Yleiset vaatimukset
Interventiovarastoon hyväksytään ostettavaksi ensiluokkainen rasvaton maitojauhe, joka on valmistettu sumutusmenetelmällä lehmänmaidosta, hyväksytyssä valmistuslaitoksessa EU:n alueella. Rasvatonta maitojauhetta voivat myydä interventiovarastoon EU:n alueelle sijoittuneet ja alv-rekisteriin merkityt toimijat.
Rasvattoman maitojauheen on oltava valmistettu 31 päivän kuluessa ennen sitä päivää, jona kiinteähintainen myyntitarjous vastaanotetaan Ruokavirastoon.
Tarjouskilpailussa tehtyjen tarjousten osalta maitojauhen täytyy olla valmistettu 31 päivän kuluessa ennen tarjousten jättämisen osajakson päättymispäivää.
Rekisteröityminen Ruokaviraston markkinaosaston asiakkaaksi
Yrityksenne täytyy ennen myyntitarjouksen jättämistä rekisteröityä Ruokaviraston markkinaosaston asiakkaaksi. Hakekaa rekisteröintiä lomakkeella 561000 Rekisteröintihakemus.
Rekisteröitymisen jälkeen yrityksellenne annetaan rekisterinumero, jota käytätte kun teette tarjouksen. Rekisterinumeroa tarvitaan myös vakuuden asettamisen yhteydessä.
Jos yrityksenne on jo rekisteröitynyt markkinaosaston asiakkaaksi jossakin muussa tukiohjelmassa, esim. vientituessa, hakekaa rekisteröintiä uuteen toimintoon (maitojauheen interventio) lomakkeella 561000B Rekisteröintitietojen muutosilmoitus.
Valmistuslaitoksen hyväksyminen
Interventiovarastoon hyväksyttävää rasvatonta maitojauhetta voidaan valmistaa vain siihen erikseen hyväksytyssä valmistuslaitoksessa. Pyytäkää hyväksymistarkastusta Ruokaviraston lomakkeella 561553 Valmistuslaitoksen hyväksymishakemus.
Valmistuslaitos voidaan hyväksyä, jos se täyttää seuraavat, asetuksen (EU) N:o 2016/1238 liitteen V osassa III mainitut edellytykset:
- se on hyväksytty neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 4 artiklan mukaisesti ja sillä on käytettävissään asianmukainen tekninen laitteisto
- se sitoutuu pitämään rekistereitä, joissa säilytetään tiedot toimittajasta ja raaka-aineiden alkuperästä, tuotetun maitojauheen määristä ja pakkaamisesta sekä kunkin varastoidun valmistuserän tunnisteen ja poistamispäivän
- se suostuu siihen, että maitojauheen tuotantoa valvotaan virallisesti
- se sitoutuu ilmoittamaan vähintään kaksi (2) työpäivää etukäteen valvonnasta vastaavalle Tullille aikomuksestaan tuottaa rasvatonta maitojauhetta julkista interventiota varten. Ilmoitus tehdään lomakkeella 561522 Tuotantoilmoitus
Valmistuslaitoksen hyväksymistarkastuksen tekee Ruokaviraston tai sen valtuuttama kunnallinen viranomainen, jonka jälkeen hyväksyminen vahvistetaan.
Valmistuslaitoksen hyväksyntä on voimassa toistaiseksi. Ruokavirasto tai sen valtuuttama kunnallinen viranomainen tarkastaa hyväksymisen edellytykset ja rekisterien sisällön vähintään kerran vuodessa. Jos tarkastuksessa ilmenee, että hyväksymisen edellytykset eivät enää täyty, hyväksyntä voidaan joko peruuttaa kokonaan tai keskeyttää 1–12 kuukaudeksi.
Sääntöjen noudattamisen varmistamiseksi valmistuslaitokseen tehdään tuotannon aikana ennalta ilmoittamattomia tarkastuksia. Tuotannon aikaiset tarkastukset suorittaa Tulli ja niitä tehdään vähintään yksi tarkastus 28 tuotantopäivää kohden. Tarkastuksessa varmistetaan, että yrityksen kirjanpidosta on mahdollisuus selvittää tiedot raaka-aineiden alkuperästä ja tuotetun rasvattoman maitojauheen, kirnupiimän ja heran määristä ja pakkaamisesta valmistuserittäin.
Maitojauhetta valmistavan yrityksen käyttämien punnitusvaakojen vaaitusten on oltava voimassa ennen kuin interventiovarastoon tarkoitettua maitojauhetta ryhdytään pakkaamaan ja punnitsemaan. Tuotteen punnitustulosten on aiheellista olla mahdollisimman tarkkoja säkkien alipainoisuuden ja muiden epäselvyyksien välttämiseksi.
