Ersättning för ekologisk produktion

ATT BE­AK­TA:

Nya ekoförbindelser, fogande av tillskottsarealer år 2018 samt byte av gårdstyp

En gård som an­sö­ker om ny eko­för­bin­del­se ska be­gä­ra att få an­slu­ta sig till kon­troll­sys­te­met för eko­lo­gisk pro­duk­tion se­nast 30.4.2018, för att för­bin­del­sen ska kun­na god­kän­nas.

Du kan byta gårds­typ el­ler änd­ra djur­slag i din för­bin­del­se med blan­kett 215. När det gäl­ler ett nytt djur­slag mås­te man an­sö­ka om att få an­slu­ta sig till eko­kon­trol­len se­nast 30.4.2018, för att by­tet av för­bin­del­se­typ ska kun­na god­kän­nas. Vid byte till växt­od­lings­gård görs an­mä­lan om sa­ken på sam­ma blan­kett.

Du kan in­gå eko­för­bin­del­se el­ler an­sö­ka om att foga till­skotts­are­a­ler till en för­bin­del­se som in­gåtts 2016 med pap­pers­blan­kett 215. Blan­ket­ten in­läm­nas till NTM-cen­tra­len se­nast 15.6.2017.

En­ligt för­bin­del­se­vill­ko­ren får till­skotts­are­al fo­gas till en för­bin­del­se bara det and­ra och tred­je för­bin­del­se­året. Ge­nom stats­rå­dets för­ord­ning som rör an­sö­kan om eko­för­bin­del­ser blev det än­då möj­ligt att foga till­skotts­are­a­ler till alla gäl­lan­de eko­för­bin­del­ser.

I år kan man där­med ock­så i eko­för­bin­del­ser som in­gicks år 2015 läg­ga till högst 5 hek­tar er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­ten el­ler skif­ten som kun­de god­kän­nas som er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de år 2018. Om are­a­len är stör­re än så, kan du in­gå en ny för­bin­del­se. Till­skotts­are­a­len får vara högst 1 hek­tar om för­bin­del­se­a­re­a­len i fjol var mind­re än 5 hek­tar.

Alla skif­ten som över­går i din be­sitt­ning från en an­nan eko­för­bin­del­se läggs au­to­ma­tiskt till i din för­bin­del­se när du läm­nar in den sam­la­de stö­dan­sö­kan, och då grans­kas inte are­al­be­gräns­ning­en för att läg­ga till are­a­ler.

Du kan lä­sa mer om are­a­ler som god­känns er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de i av­snitt 7. Er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de bas­skif­te.

Allmänt om ekoförbindelsen

Er­sätt­ning­en för eko­lo­gisk pro­duk­tion är er­sätt­ning för de kost­na­der och in­komst­bort­fall som be­ror på att jord­bru­ka­ren tilläm­par en eko­lo­gisk pro­duk­tions­me­tod. Eko­pro­duk­tio­nen främ­jar åter­an­vänd­ning­en av säk­ra or­ga­nis­ka göd­se­l­äm­nen och ökar växt- och djur­ar­ter­nas mång­fald samt gyn­nar en mer art­spe­ci­fik sköt­sel av djur.

Un­der pro­gram­pe­ri­o­den 2014-2016 stöds den eko­lo­gis­ka pro­duk­tio­nen på ba­sis av en fem­årig eko­för­bin­del­se. För att in­gå eko­för­bin­del­se krävs ing­en mil­jö­för­bin­del­se. Med vis­sa be­gräns­ning­ar är det möj­ligt att in­gå en mil­jö­för­bin­del­se på sam­ma gång som eko­för­bin­del­sen.

Ne­dan får du in­for­ma­tion om det vik­ti­gas­te som gäl­ler en eko­för­bin­del­se. In­nan du an­sö­ker ska du be­kan­ta dig med vill­ko­ren för en eko­för­bin­del­se. Vill­ko­ren kan lä­sas på ad­res­sen www.mavi.fi → Stöd och ser­vice → Jord­bru­ka­re→ Eko­lo­gisk pro­duk­tion.

Krav för ansökan

Du kan in­gå en eko­för­bin­del­se om du upp­fyl­ler de­fi­ni­tio­nen av en ak­tiv jord­bru­ka­re och du har fyllt 18 år. En för­bin­del­se för­ut­sät­ter dess­utom att du går en kurs i eko­pro­duk­tion. Om du har en växt­od­lings­gård krävs en fem­da­gars och om du har en hus­djurs­gård en sju­da­gars kurs i grun­der­na för eko­lo­gisk pro­duk­tion. In­for­ma­tion om vem som ord­nar kur­ser­na får du till ex­em­pel av NTM-cen­tra­len el­ler råd­gi­var­na i ditt om­rå­de.

