­ta pois­ta­mal­la kaik­ki tie­dot säh­köi­sen asi­oin­nin etu­si­vul­ta Pää­tuki­haku ros­ka­ko­ria käyt­tä­en. Jos ros­ka­ko­ria ei näy, tu­lee si­nun pois­taa te­ke­mä­si muu­tok­set Pe­rus­loh­ko­muu­tok­set osi­os­sa. Tä­män jäl­keen ros­ka­kori tu­lee nä­ky­viin. Mi­kä­li te­ke­mä­si pe­rus­loh­ko­muu­tok­set on otet­tu kun­nas­sa kä­sit­te­lyyn, et pys­ty pois­ta­maan pää­tuki­hake­mus­ta säh­köi­sen asi­oin­nin etu­si­vul­la.

 

Lohkotiedot

Va­lit­tu­a­si pää­tuki­haun, avau­tuu  näy­töl­le pon­nah­dus­ik­ku­na, joka ky­syy kas­vu­loh­ko­jen esi­täy­tös­tä. Esi­täy­tön voi teh­dä kol­mel­la ta­val­la.

Va­lit­se esi­täyt­tö vii­me vuo­den tie­doil­la tai pe­rus­loh­kot il­man kas­vu­loh­ko­tie­to­ja.  Voit myös tuo­da tie­dot vil­je­ly­suun­nit­te­lu­oh­jel­mis­tos­ta.  Va­lit­se sen jäl­keen Suo­ri­ta esi­täyt­tö.

Esi­täyt­tö vii­me vuo­den tie­to­jen mu­kaan ei tuo loh­koil­le loh­ko­koh­tais­ten toi­men­pi­tei­den (esim. ke­rää­jä­kas­vin) tie­toa, vaan tie­to on vuo­sit­tain li­sät­tä­vä kas­vu­loh­koil­le.

Esi­täyt­tö vil­je­ly­suun­nit­te­lu­oh­jel­mis­tos­ta (VSO) ta­pah­tuu si­ten, että se  käyn­nis­te­tään VSO:sta, min­kä jäl­keen so­vel­lus siir­tyy kir­jau­tu­mis­di­a­lo­giin. Tä­män jäl­keen jat­ke­taan VSO:n käyt­tö­liit­ty­män ja oh­jei­den mu­kai­ses­ti. Data­siir­ron jäl­keen Vi­pun käyt­tö­liit­ty­mä au­ke­aa au­to­maat­ti­ses­ti  ja suo­rit­taa esi­täy­tön lop­puun. Lo­pul­ta vipu-so­vel­lus au­ke­aa loh­ko­tie­toi­hin, kun esi­täyt­tö on teh­ty lop­puun. 

Kun data­siir­to VSO:sta on ker­taal­leen teh­ty, yh­te­nä va­lit­ta­va­na esi­täyt­tö­vaih­to­eh­to­na nä­kyy tämä ai­em­min suun­nit­te­lu­oh­jel­mas­ta lä­he­tet­ty ai­neis­to.

Pe­rus­loh­koil­le ei muo­dos­tu edel­li­sen vuo­den kas­vu­loh­ko­ge­o­met­ri­aa seu­raa­vis­sa ta­pauk­sis­sa:

Pe­rus­loh­ko, joka vaa­tii täy­den­nys­tä, nä­kyy lis­tas­sa pu­nai­sel­la vä­ril­lä. Käy joka ta­pauk­ses­sa kaik­kien pe­rus­loh­ko­jen tie­dot läpi esi­täy­tön jäl­keen. Mi­kä­li esi­täy­tön jäl­keen loh­ko­ja on pu­nai­sel­la, tu­lee si­nun koh­dis­taa niil­le kas­vu­loh­kot kar­tal­la. Esi­täy­tön jäl­keen kai­kil­la loh­koil­la tu­lee käy­dä, näin py­sy­vien nur­mien tie­to päi­vit­tyy yh­teen­ve­toon.

