3. Tuottajaorganisaation hyväksymisen edellytykset

Tullaksenne hyväksytyksi tuottajaorganisaatioksi teidän on täytettävä seuraavat edellytykset

1) Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on­ne on pe­rus­tet­tu sen jä­se­ne­nä ole­vien tuot­ta­ja­jä­sen­ten aloit­tees­ta.

2) Olet­te re­kis­te­röi­ty yh­tei­sö (esim. osa­ke­yh­tiö tai osuus­kun­ta) tai sen sel­ke­äs­ti mää­ri­tel­ty osa.

3) Teil­lä on vä­hin­tään vii­si tuot­ta­ja­jä­sen­tä TAI vaih­to­eh­toi­ses­ti tei­dän kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­von­ne on vä­hin­tään 500 000 eu­roa.

He­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on on täy­tet­tä­vä nämä mo­lem­mat edel­ly­tyk­set.

Tuot­ta­ja­jä­sen­ten­ne tu­lee har­joit­taa nii­den sa­mo­jen tuot­tei­den tuo­tan­toa, joi­den pe­rus­teel­la ha­et­te tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on hy­väk­sy­mis­tä. Jä­se­nis­tä ja jä­se­nyy­des­tä sekä kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­von las­ke­mi­ses­ta on enem­män tie­toa haku­op­paas­sa omis­sa lu­vuis­saan jäl­jem­pä­nä.

4) Tuot­ta­ja­jä­se­nil­län­ne on or­ga­ni­saa­ti­os­sa mää­rää­vä ase­ma eli riit­tä­vä ääni­val­ta val­voa etu­aan or­ga­ni­saa­ti­os­sa ja sen pää­tök­sen­te­os­sa.

5) Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ol­lan­ne on jä­sen­ten kes­ke­nään so­pi­mat ja vah­vis­ta­mat sään­nöt. Sään­tö­jen si­säl­tö­vaa­ti­muk­sis­ta enem­män tie­toa omas­sa lu­vus­saan jäl­jem­pä­nä.

6) Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on­ne tu­lee har­joit­taa ai­na­kin yhtä seu­raa­vis­ta toi­min­nois­ta:
– yh­tei­nen ja­los­ta­mi­nen
– yh­tei­nen ja­ke­lu, mu­kaan lu­kien yh­tei­set myyn­ti­foo­ru­mit tai yh­tei­set kul­je­tuk­set
– yh­tei­set pak­kauk­set, pak­kaus­mer­kin­nät tai myyn­nin­e­dis­tä­mis­toi­met
– yh­tei­ses­ti jär­jes­tet­ty laa­dun­val­von­ta
– lait­teis­to­jen tai va­ras­to­ti­lo­jen yh­tei­nen käyt­tö
– vä­lit­tö­mäs­ti tuo­tan­toon liit­ty­vä yh­tei­nen jäte­huol­to
– yh­tei­set tuo­tan­to­pa­nos­ten han­kin­nat
– muu yh­tei­nen pal­ve­lu­toi­min­ta, jol­la py­ri­tään saa­vut­ta­maan jo­kin seu­raa­vak­si esi­tet­tä­vis­tä tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on toi­min­nan ta­voit­teis­ta.
Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on­ne toi­min­nal­la tu­lee olla pää­mää­rä, jo­hon si­säl­tyy yksi tai use­am­pi seu­raa­vis­ta ta­voit­teis­ta:
– kes­kit­tää jä­sen­ten tuot­ta­mien tuot­tei­den tar­jon­taa ja mark­ki­noil­le saat­ta­mis­ta, mu­kaan lu­kien suo­ra­mark­ki­noin­ti.

He­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ol­la tämä toi­min­ta on pa­kol­lis­ta: tuot­ta­ja­jä­sen­ten tuot­tei­den kau­pan pi­tä­mi­sen tu­lee olla or­ga­ni­saa­ti­on pää­toi­min­taa. Pää­toi­min­ta tar­koit­taa sitä, että tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on tuot­ta­ja­jä­sen­ten or­ga­ni­saa­ti­ol­le toi­mit­ta­mien tuot­tei­den myyn­ti tu­lee olla suu­rem­paa kuin muu­al­ta kuin tuot­ta­ja­jä­se­nil­tä tu­le­vien hy­väk­syt­ty­jen tuot­tei­den myyn­ti

