1. Interventiovarastointi

Vil­jan in­ter­ven­ti­o­va­ras­toin­ti on osa Eu­roo­pan Uni­o­nin yh­teis­tä maa­ta­lous­po­li­tiik­kaa.

Täs­sä op­paas­sa ker­ro­taan sään­nöt, joi­ta so­vel­le­taan os­tet­ta­es­sa vil­jaa in­ter­ven­ti­o­va­ras­toi­hin.

Ruo­ka­vi­ras­to vas­taa vil­jan in­ter­ven­ti­o­va­ras­toin­nin to­teut­ta­mi­ses­ta Suo­mes­sa. Ruo­ka­vi­ras­to on val­tuut­ta­nut elin­kei­no-, lii­ken­ne- ja ym­pä­ris­tö­kes­kuk­set (ELY-kes­kuk­set) suo­rit­ta­maan vil­jan in­ter­ven­tio-os­to­jen ja -myyn­tien val­von­taan liit­ty­viä teh­tä­viä (mää­rän- ja laa­dun­tar­kas­tuk­set). Ruo­ka­vi­ras­to kou­lut­taa ELY-kes­kus­ten vas­tuu­hen­ki­löt in­ter­ven­ti­o­va­ras­toin­tiin liit­ty­viin teh­tä­viin. Ruo­ka­vi­ras­ton la­bo­ra­to­rio suo­rit­taa in­ter­ven­ti­o­vil­jan laa­dun­mää­ri­tyk­set (vil­ja-ana­lyy­sit).

Interventio-ostokausi

Ruo­ka­vi­ras­to ot­taa vas­taan vil­jan myyn­ti­tar­jouk­sia mar­ras­kuun 1. päi­vän ja tou­ko­kuun 31. päi­vän vä­li­se­nä ai­ka­na. Ruo­ka­vi­ras­to os­taa kai­ken tänä ai­ka­na tar­jo­tun, in­ter­ven­ti­o­vaa­ti­muk­set täyt­tä­vän vil­jan. Hy­väk­syt­tä­vien tar­jous­ten on saa­vut­ta­va Ruo­ka­vi­ras­toon vir­kaa­i­ka­na tä­män ajan­jak­son ai­ka­na.

In­ter­ven­tio-osto­kau­si on vuo­sit­tain 1.11.-31.5.

Tar­jo­tut vil­ja­erät on toi­mi­tet­ta­va in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon vii­meis­tään toi­mi­tus­vah­vis­tuk­sen an­ta­mis­ta seu­raa­van 60 päi­vän ku­lu­es­sa. Ruo­ka­vi­ras­to voi pi­den­tään mää­rä­ai­kaa enin­tään 14 päi­väl­lä, jol­loin mak­si­mi­aika toi­mi­tuk­sel­le on 74 päi­vää toi­mi­tus­vah­vis­tuk­sen an­ta­mi­ses­ta.

Ostettavat viljalajit

Ruo­ka­vi­ras­to os­taa in­ter­ven­ti­o­va­ras­toi­hin pää­sään­töi­ses­ti veh­nää. Myös oh­raa os­te­taan, jos ko­mis­sio eril­li­sel­lä ase­tuk­sel­la näin päät­tää. Kiin­te­ä­hin­tai­nen jul­ki­nen veh­nän in­ter­ven­tio on voi­mas­sa vuo­sit­tain 1.11.–31.5. Veh­nää voi­daan os­taa täl­lä aika­vä­lil­lä yh­tei­sön si­säl­lä 3 milj. ton­nia, jon­ka jäl­keen ko­mis­sio voi päät­tää siir­ty­mi­ses­tä tar­jous­kil­pai­lu­me­net­te­lyyn.

Vähimmäisostoerä

In­ter­ven­ti­o­va­ras­toon tu­lee toi­mit­taa vil­jaa yh­des­sä tar­jouk­ses­ta vä­hin­tään 160 ton­nia. Toi­mi­tet­tu mää­rä saa jää­dä vii­si pro­sent­tia tar­jo­tun mää­rä alle, täyt­tä­en kui­ten­kin 160 ton­nin vä­him­mäis­vaa­ti­muk­sen. Yli tar­jouk­sen toi­mi­te­tus­ta mää­räs­tä ei kor­vaus­ta mak­se­ta. Tar­jot­tu erä voi si­jai­ta use­am­mas­sa kuin yh­des­sä va­ras­toin­ti­pai­kas­sa.

