1. Sopimuksen kohde ja sopijaosapuolet

Vii­mei­nen haku­päi­vä on 15.6.2018.

So­pi­muk­sen koh­tee­na on alku­pe­räis­kas­vi­la­ji­ke. So­pi­muk­sen te­ke­mi­seen ei vaa­di­ta pin­ta-alaa.

Alku­pe­räis­kas­vi on re­kis­te­röi­tä­vä en­nen elin­kei­no-, lii­ken­ne- ja ym­pä­ris­tö­kes­kuk­sen (jäl­jem­pä­nä ELY-kes­kus) yllä­pito­so­pi­muk­sen te­ke­mis­tä. Tuen­ha­ki­jan tu­lee ha­kea alku­pe­räis­kas­vin re­kis­te­röin­tiä ja yllä­pito­pää­tös­tä Elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus­vi­ras­to Evi­ral­ta (jäl­jem­pä­nä Evi­ra). Vas­ta kun Evi­ran yllä­pito­pää­tös on teh­ty, ELY-kes­kus voi teh­dä tuen­ha­ki­jan kans­sa alku­pe­räis­kas­vien yllä­pito­so­pi­muk­sen. So­pi­mus­ta kan­nat­taa ha­kea sii­nä vai­hees­sa, kun on ole­tet­ta­vaa, että yllä­pito­pää­tös teh­dään.

So­pi­muk­sen te­ke­vät tuen­ha­ki­ja ja se ELY-kes­kus, jon­ka toi­mi­a­lu­eel­la maa­ti­lan ta­lous­kes­kus tai tuo­tan­to­ra­ken­nus si­jait­see.

Jos maa­ti­lal­la ei ole ta­lous­kes­kus­ta tai tuo­tan­to­ra­ken­nus­ta, so­pi­mus teh­dään sen ELY-kes­kuk­sen kans­sa, jon­ka alu­eel­la pää­osa maa­ti­lan pel­lois­ta si­jait­see.

So­pi­mus on teh­ty, kun ELY-kes­kus on eril­li­sel­lä pää­tök­sel­lään hy­väk­sy­nyt ha­ke­muk­sen.

Ikä­vaa­ti­muk­set

So­pi­mus voi­daan teh­dä ja kor­vaus­ta mak­saa so­pi­mus­kau­den ai­ka­na, kun kor­vauk­sen saa­ja täyt­tää jäl­jem­pä­nä esi­te­tyt ikää kos­ke­vat vaa­ti­muk­set.

Kor­vauk­sen saa­jan tai hä­nen puo­li­son­sa on ol­ta­va so­pi­mus­kau­den al­ka­mis­ta edel­tä­vän vuo­den jou­lu­kuun 31. päi­vä­nä vä­hin­tään 18-vuo­ti­as. Vuon­na 2018 so­pi­muk­sen te­ke­vän kor­vauk­sen saa­jan tai hä­nen puo­li­son­sa tu­lee si­ten olla syn­ty­nyt vii­meis­tään 31.12.1999.

Alle 18-vuo­ti­aan kans­sa voi­daan teh­dä so­pi­mus vain sil­loin, jos hän on sol­mi­nut avio­lii­ton tai jos hän har­joit­taa maa­tila­ta­lout­ta yh­teis­o­mis­ta­ja­na yh­des­sä van­hem­pien­sa tai heis­tä jom­man­kum­man kans­sa tai täs­sä mai­ni­tun so­pi­muk­sen te­ke­mi­seen on mui­ta eri­tyi­siä syi­tä.

Jos ky­sy­myk­ses­sä on use­am­man vil­je­li­jän yh­des­sä har­joit­ta­ma maa­tila­ta­lous tai yh­tei­sö­muo­dos­sa har­joi­tet­ta­va maa­tila­ta­lous, voi­daan so­pi­mus teh­dä sil­lä edel­ly­tyk­sel­lä, että näi­den osal­ta vä­hin­tään yksi vil­je­li­jä, yh­ti­ö­mies, jä­sen tai osa­kas täyt­tää ikää kos­ke­van edel­ly­tyk­sen. Ikä­e­del­ly­tys ei kos­ke jul­kisoi­keu­del­li­sia yh­tei­sö­jä, yh­dis­tys­tä, sää­ti­ö­tä, kou­lu­ti­laa tai van­ki­la­ti­laa.

Alku­pe­räis­kas­vien yllä­pitoSo­pi­mus­eh­dot 201826.3.2018