Ut­bild­ning krävs inte om du har ett gäl­lan­de av­tal om spe­ci­al­stöd för eko­lo­gisk pro­duk­tion el­ler eko­lo­gisk hus­djurs­pro­duk­tion för pro­gram­pe­ri­o­den 2007–2013 och du fort­sät­ter med sam­ma pro­duk­tions­in­rikt­ning. Kur­sen kan ock­så er­sät­tas t.ex. med stu­di­er i eko­lo­gisk pro­duk­tion och/el­ler eko­lo­gisk hus­djurs­pro­duk­tion som av­lagts vid en lä­ro­an­stalt.

Typer av förbindelse

Åt­gär­den är in­de­lad i två typ­er av för­bin­del­ser, för­bin­del­se för en växt­od­lings­gård och för­bin­del­se för en hus­djurs­gård. För­bin­del­sen för en hus­djurs­gård in­ne­fat­tar så­väl åker­od­ling som hus­djurs­pro­duk­tion. För bäg­ge är kra­vet på mi­ni­mi­a­re­al 5 hek­tar er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­ten el­ler minst 1 hek­tar träd­gårds­väx­ter i od­ling på er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker var­je år.

En hus­djurs­gård ska ut­över att upp­fyl­la kra­vet på åker­are­al ock­så ha minst 0,3 dju­ren­he­ter av eko­lo­giskt upp­föd­da djur per för­bin­del­se­hek­tar som me­del­ta­let un­der för­bin­del­se­året. Dju­ren som kan räk­nas in i djur­tät­he­ten är nöt­kre­a­tur, svin, get­ter, får och fjä­der­fä. Ti­den för räk­ning av dju­ren är det förs­ta för­bin­del­se­året 1.5.– 31.12. och un­der se­na­re år ett ka­len­der­år.

I re­gel ska du foga går­dens alla skif­ten till en eko­för­bin­del­se. Ut­an­för för­bin­del­sen kan du läm­na de skif­ten där det är svårt att odla s.k. av­sa­lugrö­dor på grund av skif­te­nas pla­ce­ring el­ler egen­ska­per. När­ma­re in­for­ma­tion om om­rå­den som ska läm­nas ut­an­för för­bin­del­sen ges i för­bin­del­se­vill­ko­ren.

En växt­od­lings­gård ska odla av­sa­lugrö­dor, som spann­mål el­ler ol­je­väx­ter, på i me­del­tal 30 % av för­bin­del­se­a­re­a­len un­der för­bin­del­se­pe­ri­o­den. En gård som över­går till eko­pro­duk­tion och som in­går för­bin­del­se ska odla av­sa­lugrö­dor först det fjär­de och fem­te för­bin­del­se­året. Av­sa­lugrö­dor­na och de när­ma­re pro­duk­tions­vill­ko­ren för dem fram­går av för­bin­del­se­vill­ko­ren. Hela din för­bin­del­se­a­re­al kan vara vall bara om du i hu­vud­sak an­vän­der skör­den som fo­der för din egen bo­skap el­ler som fo­der för bo­ska­pen på går­dar som har in­gått en för­bin­del­se om eko­lo­gisk hus­djurs­pro­duk­tion och som re­gel­bun­det sam­ar­be­tar med dig.

Förbindelse om en del av gården när det gäller grönsaksproduktion

Om du od­lar fri­lands­grön­sa­ker kan du in­gå en eko­för­bin­del­se som gäl­ler bara de skif­ten där du har fri­lands­grön­sa­ker i växt­följ­den un­der för­bin­del­se­pe­ri­o­den. Det kan än­då in­gå ock­så and­ra grö­dor i växt­följ­den. Skif­ten som inte om­fat­tas av för­bin­del­sen kan då od­las kon­ven­tio­nellt. Din gård kan inte ha fle­ra för­bin­del­ser om eko­lo­gisk pro­duk­tion. Ock­så när det gäl­ler för­bin­del­ser om en del av går­den är kra­vet på mi­ni­mi­a­re­al 5 hek­tar för­bin­del­se­skif­ten el­ler minst 1 hek­tar träd­gårds­väx­ter i od­ling un­der vart och ett för­bin­del­se­år.

Ansök om att ansluta dig till kontrollsystemet för ekologisk produktion

Om du an­sö­ker om en ny för­bin­del­se ska du se­nast 30.4. an­sö­ka om att an­slu­ta dig till kon­troll­sys­te­met för eko­lo­gisk pro­duk­tion.

