10. Tuottajaorganisaation toteuttamat sopimusneuvottelut

Hy­väk­syt­ty tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio voi neu­vo­tel­la jä­sen­ten­sä puo­les­ta tar­jon­taan liit­ty­viä so­pi­muk­sia, jot­ka kos­ke­vat sen jä­sen­ten yh­teis­tä koko­nais­tuo­tan­toa tai osaa jä­sen­ten tuo­tan­nos­ta. Neu­vo­tel­les­saan jä­sen­ten­sä puo­les­ta so­pi­muk­sia tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on tu­lee kes­kit­tää ja saat­taa mark­ki­noil­le so­pi­mus­neu­vot­te­lu­jen alai­set tuot­teet.

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio voi käy­dä neu­vot­te­lu­ja riip­pu­mat­ta sii­tä, siir­tyy­kö tuot­teen omis­tus­oi­keus tuot­ta­jal­ta tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ol­le vai ei sekä riip­pu­mat­ta sii­tä, onko neu­vo­tel­tu hin­ta sama kaik­kien tai vain joi­den­kin jä­sen­ten yh­teen­las­ke­tun tuo­tan­non osal­ta.

Mark­ki­na­jär­jes­te­ly­a­se­tuk­sen mu­kai­ses­ti tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio voi käy­dä neu­vot­te­lu­ja edel­lyt­tä­en, että:

1) Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­os­sa to­del­la har­joi­te­taan yh­teis­toi­min­taa, jol­la ta­voi­tel­laan toi­min­nan te­hos­tu­mis­ta. Har­joi­te­tun toi­min­nan tu­lee olla jo­tain seu­raa­vis­ta: yh­tei­nen ja­los­ta­mi­nen, yh­tei­nen ja­ke­lu, yh­tei­set pak­kauk­set tai myyn­nin­e­dis­tä­mis­toi­met, yh­tei­ses­ti jär­jes­tet­ty laa­dun­val­von­ta, lait­teis­to­jen tai va­ras­to­ti­lo­jen yh­tei­nen käyt­tö, tuo­tan­toon liit­ty­vä yh­tei­nen jäte­huol­to tai yh­tei­set tuo­tan­to­pa­nos­ten han­kin­nat.

2) Täl­lais­ten neu­vot­te­lu­jen koh­tee­na ole­vien tuot­tei­den mää­rän osal­ta tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio kes­kit­tää tar­jon­tan­sa ja saat­taa mark­ki­noil­le jä­sen­ten­sä tuot­tei­ta

3) Tuot­ta­jat ei­vät ole min­kään muun sel­lai­sen tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on jä­se­niä, joka niin ikään neu­vot­te­lee sa­mois­ta tuot­teis­ta so­pi­muk­sia nii­den puo­les­ta

4) Ky­seis­tä tuo­tet­ta ei kos­ke tuot­ta­jan sel­lai­sen osuus­kun­nan jä­se­nyy­des­tä, joka ei ole ky­sei­sen tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on jä­sen, ai­heu­tu­va vel­voi­te toi­mit­taa tuot­tei­ta osuus­kun­nan sään­nöis­sä vah­vis­tet­tu­jen eh­to­jen mu­kai­ses­ti tai näil­lä sään­nöil­lä vah­vis­tet­tu­jen tai niis­tä joh­det­tu­jen sään­tö­jen ja pää­tös­ten mu­kai­ses­ti.

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­oi­den oi­keus teh­dä so­pi­mus­jär­jes­te­ly­jä jä­sen­ten­sä puo­les­ta pe­rus­tuu mark­ki­na­jär­jes­te­ly­a­se­tuk­sen ((EU) N:o 1308/2013) si­säl­tä­miin sää­dök­siin, jot­ka si­säl­tä­vät ky­sy­myk­ses­sä ole­vien so­pi­mus­jär­jes­te­ly­jen osal­ta eri­tyi­sen poik­keuk­sen ylei­sis­tä kil­pai­lu­sään­nöis­tä. Ky­sy­myk­ses­sä ole­van mark­ki­na­jär­jes­te­ly­a­se­tuk­sen si­säl­tä­män poik­keuk­sen taus­tal­la on Eu­roo­pan uni­o­nin toi­min­nas­ta teh­ty so­pi­mus (SEUT), joka si­säl­tää tiet­ty­jä poik­keuk­sia kil­pai­lu­lain­sää­dän­töön, kun ky­sees­sä on maa­ta­lous­tuot­tei­den tuo­tan­to tai kaup­pa.

Ruo­ka­vi­ras­tol­la ei ole toi­mi­val­tuuk­sia ar­vi­oi­da sitä, täyt­tää­kö so­pi­mus­jär­jes­te­ly mark­ki­na­jär­jes­te­ly­a­se­tuk­ses­sa sää­de­tyt edel­ly­tyk­set. Tä­män osal­ta tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on on teh­tä­vä itse­ar­vio.

Mark­ki­na­jär­jes­te­ly­a­se­tuk­seen on si­säl­ly­tet­ty suo­ja­me­ka­nis­mi, joka an­taa Kil­pai­lu- ja ku­lut­ta­ja­vi­ras­tol­le toi­mi­val­lan puut­tua itse­ar­vi­on teh­neen tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on oi­keu­teen käy­dä so­pi­mus­neu­vot­te­lu­ja. Suo­ja­me­ka­nis­mia so­vel­le­taan mark­ki­na­jär­jes­te­ly­a­se­tuk­ses­sa mai­ni­tuis­sa ra­jal­li­sis­sa ta­pauk­sis­sa ja täl­lai­sis­sa ta­pauk­sis­sa mark­ki­na­jär­jes­te­ly­a­se­tuk­ses­sa ni­men­o­mai­ses­ti se­los­te­tul­la ta­val­la. Jos tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­oi­den neu­vot­te­lut kat­ta­vat EU:n si­säl­lä alu­een, joka on Suo­mea laa­jem­pi, suo­ja­toi­men­pi­teet to­teut­taa Eu­roo­pan ko­mis­sio.

Mi­kä­li tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on toi­min­ta ei ole mark­ki­na­jär­jes­te­ly­a­se­tuk­ses­sa sää­de­tyn mu­kais­ta, tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on toi­min­taan so­vel­le­taan ylei­siä kil­pai­lu­sään­tö­jä. Kil­pai­lu- ja ku­lut­ta­ja­vi­ras­to an­taa tar­vit­ta­es­sa neu­von­taa asi­aan liit­ty­vään vi­ras­ton toi­mi­val­taan ja yleis­ten kil­pai­lu­sään­tö­jen tul­kin­taan liit­ty­vis­sä ky­sy­myk­sis­sä.

(NA1308/2013 Art. 152, 206 ja 209; MJL 999/2012 § 12 g)

HAKU­OPAS tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ok­siHaku­opas 20205.2.2018