2. Tuottajaorganisaatio

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio on maa­ta­lous­tuot­tei­den tuot­ta­jien omas­ta aloit­tees­taan pe­rus­ta­ma yh­teen­liit­ty­mä. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio to­teut­taa jä­sen­ten­sä maa­ta­lous­tuot­tei­den tuo­tan­toon liit­ty­viä ta­voit­tei­ta ja toi­min­to­ja. Ta­voit­tee­na voi olla aut­taa jä­se­ni­ään tuo­tan­non suun­nit­te­lus­sa, mark­ki­noin­nis­sa tai vil­je­ly­me­ne­tel­mien ke­hit­tä­mi­ses­sä. Yh­teen­liit­ty­män toi­min­taa voi olla esi­mer­kik­si yh­tei­nen tuot­tei­den ja­ke­lu tai pak­kaa­mi­nen.

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio on Eu­roo­pan uni­o­nin käyt­töön ot­ta­ma ni­mi­ke. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­o­jär­jes­tel­män ylei­se­nä ta­voit­tee­na on vah­vis­taa tuot­ta­jien ase­maa mark­ki­noil­la. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­o­hy­väk­syn­nän voi Suo­mes­sa saa­da ha­ke­muk­ses­ta maa­ta­lous­tuo­tan­non alal­la toi­mi­va yh­teen­liit­ty­mä. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on jä­sen­ten tuot­ta­mia hy­väk­syt­tä­viä tuot­tei­ta voi­vat olla lä­hes kaik­ki maa­ta­lou­den tuot­teet.

Täs­sä haku­op­paas­sa ker­ro­taan ha­ke­mis­me­net­te­lys­tä ja hy­väk­sy­mis­vaa­ti­muk­sis­ta tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ok­si mil­lä ta­han­sa tuo­tan­to­a­lal­la. He­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­oi­ta kos­kee mo­nel­ta osin poik­ke­a­vat vaa­ti­muk­set, ja sen alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­o­jär­jes­tel­mä on osin eri­lai­nen kuin muil­la aloil­la. He­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­oi­ta kos­ke­vat eri­tyis­vaa­ti­muk­set ker­ro­taan haku­op­paas­sa erik­seen.

Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on läh­tö­koh­ta­na on, että se muo­dos­te­taan tuot­ta­jien omas­ta aloit­tees­ta. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­tio voi pa­ran­taa jä­sen­ten­sä neu­vot­te­lu­voi­maa yh­teis­myyn­tien avul­la. Myös tuo­tan­to­pa­nos­ten os­tois­sa voi olla mah­dol­li­suuk­sia saa­da etua suh­tees­sa sii­hen, että tuo­tan­to­pa­nok­sia os­taa yk­sit­täi­nen tuot­ta­ja it­se­näi­ses­ti. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ot voi­vat olla tär­kei­tä yh­teis­toi­min­ta­muo­to­ja tuo­tan­toon liit­ty­vien ris­kien vä­hen­tä­mi­ses­sä. Tuo­tan­non ja mark­ki­noin­nin suun­nit­te­lu voi olla hel­pom­paa, kun yh­teen­las­ket­tu tuo­tan­to on suu­rem­paa. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­on etu­na voi olla myös se, että se voi pääs­tä mark­ki­noil­le, joil­le yk­sit­täi­sen tuot­ta­jan voi olla vai­kea pääs­tä. Tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­oi­den jä­sen­ten­sä puo­les­ta neu­vot­te­le­miin so­pi­muk­siin so­vel­le­taan nii­tä poik­keuk­sia ylei­seen kil­pai­lu­lain­sää­dän­töön, jot­ka si­säl­ty­vät tä­män op­paan liit­tees­sä 2 lu­e­tel­tui­hin sää­dök­siin.

He­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ot voi­vat to­teut­taa toi­min­ta­oh­jel­mia, joi­den to­teut­ta­mi­ses­ta ai­heu­tu­nei­siin kus­tan­nuk­siin ne voi­vat ha­kea EU-tu­kea. Ruo­ka­vi­ras­to on jul­kais­sut toi­min­ta­oh­jel­man laa­ti­mi­seen ja tuen ha­ke­mi­seen eril­li­sen haku­op­paan he­del­mä- ja vi­han­nes­alan tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­oil­le. Mui­den alo­jen tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­oil­le ei ole saa­ta­vis­sa suo­raan niil­le suun­nat­tua EU- tai kan­sal­lis­ta tu­kea.

Ruo­ka­vi­ras­tos­ta voi pyy­tää neu­von­taa tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ok­si ha­ke­mi­ses­sa sekä muu­ta tie­toa asi­aan liit­ty­en. Ajan­ta­sai­set yh­teys­tie­dot, lo­mak­keet ja op­paat löy­ty­vät osoit­tees­ta www.ruo­ka­vi­ras­to.fi.

HAKU­OPAS tuot­ta­ja­or­ga­ni­saa­ti­ok­siHaku­opas 20205.2.2018