Viljaa voi tarjota interventiovarastoihin kuka tahansa, jonka hallussa on interventiovaatimukset täyttävä viljaerä. Tarjotun viljaerän haltija vastaa kaikista tarjouksen tekemiseen liittyvistä sitoumuksista. Tarjous on sitova eikä jätettyä tarjousta voi muuttaa.
Kun ns. viljelijärenkaaseen tai vastaavaan kuuluvat henkilöt tarjoavat viljaa yhdessä interventiovarastoon, viljaerien omistajien tai haltijoiden on valtuutettava yksi henkilö toimimaan koko tarjottavan erän haltijana. Tarjous tehdään tämän henkilön nimissä ja hän vastaa kaikista tarjouksen tekemiseen liittyvistä sitoumuksista.
Tarjotun viljaerän tulee sijaita fyysisesti tarjouksessa ilmoitetussa varastointipaikassa ja olla tarvittaessa toimitettavissa interventiovarastoon heti tarjouksen tekemisen jälkeen. Tarjouksessa ilmoitettujen tietojen tulee ehdottomasti pitää paikkansa. Tietojen oikeellisuutta valvotaan tarkastuskäynnein.
Tarjouksen käsittelyn edellytyksenä on, että tarjouksen tekijä on rekisteröitynyt Ruokaviraston asiakkaaksi tai että tarjouksen liitteenä on hyväksyttävä rekisteröintihakemus.
Asiakkaaksi rekisteröityminen
Yrityksesi täytyy rekisteröityä Ruokaviraston markkinosaston asiakkaaksi, jotta voit myydä viljaa interventiovarastoon. Rekisteröidy lomakkeella 561000. Yrityksesi täytyy tarvittaessa toimittaa hakemuksen liitteenä kopio voimassa olevasta kaupparekisteriotteesta.
Jos yrityksesi on aikaisemmin rekisteröitynyt Ruokaviraston asiakkaaksi jossain muussa tukiohjelmassa, esim. vientituessa, hae rekisteröintiä viljan interventiovarastointiin rekisteröintitietojen muutosilmoituksella (561000B). Muutosilmoituksen liitteeksi ei tarvita kopiota kaupparekisteriotteesta. Molempia lomakkeita saa Ruokaviraston internetsivuilta.
Tarjouslomakkeen täyttäminen (kiinteä hinta)
Tarjous (kiinteään hintaan) tehdään Ruokaviraston myyntitarjouslomakkeella (561850). Tarjouslomake on saatavana Ruokaviraston internetsivuilta. Ruokavirasto ilmoittaa tarjouksen hyväksymisestä/hylkääämisestä kolmen työpäivän kuluessa tarjouksen saapumisesta Ruokavirastoon. Tarjoajalle lähetetetään hyväksynnän jälkeen toimitusvahvistus sähköpostitse.
Vakuus
Tarjouksen tekijän (viljan myyjän) on asetettava Ruokaviraston tilille rahavakuus, joka viljan osalta on 20 €/tonni. Lisätietoja antaa Ruokaviraston varainhoito-osasto. Hyväksyttävät vakuusmuodot ovat käteistalletus ja Ruokaviraston hyväksymän takauksen antajan myöntämä takuusitoumus.
Käteistalletus maksetaan Ruokaviraston tilille: FI04 5000 0121 5047 80 OKOYFIHH (asia:vakuus).
Vakuus vapautetaan heti kun viljan myyjä on toimittanut toimitusvahvistuksen mukaisesti mainitun määrän vahvistetussa määräajassa interventiovarastoon. Vakuutta voidaan pidättää siltä osin kun toimitettava määrä poikkeaa toimitusvahvistuksesta tai jos tarjoaja ei ole toimittanut viljaa toimitusvahvistuksessa mainitussa määräajassa.
Tarjous toimitusostona
Toimitusostossa tarjottu viljaerä voi koostua eri varastointipaikoissa sijaitsevista osaeristä. Jos tarjouslomakkeella ei ole tilaa kaikkien varastointipaikkojen merkitsemiseksi, tiedot voidaan ilmoittaa erillisellä liitteellä, ns. toimittajalistalla.
Toimittajalistan käytössä tulee ottaa huomioon seuraavat kohdat:
- Listassa ilmoitetaan mahdolliset toimittajat, heidän tarkat käyntiosoitteensa (tie/katu, postinumero ja postitoi-mipaikka), sekä toimittajakohtaiset viljamäärät ja laatutiedot.
- Laatutietojen ilmoittamisessa tulee kiinnittää huomio siihen, että tiedot ilmoitetaan kaikista lomakkeen mukaisista rikkapitoisuuslajeista.
