Vastaanottotarkastus ja näytteenotto
Interventiovarastoon vastaanotettavan viljan tulee täyttää komission asetuksen 2016/1240 mukaiset laatuvaatimukset, jotka on kerrottu liitteesä 3. Vastaanotettavien viljaerien kunto ja laatu tarkastetaan vastaanoton yhteydessä. Vastaanottotarkastuksen suorittaa tehtävään valtuutettu tarkastaja.
Interventiovarastoon vastaanotettava viljaerä (kuorma tai siilo) punnitaan ja tarkastaja ottaa erästä näytteen. Tarkastajan valvonnassa näytteen voi ottaa myös varastonpitäjän edustaja. Myyjällä tai hänen edustajallaan on oikeus olla läsnä viljaerän punnituksessa, näytteenotossa ja laaduntarkastuksessa.
Jos kuorman tai erän laatu ei täytä vastaanottotarkastuksessa interventiovaatimuksia, sitä ei vastaanoteta interventiovarastoon.
Kuorman tai erän vastaanotto varastoon ei vielä tarkoita sitä, että tarjottu erä voidaan ottaa haltuun (ostaa) interventiovarastoon. Ruokavirasto päättää tarjotun erän tai osaerän lopullisesta haltuunotosta sen jälkeen, kun erän on todettu täyttävän kaikilta osin interventiovaatimukset.
Vastaanoton yhteydessä suoritetut laaduntarkastukset eivät vaikuta viljan hinnoitteluun. Tarkastaja ottaa kuormista tai sitä vastaavista viljaeristä näytteitä ja muodostaa niistä koko tarjottua erää tai sen osaerää edustavan näytteen. Näyte lähetetään Ruokaviraston laboratorioon laaduntarkastusta varten, ja vilja hinnoitellaan tämän laaduntarkastuksen tulosten perusteella.
Seulakoko rikkapitoisuusmäärityksessä
Kuorman rikkapitoisuus määritetään seulonnalla. Ohraerän vastaanotossa käytetään sitä seulakokoa, jonka myyjä on ilmoittanut myyntitarjouslomakkeessa. Kun seulonnassa käytetään 2,0 mm:n seulaa, ohran alin hyväksyttävä hehtolitrapaino on 64 kg. 2,2 mm:n seulaa käytettäessä alaraja on 62 kg. Kaikkien samaan tarjoukseen kuuluvien kuormien tai erien rikkapitoisuusmäärityksessä käytetään samankokoista seulaa. Vehnä seulotaan 2,0 mm:n seulalla.
Jälkitarkastus
Myyjä voi pyytää jälkitarkastusta vastaanottotarkastuksessa suoritetusta kuormakohtaisesta laaduntarkastuksesta omalla kustannuksellaan. Tarkastuspyyntö on esitettävä kirjallisesti Ruokavirastolle 10 työpäivän kuluessa kuorman vastaanotosta. Jos jälkitarkastuksen perusteella todetaan, että hylätty viljakuorma täyttikin interventiovaatimukset ja olisi pitänyt ottaa vastaan varastoon, Ruokavirasto korvaa tarjouksen tekijälle laaduntarkastuksesta ja kuorman palauttamisesta aiheutuneet kulut sekä mahdollisesta hinnanerosta johtuneet menetykset.
Vastaanotto toimitusostossa
Toimitusostossa jokainen varastolle saapuva kuorma tarkastetaan. Vastaanottoa valvova tarkastaja määrittää ohran osalta viljan aistinvaraisen kunnon, kosteuden, rikkapitoisuuden ja hehtolitranpainon sekä vehnän osalta lisäksi sakoluvun ja valkuaispitoisuuden. Määritykset tehdään pikamenetelmillä. Tarkastaja voi tarvittaessa tehdä myös muita määrityksiä. Saadut tulokset merkitään vastaanottotodistukseen.
Siirto-ostossa tarkastaja valvoo siirrettävän viljan kuntoa ja laatua koko siirron ajan ja ottaa näytteitä ja suorittaa pikamäärityksiä harkintansa mukaan.
Siirto-ostossa siilossa oleva vilja siirretään varaston toiseen siiloon punnituksen kautta. Vastaanotettu määrä on siirrossa punnittu määrä. Tarkastaja valvoo siirrettävän viljan kuntoa ja laatua siirron aikana lähinnä aistinvaraisesti ja ottaa edustavan siilokohtaisen näytteen kuhunkin ns. vastaanottavaan siiloon siirretystä viljasta.