Jos ha­lu­at myö­hem­min vaih­taa esi­täyt­tö­ta­paa, voit esi­täyt­tää kas­vu­loh­ko­tie­dot myös myö­hem­min va­lit­se­mal­la pe­rus­loh­ko­lu­et­te­lon alla ole­van Lisä­toi­min­not ja va­lit­se­mal­la Kas­vu­loh­ko­tie­to­jen esi­täyt­tö.

HUO­MIO! Jos olet pois­ta­nut loh­kon hal­lin­nas­ta­si, niin kas­vu­loh­ko­jen esi­täyt­tö edel­lis­vuo­den tie­doil­la pa­laut­taa loh­kon uu­del­leen hal­lin­taa­si. Täs­tä syys­tä kan­nat­taa loh­ko­jen esi­täyt­tö teh­dä en­nen pe­rus­loh­ko­jen hal­lin­nan­muu­tok­sia.

Pe­rus­loh­kot avau­tu­vat va­sem­paan reu­naan pe­rus­loh­ko­tun­nuk­sen mu­kai­seen jär­jes­tyk­seen. Voit muut­taa pe­rus­loh­ko­jen jär­jes­tys­tä loh­ko­tun­nuk­sen, ni­men tai pin­ta-alan mu­kaan Jär­jes­tä-pu­do­tus­va­li­kos­ta.

Kun va­lit­set pe­rus­loh­kon lis­tal­ta, avau­tuu loh­kon kart­ta­nä­ky­mä lis­tan vie­reen. Va­li­tun pe­rus­loh­kon reu­na­vii­vat ovat vaa­le­an­vih­re­ät. Vie­rei­set loh­kot näy­te­tään si­ni­sil­lä reu­na­vii­voil­la.

Pe­rus­loh­ko­lis­tan ala­reu­nas­sa si­jait­se­vas­ta koh­das­ta Lisä­toi­min­not voit liit­tää uu­den pe­rus­loh­kon hal­lin­taa­si, teh­dä kas­vu­loh­ko­jen ryh­mä­tal­len­nuk­sen, esi­täyt­tää kas­vu­loh­ko­tie­dot, pois­taa raja­kor­jauk­set va­li­tul­ta loh­kol­ta tai pois­taa kaik­ki teh­dyt raja­kor­jauk­set.

Kun lii­tät uut­ta loh­koa hal­lin­taan, kir­joi­ta haku­kent­tään pe­rus­loh­ko­tun­nus il­man väli­vii­vo­ja.

Mi­kä­li olet vie­nyt pa­pe­ri­sen 102C-lo­mak­keen kun­taan ja olet teh­nyt pää­tuki­haun esi­täy­tön en­nen kuin kun­ta on kä­si­tel­lyt ja hy­väk­sy­nyt pe­rus­loh­ko­muu­tok­sen, hae uusi pe­rus­loh­ko  ti­la­si hal­lin­taan Lii­tä pe­rus­loh­ko hal­lin­taan -toi­min­nol­la. Jos et tie­dä uu­sia pe­rus­loh­ko­tun­nuk­sia, kysy ne kun­ta­si maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­ta.  Voit myös pois­taa pää­tuki­haun ros­ka­kori-toi­min­nol­la ja aloit­taa pää­tuki­haun täyt­tä­mi­sen alus­ta. Täl­löin uu­det loh­kot tu­le­vat hal­lin­taa­si au­to­maat­ti­ses­ti.

Kar­tan ylä­puo­lel­la näet loh­ko­lis­tas­ta va­li­tun loh­kon pe­rus­loh­ko­tun­nuk­sen, ni­men ja pin­ta-alan. Kar­tan ala­puo­lel­la si­jait­se­vat pe­rus­loh­koa kos­ke­vat tie­dot, joi­ta voit muut­taa, sekä kas­vu­loh­ko­tie­dot. Loh­ko­tie­to­jen va­sem­mal­la puo­lel­la on loh­koa kos­ke­vat re­kis­te­ris­sä ole­vat ns. vi­ran­o­mais­tie­dot, esi­mer­kik­si tie­to loh­kon kor­vaus­kel­poi­suu­des­ta. Joi­den­kin vi­ran­o­mais­tie­to­jen vie­res­sä on info­pal­lo, jota klik­kaa­mal­la saat lisä­tie­toa omi­nai­suu­des­ta.

