9. Tuottajaorganisaation tehtävien ulkoistaminen

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on teh­tä­viä voi­daan ul­kois­taa. Ul­kois­ta­mi­nen tar­koit­taa sitä, että tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio te­kee ky­sei­sen toi­min­non suo­rit­ta­mi­sek­si kau­pal­li­sen jär­jes­te­lyn toi­sen yk­si­kön kans­sa. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on on teh­tä­vä tämä kau­pal­li­nen jär­jes­te­ly kir­jal­li­se­na so­pi­muk­se­na, jol­la var­mis­te­taan, että tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ol­le jää vas­tuu suo­ri­tet­ta­van toi­min­non hal­lin­nas­ta ja val­von­nas­ta.

Vain hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatiota koskevat ulkoistamisen edellytykset

Ul­kois­tet­ta­viin teh­tä­viin voi­vat kuu­lua mm. tuot­teen ke­rää­mi­nen, va­ras­toi­mi­nen, pak­kaa­mi­nen ja kau­pan pi­tä­mi­nen. Teh­tä­viä voi­daan ul­kois­taa tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on jä­se­nel­le tai ty­tär­yh­ti­öl­le. Toi­min­ta kat­so­taan kui­ten­kin tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on to­teut­ta­mak­si, jos teh­tä­vän to­teut­taa ty­tär­yh­tiö, jon­ka osak­kuuk­sis­ta tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio omis­taa vä­hin­tään 90 pro­sent­tia. Täl­löin ky­sees­sä ei siis ole teh­tä­vän ul­kois­ta­mi­nen.

Ul­kois­tet­tu­jen teh­tä­vien koko­nais­hal­lin­nan ja val­von­nan on ol­ta­va te­ho­kas­ta. Ul­kois­ta­mis­ta kos­ke­van kir­jal­li­sen so­pi­muk­sen tu­lee an­taa tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ol­le val­miu­den an­taa si­to­via oh­jei­ta. So­pi­muk­seen tu­lee si­säl­tyä sään­tö­jä, joi­den no­jal­la tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio voi pur­kaa so­pi­muk­sen, jos pal­ve­lun­tar­jo­a­ja ei täy­tä ul­kois­ta­mis­ta kos­ke­van so­pi­muk­sen eh­to­ja. So­pi­muk­sen tu­lee si­säl­tää yk­si­tyis­koh­tai­set eh­dot, joi­hin kuu­lu­vat ra­por­toin­ti­vel­voit­teet ja mää­rä­ajat, joi­den avul­la tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio voi ar­vi­oi­da ja val­voa ul­kois­tet­tu­ja toi­min­to­ja.

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on on säi­ly­tet­tä­vä ul­kois­ta­mis­ta kos­ke­vat so­pi­muk­set ja ul­kois­ta­mis­ta kos­ke­vis­ta teh­tä­vis­tä saa­man­sa ker­to­muk­set vä­hin­tään vii­si vuot­ta tar­kas­tuk­sia var­ten. Asia­kir­jo­jen tu­lee myös olla kaik­kien jä­sen­ten saa­ta­vil­la pyyn­nös­tä.

(NA1308/2013 Art. 155; KA 2016/232 Art. 3; DA 2017/891 Art. 13; MJL 999/2012 § 12 b)

HAKU­OPAS tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ok­siHaku­opas 20205.2.2018