4. Viljan toimittaminen interventiovarastoon

Toimitusvahvistus

Ruo­ka­vi­ras­to lä­het­tää hy­väk­sy­tys­tä tar­jouk­ses­ta toi­mi­tus­vah­vis­tuk­sen tar­jouk­sen te­ki­jäl­le. Toi­mi­tus­vah­vis­tuk­ses­ta käy­vät ilmi mm. in­ter­ven­ti­o­va­ras­toin­ti­paik­ka, jo­hon tar­jot­tu erä toi­mi­te­taan, va­ras­ton­pi­tä­jän ja vas­taan­ot­toa val­vo­van in­ter­ven­ti­o­vi­ran­o­mai­sen yh­teys­tie­dot sekä vii­mei­nen toi­mi­tus­päi­vä, jo­hon men­nes­sä vil­ja­erä on toi­mi­tet­ta­va va­ras­toon.

Toimitusaika

Vil­ja­kuor­mat tu­lee toi­mit­taa in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon va­ras­ton nor­maa­li­na auki­olo­ai­ka­na tai muu­na vas­taan­ot­toa val­vo­van tar­kas­ta­jan, va­ras­ton­pi­tä­jän ja myy­jän kes­ke­nään so­pi­ma­na ai­ka­na. Tar­kas­ta­jan tu­lee olla aina pai­kal­la, kun vil­jaa ote­taan vas­taan in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon.

Ruo­ka­vi­ras­to ei vas­taa vii­vy­tyk­sis­tä, joi­ta mah­dol­li­ses­ti il­me­nee va­ras­tol­la toi­mi­tus­ten yh­tey­des­sä. Esim. jos vas­taan­otto­tar­kas­tuk­ses­sa kuor­man pika­me­ne­tel­mäl­lä mää­ri­tet­ty kos­teus­pi­toi­suus ylit­tää 14 %, tu­los tar­kis­te­taan n. 1,5 tun­tia kes­tä­väl­lä läm­pö­kaap­pi­me­ne­tel­mäl­lä ja pää­tös kuor­man vas­taan­o­tos­ta va­ras­toon kes­tää vas­taa­vas­ti kau­em­min.

Tar­jot­tu vil­ja­erä on toi­mi­tet­ta­va in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon vii­meis­tään toi­mi­tus­vah­vis­tuk­ses­sa mai­nit­tu­na vii­mei­se­nä toi­mi­tus­päi­vä­nä. Myy­jä, va­ras­ton­pi­tä­jä ja vil­jan vas­taan­ot­toa val­vo­va tar­kas­ta­ja so­pi­vat toi­mi­tus­jär­jes­te­lyis­tä kes­ke­nään. Toi­mi­tus­ajat va­ra­taan va­ras­tol­ta toi­mi­tus­il­moi­tuk­sen tar­jous­nu­me­rol­la ja toi­mit­ta­jan ni­mel­lä.

Tar­jo­tun erän toi­mit­ta­mi­nen ly­hy­es­sä ajas­sa ly­hen­tää ti­li­tyk­seen ku­lu­vaa ai­kaa.

Päivittäinen toimitusmäärä

In­ter­ven­ti­o­va­ras­toon tu­lee toi­mit­taa yh­des­tä tar­jouk­ses­ta vil­jaa vä­hin­tään 120 ton­nia päi­väs­sä. Jos tar­jot­tu mää­rä on tätä pie­nem­pi, se tu­lee toi­mit­taa ko­ko­nai­suu­des­saan sa­man päi­vän ai­ka­na. Myy­jän, tar­kas­ta­jan ja va­ras­ton­pi­tä­jän kes­ken voi­daan kui­ten­kin so­pia pie­nem­mis­tä­kin päi­vit­täi­sis­tä toi­mi­tus­mää­ris­tä esim. sil­loin, kun vil­jaa toi­mi­te­taan va­ras­toon sa­man päi­vän ai­ka­na useis­ta tar­jouk­sis­ta.