– op­ti­moi­da tuo­tan­to­kus­tan­nuk­sia ja in­ves­toin­tien kan­nat­ta­vuut­ta ym­pä­ris­töön ja eläin­ten hy­vin­voin­tiin liit­ty­viin vaa­ti­muk­siin vas­taa­mi­sek­si ja va­kaut­taa tuot­ta­ja­hin­to­ja.
– var­mis­taa tuo­tan­non suun­nit­te­lu ja mu­kaut­ta­mi­nen ky­syn­tää vas­taa­vak­si, eri­tyi­ses­ti laa­dun ja mää­rän osal­ta.
– laa­tia tut­ki­muk­sia ja ke­hi­tys­a­loit­tei­ta kes­tä­vis­tä tuo­tan­to­me­ne­tel­mis­tä, in­no­va­tii­vi­sis­ta käy­tän­nöis­tä, ta­lou­del­li­ses­ta kil­pai­lu­ky­vys­tä ja mark­ki­na­ke­hi­tyk­ses­tä.
– edis­tää ja an­taa ym­pä­ris­töä sääs­tä­vien vil­je­ly­me­ne­tel­mien, tuo­tan­to­tek­nii­koi­den sekä asi­an­mu­kais­ten eläin­ten hy­vin­voin­tia kos­ke­vien käy­tän­tö­jen ja tek­nii­koi­den to­teut­ta­mi­seen tar­vit­ta­vaa tek­nis­tä apua.
– edis­tää tuo­tan­to­nor­mien käyt­töä, tuot­tei­den laa­dun pa­ran­ta­mis­ta ja sel­lais­ten tuot­tei­den ke­hit­tä­mis­tä, joi­den alku­perä­ni­mi­tys tai maan­tie­teel­li­nen mer­kin­tä on suo­jat­tu tai jot­ka kuu­lu­vat kan­sal­li­sen laa­tu­mer­kin­nän pii­riin, sekä an­taa näi­hin tar­vit­ta­vaa tek­nis­tä apua.
– kä­si­tel­lä sivu­tuot­tei­ta ja jä­tet­tä eri­tyi­ses­ti ve­den, maa­pe­rän ja mai­se­man laa­dun suo­je­le­mi­sek­si sekä luon­non moni­muo­toi­suu­den säi­lyt­tä­mi­sek­si tai pa­ran­ta­mi­sek­si.
– edis­tää luon­non­va­ro­jen kes­tä­vää käyt­töä ja il­mas­ton­muu­tok­sen hil­lit­se­mis­tä.
– ke­hit­tää aloit­tei­ta me­ne­kin­e­dis­tä­mi­sen ja kau­pan pi­tä­mi­sen aloil­la.
– hal­lin­noi­da jä­sen­ten kes­ki­näi­siä ra­has­to­ja.
– an­taa tar­vit­ta­vaa tek­nis­tä tu­kea fu­tuu­ri­mark­ki­noi­den ja va­kuu­tus­jär­jes­tel­mien käyt­töön.

7) Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on­ne pys­tyy an­ta­maan riit­tä­vät sel­vi­tyk­set sii­tä, että or­ga­ni­saa­ti­on­ne voi to­teut­taa toi­min­taan­sa asi­an­mu­kai­ses­ti niin kes­ton, te­hok­kuu­den, in­hi­mil­li­sen, ai­neel­li­sen ja tek­ni­sen avun jä­se­nil­le tar­jo­a­mi­sen kuin tar­jon­nan asi­an­mu­kai­sen kes­kit­tä­mi­sen suh­teen.

8) He­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­o­ta kos­ke­va lisä­e­del­ly­tys: teil­lä on riit­tä­vä hen­ki­lös­tö, inf­ra­struk­tuu­ri ja vä­li­neet hy­väk­sy­mi­sen edel­ly­tys­ten nou­dat­ta­mi­sek­si ja pää­a­si­al­li­sen toi­min­nan suo­rit­ta­mi­seen eri­tyi­ses­ti jä­sen­ten tuo­tan­non tun­te­muk­sen, tuo­tan­non ke­ruun, la­jit­te­lun, va­ras­toin­nin ja pak­kaa­mi­sen sekä mark­ki­noin­nin ja ta­lous­hal­lin­non osal­ta.

9) He­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­o­ta kos­ke­va lisä­e­del­ly­tys: or­ga­ni­saa­ti­ol­lan­ne on oma kes­ki­tet­ty kir­jan­pito ja las­ku­tus­jär­jes­tel­mä.

(NA 1308/2013 Art. 152–154 ja 160; DA 2017/891 Art. 7, 11 ja 17)
( MJL 999/2012 § 12 b ja 12 c; VNA 668/2017)

HAKU­OPAS tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ok­siHaku­opas 20205.2.2018