Py­sy­viä nur­mia ovat sel­lai­set alat, jot­ka ovat ol­leet nur­mel­la vä­hin­tään vii­si vuot­ta pe­räk­käin (vä­hin­tään vuo­det 2013-2017) ja joil­le il­moi­tat nur­mea myös vuon­na 2018. Osal­le kas­vi­koo­deis­ta py­sy­vän nur­men sta­tus muo­dos­tuu vä­lit­tö­mäs­ti. Lue li­sää py­sy­vis­tä nur­mis­ta Haku­op­paan Vi­her­ryt­tä­mis­tu­ki-lu­vus­ta.

Vi­ran­o­mais­tie­dois­sa ole­va sa­ra­ke Py­sy­vä nur­mi ker­too kas­vu­loh­kol­le muo­dos­tu­neen py­sy­vän nur­men alan en­nen tuki­ha­kua ja Nur­mi­vuo­sia 5 -koh­ta ker­too kuin­ka pal­jon loh­kol­la on 5-vuo­tis­ta nur­mea en­nen tuki­ha­kua.  Li­säk­si kas­vu­loh­kon tie­dois­sa nä­kyy muo­dos­tu­van py­sy­vän nur­men pin­ta-ala, jos il­moi­tat sil­le hei­nä- ja nur­mi­rehu­kas­ve­ja vuon­na 2018. Kat­so tar­kem­mat tie­dot kas­veis­ta haku­op­paas­ta.

Pe­rus­loh­kon raja­kor­jauk­sia teh­däk­se­si tai kas­vu­loh­ko­ja piir­tääk­se­si si­nun tu­lee ava­ta kart­ta koko si­vun nä­ky­mään. Voit teh­dä sen oi­ke­as­sa ylä­kul­mas­sa ole­vas­ta Suu­ren­na kart­ta -pai­nik­kees­ta tai kar­tan va­sem­mas­sa ala­reu­nas­sa ole­vas­ta Työ­ka­lut-pai­nik­kees­ta (jako­a­vain). Työ­kalu­va­li­kon loh­ko­työ­ka­lut ak­ti­voi­tu­vat koko si­vun näy­töl­lä käyt­töö­si.

Tee säh­köi­nen ha­ke­muk­se­si ajois­sa ja var­mis­ta kun­nas­ta en­nen 15.6. hy­väk­sy­tään­kö pyy­de­tyt raja­kor­jauk­set jot­ta tu­kien ha­ke­mi­nen ta­pah­tuu oi­keil­la pin­ta-aloil­la. Huo­mi­oi, että raja­kor­jaus läh­tee kun­nan kä­si­tel­tä­väk­si vas­ta Pää­tuki­haun lä­het­tä­mi­sen yh­tey­des­sä. Lä­het­tä­mi­sen jäl­keen siis voit olla kun­taan yh­tey­des­sä ja pyy­tää hei­tä tar­kas­ta­maan te­ke­mä­si kor­jauk­set.

Jos olet teh­nyt pe­rus­loh­kol­le raja­kor­jauk­sen vuon­na 2018, sa­mal­la loh­kol­le voi teh­dä seu­raa­van ker­ran raja­kor­jauk­sen pää­tuki­haun 2019 yh­tey­des­sä. 

Kat­so tar­kem­mat oh­jeet raja­kor­jaus­ten te­ke­mi­seen  Vi­pun-ohje­vi­de­ois­ta.

Kartan toiminnot

Si­vun oi­ke­as­sa ylä­reu­nas­sa en­sim­mäi­se­nä si­jait­se­vat +/- -toi­min­not, joil­la voit suu­ren­taa ja pie­nen­tää kart­ta­nä­ky­mää.

