3. Interventioviljalle asetetut vaatimukset ja laaduntarkastus

Tarjottavalle viljaerälle asetetut vaatimukset

Ruo­ka­vi­ras­to os­taa vil­jaa in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon sil­lä edel­ly­tyk­sel­lä, että

Viljaerän laatu

Jo­kai­sen in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon hal­tuun otet­ta­van vil­ja­erän tu­lee täyt­tää ko­mis­si­on ase­tuk­sen 2016/1240 mu­kai­set laa­tu­vaa­ti­muk­set. In­ter­ven­ti­o­vil­jan vä­him­mäis­laa­tu­vaa­ti­muk­set esi­te­tään tä­män op­paan liit­tees­sä 3 ja ne löy­ty­vät myös Ruo­ka­vi­ras­ton in­ter­net­sivuilta.

Vil­jan on ol­ta­va ter­vet­tä, kun­nol­taan hy­vää ja kaup­pa­kel­pois­ta mm. si­ten, että

Home­tok­sii­ni­pi­toi­suus tar­kas­te­taan ris­ki­a­na­lyy­sin pe­rus­teel­la.

Haltuunoton laaduntarkastus

Ruo­ka­vi­ras­ton la­bo­ra­to­rio mää­rit­tää tar­jo­tun erän laa­tu­o­mi­nai­suu­det edus­ta­vas­ta näyt­tees­tä, joka ote­taan vas­taan­oton yh­tey­des­sä. Laa­dun­tar­kas­tuk­sen tu­lok­set il­moi­te­taan tut­ki­mus­to­dis­tuk­sel­la myy­jäl­le.

Tut­ki­mus­to­dis­tuk­sen pe­rus­teel­la Ruo­ka­vi­ras­to to­te­aa, täyt­tää­kö tar­jo­tun erän tai sen osa­erän laa­tu in­ter­ven­ti­o­vil­jal­le ase­te­tut vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set, ja suo­rit­taa laa­tu­hin­noit­te­lun. Jos erän laa­tu poik­ke­aa in­ter­ven­ti­o­vil­jan pe­rus­laa­dus­ta, mak­set­ta­vaa hin­taa kor­ja­taan ylös- tai alas­päin.

Laa­dun­tar­kas­tus suo­ri­te­taan 20 työ­päi­vän ku­lu­es­sa sii­tä päi­väs­tä, kun edus­ta­va näy­te on otet­tu. Tämä päi­vä on yleen­sä se päi­vä, jol­loin tar­jo­tun erän vas­taan­otto on saa­tu pää­tök­seen.

Myy­jä vas­taa veh­nän sako­lu­vun, val­ku­ais­pi­toi­suu­den, Ze­le­ny-lu­vun ja mah­dol­li­sen tai­ki­na­tes­tin mää­ri­tyk­ses­tä ai­heu­tu­vat kus­tan­nuk­set Ruo­ka­vi­ras­ton hin­nas­ton mu­kai­ses­ti. Myy­jä mak­saa myös mah­dol­lis­ten home­tok­sii­ni­mää­ri­tys­ten kus­tan­nuk­set. Ruo­ka­vi­ras­to mak­saa oh­ran laa­dun­tar­kas­tuk­sen kus­tan­nuk­set.

Toi­mi­tus­os­tos­sa laa­dun­tar­kas­tus suo­ri­te­taan koko tar­jo­tul­le eräl­le. Loco-os­tois­sa laa­dun­tar­kas­tus teh­dään sii­lo­koh­tai­ses­ti ja, siir­to-os­tois­sa vas­taan­ot­ta­val­le sii­lol­le.

Tarjotun erän tai osaerän hylkääminen

Jos tar­jot­tu erä tai tar­jouk­sen osa­erä ei laa­dun­tar­kas­tuk­sen tu­los­ten pe­rus­teel­la täy­tä in­ter­ven­ti­o­vil­jal­le ase­tet­tu­ja vaa­ti­muk­sia, tar­jous tai sen osa­erä hy­lä­tään. Ky­sei­nen vil­ja­erä pois­te­taan in­ter­ven­ti­o­vil­jan jou­kos­ta tar­jouk­sen te­ki­jän kus­tan­nuk­sel­la, ja tar­jouk­sen te­ki­jä vas­taa myös kai­kis­ta muis­ta ai­heu­tu­neis­ta kus­tan­nuk­sis­ta.

Jälkitarkastus

Myy­jä voi pyy­tää jäl­ki­tar­kas­tus­ta laa­dun­tar­kas­tuk­ses­ta joko koko laa­dun­tar­kas­tuk­sen tai yk­sit­täi­sen laa­tu­o­mi­nai­suu­den osal­ta.

Vil­jan myyn­ti in­ter­ven­ti­o­va­ras­toonOhje vil­jan myy­jäl­le 202029.1.2020