- Viljaa voidaan toimittaa mistä tahansa listassa mainitusta varastointipaikasta. Viljaa ei tarvitse toimittaa kaikista varastointipaikoista. Yhdestä varastointipaikasta toimitettu määrä voi poiketa toimittajalistan mukaisesta määrästä.
- Tarjouksen kokonaismäärä voi olla pienempi, mutta ei suurempi, kuin toimittajalistan yhteenlaskettu määrä.
- Tarjouksesta toimitetun kokonaismäärän tulee vastata tarjouksen kokonaismäärää.
- Tarjouksen tekijä voi valita lopulliset toimittajat tarjouksen tekemisen jälkeen.
- Samaa toimittajalistaa voidaan käyttää useamman kuin yhden tarjouksen liitteenä.
- Tarjoukseen ja siihen liittyvään toimittajalistaan tulee sekaannusten välttämiseksi merkitä yhteinen viitenumero.
- Tarjoukseen ja siihen liittyvään toimittajalistaan ei saa tehdä muutoksia tarjouksen jättämisen jälkeen.
- Tarjouksen osaerät (toimittajien erät) punnitaan vastaanotossa erikseen, mutta jokaisen osaerän laaduksi tulee tarjouksesta toimitetun koko viljamäärän keskilaatu.
- Tarjouksen tekijä voi halutessaan laskea toimittajakohtaiset laatukorjaukset vastaanottotositteista, joista kuor-makohtaiset laadut käyvät ilmi.
- Kaikki tarjoukseen kuuluvat osaerät toimitetaan samaan interventiovarastointipaikkaan. Kuljetuskustannusten näkökulmasta tarjoukseen kannattaa täten sisällyttää vain sellaisia osaeriä, jotka on varastoitu samalle alueelle.
Tarjous siirto-ostona
Kun interventiovarastoon kerättyä viljaerää tarjotaan interventioon, ensisijainen ostotapa on loco-osto.
Jos siilo sisältää kuormia, joiden punnituksesta on enemmän kuin 10 kuukautta, siiloa ei voida tarjota loco-ostona. Tällöin siilon sisältämä viljaerä voidaan tarjota siirto-ostona, jossa viljaerä siirretään saman varaston toiseen siiloon punnituksen kautta. Kun viljaerä tarjotaan siirto-ostona, varaston kirjanpidosta tulee käydä ilmi, että jokainen siiloon vastaanotettu kuorma on täyttänyt interventioviljan laatuvaatimukset.
Tarjous loco-ostona
Loco-ostossa tarjotun viljaerän interventiokelpoisuus tarkastetaan varastokirjanpidon ja tarkastajan tekemän laadunmäärityksen perusteella vastaanottotarkastuksen yhteydessä. Interventiovarastoon vastaanotettuna määränä pidetään varastokirjanpidon mukaista määrää.
Loco-oston edellytykset:
1. Viljaerä on varastoituna interventiovarastoon tarjousta tehtäessä.
2. Viljaerän punnituksesta (vastaanotosta) varastosiiloon on enintään 10 kuukautta. Yhdenkään tarjottuun erään kuuluvan kuorman tai osaerän punnituksesta ei saa olla yli 10 kk. Aika lasketaan tarjouspäivästä.
3. Jokainen siiloon vastaanotettu kuorma on täyttänyt interventioviljan laatuvaatimukset.
Loco-ostona vastaanotetun viljan osalta maksettavaa ostohintaa on alennettava (2016/1238). Hinnanalennuksessa on otettava huomioon seuraavat kustannukset:
1. Ruokaviraston nimeämän haltuunottopaikan ja hyväksytyn interventiovarastointipaikan, johon vilja olisi pitänyt toimittaa edullisimpaan hintaan, väliset kuljetuskustannukset 100 kilometrin rajoissa. Kuljetuskustannuk-sien laskemisessa sovelletaan liitteen 4 rahtitaulukkoa.
2. Interventiovarastosta poistamisesta aiheutuvina kustannuksina 2 €/ tonni.
Tarjotun viljaerän tarkastaminen
Interventioviranomainen voi tarkastaa tarjotun viljaerän milloin tahansa tarjouksen vastaanottamisen jälkeen. Jos tarkastuksessa todetaan, että viljaerä ei ole tarjouksen mukainen tai että se ei täytä kaikkia interventiovaatimuksia, Ruokavirasto voi hylätä tarjouksen ja jättää palauttamatta pidättää asetetun vakuuden.
Viljan myynti interventiovarastoonOhje viljan myyjälle 202029.1.2020