Va­sem­mas­sa ylä­reu­nas­sa ovat mit­taus-, raja­kor­jaus- sekä kas­vu­loh­ko­työ­ka­lut, joil­la voit teh­dä pi­tuus- ja pin­ta-ala­mit­tauk­sia. Voit pois­taa myös te­ke­mä­si mit­tauk­sen täs­tä va­li­kos­ta.

Mit­taus­työ­ka­lun ala­puo­lel­la on pe­rus­loh­koa kos­ke­va työ­kalu­va­lik­ko. Näil­lä työ­ka­luil­la voit kor­ja­ta pe­rus­loh­kon ra­jo­ja tai piir­tää saa­rek­keen ole­mas­sa ole­van pe­rus­loh­kon si­säl­le. Saa­rek­keen pin­ta-ala vä­hen­ne­tään pe­rus­loh­kon pin­ta-alas­ta.

Seu­raa­va­na on kas­vu­loh­ko­jen piir­tä­mi­seen tar­koi­tet­tu työ­kalu. Alla ole­vas­sa ku­vas­sa nä­ky­vät kaik­ki kas­vu­loh­ko­jen piir­tä­mi­seen tar­koi­te­tut työ­ka­lut. Kun aloi­tat kas­vu­loh­ko­jen piir­tä­mi­sen, va­lit­se Piir­rä/koh­dis­ta kas­vu­loh­ko­ja.

Voit vie­lä myö­hem­min kor­ja­ta kas­vu­loh­kon ra­jo­ja va­lit­se­mal­la toi­min­non Muok­kaa kas­vu­loh­kon ra­jo­ja. Jos huo­maat myö­hem­min, että teit pe­rus­loh­kol­le lii­an mon­ta kas­vu­loh­koa, va­lit­se toi­min­to Pois­ta/yh­dis­tä kas­vu­loh­ko­ja. Täl­lä työ­ka­lul­la voit yh­dis­tää kas­vu­loh­ko­ja ja näin ol­len pois­taa yli­mää­räi­siä kas­vu­loh­ko­ja. Voit va­li­ta myös toi­min­non Pois­ta kaik­ki kas­vu­loh­ko­piir­rok­set. Tämä työ­kalu pois­taa kaik­ki va­li­tun pe­rus­loh­kon kas­vu­loh­ko­piir­rok­set ja voit aloit­taa piir­tä­mi­sen alus­ta. Työ­ka­lul­la Kas­vu­loh­kon kas­vi pää­set il­moit­ta­maan va­li­tun kas­vu­loh­kon kas­vin kart­ta­nä­ky­mäs­sä.

Alim­pa­na työ­kalu­va­li­kos­sa ovat eri­lai­set kart­ta­ta­sot. Edel­li­sen vuo­den kas­vu­loh­kot, Sa­nee­raus­kas­vit, Py­sy­vät nur­met (en­nen tuki­ha­kua) ja Nur­mi­vuo­sia 5 (en­nen tuki­ha­kua). Kart­ta­ta­sois­ta pää­set nä­ke­mään myös  mm. val­ta­ojat, poh­ja­ve­det, Na­tu­ra2000-alu­eet, ve­sis­töt ja vä­hin­tään 15 % kal­te­vat alu­eet. Li­säk­si voit vaih­taa ilma­ku­van taus­ta­kar­tak­si ja tar­kis­taa, onko koh­das­sa ai­em­min pe­rus­tet­tu­ja pe­rus­loh­ko­ja.

