Toimitusvahvistus
Ruokavirasto lähettää hyväksytystä tarjouksesta toimitusvahvistuksen tarjouksen tekijälle. Toimitusvahvistuksesta käyvät ilmi mm. interventiovarastointipaikka, johon tarjottu erä toimitetaan, varastonpitäjän ja vastaanottoa valvovan interventioviranomaisen yhteystiedot sekä viimeinen toimituspäivä, johon mennessä viljaerä on toimitettava varastoon.
Toimitusaika
Viljakuormat tulee toimittaa interventiovarastoon varaston normaalina aukioloaikana tai muuna vastaanottoa valvovan tarkastajan, varastonpitäjän ja myyjän keskenään sopimana aikana. Tarkastajan tulee olla aina paikalla, kun viljaa otetaan vastaan interventiovarastoon.
Ruokavirasto ei vastaa viivytyksistä, joita mahdollisesti ilmenee varastolla toimitusten yhteydessä. Esim. jos vastaanottotarkastuksessa kuorman pikamenetelmällä määritetty kosteuspitoisuus ylittää 14 %, tulos tarkistetaan n. 1,5 tuntia kestävällä lämpökaappimenetelmällä ja päätös kuorman vastaanotosta varastoon kestää vastaavasti kauemmin.
Tarjottu viljaerä on toimitettava interventiovarastoon viimeistään toimitusvahvistuksessa mainittuna viimeisenä toimituspäivänä. Myyjä, varastonpitäjä ja viljan vastaanottoa valvova tarkastaja sopivat toimitusjärjestelyistä keskenään. Toimitusajat varataan varastolta toimitusilmoituksen tarjousnumerolla ja toimittajan nimellä.
Tarjotun erän toimittaminen lyhyessä ajassa lyhentää tilitykseen kuluvaa aikaa.
Päivittäinen toimitusmäärä
Interventiovarastoon tulee toimittaa yhdestä tarjouksesta viljaa vähintään 120 tonnia päivässä. Jos tarjottu määrä on tätä pienempi, se tulee toimittaa kokonaisuudessaan saman päivän aikana. Myyjän, tarkastajan ja varastonpitäjän kesken voidaan kuitenkin sopia pienemmistäkin päivittäisistä toimitusmääristä esim. silloin, kun viljaa toimitetaan varastoon saman päivän aikana useista tarjouksista.
Viljan kuljetus- ja varastostapoistokustannukset
Myyjä järjestää ja maksaa myymänsä viljan kuljetuksen tarjouksessa edullisimmaksi ilmoittamaansa interventiovarastointipaikkaan. Kuljetuskustannuksista vastaa myyjä, jos matkan pituus on enintään 100 km. Jos matka on tätä pidempi, interventioelin maksaa rahtikorvausta yli 100 kilometriä ylittävältä osuudelta. Jos Ruokavirasto vaihtaa myyjän ilmoittaman varastointipaikan toiseksi, maksaa Ruokavirasto rahtikorvausta lisäkuljetuskustannuksista yli 20:tä kilometriä pidemmältä matkalta. Korvaus maksetaan Ruokaviraston laatiman rahtitaulukon mukaisesti ja korvauksen määrä ilmenee haltuunottopäätöksen ostolaskelmasta. Rahtihyvitys lisätään myyjälle maksettavaan tilityshintaan.
Myyjälle voidaan maksaa rahtikorvausta tai häneltä voidaan periä rahtiveloitusta. Rahtikorvaus ja -veloitus lasketaan Ruokaviraston laatiman rahtitaulukon mukaisesti ja korvauksen/veloituksen määrä ilmenee haltuunottopäätöksen ostolaskelmasta. Voimassa oleva rahtitaulukko on saatavissa Ruokaviraston internetsivuilta.
Rahtihyvitys lisätään myyjälle maksettavaan tilityshintaan ja rahtiveloitus vastaavasti vähennetään myyjälle maksettavasta tilityshinnasta.
Kun myyjä on kerännyt viljaa interventiovarastoon ja tarjoaa sen myöhemmin ostettavaksi interventioon loco- tai siirto-ostona, myyjän tulee maksaa rahtiin ja varastosta poistoon liittyviä kustannuksia.
Kun interventioon tarjottava vilja on valmiiksi varastoituna interventiovarastointipaikassa jossa se otetaan haltuun, myyjälle maksettavasta tilityshinnasta vähennetään varastosta poistamisesta aiheutuvat kustannukset sekä varaston ja tarjouksessa ilmoitetun toisen interventiovarastointipaikan välinen rahtikustannus.
Viljan myynti interventiovarastoonOhje viljan myyjälle 202029.1.2020