Sinun on täytettävä aktiiviviljelijän ehdot, jos haet EU:n suoria ja ohjelmaperusteisia tukia. EU:n suoria tukia ovat perus- ja viherryttämistuki, nuoren viljelijän EU-tuki, peltokasvipalkkio ja EU:n eläinpalkkiot. Ohjelmaperusteisia tukia ovat luonnonhaittakorvaus, luonnonmukaisen tuotannon korvaus, eläinten hyvinvointikorvaus, ympäristökorvaus sekä ei-tuotannollisten investointien korvaus. Ympäristökorvauksen, ympäristösopimusten ja ei-tuotannollisten investointien korvausta voidaan myöntää lisäksi tietyille muille ryhmille (lue lisää luvusta Ympäristösopimus).
Aktiiviviljelijätarkastelu tehdään joka vuosi tukihaun yhteydessä. Sinun tulee täyttää aktiiviviljelijän ehto koko kalenterivuoden, jotta voit saada tukia. Jos sinulla on ympäristö-, eläinten hyvinvointi- tai luomukorvaussitoumus, pitää aktiiviviljelijän ehto täyttää koko sitoumuskauden ajan. Jos olet aloittava viljelijä, tulee aktiiviviljelijän ehto täyttyä siitä hetkestä, kun olet aloittanut maataloustoiminnan. Ilmoita kesken vuoden tapahtuneista muutoksista kuntaan.
Sinut katsotaan aktiiviviljelijäksi vuonna 2018, jos olet saanut suoria tukia vuonna 2017 yhteensä enintään 5 000 euroa, riippumatta siitä mitä muu yritystoimintasi on.
Sinua ei katsota aktiiviviljelijäksi, jos hallinnoit lentoasemia, rautatieyhtiöitä, vesiyhtiöitä, kiinteistöyhtiöitä, pysyviä urheilukenttiä tai vapaa-ajan alueita, ja olet lisäksi saanut suoria tukia yli 5 000 euroa vuonna 2017. Jos hallinnoit näitä toimintoja, joudut kieltolistalle. Kts. lisätietoja kohdasta Kieltolistalta vapautuminen ja Kieltolistan määritelmät.
Esimerkki 1.
Olet aktiiviviljelijä, jos vuoden 2017 suorat tukesi olivat korkeintaan 5 000 euroa.
Esimerkki 2.
Olet aktiiviviljelijä, jos vuoden 2017 suorat tukesi olivat yli 5000 euroa, mutta et hallinnoi lentoasemia, rautatieyhtiöitä, vesiyhtiöitä, kiinteistöyhtiöitä, pysyviä urheilukenttiä tai vapaa-ajan alueita.
Esimerkki 3.
Voit osoittaa olevasi aktiiviviljelijä toimittamalla todisteita kuntaan, jos vuoden 2017 suorat tukesi olivat yli 5000 euroa ja hallinnoit lentoasemia, rautatieyhtiöitä, vesiyhtiöitä, kiinteistöyhtiöitä, pysyviä urheilukenttiä tai vapaa-ajan alueita, kts. Lisätietoja kohdasta Kieltolistalta vapautuminen.
Hallinnointi
Hallinnoimiseksi katsotaan se, jos hallinnoit kieltolistalle johtavaa toimintaa.
Luonnollisten henkilöiden ryhmien ja oikeushenkilöiden hallinnoimiseksi katsotaan se, jos tuenhakijana toimiva ryhmä tai oikeushenkilö hallinnoi kieltolistalle johtavaa toimintoa. Ryhmän tai oikeushenkilön yksittäisen jäsenen hallinnoima lentoasema, rautatieyhtiö, vesiyhtiö, kiinteistöyhtiö, pysyvä urheilukenttä tai vapaa-ajan alue ei johda kieltolistalle. Ryhmiksi katsotaan aviopuolisot ja heihin rinnastettavat, jos puolisot omistavat ja hallitsevat maatilaa yhdessä tai ovat vuokranneet hallitsemansa maatilan kokonaan tai osittain. Ryhmiksi katsotaan myös yhtymät ja kuolinpesät.
Oikeushenkilöitä ovat osakeyhtiöt, osuuskunnat, rekisteröidyt yhdistyksetsekä avoimet ja kommandiittiyhtiöt.
Esimerkki 1.
Ville Viljelijä omistaa yksin maatilan ja toimii tuenhakijana. Ville Viljelijä hallinnoi lentoasemaa ja joutuu kieltolistalle.
