Tarjottavalle viljaerälle asetetut vaatimukset
Ruokavirasto ostaa viljaa interventiovarastoon sillä edellytyksellä, että
- vilja on korjattu Euroopan Unionin alueella
- vilja täyttää interventiovarastoon ostettavalle viljalle asetetut määrä- ja laatuvaatimukset
- vilja on varastoituna EU:n alueella tarjousta tehtäessä
- vilja voidaan tarvittaessa tarkastaa milloin tahansa tarjouksen tekemisen jälkeen ilmoitetussa varastointipaikassa
- vilja toimitetaan interventiovarastoon toimitusvahvistuksen mukaisesti.
Viljaerän laatu
Jokaisen interventiovarastoon haltuun otettavan viljaerän tulee täyttää komission asetuksen 2016/1240 mukaiset laatuvaatimukset. Interventioviljan vähimmäislaatuvaatimukset esitetään tämän oppaan liitteessä 3 ja ne löytyvät myös Ruokaviraston internetsivuilta.
Viljan on oltava tervettä, kunnoltaan hyvää ja kauppakelpoista mm. siten, että
- se on väriltään normaalia
- siinä ei ole normaalista poikkeavaa hajua
- sen lämpötila ei ole normaalia korkeampi
- siinä ei ole millään kehitysasteella olevia eläviä tuholaisia (punkit mukaan lukien)
- siinä ei ole eläinten jätöksiä
- sitä ei ole käsitelty kemiallisilla eikä biologisilla aineilla, jotka estävät viljan elintarvike- tai rehukäytön tai vaikut-tavat haitallisesti sen kauppakelpoisuuteen
- se täyttää interventioviljalle asetetut laadun vähimmäisvaatimukset
- se ei ylitä yhteisön lainsäädännössä vahvistettuja radioaktiivisuuden eikä vieraiden aineiden enimmäistasoja Viljaerän radioaktiivisen saastumisen määrä tarkastetaan silloin, kun tilanne niin vaatii.
Hometoksiinipitoisuus tarkastetaan riskianalyysin perusteella.
Haltuunoton laaduntarkastus
Ruokaviraston laboratorio määrittää tarjotun erän laatuominaisuudet edustavasta näytteestä, joka otetaan vastaanoton yhteydessä. Laaduntarkastuksen tulokset ilmoitetaan tutkimustodistuksella myyjälle.
Tutkimustodistuksen perusteella Ruokavirasto toteaa, täyttääkö tarjotun erän tai sen osaerän laatu interventioviljalle asetetut vähimmäisvaatimukset, ja suorittaa laatuhinnoittelun. Jos erän laatu poikkeaa interventioviljan peruslaadusta, maksettavaa hintaa korjataan ylös- tai alaspäin.
Laaduntarkastus suoritetaan 20 työpäivän kuluessa siitä päivästä, kun edustava näyte on otettu. Tämä päivä on yleensä se päivä, jolloin tarjotun erän vastaanotto on saatu päätökseen.
Myyjä vastaa vehnän sakoluvun, valkuaispitoisuuden, Zeleny-luvun ja mahdollisen taikinatestin määrityksestä aiheutuvat kustannukset Ruokaviraston hinnaston mukaisesti. Myyjä maksaa myös mahdollisten hometoksiinimääritysten kustannukset. Ruokavirasto maksaa ohran laaduntarkastuksen kustannukset.
Toimitusostossa laaduntarkastus suoritetaan koko tarjotulle erälle. Loco-ostoissa laaduntarkastus tehdään siilokohtaisesti ja, siirto-ostoissa vastaanottavalle siilolle.
Tarjotun erän tai osaerän hylkääminen
Jos tarjottu erä tai tarjouksen osaerä ei laaduntarkastuksen tulosten perusteella täytä interventioviljalle asetettuja vaatimuksia, tarjous tai sen osaerä hylätään. Kyseinen viljaerä poistetaan interventioviljan joukosta tarjouksen tekijän kustannuksella, ja tarjouksen tekijä vastaa myös kaikista muista aiheutuneista kustannuksista.
Jälkitarkastus
Myyjä voi pyytää jälkitarkastusta laaduntarkastuksesta joko koko laaduntarkastuksen tai yksittäisen laatuominaisuuden osalta.
Viljan myynti interventiovarastoonOhje viljan myyjälle 202029.1.2020