Vastaanotto loco-ostossa
Vilja voidaan ostaa interventiovarastoon ns. loco-ostona eli varastokirjanpidon osoittamilla tiedoilla, kun
- siiloon vastaanotettujen kuormien tai muista siiloista siirrettyjen erien punnituksesta on enintään 10 kuukautta
- varastokirjanpidosta käyvät ilmi vastaanottoihin ja siirtoihin liittyvät punnitukset ja muut viljan käsittelyt
- jokainen siiloon vastaanotettu kuorma on täyttänyt interventioviljan laatuvaatimukset
- tarkastaja toteaa, että viljan aistinvarainen kunto on moitteeton
- varastonpitäjä vahvistaa, että tarjottu viljaerä on kaikilta osin varastokirjanpidosta ilmenevien tietojen mukainen
- Ruokaviraston suorittaman laaduntarkastuksen tulokset eivät poikkea merkittävästi kirjanpidon tiedoista.
Laaduntarkastus suoritetaan tarkastajan ottamasta edustavasta näytteestä. Samalla varmistutaan siitä, että viljan aistinvarainen kunto täyttää interventiovaatimukset.
Tarkastaja suorittaa siilossa olevan viljan tilavuusmittauksen (inventoinnin) 45 päivän kuluessa sen varmistamiseksi, että varastokirjanpidon ilmoittamat määrät ovat oikeat. Hän myös ottaa näytteen laaduntarkastusta varten ja tarkastaa ottamastaan näytteestä, että viljan aistinvarainen kunto täyttää interventiovaatimukset.
Vastaanotettavan erän painona pidetään varastokirjanpidon mukaista painoa.
Mikäli edustavasta näytteestä määritetty kosteuspitoisuus poikkeaa merkittävästi varastokirjanpidon mukaisesta kosteudesta tai tilavuusmittauksen tulos poikkeaa kirjanpitoon merkitystä määrästä yli 5 % lisäselvitysten ja -toimenpiteiden jälkeenkin, erä joudutaan punnitsemaan kokonaisuudessaan siirtämällä se toiseen siiloon. Loco-osto muuttuu tällöin siirto-ostoksi. Jos viljaerän siirtäminen ei ole kohtuudella mahdollista, tarjous voidaan joutua hylkäämään.
Vastaanottoon liittyvät asiakirjat
Rahtikirja eli viljalähete (toimitusostot)
Toimitusostossa myyjän on toimitettava jokaisen kuorman mukana rahtikirja eli viljalähete, jolla kuorma voidaan yhdistää hyväksyttyyn tarjoukseen. Viljalähetteestä tulee ilmetä ainakin myyjän nimi ja tarjouksen numero sekä lisäksi viljan toimittaja, kun tarjoukseen kuuluu eri toimittajien osaeriä. Lisäksi rahtikirjaan tulee merkitä, onko kyseessä koko tarjouksen osa- vai lopputoimitus.
Viljalähetteenä voidaan käyttää Ruokaviraston laatimaa lomaketta (561852). Kun tarjouksen on tehnyt viljelijä tai viljelijärengas, Ruokavirasto lähettää rahtikirjalomakkeita yhdessä toimitusilmoituksen kanssa. Lomake ja sen täyttöohje löytyvät myös Ruokaviraston internetsivuilta. Viljaliikkeet voivat käyttää omia viljalähetteitään.
Kuormaa, jonka mukana ei ole asianmukaisesti täytettyä rahtikirjaa, ei voida ottaa vastaan interventiovarastoon. Rahtikirja esitetään vastaanottoa valvovalle tarkastajalle. Kuljettaja saa vastaanottotositteen tai punnitustodistuksen todistukseksi kuorman vastaanotosta.
Vastaanottotosite
Kuorman tai erän vastaanotosta varastoon laaditaan vastaanottotosite (vastaanottotodistus), josta ilmenevät mm. vastaanotetun kuorman tai erän punnittu paino ja laaduntarkastuksen tulokset. Toimitusostoissa vastaanottotosite laaditaan jokaisesta kuormasta ja siirto- ja loco-ostoissa jokaisesta vastaanotetusta siilosta.
Vastaanottotosite tehdään myös hylätyistä kuormista tai eristä eli silloin, kun kuormaa tai siiloa ei voida vastaanottaa interventiovarastoon vastaanottotarkastuksen perusteella. Tällöin kuorman hylkäämisen syy on kirjoitettava vastaanottotositteeseen.
Viljan myynti interventiovarastoonOhje viljan myyjälle 202029.1.2020