8. Tuottajaorganisaation säännöt

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­o­hy­väk­syn­tää ha­ke­van yh­teen­liit­ty­män­ne toi­mi­val­tai­sen eli­men tu­lee laa­tia ja hy­väk­syä tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on sään­nöt. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on sään­nöt voi­vat si­säl­tyä yh­tei­sön sään­töi­hin tai osa­ke­yh­ti­ön yh­ti­ö­jär­jes­tyk­seen. Vaih­to­eh­toi­ses­ti voit­te laa­tia eril­li­set tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on sään­nöt, jol­loin nii­den muut­ta­mi­nen ei vaa­di il­moi­tus­ta kaup­pa­re­kis­te­riin. Täs­sä esi­tet­tä­vät sään­tö­vaa­ti­muk­set ei­vät kos­ke mai­to- ja mai­to­tuo­te­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­o­ta. He­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on sään­tö­jä kos­ke­vat eri­tyis­vaa­ti­muk­set ker­ro­taan erik­seen lu­et­te­lon lo­pus­sa.

Tuottajaorganisaation säännöissä on määrättävä seuraavista asioista:

1. Tuot­ta­ja­jä­sen­ten on nou­da­tet­ta­va tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on hy­väk­sy­miä sään­tö­jä, jot­ka liit­ty­vät tuo­tan­to­il­moi­tus­vel­voit­tee­seen, tuo­tan­toon, kau­pan pi­tä­mi­seen ja ym­pä­ris­tön­suo­je­luun.

2. Tuot­ta­ja­jä­sen voi kuu­lua min­kä ta­han­sa tie­tyn ti­lan tie­tyn tuot­teen osal­ta vain yh­teen tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­oon (tä­hän voi­daan myön­tää poik­keuk­sia asi­an­mu­kai­ses­ti pe­rus­tel­luis­sa ta­pauk­sis­sa, jois­sa tuot­ta­ja­jä­se­nil­lä on kak­si toi­sis­taan eril­lis­tä tuo­tan­to­yk­sik­köä eri maan­tie­teel­li­sil­lä alu­eil­la).

3. Tuot­ta­ja­jä­sen­ten on toi­mi­tet­ta­va tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on ti­las­toin­ti­tar­koi­tuk­siin pyy­tä­mät tie­dot. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio on puo­les­taan vel­vol­li­nen toi­mit­ta­maan tie­to­ja Ruo­ka­vi­ras­toon EU-ra­por­toin­tia var­ten.

4. Me­net­te­lyis­tä, joil­la tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on sään­nöt mää­ri­te­tään, an­ne­taan ja muu­te­taan.

5. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on ra­hoit­ta­mi­seen tar­vit­ta­vien mak­su­jen pe­ri­mi­ses­tä jä­se­nil­tä. Sään­nöis­sä voi­daan val­tuut­taa hal­li­tus päät­tä­mään vuo­sit­tain ke­rät­tä­vien mak­su­jen suu­ruu­des­ta.

6. Sään­nöis­tä, jot­ka var­mis­ta­vat, että tuot­ta­ja­jä­se­net voi­vat demo­kraat­ti­sel­la ta­val­la val­voa or­ga­ni­saa­ti­o­ta ja pää­tök­sen­te­koa.

Vain he­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­o­ta kos­ke­vat eh­dot: yk­sit­täi­sen tuot­ta­ja­jä­se­nen ääni­val­lan on ol­ta­va alle 50 pro­sent­tia kai­kes­ta ääni­val­las­ta. Muu kuin tuot­ta­ja­jä­sen voi osal­lis­tua toi­min­ta­ra­has­toa kos­ke­viin ää­nes­tyk­siin si­ten kuin se tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on sään­nöis­sä sal­li­taan. Muut kuin tuot­ta­ja­jä­se­net ei­vät voi pi­tää hal­lus­saan yli 49 pro­sent­tia ääni­val­las­ta tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­os­sa. Ääni­val­taa las­ket­ta­es­sa yk­sit­täi­sen jä­se­nen tai osak­kaan ääni­val­taan kat­so­taan kuu­lu­van tä­män suo­ra tai vä­lil­li­nen omis­tus tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­os­sa.

7. Seu­raa­muk­sis­ta, kun tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on pe­rus­sään­nön mu­kai­sia vel­voit­tei­ta, eri­tyi­ses­ti mak­su­jen suo­rit­ta­mi­sen osal­ta, jä­te­tään nou­dat­ta­mat­ta tai tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on hy­väk­sy­miä sään­tö­jä ri­ko­taan.

8. Sään­nöis­tä, jot­ka liit­ty­vät uu­sien jä­sen­ten hy­väk­sy­mi­seen ja eri­tyi­ses­ti jä­se­nyy­den vä­him­mäis­kes­toon, joka ei voi olla vuot­ta ly­hy­em­pi.

9. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on toi­min­nan kan­nal­ta vält­tä­mät­tö­mis­tä kir­jan­pito- ja bud­jet­ti­sään­nöis­tä.

10. Vain he­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­o­ta kos­ke­va sään­tö­koh­ta: tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on tuot­ta­ja­jä­sen­ten on pi­det­tä­vä koko tuo­tan­ton­sa kau­pan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on vä­li­tyk­sel­lä. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio voi kui­ten­kin sään­nöis­sään sal­lia, että tuot­ta­ja­jä­sen voi ha­lu­tes­saan myy­dä osan tuo­tan­nos­taan suo­ra­myyn­ti­nä suo­raan ku­lut­ta­jil­le. Tämä osuus ei saa ylit­tää 25 pro­sent­tia tuot­ta­ja­jä­se­nen tuo­tan­non ar­vos­ta. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio voi myös sään­nöis­sään sal­lia, että tuot­ta­ja­jä­sen toi­mit­taa tuot­teit­taan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on lu­val­la toi­sel­le tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ol­le, kun­han näi­den tuot­tei­den mää­rä on oman tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on kau­pan pi­de­tyn tuo­tan­non mää­rään näh­den vä­häi­nen. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio voi myös sään­nöis­sään sal­lia, että tuot­ta­ja­jä­sen toi­mit­taa tuot­tei­taan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on lu­val­la toi­sel­le tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ol­le, jos ky­sei­set tuot­teet ei­vät omi­nais­piir­tei­den­sä vuok­si oman tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on kau­pal­li­sen toi­min­nan pii­riin.

11. Vain he­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­o­ta kos­ke­va sään­tö­koh­ta: Jos tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio esit­tää toi­min­ta­oh­jel­mas­saan yk­sit­täi­siä ti­lo­ja kos­ke­via in­ves­toin­te­ja, on tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on sään­nöis­sä mää­rät­tä­vä in­ves­toin­nin tai sen ar­von pe­ri­mi­ses­tä ta­kai­sin jä­se­nel­tä, jos hän myö­hem­min ero­aa tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­os­ta.
Sään­nöis­sä voi­daan mää­rä­tä toi­min­nan pe­rus­peri­aat­teet ja siir­tää yk­si­tyis­koh­tais­ten mää­räys­ten an­ta­mi­nen alem­mal­le päät­tä­väl­le ta­sol­le.

(NA 1308/2013 Art. 153, DA 2017/891 Art. 11 ja 12, KA 2017/892 Art. 21)
(VNA 667/2017 § 5, VNA 668/2017 § 2)

HAKU­OPAS tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ok­siHaku­opas 20205.2.2018