Ryhmätallennus

Jos ha­lu­at li­sä­tä sa­man­lai­sen kas­vu­loh­kon use­al­le pe­rus­loh­kol­le va­lit­se pe­rus­loh­ko­lu­et­te­lon ala­puo­lel­la ole­vas­ta Lisä­toi­min­not -alas­veto­va­li­kos­ta Kas­vu­loh­ko­jen ryh­mä­tal­len­nus. Tä­män jäl­keen avau­tuu näyt­tö, jos­sa il­moi­tat vil­je­le­mä­si kas­vin tie­dot ja pe­rus­loh­kot, joil­la ky­seis­tä kas­via vil­je­let. Seu­raa­vak­si klik­kaa Muo­dos­ta va­li­tuil­le kas­vu­loh­kot -pai­ni­ket­ta. Huo­maa, että ryh­mä­tal­len­nus pois­taa loh­kol­le ai­em­min teh­dyt kas­vu­loh­ko­tal­len­nuk­set ja kas­vu­loh­ko­piir­rot. Alu­eil­la, jos­sa voit il­moit­taa eko­lo­gis­ta alaa, tal­len­ne­taan ky­sei­nen va­lin­ta jo­kai­sen kas­vu­loh­kon koh­dal­ta erik­seen.

Si­vun ala­lai­taan avau­tuu lu­et­te­lo luo­mis­ta­si kas­vu­loh­kois­ta. Ha­lu­tes­sa­si voit vie­lä pois­taa loh­ko­ja. Hy­väk­sy loh­kot klik­kaa­mal­la Li­sää kas­vu­loh­kot -pai­ni­ket­ta.

Peruslohkot

Loh­ko­tie­dot -väli­leh­den ala­reu­nas­sa voit il­moit­taa pe­rus­loh­koa ja kas­vu­loh­koa kos­ke­vat tie­dot.

Jos olet teh­nyt pe­rus­loh­kol­le raja­kor­jauk­sia, nä­kyy uusi kar­tal­le kor­jat­tu pin­ta-ala pe­rus­loh­kon tie­dois­sa kar­tan ala­puo­lel­la. Voit va­li­ta alas­veto­va­li­kos­ta Loh­kon hal­lin­ta­tie­don, maan­käyt­tö­la­jin sekä huk­ka­kau­ra­tie­don. Jos olet vuok­ran­nut loh­kon, kir­joi­ta omis­tus­koh­dan ala­puo­lel­le avau­tu­vaan kent­tään vuok­ran­an­ta­jan nimi. Voit myös pois­taa pe­rus­loh­kon hal­lin­nas­ta­si ylä­kul­mas­sa ole­vas­ta pai­nik­kees­ta. Si­nul­le au­ke­aa vah­vis­tus-ik­ku­na pois­ta­mi­ses­ta. Hal­lin­nas­ta pois­tet­tu loh­ko nä­kyy loh­ko­lis­tas­sa yli­vii­vat­tu­na.

Voit pa­laut­taa pe­rus­loh­ko hal­lin­taa­si si­vun ala­reu­nas­ta koh­das­ta Pa­lau­ta hal­lin­taan.

Kasvulohkot

Jos olet va­lin­nut loh­koil­le esi­täy­tön joko vii­me vuo­den tie­doil­la tai tuo­mal­la tie­dot vil­je­ly­suun­ni­tel­ma­oh­jel­mas­ta, ovat nämä tie­dot nä­ky­vis­sä kas­vu­loh­ko­tie­to­jen alla. Jos et ole va­lin­nut esi­täyt­töä, voit li­sä­tä kas­vu­loh­kon tie­dot Li­sää uusi kas­vu­loh­ko -pai­nik­kees­ta.

Voit pois­taa kas­vu­loh­kon Pois­ta kas­vu­loh­ko -pai­nik­kees­ta.

Jos teet yh­del­le pe­rus­loh­kol­le use­am­man kas­vu­loh­kon, si­nun on piir­ret­tä­vä kas­vu­loh­ko­jen ra­jat kart­taan. Piir­rä vain ne ra­jat, jot­ka ei­vät vas­taa pe­rus­loh­kon ra­jo­ja. Esi­mer­kik­si ti­lan­tees­sa, jos­sa pe­rus­loh­kol­la on kak­si eri kas­vu­loh­koa, piir­rä vain se raja, joka hal­kai­see pe­rus­loh­kon. Sii­nä ta­pauk­ses­sa, että pe­rus­loh­kol­la on vain yksi kas­vu­loh­ko, piir­ros­ta ei teh­dä.