Esimerkki 2.
Ville ja Veera Viljelijä omistavat maatilan yhdessä ja ovat aviopari. Veera on valtuuttanut Villen hakemaan maataloustuet molempien puolesta. Veera omistaa kiinteistönvälitysyhtiön. He eivät hallinnoi kieltolistalle johtavaa yritystä yhdessä. Ville ja Veera Viljelijä ovat aviopuolisoina yhdessä aktiiviviljelijä.
Esimerkki 3.
Osakeyhtiö Viljely Oy omistaa maatilan ja on tuenhakija. Viljely Oy:n ensisijainen viljelijä Ville Viljelijä omistaa Viljely Oy:stä 60 % ja Ville Viljelijä hallinnoi myös lentoasemaa. Viljely Oy on aktiiviviljelijä.
Esimerkki 4.
Osakeyhtiö Viljely Oy omistaa maatilan ja on tuenhakija. Viljely Oy hallinnoi myös lentoasemaa. Viljely Oy joutuu kieltolistalle.
Kieltolistalta vapautuminen
Joudut kieltolistalle, jos hallinnoit lentoasemaa, rautatieyhtiötä, vesiyhtiötä, kiinteistöyhtiötä, pysyvää urheilukenttää tai vapaa-ajan aluetta ja olet saanut yli 5 000 euroa suoria tukia vuonna 2017. Voit vapautua kieltolistalta aktiiviviljelijäksi, jos voit osoittaa jotain seuraavista:
- saamiesi suorien tukien vuotuinen määrä on vähintään 5 prosenttia muusta kuin maataloustoiminnasta peräisin olevista kokonaistuloista viimeisimpänä verovuonna, jonka verotus on vahvistettu,
- maataloustoimintasi ei ole merkityksetöntä. Maataloustoimintaa ei katsota merkityksettömäksi, jos maataloustulosi ovat vähintään 5 % kokonaistuloista tai
- päätoimialasi on maataloustoiminnan harjoittaminen.
Jos haet vapautusta kieltolistalta kohtien a–c perusteella, ota yhteyttä kuntaan selvittääksesi, mitä todisteita sinun täytyy toimittaa. Lisätietoja löydät myös kohdasta Todisteiden toimittaminen.
Kieltolistalle johtavien toimintojen määritelmät
Lentoasema
Lentoasemalla tarkoitetaan maa-aluetta, joka on erityisesti järjestetty ilma-alusten laskua, lentoonlähtöä ja liikkumista varten, mukaan lukien lentoliikenteen ja ilma-alusten palvelujen tätä toimintaa varten edellyttämät lisärakennelmat ja -laitteet sekä kaupallisen lentoliikenteen tarvitsemat rakennelmat ja laitteet.
Rautatieyhtiö
Rautatieyhtiöllä tarkoitetaan julkista tai yksityisoikeudellista yhtiötä tai muuta yhteisöä, joka Euroopan talousalueella myönnetyn toimiluvan nojalla päätoimenaan harjoittaa rautateiden henkilö- tai tavaraliikennettä ja joka on velvollinen huolehtimaan vetopalveluista, sekä yksinomaan vetopalveluja tarjoavaa yritystä.
Vesiyhtiö
Vesiyhtiöllä tarkoitetaan laitosta, joka huolehtii sopimusasiakkaiden vesihuollosta. Vesihuollolla tarkoitetaan vedenhankintaa eli veden johtamista, käsittelyä ja toimittamista talousvetenä käytettäväksi sekä viemäröintiä eli jäteveden, huleveden ja perustusten kuivatusveden poisjohtamista ja käsittelyä. Asiakkaalla tarkoitetaan kiinteistön omistajaa tai haltijaa taikka muuta, joka tekee vesiyhtiön kanssa sopimuksen kiinteistön liittämisestä laitoksen verkostoon tai laitoksen palvelujen toimittamisesta ja käyttämisestä. Pääosakkuutta tai osakkuutta vesiosuuskunnassa, joka on perustettu oman vesihuollon turvaamiseksi, ei katsota vesiyhtiön hallinnoimiseksi.
Kiinteistöyhtiö
Kiinteistöyhtiöllä tarkoitetaan isännöintitoimistoa, perustajaurakoitsijaa ja kiinteistönvälitystoimistoa. Majoituspalveluiden tarjoamista tilalla ei pidetä kiinteistöyhtiötoimintana.