Det förs­ta be­sö­ket för pro­duk­tions­kon­troll en­ligt kon­troll­sys­te­met ska ha av­lagts se­nast 15.6 det förs­ta för­bin­del­se­året. Din gård ska hö­ra till kon­troll­sys­te­met när det gäl­ler pro­duk­tion av jord­bruks­grö­dor och växt­hus­pro­duk­tion och går­dens alla skif­ten ska od­las eko­lo­giskt se­nast det and­ra för­bin­del­se­året. Om du dess­utom an­sö­ker om för­bin­del­se för en hus­djurs­gård ska du hö­ra till kon­troll­sys­te­met i frå­ga om det djur­slag som för­bin­del­sen gäl­ler.

Obs! Du kan an­sö­ka om att an­slu­ta dig till kon­troll­sys­te­met re­dan in­nan du an­sö­ker om för­bin­del­sen, och det är ock­så vad som re­kom­men­de­ras. Fram­för allt vid an­sö­kan om för­bin­del­se om hus­djurs­pro­duk­tion är det bra att i god tid få reda på om pro­duk­tions­lo­ka­ler­na läm­par sig för eko­pro­duk­tion. Mer info får du från din egen NTM-cen­tral.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Utbetalning och begränsningar

Eko­er­sätt­ning be­ta­las för de jord­bruks­skif­ten på för­bin­del­se­skif­tet som du upp­ger vara eko­lo­giskt od­la­de. Be­kan­ta dig med an­vis­ning­ar­na för an­mä­lan om om­lägg­nings­ske­den när du gör upp an­sö­kan. An­vis­ning­ar­na hit­tar du ne­dan i punkt An­mä­lan om ske­det för eko­pro­duk­tion.

Du kan år­li­gen upp­ge sam­man­lagt högst 25 % av för­bin­del­se­a­re­a­len som trä­da el­ler val­lar på na­tur­vårds­åker, om din gård är en eko­gård. Om du upp­ger mer trä­da och vall på na­tur­vårds­åk­rar än så, be­ta­las er­sätt­ning för den are­al som fås ge­nom att dina and­ra skif­ten som be­rät­ti­gar till eko­er­sätt­ning di­vi­de­ras med tre. Till ex­em­pel, om du har upp­gett trä­da på 50 % av för­bin­del­se­skif­te­na och res­ten är hav­re, kan er­sätt­ning för trä­dan be­ta­las för 16,76 %.

Till den som in­gått eko­för­bin­del­se be­ta­las inte er­sätt­ning för mil­jö­för­bin­del­sens grön­göds­lings­val­lar (54 e/ha).

För rör­flen som od­las för ener­gi­pro­duk­tion be­ta­las inte eko­er­sätt­ning. Rör­flen som od­las till fo­der el­ler strö kan än­då be­ta­las er­sätt­ning. Are­a­ler­na som an­vänds för ener­gi­pro­duk­tion upp­ges med ko­den Rör­flen (ener­gi).

Eko­er­sätt­ning be­ta­las inte för bl.a. are­al som till­fäl­ligt inte od­las, skydds­zo­ner el­ler are­al som om­fat­tas av ett av­tal om tran-, gäss- och svan­åk­rar. I för­bin­del­se­vill­ko­ren be­rät­tas när­ma­re om de are­a­ler som inte be­ta­las eko­er­sätt­ning.

En eko­för­bin­del­se om hus­djurs­pro­duk­tion be­grän­sar dina möj­lig­he­ter att väl­ja åt­gär­der för sam­ma djur­slag när det gäl­ler er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de. Du kan inte hel­ler väl­ja mil­jö­er­sätt­nings åt­gär­den Al­ter­na­ti­va växt­skydds­me­to­der för träd­gårds­väx­ter.

Anmälan om skedet för ekoproduktionen

Fäst sär­skild upp­märk­sam­het på an­mä­lan om jord­bruks­skif­te­nas om­lägg­nings­ske­den till eko­lo­gisk pro­duk­tion. Fyll i om­lägg­nings­ske­det till eko­lo­gisk od­ling i frå­ga om går­dens alla jord­bruks­skif­ten, obe­ro­en­de av om de om­fat­tas av för­bin­del­sen om eko­lo­gisk pro­duk­tion el­ler inte. An­mä­lan be­hövs för be­tal­ning av eko­er­sätt­ning­en, med tan­ke på kon­troll­sys­te­met för eko­lo­gisk pro­duk­tion och för be­fri­el­se från för­grö­nings­stö­dets krav på grund av eko­lo­gisk pro­duk­tion.

An­vänd­ning el­ler mark­nads­fö­ring som eko­pro­dukt:

Med om­lägg­nings­ske­de av­ses den tid un­der vil­ken skif­te­na od­las i en­lig­het med kra­ven för eko­lo­gisk pro­duk­tion men det än­nu inte är möj­ligt att mark­nads­fö­ra pro­duk­ter­na un­der på­skrif­ter som re­fe­re­rar till eko­lo­gisk pro­duk­tion.

