7. Kaupan pidetyn tuotannon arvo

Voit­te esit­tää tuot­ta­ja­jä­sen­ten vä­him­mäis­mää­rän täyt­ty­mi­sen si­jas­ta hy­väk­sy­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non eli myy­dyn tuo­tan­non ar­voa. Kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­von tu­lee täl­löin olla vä­hin­tään 500 000 eu­roa. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on jä­sen­ten vä­him­mäis­mää­rä vii­si tuot­ta­ja­jä­sen­tä ja kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non vä­him­mäis­arvo ovat siis kes­ke­nään vaih­to­eh­toi­sia hy­väk­sy­mi­sen edel­ly­tyk­siä.

He­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on tu­lee täyt­tää mo­lem­mat hy­väk­sy­mi­sen edel­ly­tyk­set: vä­hin­tään vii­si tuot­ta­ja­jä­sen­tä ja kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non arvo vä­hin­tään 500 000 eu­roa.

Kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non arvo las­ke­taan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on tuot­ta­ja­jä­sen­ten tuo­tan­non pe­rus­teel­la, siis jä­sen­ten tuot­ta­mien tuot­tei­den ar­von­lisä­ve­rot­to­man myyn­ti­hin­nan pe­rus­teel­la. Arvo voi si­säl­tää vain nii­den tuot­tei­den tuo­tan­non, joi­den pe­rus­teel­la tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio ha­kee hy­väk­sy­mis­tä. Ar­voon lu­e­taan kuu­lu­vak­si ai­no­as­taan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on ja/tai sen tuot­ta­ja­jä­sen­ten tuo­tan­to, jon­ka ky­sei­nen tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio pi­tää kau­pan.

Arvo las­ke­taan jä­sen­ten tuot­ta­mien tuot­tei­den ar­von­lisä­ve­rot­to­man myyn­ti­hin­nan pe­rus­teel­la. Jos myyt­te tuot­tei­tan­ne pa­kat­tu­na ja kaup­pa­kun­nos­tet­tu­na, tuot­teen arvo on pa­ka­tun tai kä­si­tel­lyn tuot­teen ar­von­lisä­ve­ro­ton myyn­ti­hin­ta.

Kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­von on pe­rus­tut­ta­va tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on kir­jan­pito­tie­toi­hin. Käy­tän­nös­sä yh­den vuo­den kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non arvo las­ke­taan yh­den tili­kau­den myyn­nin pe­rus­teel­la. Jos tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ol­lan­ne ei ole käy­tet­tä­vis­sä kir­jan­pito­tie­to­ja ai­kai­sem­mil­ta vuo­sil­ta, tuot­tei­den ar­von ja mää­rän on pe­rus­tut­ta­va tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on jä­sen­ten kir­jan­pito­tie­toi­hin tai nii­hin ver­rat­ta­viin tie­toi­hin, jot­ka ovat vai­keu­det­ta tar­kas­tet­ta­vis­sa.

Vain he­del­mä ja vi­han­nes­alaa kos­ke­via lisä­sään­tö­jä

He­del­mis­tä ja vi­han­nek­sis­ta ja­los­tet­tu­ja tuot­tei­ta ei las­ke­ta mu­kaan kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­voon. Tuo­tan­non ar­voon ei mil­loin­kaan las­ke­ta tuot­tei­den kul­je­tus­kus­tan­nuk­sia tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­os­ta os­ta­jal­le eli tuot­tei­den arvo las­ke­taan nou­det­tu­na tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­os­ta (tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­os­ta-vai­he). Mi­kä­li tuot­tei­ta myy­dään kul­je­tet­tu­na os­ta­jal­le, tu­lee kul­je­tus­kus­tan­nuk­set vä­hen­tää myyn­ti­hin­nas­ta, kun myyn­ti las­ke­taan kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­voon.

Jos he­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ol­lan­ne on ty­tär­y­ri­tys, joka vas­taa or­ga­ni­saa­ti­on tuot­tei­den pak­kaa­mi­ses­ta ja myyn­nis­tä, voit­te las­kea kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­von ty­tär­y­ri­tyk­sen tuot­teil­le aset­ta­man myyn­ti­hin­nan pe­rus­teel­la edel­lyt­tä­en, että tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio omis­taa vä­hin­tään 90 pro­sent­tia ty­tär­y­ri­tyk­sen pää­o­mas­ta.

Jos jon­kin jä­se­nen ai­em­min kau­pan pi­de­tys­tä tuo­tan­nos­ta ei ole tar­peek­si tie­toa, kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­vo­na pi­de­tään jä­se­nen hy­väk­syt­tä­vien tuot­tei­den myyn­nin tosi­a­si­al­lis­ta ar­voa 12 pe­räk­käi­sen kuu­kau­den ajal­ta. Näi­den 12 kuu­kau­den on si­joi­tut­ta­va nii­den kol­men vuo­den ajal­le, jot­ka edel­tä­vät hy­väk­sy­mis- tai toi­min­ta­oh­jel­ma­ha­ke­muk­sen jät­tö­vuot­ta.

Kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­voa myö­hem­min vuo­sit­tain las­ket­ta­es­sa mu­kaan las­ket­ta­va tuo­tan­to si­säl­tää myös tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­os­tan­ne läh­te­vien ja sii­hen liit­ty­vien jä­sen­ten tuo­tan­non.

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on­ne pää­a­si­al­li­sen toi­min­nan on kos­ket­ta­va nii­den hy­väk­syt­ty­jen tuot­tei­den kau­pan pi­tä­mis­tä, jot­ka ovat or­ga­ni­saa­ti­on­ne jä­sen­ten tuot­ta­mia. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on­ne kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non arvo ei siis voi olla pie­nem­pi kuin muun toi­min­nan arvo.

Kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non ar­von las­ku­ta­pa ly­hy­es­ti

Or­ga­ni­saa­ti­on kaut­ta myy­ty­jen tuot­tei­den ar­von­lisä­ve­ro­ton myyn­ti­hin­ta
– ei-jä­sen­ten tuot­tei­den myyn­ti­hin­ta
– ei-hy­väk­syt­tä­vien tuot­tei­den myyn­ti
– ul­koi­set kul­je­tus­kus­tan­nuk­set (myyn­ti­rah­dit)
– ja­los­tus- ja toi­mi­tus­kus­tan­nuk­set
+ uu­sien jä­sen­ten tuo­tan­non myyn­nin arvo
________________________________
= Kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non arvo

(NA 1308/2013 Art. 154; DA 2017/891 Art. 8, 11 ja 22; MJL 999/2012 § 12 b ja 12 c; VNA 668/2017§ 1 ja 3)

HAKU­OPAS tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ok­siHaku­opas 20205.2.2018