1) Isännöitsijällä tarkoitetaan tahoa, joka huolehtii kiinteistön ja rakennusten pidosta ja hoitaa yhtiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Pelkästään tieisännöinti- tai talonmiespalveluita tarjoavia toimijoita ei katsota kiinteistöyhtiöksi.
2) Perustajaurakoinnilla tarkoitetaan toimintaa, jossa rakennusliike suunnittelee, markkinoi ja tuottaa omistamalleen tontille, ja myy asuntoja sekä liike- ja toimistotiloja siten, että ostaja saa hallintaoikeuden kyseessä oleviin tiloihin ja tonttiin. Rakennusyhtiötä, joka rakentaa toisen osapuolen omistamalle tontille, ei katsota kiinteistöyhtiöksi.
3) Kiinteistönvälitystoimistolla tarkoitetaan sitä, joka tuloa tai muuta taloudellista hyötyä saadakseen saattaa sopijapuolet kosketuksiin toistensa kanssa välityskohdetta koskevan kaupan, vaihdon tai vuokrasopimuksen taikka muun käyttöoikeuden luovutussopimuksen aikaansaamiseksi.
Pysyvät urheilukentät ja vapaa-ajan alueet
Pysyvillä urheilukentillä ja vapaa-ajan alueilla tarkoitetaan alueita, joita käytetään urheilu- ja virkistystoimintaan ja joilla on pysyviä rakenteita ja/tai pysyviä katsomorakenteita. Tällaisia alueita ovat esim. golfkentät, kilpailuradat ja jalkapallokentät.
*Lataa taulukko pdf-tiedostona
Esimerkkejä pysyvistä vapaa-ajan alueista
Esimerkki 1.
Riitta Ratsastaja hakee viljelijätukia ja omistaa ratsastuskoulun, joka tarjoaa ratsastustunteja. Ratsastuskoululla on maneesi, jossa on kiinteä katsomo ja ulkokenttä ilman katsomorakenteita. Riitta Ratsastaja joutuu kieltolistalle.
Esimerkki 2.
Riitta Ratsastaja hakee viljelijätukia ja omistaa ratsastuskoulun, joka tarjoaa ratsastustunteja. Ratsastuskoululla on ulkokenttä, jossa on kiinteä katsomo. Riitta Ratsastaja joutuu kieltolistalle.
Esimerkki 3.
Riitta Ratsastaja hakee viljelijätukia ja omistaa ratsastuskoulun, joka tarjoaa ratsastustunteja. Ratsastuskoululla ei ole maneesia tai kenttää, joissa on kiinteitä katsomoita tai tuomaritorneja. Riitta Ratsastaja on aktiiviviljelijä.
Esimerkki 4.
Maatalousoppilaitos Koulutila hakee viljelijätukia ja kouluttaa ratsastuksenohjaajia ja sen päätoimiala on opetus. Oppilaitoksella on katsomollinen maneesi pelkästään opetuskäyttöä varten. Koulutila on aktiiviviljelijä.
Esimerkki 5.
Talli Hevoset Oy hakee viljelijätukia ja kasvattaa hevosia sekä tarjoaa vuokrahevospaikkoja. Hevoset Oy ei tarjoa ratsastustunteja. Tallilla on pelkästään omassa ja asiakaskäytössä oleva maneesi, jossa on kiinteä katsomo. Hevoset Oy on aktiiviviljelijä.
Todisteiden toimittaminen
Kieltolistalta vapautumiseksi sinun tulee toimittaa todisteet kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle 15.6.2018 mennessä joko päätukihakemuksen sähköisenä liitteenä tai paperilla. Lue lisätietoja luvussa 5.3 hakemukset ja liitteet.
a)
Voit osoittaa, että saamiesi suorien tukien vuotuinen määrä on vähintään 5 prosenttia kokonaistuloistasi, joista on vähennetty maataloustoiminnasta peräisin olevat tulot. Käytä tarkastelussa viimeisimmän vahvistetun verotuksen tietoja. Jos verovuotesi on kalenterivuosi, on viimeinen vahvistettu verovuosi 2016.
b)
Harjoittamasi maataloustoiminta ei ole merkityksetöntä. Maataloustoimintaa ei katsota merkityksettömäksi, jos maataloustulot ovat vähintään 5 % kokonaistuloistasi. Käytä tarkastelussa viimeisimmän vahvistetun verotuksen tietoja. Jos verovuotesi on kalenterivuosi, on viimeinen vahvistettu verovuosi 2016.