Va­lit­se kas­vi ja tar­vit­ta­es­sa kyl­vö­sie­me­nen la­ji­ke alas­veto­va­li­kois­ta. Va­lit­ta­vat vaih­to­eh­dot ovat laa­ti­kois­sa aak­kos­jär­jes­tyk­ses­sä. Kun kas­vi tai la­ji­ke on ker­taal­leen va­lit­tu/käy­tet­ty, jää se lis­taan ylim­mäk­si. Tar­vit­ta­es­sa va­lit­se myös kyl­vö­sie­me­nen laa­tu ja luo­mun vai­he alas­veto­va­li­kos­ta.

Il­moi­ta kas­vu­loh­ko eko­lo­gi­sek­si alak­si ras­tit­ta­mal­la ky­sei­nen koh­ta, jos si­nul­la on eko­lo­gi­sen alan vel­voi­te. Voit il­moit­taa eko­lo­gi­se­na ala­na ke­san­to­ja, ty­pen­si­to­ja­kas­ve­ja, täy­den­tä­vien eh­to­jen mu­kai­sia suo­jel­tu­ja mai­se­ma­piir­tei­tä ja ly­hyt­kier­toi­sen ener­gi­a­puun alo­ja. Lisä­tie­to­ja eko­lo­gi­sen alan il­moit­ta­mi­ses­ta saat haku­op­paan vi­her­ryt­tä­mis­tu­kea kä­sit­te­le­väs­tä lu­vus­ta.

Loh­ko las­ke­taan mu­kaan eko­lo­gi­seen alaan.

Huo­mi­oi! Jos olet va­lin­nut 2015 ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen  toi­men­pi­teek­si or­gaa­ni­sen kat­teen käy­tön puu­tar­ha­kas­veil­la ja sie­men­pe­ru­nal­la, puu­tar­ha­kas­vien vaih­to­eh­toi­sen kas­vin­suo­je­lun tai pel­to­luon­non moni­muo­toi­suu­den, tu­lee kas­vu­loh­ko­koh­tai­nen toi­men­pide vuo­sit­tain va­li­ta  kas­vu­loh­ko­tie­to­jen il­moit­ta­mi­sen yh­tey­des­sä. Toi­men­pi­teen va­lik­ko Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen va­lin­nai­nen toi­men­pide tu­lee nä­ky­viin sii­nä ta­pauk­ses­sa, jos kas­vu­loh­kon kas­vi mah­dol­lis­taa toi­men­pi­teen va­lin­nan. Mi­kä­li et vii­me vuon­na va­lin­nut em. toi­men­pi­tei­tä, lue täs­tä si­tou­muk­sen muu­tos­mah­dol­li­suuk­sis­ta.

Uu­den kas­vu­loh­kon voit li­sä­tä va­lit­se­mal­la Li­sää kas­vu­loh­ko.

Voit piir­tää kas­vu­loh­kot myös suo­raan kar­tal­la va­lit­se­mal­la en­sin pe­rus­loh­kon, jol­le ha­lu­at piir­tää kas­vu­loh­ko­ja. Tä­män jäl­keen va­lit­se työ­kalu­va­li­kon toi­min­to Piir­rä/koh­dis­ta kas­vu­loh­ko­ja. Aloi­ta piir­tä­mi­nen klik­kaa­mal­la rei­lus­ti raja­vii­van ulko­puo­lel­ta tai piir­rä sisä­kas­vus­to klik­kaa­mal­la kas­vu­loh­kon si­säl­lä. Kun olet val­mis klik­kaa Seu­raa­va vai­he -pai­ni­ket­ta.

