5. Vastaanottotarkastus ja näytteenotto

Vastaanottotarkastus ja näytteenotto

In­ter­ven­ti­o­va­ras­toon vas­taan­o­tet­ta­van vil­jan tu­lee täyt­tää ko­mis­si­on ase­tuk­sen 2016/1240 mu­kai­set laa­tu­vaa­ti­muk­set, jot­ka on ker­rot­tu liit­tee­sä 3. Vas­taan­o­tet­ta­vien vil­ja­e­rien kun­to ja laa­tu tar­kas­te­taan vas­taan­oton yh­tey­des­sä. Vas­taan­otto­tar­kas­tuk­sen suo­rit­taa teh­tä­vään val­tuu­tet­tu tar­kas­ta­ja.

In­ter­ven­ti­o­va­ras­toon vas­taan­o­tet­ta­va vil­ja­erä (kuor­ma tai sii­lo) pun­ni­taan ja tar­kas­ta­ja ot­taa eräs­tä näyt­teen. Tar­kas­ta­jan val­von­nas­sa näyt­teen voi ot­taa myös va­ras­ton­pi­tä­jän edus­ta­ja. Myy­jäl­lä tai hä­nen edus­ta­jal­laan on oi­keus olla läs­nä vil­ja­erän pun­ni­tuk­ses­sa, näyt­teen­o­tos­sa ja laa­dun­tar­kas­tuk­ses­sa.

Jos kuor­man tai erän laa­tu ei täy­tä vas­taan­otto­tar­kas­tuk­ses­sa in­ter­ven­ti­o­vaa­ti­muk­sia, sitä ei vas­taan­o­te­ta in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon.

Kuor­man tai erän vas­taan­otto va­ras­toon ei vie­lä tar­koi­ta sitä, että tar­jot­tu erä voi­daan ot­taa hal­tuun (os­taa) in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon. Ruo­ka­vi­ras­to päät­tää tar­jo­tun erän tai osa­erän lo­pul­li­ses­ta hal­tuun­o­tos­ta sen jäl­keen, kun erän on to­det­tu täyt­tä­vän kai­kil­ta osin in­ter­ven­ti­o­vaa­ti­muk­set.

Vas­taan­oton yh­tey­des­sä suo­ri­te­tut laa­dun­tar­kas­tuk­set ei­vät vai­ku­ta vil­jan hin­noit­te­luun. Tar­kas­ta­ja ot­taa kuor­mis­ta tai sitä vas­taa­vis­ta vil­ja­e­ris­tä näyt­tei­tä ja muo­dos­taa niis­tä koko tar­jot­tua erää tai sen osa­erää edus­ta­van näyt­teen. Näy­te lä­he­te­tään Ruo­ka­vi­ras­ton la­bo­ra­to­ri­oon laa­dun­tar­kas­tus­ta var­ten, ja vil­ja hin­noi­tel­laan tä­män laa­dun­tar­kas­tuk­sen tu­los­ten pe­rus­teel­la.

Seulakoko rikkapitoisuusmäärityksessä

Kuor­man rik­ka­pi­toi­suus mää­ri­te­tään seu­lon­nal­la. Ohra­erän vas­taan­o­tos­sa käy­te­tään sitä seu­la­ko­koa, jon­ka myy­jä on il­moit­ta­nut myyn­ti­tar­jous­lo­mak­kees­sa. Kun seu­lon­nas­sa käy­te­tään 2,0 mm:n seu­laa, oh­ran alin hy­väk­syt­tä­vä heh­to­lit­ra­pai­no on 64 kg. 2,2 mm:n seu­laa käy­tet­tä­es­sä ala­raja on 62 kg. Kaik­kien sa­maan tar­jouk­seen kuu­lu­vien kuor­mien tai erien rik­ka­pi­toi­suus­mää­ri­tyk­ses­sä käy­te­tään sa­man­ko­kois­ta seu­laa. Veh­nä seu­lo­taan 2,0 mm:n seu­lal­la.

