2. Tarjouksen tekeminen (kiinteä hinta)

Vil­jaa voi tar­jo­ta in­ter­ven­ti­o­va­ras­toi­hin kuka ta­han­sa, jon­ka hal­lus­sa on in­ter­ven­ti­o­vaa­ti­muk­set täyt­tä­vä vil­ja­erä. Tar­jo­tun vil­ja­erän hal­ti­ja vas­taa kai­kis­ta tar­jouk­sen te­ke­mi­seen liit­ty­vis­tä si­tou­muk­sis­ta. Tar­jous on si­to­va eikä jä­tet­tyä tar­jous­ta voi muut­taa.

Kun ns. vil­je­li­jä­ren­kaa­seen tai vas­taa­vaan kuu­lu­vat hen­ki­löt tar­jo­a­vat vil­jaa yh­des­sä in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon, vil­ja­e­rien omis­ta­jien tai hal­ti­joi­den on val­tuu­tet­ta­va yksi hen­ki­lö toi­mi­maan koko tar­jot­ta­van erän hal­ti­ja­na. Tar­jous teh­dään tä­män hen­ki­lön ni­mis­sä ja hän vas­taa kai­kis­ta tar­jouk­sen te­ke­mi­seen liit­ty­vis­tä si­tou­muk­sis­ta.

Tar­jo­tun vil­ja­erän tu­lee si­jai­ta fyy­si­ses­ti tar­jouk­ses­sa il­moi­te­tus­sa va­ras­toin­ti­pai­kas­sa ja olla tar­vit­ta­es­sa toi­mi­tet­ta­vis­sa in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon heti tar­jouk­sen te­ke­mi­sen jäl­keen. Tar­jouk­ses­sa il­moi­tet­tu­jen tie­to­jen tu­lee eh­dot­to­mas­ti pi­tää paik­kan­sa. Tie­to­jen oi­keel­li­suut­ta val­vo­taan tar­kas­tus­käyn­nein.

Tar­jouk­sen kä­sit­te­lyn edel­ly­tyk­se­nä on, että tar­jouk­sen te­ki­jä on re­kis­te­röi­ty­nyt Ruo­ka­vi­ras­ton asi­ak­kaak­si tai että tar­jouk­sen liit­tee­nä on hy­väk­syt­tä­vä re­kis­te­röin­ti­ha­ke­mus.

Asiakkaaksi rekisteröityminen

Yri­tyk­se­si täy­tyy re­kis­te­röi­tyä Ruo­ka­vi­ras­ton mark­ki­no­sas­ton asi­ak­kaak­si, jot­ta voit myy­dä vil­jaa in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon. Re­kis­te­röi­dy lo­mak­keel­la 561000. Yri­tyk­se­si täy­tyy tar­vit­ta­es­sa toi­mit­taa ha­ke­muk­sen liit­tee­nä ko­pio voi­mas­sa ole­vas­ta kaup­pa­re­kis­te­ri­ot­tees­ta.

Jos yri­tyk­se­si on ai­kai­sem­min re­kis­te­röi­ty­nyt Ruo­ka­vi­ras­ton asi­ak­kaak­si jos­sain muus­sa tuki­oh­jel­mas­sa, esim. vien­ti­tu­es­sa, hae re­kis­te­röin­tiä vil­jan in­ter­ven­ti­o­va­ras­toin­tiin re­kis­te­röin­ti­tie­to­jen muu­tos­il­moi­tuk­sel­la (561000B). Muu­tos­il­moi­tuk­sen liit­teek­si ei tar­vi­ta ko­pi­o­ta kaup­pa­re­kis­te­ri­ot­tees­ta. Mo­lem­pia lo­mak­kei­ta saa Ruo­ka­vi­ras­ton in­ter­net­sivuilta.

Tarjouslomakkeen täyttäminen (kiinteä hinta)

Tar­jous (kiin­te­ään hin­taan) teh­dään Ruo­ka­vi­ras­ton myyn­ti­tar­jous­lo­mak­keel­la (561850). Tar­jous­lo­ma­ke on saa­ta­va­na Ruo­ka­vi­ras­ton in­ter­net­sivuilta.  Ruo­ka­vi­ras­to il­moit­taa tar­jouk­sen hy­väk­sy­mi­ses­tä/hyl­kä­ä­ä­mi­ses­tä kol­men työ­päi­vän ku­lu­es­sa tar­jouk­sen saa­pu­mi­ses­ta Ruo­ka­vi­ras­toon. Tar­jo­a­jal­le lä­he­te­te­tään hy­väk­syn­nän jäl­keen toi­mi­tus­vah­vis­tus säh­kö­pos­tit­se.

Vakuus

Tar­jouk­sen te­ki­jän (vil­jan myy­jän) on ase­tet­ta­va Ruo­ka­vi­ras­ton ti­lil­le raha­va­kuus, joka vil­jan osal­ta on 20 €/ton­ni. Lisä­tie­to­ja an­taa Ruo­ka­vi­ras­ton va­rain­hoi­to-osas­to. Hy­väk­syt­tä­vät va­kuus­muo­dot ovat kä­teis­tal­le­tus ja Ruo­ka­vi­ras­ton hy­väk­sy­män ta­kauk­sen an­ta­jan myön­tä­mä ta­kuu­si­tou­mus.

Kä­teis­tal­le­tus mak­se­taan Ruo­ka­vi­ras­ton ti­lil­le: FI04 5000 0121 5047 80 OKOY­FIHH (asia:va­kuus).