Laatuvaatimukset
Interventioon hyväksyttävän rasvattoman maitojauheen on täytettävä seuraavat, asetuksen (EU) N:o 2016/1238 liitteessä V esitetyt laatuvaatimukset:
- valkuaispitoisuus: vähintään 34 % rasvattomasta kuiva-aineesta
- rasvapitoisuus: enintään 1,00 %
- vesipitoisuus: enintään 3,5 %
- titrautuva happoisuus millilitroina 10 N NaOH-liuosta: enintään 19,5 ml
- laktaattipitoisuus: enintään 150 mg/100 g
- lisäaineet: ei ole
- fosfataasikoe: negatiivinen, ts. enintään 350 mU fenolia / 1 litra ennastettua maitoa kohden
- liukenemattomuusindeksi: enintään 0,5 ml (24 °C)
- palaneita osasia: enintään 15,0 mg eli vähintään B-levy
- mikro-organismien pitoisuus: enintään 40 000/g
- koliformitutkimus: negatiivinen 0,1 g:ssa
- kirnupiimätutkimus: negatiivinen
- heratutkimus: negatiivinen
- hapanheratutkimus: negatiivinen
- maku ja haju: puhtaat
- ulkonäkö: valkoinen tai hieman kellertävä väri, ei epäpuhtauksia eikä värjäytyneitä hiukkasia
- mikrobien estoaineet: negatiivinen
Valkuaisaineen mukauttamisen on tarvittaessa tapahduttava nestefaasissa. Valkuaisaineen mukauttamisessa käytettävän aineen on oltava yhteisön alkuperää.
Kirnupiimällä tarkoitetaan voin valmistuksen sivutuotetta, joka saadaan kirnuuntumisen tai kerman keskeytyksettömän voiksi tekemisen ja kiinteän rasva-aineen erottelun jälkeen.
Kirnupiimän puuttuminen varmistetaan joko tuotantolaitoksessa ennalta ilmoittamatta suoritettavalla tarkastuksella vähintään kerran viikossa tai lopputuotteen, jossa on enintään 69,31mg PEDP:tä 100 g:aa kohden, laboratorioanalyysissä
Heralla tarkoitetaan juuston tai kaseiinin valmistuksen sivutuotetta, joka saadaan happojen, juoksutteen ja/tai kemiallis-fysikaalisten prosessien avulla.
Rasvattoman maitojauheen valmistuksessa käytettävän raakamaidon on täytettävä asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä III olevassa IX jaksossa säädetyt edellytykset.
Pakkausvaatimukset
Rasvaton maitojauhe on pakattava seuraavien, asetuksen (EU) N:o 2016/1240 liitteessä V esitettyjen edellytysten mukaisesti:
- rasvaton maitojauhe on pakattava säkkeihin, jotka ovat uusia, puhtaita, kuivia ja ehjiä
- jauhesäkin sisällön nettopainon on oltava 25 kg
- säkkien on muodostuttava vähintään kolmesta kerroksesta, joiden lujuus on yhteensä vähintään 420 J/m2 TEA Average. Toisen kerroksen päällä on oltava vähintään 15 g/m2 polyeteenikalvo. Paperikerrosten sisäpuolella on oltava vähintään 0,08 mm paksu polyeteenisäkki, joka on pohjasta saumattu.
- säkkien on oltava EN 770 -standardin mukaisia
- täytön aikana säkin kerrosten on oltava hyvin yhteen puristettuja. Pakkaamattoman jauheen joutuminen eri kerrosten väliin on estettävä.
Säkkien pakkausmateriaalin hyväksyttävyyden varmistamiseksi rasvattoman maitojauheen tarjoajan on toimitettava Ruokavirastoon kopio tutkimustodistuksesta, jonka mukaan pakkaus vastaa edellä mainittua lujuusvaatimusta. Tutkimustodistuksen tulee olla puolueettoman tutkimuslaitoksen antama ja todistuksesta on käytävä ilmi säkkien valmistajan nimi, valmistuserä, säkkityyppi ja testauspäivä. Alkuperäinen tutkimustodistus pakkausmateriaalista on säilytettävä asiakirja-aineiston yhteydessä.
Pakkausmerkinnät
Rasvaton maitojauhe on pakattava säkkeihin, joissa on seuraavat merkinnät, jotka on mahdollista merkitä koodina:
- hyväksymisnumero, joka yksilöi tehdaslaitoksen ja valmistusjäsenvaltion
- valmistuspäivä tai tarvittaessa valmistusviikko
- valmistuserän numero
- maininta ”sumutuskuivattu rasvaton maitojauhe”.