Jälkitarkastus

Myy­jä voi pyy­tää jäl­ki­tar­kas­tus­ta vas­taan­otto­tar­kas­tuk­ses­sa suo­ri­te­tus­ta kuor­ma­koh­tai­ses­ta laa­dun­tar­kas­tuk­ses­ta omal­la kus­tan­nuk­sel­laan. Tar­kas­tus­pyyn­tö on esi­tet­tä­vä kir­jal­li­ses­ti Ruo­ka­vi­ras­tol­le 10 työ­päi­vän ku­lu­es­sa kuor­man vas­taan­o­tos­ta. Jos jäl­ki­tar­kas­tuk­sen pe­rus­teel­la to­de­taan, että hy­lät­ty vil­ja­kuor­ma täyt­ti­kin in­ter­ven­ti­o­vaa­ti­muk­set ja oli­si pi­tä­nyt ot­taa vas­taan va­ras­toon, Ruo­ka­vi­ras­to kor­vaa tar­jouk­sen te­ki­jäl­le laa­dun­tar­kas­tuk­ses­ta ja kuor­man pa­laut­ta­mi­ses­ta ai­heu­tu­neet ku­lut sekä mah­dol­li­ses­ta hin­nan­e­ros­ta joh­tu­neet me­ne­tyk­set.

Vastaanotto toimitusostossa

Toi­mi­tus­os­tos­sa jo­kai­nen va­ras­tol­le saa­pu­va kuor­ma tar­kas­te­taan. Vas­taan­ot­toa val­vo­va tar­kas­ta­ja mää­rit­tää oh­ran osal­ta vil­jan ais­tin­va­rai­sen kun­non, kos­teu­den, rik­ka­pi­toi­suu­den ja heh­to­lit­ran­pai­non sekä veh­nän osal­ta li­säk­si sako­lu­vun ja val­ku­ais­pi­toi­suu­den. Mää­ri­tyk­set teh­dään pika­me­ne­tel­mil­lä. Tar­kas­ta­ja voi tar­vit­ta­es­sa teh­dä myös mui­ta mää­ri­tyk­siä. Saa­dut tu­lok­set mer­ki­tään vas­taan­otto­to­dis­tuk­seen.

Siir­to-os­tos­sa tar­kas­ta­ja val­voo siir­ret­tä­vän vil­jan kun­toa ja laa­tua koko siir­ron ajan ja ot­taa näyt­tei­tä ja suo­rit­taa pika­mää­ri­tyk­siä har­kin­tan­sa mu­kaan.

Siir­to-os­tos­sa sii­los­sa ole­va vil­ja siir­re­tään va­ras­ton toi­seen sii­loon pun­ni­tuk­sen kaut­ta. Vas­taan­o­tet­tu mää­rä on siir­ros­sa pun­nit­tu mää­rä. Tar­kas­ta­ja val­voo siir­ret­tä­vän vil­jan kun­toa ja laa­tua siir­ron ai­ka­na lä­hin­nä ais­tin­va­rai­ses­ti ja ot­taa edus­ta­van sii­lo­koh­tai­sen näyt­teen ku­hun­kin ns. vas­taan­ot­ta­vaan sii­loon siir­re­tys­tä vil­jas­ta.

Vastaanotto loco-ostossa

Vil­ja voi­daan os­taa in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon ns. loco-os­to­na eli va­ras­to­kir­jan­pi­don osoit­ta­mil­la tie­doil­la, kun

Laa­dun­tar­kas­tus suo­ri­te­taan tar­kas­ta­jan ot­ta­mas­ta edus­ta­vas­ta näyt­tees­tä. Sa­mal­la var­mis­tu­taan sii­tä, että vil­jan ais­tin­va­rai­nen kun­to täyt­tää in­ter­ven­ti­o­vaa­ti­muk­set.

Tar­kas­ta­ja suo­rit­taa sii­los­sa ole­van vil­jan ti­la­vuus­mit­tauk­sen (in­ven­toin­nin) 45 päi­vän ku­lu­es­sa sen var­mis­ta­mi­sek­si, että va­ras­to­kir­jan­pi­don il­moit­ta­mat mää­rät ovat oi­ke­at. Hän myös ot­taa näyt­teen laa­dun­tar­kas­tus­ta var­ten ja tar­kas­taa ot­ta­mas­taan näyt­tees­tä, että vil­jan ais­tin­va­rai­nen kun­to täyt­tää in­ter­ven­ti­o­vaa­ti­muk­set.

Vas­taan­o­tet­ta­van erän pai­no­na pi­de­tään va­ras­to­kir­jan­pi­don mu­kais­ta pai­noa.