Jois­sa­kin ta­pauk­sis­sa saa­tat jou­tua piir­tä­mään kas­vu­loh­kon niin, että piir­tä­mä­si kas­vu­loh­kon si­jain­ti ei vas­taa to­del­lis­ta ti­lan­net­ta maas­tos­sa. Esi­mer­kik­si jos olet yh­dis­tä­nyt usei­ta ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­miä kas­vu­loh­ko­ja yh­dek­si kas­vu­loh­kok­si, voit piir­tää tä­män yh­dis­te­tyn kas­vu­loh­kon kar­tal­le.  Yleis­oh­jee­na täl­lai­ses­sa ta­pauk­ses­sa on, että pin­ta-alan oi­keel­li­suus on tär­ke­äm­pää kuin si­jain­nin oi­keel­li­suus. Sa­moin, jos moni­muo­tois­ten loh­ko­jen piir­tä­mi­nen on tek­ni­ses­ti niin han­ka­laa, ett­ei kart­ta­oh­jel­ma pys­ty sitä te­ke­mään, muo­dos­ta yk­sin­ker­tai­sem­pi loh­ko, jon­ka pin­ta-ala vas­taa il­moit­ta­maa­si kas­vu­loh­kon alaa. Il­moi­ta täl­löin kas­vu­loh­kon lisä­tie­dois­sa, että piir­ros ei täy­sin vas­taa kas­vu­loh­kon si­jain­tia.

Seu­raa­vak­si au­ke­aa Vah­vis­tusik­ku­na, jos­sa ky­sy­tään ’Ha­lu­at­ko tal­len­taa tai muo­ka­ta kas­vu­loh­kon kas­ve­ja?’ Va­lit­se Kyl­lä, niin voit va­li­ta kas­vu­loh­ko­jen kas­vit heti kar­tal­la.

Klik­kaa kas­vu­loh­koa loh­ko ker­ral­laan, jol­loin au­ke­aa ik­ku­na, jos­ta voit va­li­ta kas­vu­loh­kol­le kas­vit. Klik­kaa Val­mis. Lo­puk­si Tal­len­na kas­vu­loh­kot ja siir­ry pois kar­tal­ta klik­kaa­mal­la Pie­nen­nä kart­ta -pai­ni­ket­ta.

Tar­kem­mat oh­jeet kas­vu- ja pe­rus­loh­ko­jen piir­tä­mi­seen löy­dät vi­de­ois­ta osoit­tees­ta  https://dre­amb­ro­ker.com/chan­nel/18a197o0/.

Yh­teis­käyt­tö­loh­kois­ta si­nun tu­lee jät­tää kart­ta tai lii­te kun­taa, nii­tä ei pys­ty piir­tä­mään Vipu-pal­ve­lus­sa. Voit kui­ten­kin toi­mit­taa yh­teis­käyt­tö­loh­kois­ta kar­tan tai liit­teen pää­tuki­ha­ke­muk­sen yh­tey­des­sä PDF-muo­toi­se­na liit­tee­nä Pää­tuki­haun liit­tei­den li­sää­mi­nen -koh­das­sa va­lit­se­mal­la lii­te­tyy­pik­si Yh­teis­käyt­tö­loh­ko­jen kas­vu­loh­ko­kart­ta ja li­sää­mäl­lä oi­ke­a­muo­toi­sen tie­dos­ton ko­neel­ta­si.

Maatalouskäytöstä poistuva ala

Mi­kä­li osa tai koko pe­rus­loh­ko­si pois­tuu maa­ta­lous­käy­tös­tä, älä pois­ta pe­rus­loh­koa ti­lan hal­lin­nas­ta, vaan il­moi­ta pe­rus­loh­kol­le kas­vik­si py­sy­väs­ti vil­je­le­mä­tön ja lä­he­tä se pää­tuki­haun yh­tey­des­sä kun­taan pas­si­voi­ta­vak­si. Loh­kon lisä­tie­toi­hin si­nun tu­lee kir­joit­taa tie­dot: a) siir­tyy­kö loh­ko ko­ko­naan pois maa­ta­lous­käy­tös­tä (esim. jää tien tai ra­ken­nuk­sen alle) tai b) loh­ko jää luon­non­ti­laan, sekä jää­kö pas­si­voi­ta­va loh­ko hal­lin­taa­si. Li­säk­si voit an­taa lisä­tie­to­ja pois­tu­vas­ta alas­ta, esim. ”tä­hän ra­ken­ne­taan pyö­rä­tie”. Lisä­tie­toa saat haku­op­paan lii­tees­tä B. Py­sy­väs­ti vil­je­le­mä­tön ala.