Va­kuus va­pau­te­taan heti kun vil­jan myy­jä on toi­mit­ta­nut toi­mi­tus­vah­vis­tuk­sen mu­kai­ses­ti mai­ni­tun mää­rän vah­vis­te­tus­sa mää­rä­a­jas­sa in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon. Va­kuut­ta voi­daan pi­dät­tää sil­tä osin kun toi­mi­tet­ta­va mää­rä poik­ke­aa toi­mi­tus­vah­vis­tuk­ses­ta tai jos tar­jo­a­ja ei ole toi­mit­ta­nut vil­jaa toi­mi­tus­vah­vis­tuk­ses­sa mai­ni­tus­sa mää­rä­a­jas­sa.

Va­kuus­ohje

Tarjous toimitusostona

Toi­mi­tus­os­tos­sa tar­jot­tu vil­ja­erä voi koos­tua eri va­ras­toin­ti­pai­kois­sa si­jait­se­vis­ta osa­e­ris­tä. Jos tar­jous­lo­mak­keel­la ei ole ti­laa kaik­kien va­ras­toin­ti­paik­ko­jen mer­kit­se­mi­sek­si, tie­dot voi­daan il­moit­taa eril­li­sel­lä liit­teel­lä, ns. toi­mit­ta­ja­lis­tal­la.

Toi­mit­ta­ja­lis­tan käy­tös­sä tu­lee ot­taa huo­mi­oon seu­raa­vat koh­dat:

Tarjous siirto-ostona

Kun in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon ke­rät­tyä vil­ja­erää tar­jo­taan in­ter­ven­ti­oon, ensi­si­jai­nen osto­tapa on loco-osto.

Jos sii­lo si­säl­tää kuor­mia, joi­den pun­ni­tuk­ses­ta on enem­män kuin 10 kuu­kaut­ta, sii­loa ei voi­da tar­jo­ta loco-os­to­na. Täl­löin sii­lon si­säl­tä­mä vil­ja­erä voi­daan tar­jo­ta siir­to-os­to­na, jos­sa vil­ja­erä siir­re­tään sa­man va­ras­ton toi­seen sii­loon pun­ni­tuk­sen kaut­ta. Kun vil­ja­erä tar­jo­taan siir­to-os­to­na, va­ras­ton kir­jan­pi­dos­ta tu­lee käy­dä ilmi, että jo­kai­nen sii­loon vas­taan­o­tet­tu kuor­ma on täyt­tä­nyt in­ter­ven­ti­o­vil­jan laa­tu­vaa­ti­muk­set.

Tarjous loco-ostona

Loco-os­tos­sa tar­jo­tun vil­ja­erän in­ter­ven­ti­o­kel­poi­suus tar­kas­te­taan va­ras­to­kir­jan­pi­don ja tar­kas­ta­jan te­ke­män laa­dun­mää­ri­tyk­sen pe­rus­teel­la vas­taan­otto­tar­kas­tuk­sen yh­tey­des­sä. In­ter­ven­ti­o­va­ras­toon vas­taan­o­tet­tu­na mää­rä­nä pi­de­tään va­ras­to­kir­jan­pi­don mu­kais­ta mää­rää.

Loco-os­ton edel­ly­tyk­set:
1. Vil­ja­erä on va­ras­toi­tu­na in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon tar­jous­ta teh­tä­es­sä.
2. Vil­ja­erän pun­ni­tuk­ses­ta (vas­taan­o­tos­ta) va­ras­to­sii­loon on enin­tään 10 kuu­kaut­ta. Yh­den­kään tar­jot­tuun erään kuu­lu­van kuor­man tai osa­erän pun­ni­tuk­ses­ta ei saa olla yli 10 kk. Aika las­ke­taan tar­jous­päi­väs­tä.
3. Jo­kai­nen sii­loon vas­taan­o­tet­tu kuor­ma on täyt­tä­nyt in­ter­ven­ti­o­vil­jan laa­tu­vaa­ti­muk­set.

Loco-os­to­na vas­taan­o­te­tun vil­jan osal­ta mak­set­ta­vaa osto­hin­taa on alen­net­ta­va (2016/1238). Hin­nan­a­len­nuk­ses­sa on otet­ta­va huo­mi­oon seu­raa­vat kus­tan­nuk­set:
1. Ruo­ka­vi­ras­ton ni­me­ä­män hal­tuun­otto­pai­kan ja hy­väk­sy­tyn in­ter­ven­ti­o­va­ras­toin­ti­pai­kan, jo­hon vil­ja oli­si pi­tä­nyt toi­mit­taa edul­li­sim­paan hin­taan, vä­li­set kul­je­tus­kus­tan­nuk­set 100 kilo­met­rin ra­jois­sa. Kul­je­tus­kus­tan­nuk-sien las­ke­mi­ses­sa so­vel­le­taan liit­teen 4 rah­ti­tau­luk­koa.
2. In­ter­ven­ti­o­va­ras­tos­ta pois­ta­mi­ses­ta ai­heu­tu­vi­na kus­tan­nuk­si­na 2 €/ ton­ni.

Tarjotun viljaerän tarkastaminen

In­ter­ven­ti­o­vi­ran­o­mai­nen voi tar­kas­taa tar­jo­tun vil­ja­erän mil­loin ta­han­sa tar­jouk­sen vas­taan­ot­ta­mi­sen jäl­keen. Jos tar­kas­tuk­ses­sa to­de­taan, että vil­ja­erä ei ole tar­jouk­sen mu­kai­nen tai että se ei täy­tä kaik­kia in­ter­ven­ti­o­vaa­ti­muk­sia, Ruo­ka­vi­ras­to voi hy­lä­tä tar­jouk­sen ja jät­tää pa­laut­ta­mat­ta pi­dät­tää ase­te­tun va­kuu­den.

Vil­jan myyn­ti in­ter­ven­ti­o­va­ras­toonOhje vil­jan myy­jäl­le 202029.1.2020