6. Jäsenet ja jäsenyys

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­os­san­ne tu­lee olla vä­hin­tään vii­si tuot­ta­ja­jä­sen­tä TAI vaih­to­eh­toi­ses­ti tei­dän kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­von­ne tu­lee olla vä­hin­tään 500 000 eu­roa. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on jä­sen­ten vä­him­mäis­mää­rä ja kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non vä­him­mäis­arvo ovat siis kes­ke­nään vaih­to­eh­toi­sia hy­väk­sy­mi­sen edel­ly­tyk­siä. Tuot­ta­ja­jä­sen­ten­ne tu­lee har­joit­taa nii­den sa­mo­jen tuot­tei­den tuo­tan­toa, joi­den pe­rus­teel­la ha­et­te tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on hy­väk­sy­mis­tä.

He­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on jä­se­ne­nä tu­lee olla vä­hin­tään vii­si (5) he­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuo­tan­toa har­joit­ta­vaa tuot­ta­ja­jä­sen­tä. Yk­sit­täi­sen tuot­ta­ja­jä­se­nen ääni­val­lan on ol­ta­va alle 50 pro­sent­tia tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on kai­kes­ta ääni­val­las­ta. Toi­sin sa­no­en yk­sit­täi­sel­lä tuot­ta­ja­jä­se­nel­lä ei voi olla mää­rää­vää ääni­e­nem­mis­töä tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­os­sa. Ääni­val­taa las­ket­ta­es­sa yk­sit­täi­sen jä­se­nen tai osak­kaan ääni­val­taan kat­so­taan kuu­lu­van tä­män suo­ra ja vä­lil­li­nen omis­tus tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­os­sa.

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on tuot­ta­ja­jä­se­ni­nä voi olla luon­nol­lis­ten hen­ki­löi­den li­säk­si myös oi­keus­hen­ki­löi­tä (esi­mer­kik­si osa­ke­yh­tiö), peri­kun­ta tai ve­ro­tus­yh­ty­mä. Mi­kä­li sama luon­nol­li­nen hen­ki­lö vai­kut­taa osak­kaa­na use­as­sa or­ga­ni­saa­ti­on kuu­lu­vas­sa yri­tyk­ses­sä, las­ke­taan ky­sei­set yh­ti­öt tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on vä­him­mäis­jä­sen­mää­räs­sä yh­dek­si jä­se­nek­si.

Jos tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on jä­se­ni­nä on oi­keus­hen­ki­löi­tä, jot­ka muo­dos­tu­vat yk­sin­o­maan tuot­ta­jis­ta, tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on vä­him­mäis­jä­sen­mää­rä las­ke­taan näi­hin oi­keus­hen­ki­löi­hin kuu­lu­vien tuot­ta­jien luku­mää­rän pe­rus­teel­la.

Jos esi­mer­kik­si tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on jä­se­nek­si liit­tyy osa­ke­yh­tiö, joka muo­dos­tuu eril­li­sis­tä tuot­ta­jis­ta (=eril­lis­tä ti­lois­ta), tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on vä­him­mäis­jä­sen­mää­rään las­ke­taan tä­män osa­ke­yh­ti­ön tuot­ta­ja­jä­sen­ten (=ti­lo­jen) luku­mää­rä. Jos oi­keus­hen­ki­lö, esi­mer­kik­si osa­ke­yh­tiö, kui­ten­kin jo it­ses­sään on EU:n mää­ri­tel­män mu­kai­nen ”tuot­ta­ja”, sen jä­se­niä tai osak­kai­ta ei las­ke­ta vä­him­mäis­jä­sen­mää­rään erik­seen. Tä­ten sa­man tuot­ta­ja­y­ri­tyk­sen (tila­ko­ko­nai­suu­den) omis­ta­jia ei jä­sen­mää­rää las­ket­ta­es­sa kat­so­ta eril­li­sik­si tuot­ta­jik­si.

(DA 2017/891 Art. 5 ja 17; MJL 999/2012 § 12 d; VNA 668/2017 2§)

Muut kuin tuottajajäsenet

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on­ne jä­se­ne­nä voi olla hy­väk­syt­ty­jä tuot­tei­ta vil­je­le­vien tuot­ta­ja­jä­sen­ten li­säk­si myös:

a) Jä­se­niä, jot­ka ovat ai­em­min vil­jel­leet hy­väk­syt­ty­jä tuot­tei­ta (esi­mer­kik­si elä­ke­läi­siä tai muis­ta syis­tä tuo­tan­non lo­pet­ta­nei­ta vil­je­li­jöi­tä).
b) Vil­je­li­jöi­tä, jot­ka tuot­ta­vat tai ovat tuot­ta­neet mui­ta tuot­tei­ta kuin tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on hy­väk­syt­tä­viä tuot­tei­ta.
c) Vä­häi­ses­sä mää­rin jä­se­niä, jot­ka ei­vät tuo­ta tai ole ai­em­min tuot­ta­neet maa­ta­lous- tai puu­tar­ha­tuot­tei­ta (esi­mer­kik­si or­ga­ni­saa­ti­on toi­mi­hen­ki­löi­tä tai kun­ni­a­jä­se­niä).

Kaik­kia nii­tä jä­se­niä (edel­lä koh­dat a­c), jot­ka ei­vät tuo­ta hy­väk­syt­ty­jä tuot­tei­ta, kos­ke­vat seu­raa­vat ra­joi­tuk­set:

a) Nämä jä­se­net ei­vät voi olla tuk­ku- tai vä­hit­täis­kau­pan alan ei­vät­kä ja­ke­lu­alan toi­mi­joi­ta.
b) Nämä jä­se­net ei­vät voi yh­des­sä pi­tää hal­lus­saan yli 49 pro­sent­tia ääni­val­las­ta tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­os­sa.
c) Nämä jä­se­net ei­vät voi suo­raan hyö­tyä EU:n ra­hoit­ta­mis­ta toi­mis­ta.
d) Nämä jä­se­net ei­vät voi olla mu­ka­na tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on hy­väk­sy­mis­pe­rus­teis­sa.

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio on pe­rus­tet­ta­va tuot­ta­jien aloit­tees­ta ja tuot­ta­jien on voi­ta­va val­voa or­ga­ni­saa­ti­o­ta ja sen pää­tök­sen­te­koa. Muut kuin hy­väk­syt­ty­jen tuot­tei­den tuot­ta­ja­jä­se­net voi­vat kui­ten­kin osal­lis­tua tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on toi­min­ta­ra­has­toa kos­ke­viin ää­nes­tyk­siin sii­nä mää­rin kuin se sal­li­taan or­ga­ni­saa­ti­on sään­nöis­sä.

Vähimmäisjäsenyysaika ja irtisanoutuminen tuottajaorganisaatiosta

Tuot­ta­ja­jä­se­nen jä­se­nyy­den tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­os­sa on kes­tet­tä­vä vä­hin­tään yh­den vuo­den ajan.
Jä­se­nyy­des­tä luo­pu­mi­ses­ta on tie­do­tet­ta­va tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ol­le kir­jal­li­ses­ti.

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio voi sään­nöis­sään mää­rä­tä irti­sa­nou­tu­mi­sel­le ero­a­mis­ajan, joka voi olla enin­tään kuu­si kuu­kaut­ta.

(NA 1308/2013 Art. 152 ja 153; DA 2017/891 Art. 6 ja 16; MJL 999/2012 § 12 d; VNA 668/2017 2§)

HAKU­OPAS tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ok­siHaku­opas 20205.2.2018