5. Sopimuksen edellyttämät toimenpiteet

So­pi­mus teh­dään nur­mi- ja rehu­kas­vien, vil­ja­kas­vien, juu­rik­kai­den, sie­men­pe­ru­noi­den, öljy- ja kui­tu­kas­vien sekä vi­han­nes­ten maa­ti­ais­la­jik­kei­den, van­ho­jen kaup­pa­la­jik­kei­den ja van­ho­jen kaup­pa­la­jik­kei­den muun­tu­nei­den kan­to­jen yllä­pi­dos­ta. Jat­kos­sa näis­tä käy­te­tään ni­mi­tys­tä alku­pe­räis­kas­vi.

Alku­pe­räis­kas­vien yllä­pi­dos­ta teh­tä­vän so­pi­muk­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että ky­sy­myk­ses­sä on maa­ti­ais­la­ji­ke, joka ero­aa ul­koi­sil­ta omi­nai­suuk­sil­taan muis­ta la­jik­keis­ta tai on la­ji­ke­lu­et­te­los­ta pois­tu­nut kaup­pa­la­ji­ke tai on la­ji­ke­lu­et­te­los­ta pois­tu­neen kaup­pa­la­jik­keen muun­tu­nut kan­ta.

Evi­ran sie­men­tar­kas­tus­yk­sik­kö voi vel­voit­taa alku­pe­räis­kas­vin yllä­pi­dos­ta vas­taa­van hen­ki­lön lä­het­tä­mään näyt­tei­tä alku­pe­räis­kas­vis­ta tai Evi­ra voi itse otat­taa näyt­tei­tä.

Alku­pe­räis­kas­vin yllä­pi­tä­jä on vel­vol­li­nen mak­sa­maan la­jik­keen yllä­pito­tar­kas­tuk­sen kus­tan­nuk­set.

Yllä­pito­eh­dot

So­pi­muk­ses­sa kor­vauk­sen saa­ja si­tou­tuu hoi­ta­maan alku­pe­räis­kas­via so­pi­mus­eh­to­jen mu­kai­ses­ti. Kor­vauk­sen saa­jan on pi­det­tä­vä alku­pe­räis­kas­vin yllä­pi­don toi­men­pi­teis­tä muis­tiin­pa­no­ja, jois­ta on mah­dol­lis­ta tar­kas­taa yllä­pi­don ti­lan­ne.

Sa­maa alku­pe­räis­kas­via saa mark­ki­noi­da sie­me­nek­si vuo­sit­tain MMM:n vah­vis­ta­man enim­mäis­mää­rän. Ti­lal­la tu­lee va­ras­toi­da ja säi­lyt­tää vä­hin­tään kah­den vuo­den sie­men­tar­vet­ta vas­taa­va mää­rä alku­pe­räis­kas­vin kyl­vö­kel­pois­ta sie­men­tä.

Yllä­pi­don tu­lee ta­pah­tua kor­vauk­sen saa­jan ta­van­o­mai­ses­ti käyt­tä­min me­ne­tel­min, jot­ka alku­pe­räis­kas­vin yllä­pi­tä­jä on ku­van­nut la­jik­keen re­kis­te­röin­ti­vai­hees­sa.

Nur­mi­kas­vi­vil­je­lyk­set on pe­rus­tet­ta­va yllä­pito­tar­koi­tus­ta var­ten. Yllä­pito­sie­men­erä voi­daan kor­ja­ta maa­ti­lan nor­maa­li­käy­tän­nön mu­kai­ses­ti. Yllä­pito­vil­je­lys­tä ei tar­vit­se pe­rus­taa joka vuo­si. Nur­mel­ta voi­daan mui­na vuo­si­na kor­ja­ta joko nur­mi­rehu­sato tai sie­men­sato mark­ki­noin­ti­tar­koi­tus­ta var­ten. Nur­mi­kas­vien yk­sit­täi­sen yllä­pito­vil­je­lyk­sen ikä voi olla kor­kein­taan kol­me pe­rus­ta­mis­vuo­den jäl­keis­tä vuot­ta.

Yllä­pi­det­tä­vän alku­pe­räis­kas­vin se­koit­tu­mi­nen tai ris­tey­ty­mi­nen mui­den sa­man la­jin la­jik­kei­den kans­sa on es­tet­tä­vä. Yllä­pi­don ja mah­dol­li­sen muun sie­men­tuo­tan­non li­säk­si yllä­pi­det­tä­vää alku­pe­räis­kas­via saa vil­jel­lä ti­lal­la mm. re­huk­si ja lei­pä­vil­jak­si ra­joi­tuk­set­ta. Huo­mi­o­ta tu­lee kiin­nit­tää esi­kas­vei­hin sekä ris­ti­pö­lyt­teis­ten la­jien osal­ta riit­tä­viin eris­tys­e­täi­syyk­siin.

Alku­pe­räis­kas­vien yllä­pitoSo­pi­mus­eh­dot 201826.3.2018