* Lataa taulukot a ja b pdf-tiedostona
Suorien tukien määrä
Viljelijän suorien tukien määrän tarkastelussa käytetään viimeisimmän valmistuneen verovuoden tietoja. Jos verovuosi on kalenterivuosi, niin vuonna 2018 tarkastellaan vuoden 2016 suorien tukien määrää. Suorien tukien määrä on se määrä, johon olet oikeutettu ennen vähennyksiä ja epäämisiä. Suorien tukien määrästä ei tarvitse toimittaa todisteita kuntaan. Kunta tarkistaa suorien tukien määrän Maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmästä.
Jos et ole hakenut vuonna 2016 suoria tukia, niin suorien tukien määrä on laskennallinen. Laskennallinen määrä saadaan kertomalla niiden tukikelpoisten hehtaarien lukumäärä, joilta olisit ollut oikeutettu saamaan suoria tukia, suorien tukien hehtaarikohtaisella kansallisella keskituella. Kunta laskee sinulle suorien tukien laskennallisen määrän.
Maataloustoiminnan tulot
Maataloustoiminnasta peräisin olevia tuloja ovat tulot, jotka olet saanut tilasi maataloustoiminnasta, mukaan lukien suorat ja ohjelmaperusteiset tuet ja maataloustoimintaan myönnetyt kansalliset tuet.
Maataloustoiminnalla tarkoitetaan maataloustuotteiden tuottamista, kasvatusta tai viljelyä. Maataloustoimintaa on myös sadonkorjuu, lypsäminen sekä tuotantoeläinten kasvatus ja pito maataloustarkoituksiin sekä maatalousmaan säilyttäminen sellaisessa kunnossa, että se soveltuu laitumeksi tai viljelyyn ilman, että sitä pitäisi valmistella muutoin kuin tavanomaisilla maatalousmenetelmillä ja -koneilla. Muita kuin tässä mainittuja tuloja pidetään muusta kuin maataloustoiminnasta peräisin olevina tuloina.
Myös maataloustuotteiden jalostuksesta peräisin olevia tilan tuloja pidetään maataloustoiminnasta peräisin olevina tuloina, jos jalostetut tuotteet jäävät omistukseesi ja tällaisen jalostuksen tulos on maataloustuote. Tällaiseksi maataloustuotteeksi voidaan katsoa esimerkiksi jauho, jonka olet jauhanut omasta viljasta myyntiin.
Maataloustuloista otetaan huomioon vain maa- ja puutarhataloustuotantoon liittyvät tulosi. Esimerkiksi koneurakointiin tai lomamökkitoimintaan liittyvät tulot eivät ole maataloustuloa, mutta ne lasketaan mukaan kokonaistuloihin.
Kokonaistulot
Kokonaistuloihin lasketaan mukaan kaikki tulot.
Sekä maatalous- että kokonaistuloilla tarkoitetaan bruttotuloja ennen asiaan liittyvien kustannusten ja verojen vähentämistä. Edellä mainittujen a) ja b) kohtien tulotarkastelussa käytetään viimeisimmän valmistuneen verovuoden tietoja. Toimita kuntaan verotuspäätös. Toimita kuntaan myös mahdollinen maatalouden veroilmoituksen 2- lomake. Lisäksi maatalous- ja kokonaistulojen tietoja löytyy vuosittain maatilallesi lähetettävästä tukiyhteenvedosta. Tarvittaessa kunta voi pyytää sinulta lisäksi kirjanpidon tai tilinpäätöksen tietoja ja muita toiminnan harjoittamiseen liittyviä tulotositteita.
c)
Voit tarkistaa päätoimialatiedon Y-tunnuksellasi yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä ytj.fi. Voit osoittaa olevasi aktiiviviljelijä toimittamalla kuntaan otteen ytj-rekisteristä, josta ilmenee yrityksesi päätoimialan olevan maataloustoiminta. Sinua pidetään aktiiviviljelijänä, jos yrityksesi päätoimiala on Tilastokeskuksen toimialaluokituksen Tilastokeskuksen toimialaluokituksen mukaisesti luokan 01 alle kuuluvat kasvinviljely ja kotieläintalous, ei kuitenkaan metsästys ja sitä palveleva toiminta eikä maataloutta palveleva toiminta paitsi luokka 01612 Maatalousmaan pitäminen viljelykelpoisena.
Tuenhakijan perusopas 20186.3.2018