Mi­kä­li edus­ta­vas­ta näyt­tees­tä mää­ri­tet­ty kos­teus­pi­toi­suus poik­ke­aa mer­kit­tä­väs­ti va­ras­to­kir­jan­pi­don mu­kai­ses­ta kos­teu­des­ta tai ti­la­vuus­mit­tauk­sen tu­los poik­ke­aa kir­jan­pi­toon mer­ki­tys­tä mää­räs­tä yli 5 % lisä­sel­vi­tys­ten ja -toi­men­pi­tei­den jäl­keen­kin, erä jou­du­taan pun­nit­se­maan ko­ko­nai­suu­des­saan siir­tä­mäl­lä se toi­seen sii­loon. Loco-osto muut­tuu täl­löin siir­to-os­tok­si. Jos vil­ja­erän siir­tä­mi­nen ei ole koh­tuu­del­la mah­dol­lis­ta, tar­jous voi­daan jou­tua hyl­kää­mään.

Vastaanottoon liittyvät asiakirjat
Rahtikirja eli viljalähete (toimitusostot)

Toi­mi­tus­os­tos­sa myy­jän on toi­mi­tet­ta­va jo­kai­sen kuor­man mu­ka­na rah­ti­kir­ja eli vil­ja­lä­he­te, jol­la kuor­ma voi­daan yh­dis­tää hy­väk­syt­tyyn tar­jouk­seen. Vil­ja­lä­het­tees­tä tu­lee il­me­tä ai­na­kin myy­jän nimi ja tar­jouk­sen nu­me­ro sekä li­säk­si vil­jan toi­mit­ta­ja, kun tar­jouk­seen kuu­luu eri toi­mit­ta­jien osa­eriä. Li­säk­si rah­ti­kir­jaan tu­lee mer­ki­tä, onko ky­sees­sä koko tar­jouk­sen osa- vai lop­pu­toi­mi­tus.

Vil­ja­lä­het­tee­nä voi­daan käyt­tää Ruo­ka­vi­ras­ton laa­ti­maa lo­ma­ket­ta (561852). Kun tar­jouk­sen on teh­nyt vil­je­li­jä tai vil­je­li­jä­ren­gas, Ruo­ka­vi­ras­to lä­het­tää rah­ti­kir­ja­lo­mak­kei­ta yh­des­sä toi­mi­tus­il­moi­tuk­sen kans­sa. Lo­ma­ke ja sen täyt­tö­ohje löy­ty­vät myös Ruo­ka­vi­ras­ton in­ter­net­sivuilta. Vil­ja­liik­keet voi­vat käyt­tää omia vil­ja­lä­het­tei­tään.

Kuor­maa, jon­ka mu­ka­na ei ole asi­an­mu­kai­ses­ti täy­tet­tyä rah­ti­kir­jaa, ei voi­da ot­taa vas­taan in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon. Rah­ti­kir­ja esi­te­tään vas­taan­ot­toa val­vo­val­le tar­kas­ta­jal­le. Kul­jet­ta­ja saa vas­taan­otto­to­sit­teen tai pun­ni­tus­to­dis­tuk­sen to­dis­tuk­sek­si kuor­man vas­taan­o­tos­ta.

Vastaanottotosite

Kuor­man tai erän vas­taan­o­tos­ta va­ras­toon laa­di­taan vas­taan­otto­to­si­te (vas­taan­otto­to­dis­tus), jos­ta il­me­ne­vät mm. vas­taan­o­te­tun kuor­man tai erän pun­nit­tu pai­no ja laa­dun­tar­kas­tuk­sen tu­lok­set. Toi­mi­tus­os­tois­sa vas­taan­otto­to­si­te laa­di­taan jo­kai­ses­ta kuor­mas­ta ja siir­to- ja loco-os­tois­sa jo­kai­ses­ta vas­taan­o­te­tus­ta sii­los­ta.

Vas­taan­otto­to­si­te teh­dään myös hy­lä­tyis­tä kuor­mis­ta tai eris­tä eli sil­loin, kun kuor­maa tai sii­loa ei voi­da vas­taan­ot­taa in­ter­ven­ti­o­va­ras­toon vas­taan­otto­tar­kas­tuk­sen pe­rus­teel­la. Täl­löin kuor­man hyl­kää­mi­sen syy on kir­joi­tet­ta­va vas­taan­otto­to­sit­tee­seen.

Vil­jan myyn­ti in­ter­ven­ti­o­va­ras­toonOhje vil­jan myy­jäl­le 202029.1.2020