Interventiohinta

Veh­nän in­ter­ven­ti­o­hin­ta on 101,31 eu­roa ton­nil­ta. Vii­te­hin­ta tar­koit­taa pur­ka­ma­ton­ta, in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon toi­mi­tet­tua vil­jaa (vil­ja pur­ka­mat­to­ma­na ajo­neu­vos­sa). Veh­nää voi­daan os­taa osto­kau­den 1.11.-31.5. vä­li­se­nä ai­ka­na Eu­roo­pan uni­o­nin si­säl­lä yh­teen­sä 3milj. ton­nia. Tä­män jäl­keen ko­mis­sio voi päät­tää siir­ty­mi­ses­tä tar­jous­kil­pai­lu­me­net­te­lyyn. Tar­jous­kil­pai­lu­me­net­te­lys­sä mää­räy­tyy myy­jäl­le mak­set­ta­va hin­ta voit­ta­neen tar­jouk­sen pe­rus­teel­la. Tar­jou­tun vil­ja­erän hin­taan vai­ku­taa myös toi­mi­te­tun vil­jan laa­tu. Jos laa­tu poik­ke­aa in­ter­ven­ti­o­vil­jan pe­rus­laa­dus­ta, teh­dään hin­taan li­säyk­siä tai vä­hen­nyk­siä.

Veh­nän in­ter­ven­ti­o­hin­ta on 101,31 eur/ton­ni

Asiakirjojen säilytys

In­ter­ven­ti­o­toi­min­taan liit­ty­vät kir­jan­pito­lain mu­kai­set asia­kir­jat on säi­ly­tet­tä­vä vä­hin­tään kuu­si vuot­ta. Näi­den li­säk­si muut suo­raan tai vä­lil­li­ses­ti in­ter­ven­ti­o­toi­min­taan liit­ty­vät kau­pal­li­set asia­kir­jat on säi­ly­tet­tä­vä vä­hin­tään kol­me vuot­ta nii­den laa­ti­mis­vuo­den lo­pus­ta lu­kien (1306/2013).

Kau­pal­li­sil­la asia­kir­joil­la tar­koi­te­taan kaik­kia yri­tyk­sen am­ma­til­li­seen toi­min­taan liit­ty­viä kir­jo­ja, re­kis­te­rei­tä, muis­tiin­pa­no­ja ja mui­ta to­dis­tus­kap­pa­lei­ta, kir­jan­pi­toa, tuo­tan­to- ja laa­tu­asia­kir­jo­ja sekä kir­jeen­vaih­toa, sekä mis­sä ta­han­sa muo­dos­sa ole­via kau­pal­li­sia tie­to­ja mu­kaan lu­kien säh­köi­ses­sä muo­dos­sa ole­vat tie­dot (1306/2013).

Käsitteitä

In­ter­ven­ti­o­va­ras­to

In­ter­ven­ti­o­va­ras­tol­la tar­koi­te­taan va­ras­toin­ti­paik­kaa, joka on hy­väk­syt­ty tar­kas­tuk­sen pe­rus­teel­la vil­jan in­ter­ven­ti­o­va­ras­tok­si (2016/1238). In­ter­ven­ti­o­va­ras­toa va­li­tes­saan myy­jän tu­lee ot­taa huo­mi­oon kul­je­tus­kus­tan­nuk­set, jois­ta myy­jä vas­taa 50 kilo­met­riin saak­ka. Suo­men in­ter­ven­ti­o­va­ras­tot on esi­tet­ty tä­män jul­kai­sun liit­tees­sä 2.

Toi­mi­tus­ta­vat

1) Toi­mi­tus­osto

Toi­mi­tus­os­tos­sa vil­ja on tar­jous­ta teh­tä­es­sä vil­je­li­jän, kau­pan tai te­ol­li­suu­den va­ras­tos­sa, jos­ta käy­te­tään ni­mi­tys­tä va­ras­toin­ti­paik­ka. Vil­ja toi­mi­te­taan va­ras­toin­ti­pai­kois­ta Ruo­ka­vi­ras­ton osoit­ta­maan in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon. Va­ras­toin­ti­pai­kas­ta vil­jaa toi­mit­ta­va hen­ki­lö tai yri­tys on toi­mit­ta­ja. Yh­den toi­mit­ta­jan vil­ja­erä voi muo­dos­taa osan tar­jouk­ses­ta (tar­jouk­sen osa­erän). In­ter­ven­ti­o­va­ras­toon vas­taan­o­tet­tu mää­rä on in­ter­ven­ti­o­va­ras­tol­la toi­mi­tuk­sen yh­tey­des­sä pun­nit­tu mää­rä.