Hos ett­åri­ga väx­ter om­fat­tar om­lägg­nings­ske­det två år fö­re såd­den, hos vall­väx­ter två år fö­re skör­den. Hos and­ra fler­åri­ga väx­ter (t.ex. ra­bar­ber, jord­gub­be och äpp­le) om­fat­tar om­lägg­nings­ske­det tre år fö­re skör­den.

An­vänd­ning el­ler mark­nads­fö­ring som pro­dukt i om­lägg­ning:

Obe­ro­en­de av växt­ar­ten är det ett krav att om­lägg­nings­ti­den har va­rit minst 12 må­na­der fö­re skör­den. Obs! Pro­duk­ter från ett jord­bruks­skif­te där om­lägg­nings­ske­dets förs­ta år på­går kan inte mark­nads­fö­ras som pro­duk­ter i om­lägg­ning.

Om­lägg­nings­ske­det kan bör­ja räk­nas ti­di­gast fr.o.m. det da­tum då an­sö­kan om an­slut­ning till kon­troll­sys­te­met har in­kom­mit till NTM-cen­tra­len.

An­mäl jord­bruks­skif­tets si­tu­a­tion som föl­jer:
1 = om­lägg­nings­ske­dets förs­ta år
2 = om­lägg­nings­ske­dets and­ra år
3 = om­lägg­nings­ske­dets tred­je år
4 = skif­tet är i eko­lo­gisk od­ling
5 = jord­bruks­skif­te som en­ligt od­lings­pla­nen ska över­gå till eko­lo­gisk od­ling, men som tills vi­da­re od­las kon­ven­tio­nellt
9 = per­ma­nent i kon­ven­tio­nell od­ling

Ex­em­pel 1:
Du har an­sökt om ett nytt av­tal om eko­lo­gisk pro­duk­tion 2018. Det jord­bruks­skif­te som be­rörs har i od­lings­pla­nen som hör till av­ta­let an­teck­nats på­bör­ja om­lägg­nings­ske­det till eko­lo­gisk od­ling först 2019. Un­der växt­pe­ri­o­den 2018 od­las det kon­ven­tio­nellt po­ta­tis på skif­tet. An­teck­na här­vid ko­den 5.

Ex­em­pel 2:
Du an­slöt dig till eko­kon­trol­len vå­ren 2016. Om­lägg­ning­en av skif­tet till eko­lo­gisk od­ling in­led­des i maj 2016. Hos ett­åri­ga väx­ter om­fat­tar om­lägg­nings­ske­det två år fö­re den förs­ta såd­den av en grö­da som av­ses bli mark­nads­förd som eko­pro­dukt. Du sår hav­re på skif­tet i maj 2018. An­teck­na ko­den 4 år 2018.

Ex­em­pel 3:
Du an­slöt dig till eko­kon­trol­len vå­ren 2016. På skif­tet od­la­des åren 2016 och 2017 vall i en­lig­het med vill­ko­ren för eko­lo­gisk pro­duk­tion. Hos fler­åri­ga vall­väx­ter om­fat­tar om­lägg­nings­ske­det två år fö­re skör­den. An­teck­na här­vid ko­den 4 år 2018.

Ex­em­pel 4:
Du har bör­jat läg­ga om äp­pel­od­ling­en till eko­lo­gisk pro­duk­tion i maj 2016. Om­lägg­nings­ske­dets längd för fler­åri­ga väx­ter är tre år fö­re bärg­ning­en av den förs­ta skör­den som mark­nads­förs som eko­lo­giskt pro­du­ce­rad. Det här be­ty­der att över­gångs­ske­det lö­per ut i maj 2019. År 2018 är allt­så det tred­je året i jord­bruks­skif­tets om­lägg­nings­pe­ri­od, och du ska mar­ke­ra skif­tet med ko­den 3.

Ekoersättning och förgröningsstöd

En eko­gård är au­to­ma­tiskt be­fri­ad från för­grö­nings­stö­dets vill­kor. Då be­hö­ver du inte föl­ja för­grö­nings­kra­ven på de skif­ten som hör till kon­troll­sys­te­met för eko­lo­gisk pro­duk­tion. För­grö­nings­kra­ven gäl­ler än­då de skif­ten som du od­lar kon­ven­tio­nellt. Läs mer om för­grö­nings­stö­dets krav i för­grö­nings­stö­dets av­snitt.

Stö­den i den sam­la­de stö­dan­sö­kan 201824.3.2018