5. Hyväksyttävät tuotteet

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on jä­sen­ten tuot­ta­mia hy­väk­syt­tä­viä tuot­tei­ta voi­vat olla mit­kä ta­han­sa Eu­roo­pan uni­o­nin yh­tei­seen mark­ki­na­jär­jes­te­lyyn kuu­lu­vat eri maa­ta­lous­tuo­te­a­lo­jen tuot­teet (Eu­roo­pan par­la­men­tin ja neu­vos­ton ase­tuk­sen (EU) N:o 1308/2013 liit­tees­sä I lu­e­tel­lut tuot­teet). Hy­väk­syt­tä­viä tuot­tei­ta ovat var­sin kat­ta­vas­ti lä­hes kaik­ki maa­ta­lou­den tuo­tan­to ja tuo­tan­nos­ta ja­los­te­tut tuot­teet. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on hy­väk­sy­mis­tä tu­lee kui­ten­kin ha­kea yh­del­le yk­sit­täi­sel­le tuo­tan­to­a­lal­le ker­ral­laan, yh­teen alaan kuu­lu­vien hy­väk­syt­tä­vien tuot­tei­den pe­rus­teel­la.

Hy­väk­syt­tä­viin tuot­tei­siin si­säl­tyy eril­li­si­nä tuo­te­a­loi­na esi­mer­kik­si vil­ja-ala, sie­me­net, he­del­mät ja vi­han­nek­set, nau­dan­liha-ala, mai­to- ja mai­to­tuot­teet sekä sian­liha-ala. Tä­män haku­op­paan liit­tees­sä 1 on lu­et­te­lo he­del­mä- ja vi­han­nes­alan hy­väk­syt­tä­vis­tä tuot­teis­ta sekä esi­merk­ke­jä hy­väk­syt­tä­vis­tä eri tuot­teis­ta vil­ja-, nau­dan­liha- ja sian­liha-aloil­la. Lisä­tie­toa hy­väk­syt­tä­vis­tä tuot­teis­ta voi pyy­tää tar­vit­ta­es­sa Ruo­ka­vi­ras­tos­ta.

EU:n mark­ki­na­jär­jes­te­lyn mu­kai­seen he­del­mä- ja vi­han­nes­a­laan kuu­luu kat­ta­vas­ti he­del­miä ja vi­han­nek­sia, mut­ta kaik­ki he­del­mät ja vi­han­nek­set ei­vät kuu­lu mark­ki­na­jär­jes­te­lyn mu­kai­seen he­del­mä- ja vi­han­nes­a­laan. Jot­kin vi­han­nek­set on si­joi­tet­tu mark­ki­na­jär­jes­te­lys­sä vil­ja-alaan tai jo­hon­kin muu­hun alaan. Jot­kin he­del­mät ja vi­han­nek­set on si­joi­tet­tu myös ryh­mään muut tuot­teet. Täl­loin nii­tä ei voi las­kea mu­kaan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on hy­väk­syt­tä­viin he­del­miin ja vi­han­nek­siin. Esi­mer­kik­si pe­ru­na, maa-ar­ti­sok­ka, so­ke­ri­mais­si ja tie­tyt yr­tit ei­vät ole he­del­mä- vi­han­nes­a­laan hy­väk­syt­tä­viä tuot­tei­ta.

Tei­dän tu­lee ker­toa hy­väk­sy­mis­ha­ke­muk­ses­sa tuot­teet, joi­den tuo­tan­non pe­rus­teel­la ha­et­te hy­väk­syn­tää.

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on­ne voi toi­mia myös mui­den tuot­tei­den alal­la ja myy­dä myös mui­ta kuin hy­väk­syt­tä­viä tuot­tei­ta. Voit­te myös myy­dä tuot­tei­ta, jot­ka ei­vät ole omien tuot­ta­ja­jä­sen­ten­ne tuot­ta­mia. Mui­den kuin hy­väk­syt­tä­vien tuot­tei­den ja mui­den kuin tuot­ta­ja­jä­sen­ten tuot­ta­mien tuot­tei­den myyn­ti on ai­heel­lis­ta sel­vit­tää jo hy­väk­syn­tää ha­et­ta­es­sa. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on myy­mien mui­den kuin tuot­ta­ja­jä­sen­ten tuot­ta­mien tuot­tei­den ja muun toi­min­nan ar­von tu­lee olla pie­nem­pi kuin vah­vis­tet­ta­va tuot­ta­ja­jä­sen­ten kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non arvo. Muu­ta toi­min­taa ei ote­ta huo­mi­oon kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­von las­ken­nas­sa.

(NA 1308/2013 Art. 152 ja 154; DA 2017/891 Art. 11; MJL 999/2012 § 12 b)

HAKU­OPAS tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ok­siHaku­opas 20205.2.2018