2) Siir­to-osto

Siir­to-os­tos­sa vil­ja on ke­rät­ty in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon en­nen tar­jouk­sen te­ke­mis­tä. Kun tar­jous on hy­väk­syt­ty, vil­ja siir­re­tään ky­sei­ses­sä va­ras­tos­sa toi­seen sii­loon tai toi­siin sii­loi­hin ja pun­ni­taan siir­ron yh­tey­des­sä. In­ter­ven­ti­o­va­ras­toon vas­taan­o­tet­tu mää­rä on siir­ron yh­tey­des­sä pun­nit­tu mää­rä. Siir­to-os­toa käy­te­tään yleen­sä sil­loin, kun loco-osto ei ole mah­dol­li­nen.

3) Loco-osto

Loco-os­tos­sa vil­jaa ei siir­re­tä fyy­si­ses­ti vaan vil­ja ote­taan vas­taan Ruo­ka­vi­ras­ton hy­väk­sy­mäs­sä va­ras­tos­sa sii­hen sii­loon, jos­sa se on tar­jous­ta teh­tä­es­sä ja Ruo­ka­vi­ras­to va­ras­toi edel­leen vil­jan sa­maan sii­loon. In­ter­ven­ti­o­va­ras­toon vas­taan­o­tet­tu mää­rä on täl­löin va­ras­to­kir­jan­pi­don mu­kai­nen mää­rä. Il­man siir­toa vas­taan­o­te­tus­ta vil­jas­ta mak­set­ta­vaan osto­hin­taan so­vel­le­taan hin­nan­a­len­nus­ta 5 eu­roa/ton­ni (2016/1240).

Myy­jä

on toi­mi­ja, joka te­kee Ruo­ka­vi­ras­tol­le hy­väk­syt­tä­vän tar­jouk­sen vil­jan myyn­nis­tä in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon.

Toi­mi­tus­vah­vis­tus

Toi­mi­tus­vah­vis­tus on tie­don­anto, jol­la Ruo­ka­vi­ras­to il­moit­taa hy­väk­sy­tyn tar­jouk­sen toi­mi­tus­pai­kan (in­ter­ven­ti­o­va­ras­ton) ja -ajan tar­jouk­sen te­ki­jäl­le ja muil­le osa­puo­lil­le.

Tar­kas­ta­ja

Tar­kas­ta­ja on Ruo­ka­vi­ras­ton tai ELY-kes­kuk­sen vi­ran­hal­ti­ja, joka on val­tuu­tet­tu val­vo­maan vil­jan vas­taan­ot­toa in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon.

Vas­taan­otto

Vas­taan­o­tol­la tar­koi­te­taan vil­ja­erän fyy­sis­tä tai kir­jan­pi­dol­lis­ta vas­taan­ot­toa in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon.

Vas­taan­oton laa­dun­tar­kas­tus

Vas­taan­oton laa­dun­tar­kas­tuk­sel­la tar­koi­te­taan vil­jan toi­mi­tus­ta­vas­ta riip­pu­en;

Toi­mi­tus­päi­vä

Toi­mi­tus­päi­vä on se päi­vä, jona vah­vis­te­taan, että toi­mi­tus­vah­vis­tuk­ses­sa tar­koi­tet­tu mää­rä on ko­ko­nai­suu­des­saan tuo­tu ni­met­tyyn va­ras­toin­ti­paik­kaan, loco-os­tos­sa ai­kai­sin­taan toi­mi­tus­vah­vis­tuk­sen an­ta­mis­päi­vää seu­raa­va päi­vä. (KA2016/1240)

Hal­tuun­oton laa­dun­tar­kas­tus

Hal­tuun­oton laa­dun­tar­kas­tuk­sel­la tar­koi­te­taan nii­tä laa­dun­mää­ri­tyk­siä, jot­ka Ruo­ka­vi­ras­ton la­bo­ra­to­rio suo­rit­taa sii­tä näyt­tees­tä, joka ote­taan tar­jo­tus­ta vil­ja­e­räs­tä vas­taan­oton yh­tey­des­sä.

Sii­lo

Sii­lol­la tar­koi­te­taan pys­ty­sii­loa tai laa­ka­sii­loa (taso­va­ras­ton osas­toa).

Tar­jot­tu erä

Tar­jouk­sen koko­nais­mää­rä (ton­nia).

Tar­jouk­sen osa­erä

Tar­jouk­seen kuu­lu­va pie­nem­pi, toi­mit­ta­ja- tai sii­lo­koh­tai­nen vil­ja­erä. Osa­erä mää­ri­tel­lään toi­mi­tus­osto­ta­vas­ta riip­pu­en seu­raa­vas­ti:

Vil­jan myyn­ti in­ter­ven­ti­o­va­ras­toonOhje vil­jan myy­jäl­le 202029.1.2020