En­nen tuki­haun lä­het­tä­mis­tä, voit il­moit­taa 102C-lo­mak­keel­la tai pe­rus­loh­ko­muu­tok­sen lä­het­tä­mi­sen yh­tey­des­sä kun­taan loh­kon pois­tu­mi­ses­ta maa­ta­lous­käy­tös­tä (lue kap­pa­le Lisä­tie­dot). Jos maa­ta­lous­käy­tös­tä pois­tu­va loh­ko pas­si­voi­daan en­nen kuin lä­he­tät tuki­ha­ke­muk­sen, loh­ko nä­kyy loh­ko­lis­tauk­ses­sa­si har­maa­na ja sil­le ei pys­ty li­sää­mään kas­vu­loh­ko­tie­toa. Mi­kä­li loh­ko on pas­si­voi­tu kun­nas­sa en­nen pe­rus­loh­ko­jen esi­täyt­töä, ei pas­si­voi­tu loh­ko tule loh­ko­lis­tauk­seen.

Lisätiedot

Il­moi­ta pe­rus­loh­kon lisä­tie­dois­sa esim. seu­raa­vat asi­at:

Il­moi­ta kas­vu­loh­kon lisä­tie­dois­sa esim. seu­raa­vat asi­at:

Yh­teen­veto ja lä­he­tys si­vun lisä­tie­dois­sa voit il­moit­taa ylei­siä ha­ke­muk­seen ja ti­laan liit­ty­viä lisä­tie­to­ja.

Lohkotietojen yhteenveto

Loh­ko­tie­to­jen yh­teen­veto -väli­leh­del­lä näet yh­teen­ve­don tal­len­ne­tuis­ta kas­vi­laji­tie­dois­ta, kas­vu­loh­kois­ta sekä pe­rus­loh­ko­jen raja­kor­jauk­sis­ta. Saat tie­dot nä­ky­vil­le klik­kaa­mal­la vih­rei­tä pa­nee­lei­ta.

Pe­rus­loh­ko­jen si­tou­mus­tie­dot näet Yh­teen­veto pe­rus­loh­koit­tain -pa­nee­lis­sa lis­tat­tu­na.

Tääl­tä voit myös tu­los­taa loh­ko­tie­to­jen yh­teen­veto­tie­dot Tu­los­ta tie­dot -pai­nik­keen kaut­ta.

Huo­mi­oi, että pel­kät raja­kor­jauk­set läh­te­vät vas­ta pää­tuki­haun lä­he­tyk­sen yh­tey­des­sä eteen­päin.

Maatilan tiedot

Maa­ti­lan tie­dot -väli­leh­del­lä tar­kis­ta ja täy­tä koh­dat Pe­rus­tie­dot, Maan­käyt­tö sekä Koti­e­läi­met. Pe­rus­tie­dot ja maan­käyt­tö­la­jit on esi­täy­tet­ty edel­li­sen vuo­den tie­doil­la. Jos teet muu­tok­sia esi­täy­tet­tyi­hin tie­toi­hin tai an­nat he­vo­sia tai sii­pi­kar­jaa kos­ke­via luku­mää­rä­tie­to­ja, klik­kaa lo­puk­si Tal­len­na –pai­ni­ket­ta.

Pää­tuki­haku 2018 (Loh­ko­tie­to­jen il­moit­ta­mi­nen ja tu­kien ha­ke­mi­nen)Vipu-käyt­tä­jän ohje19.3.2018