Viljan kuljetus- ja varastostapoistokustannukset

Myy­jä jär­jes­tää ja mak­saa myy­män­sä vil­jan kul­je­tuk­sen tar­jouk­ses­sa edul­li­sim­mak­si il­moit­ta­maan­sa in­ter­ven­ti­o­va­ras­toin­ti­paik­kaan. Kul­je­tus­kus­tan­nuk­sis­ta vas­taa myy­jä, jos mat­kan pi­tuus on enin­tään 100 km. Jos mat­ka on tätä pi­dem­pi, in­ter­ven­ti­o­elin mak­saa rah­ti­kor­vaus­ta yli 100 kilo­met­riä ylit­tä­väl­tä osuu­del­ta. Jos Ruo­ka­vi­ras­to vaih­taa myy­jän il­moit­ta­man va­ras­toin­ti­pai­kan toi­sek­si, mak­saa Ruo­ka­vi­ras­to rah­ti­kor­vaus­ta lisä­kul­je­tus­kus­tan­nuk­sis­ta yli 20:tä kilo­met­riä pi­dem­mäl­tä mat­kal­ta. Kor­vaus mak­se­taan Ruo­ka­vi­ras­ton laa­ti­man rah­ti­tau­lu­kon mu­kai­ses­ti ja kor­vauk­sen mää­rä il­me­nee hal­tuun­otto­pää­tök­sen osto­las­kel­mas­ta. Rah­ti­hy­vi­tys li­sä­tään myy­jäl­le mak­set­ta­vaan ti­li­tys­hin­taan.

Myy­jäl­le voi­daan mak­saa rah­ti­kor­vaus­ta tai hä­nel­tä voi­daan pe­riä rah­ti­ve­loi­tus­ta. Rah­ti­kor­vaus ja -ve­loi­tus las­ke­taan Ruo­ka­vi­ras­ton laa­ti­man rah­ti­tau­lu­kon mu­kai­ses­ti ja kor­vauk­sen/ve­loi­tuk­sen mää­rä il­me­nee hal­tuun­otto­pää­tök­sen osto­las­kel­mas­ta. Voi­mas­sa ole­va rah­ti­tau­luk­ko on saa­ta­vis­sa Ruo­ka­vi­ras­ton in­ter­net­sivuilta.

Rah­ti­hy­vi­tys li­sä­tään myy­jäl­le mak­set­ta­vaan ti­li­tys­hin­taan ja rah­ti­ve­loi­tus vas­taa­vas­ti vä­hen­ne­tään myy­jäl­le mak­set­ta­vas­ta ti­li­tys­hin­nas­ta.

Kun myy­jä on ke­rän­nyt vil­jaa in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon ja tar­jo­aa sen myö­hem­min os­tet­ta­vak­si in­ter­ven­ti­oon loco- tai siir­to-os­to­na, myy­jän tu­lee mak­saa rah­tiin ja va­ras­tos­ta pois­toon liit­ty­viä kus­tan­nuk­sia.

Kun in­ter­ven­ti­oon tar­jot­ta­va vil­ja on val­miik­si va­ras­toi­tu­na in­ter­ven­ti­o­va­ras­toin­ti­pai­kas­sa jos­sa se ote­taan hal­tuun, myy­jäl­le mak­set­ta­vas­ta ti­li­tys­hin­nas­ta vä­hen­ne­tään va­ras­tos­ta pois­ta­mi­ses­ta ai­heu­tu­vat kus­tan­nuk­set sekä va­ras­ton ja tar­jouk­ses­sa il­moi­te­tun toi­sen in­ter­ven­ti­o­va­ras­toin­ti­pai­kan vä­li­nen rah­ti­kus­tan­nus.

Vil­jan myyn­ti in­ter­ven­ti­o­va­ras­toonOhje vil­jan myy­jäl­le 202029.1.2020