1. Avtalsobjekt och avtalsparter

Ob­jek­tet för av­ta­let är en sort av en ur­sprungs­växt. Det krävs ing­en are­al för in­gå­en­de av av­ta­let.

En ur­sprungs­växt ska re­gi­stre­ras in­nan av­tal om upp­rätt­hål­lan­de av sor­ten in­gås med nä­rings-, tra­fik- och mil­jö­cen­tra­len (NTM-cen­tra­len). Er­sätt­nings­sö­kan­den ska an­sö­ka om re­gi­stre­ring av ur­sprungs­väx­ten och även an­sö­ka om be­slut om upp­rätt­hål­lan­de av sor­ten hos Livs­me­dels­sä­ker­hets­ver­ket Evi­ra (ne­dan Evi­ra). Först när Evi­ra har fat­tat be­slut om upp­rätt­hål­lan­de kan NTM-cen­tra­len in­gå av­tal om upp­rätt­hål­lan­de av ur­sprungs­väx­ter med er­sätt­nings­sö­kan­den.   Det lö­nar sig att an­sö­ka om av­tal i det ske­de då det är tro­ligt att Evi­ras be­slut om upp­rätt­hål­lan­de av sor­ten fat­tas.

Av­ta­let in­gås mel­lan en er­sätt­nings­ta­ga­re och den NTM-cen­tral inom vars verk­sam­hets­om­rå­de gårds­bruksen­he­tens drift­scen­trum el­ler pro­duk­tions­bygg­nad lig­ger.­

Om gårds­bruksen­he­ten inte har nå­got drift­scen­trum el­ler nå­gon pro­duk­tions­bygg­nad, in­gås av­ta­let med den NTM-cen­tral inom vars om­rå­de störs­ta de­len av gårds­bruksen­he­tens åk­rar är be­läg­na.

Av­ta­let har in­gåtts när NTM-cen­tra­len har god­känt an­sö­kan ge­nom ett se­pa­rat be­slut.

Ål­der­s­krav

Ett av­tal kan in­gås och er­sätt­ning be­ta­las un­der av­tals­pe­ri­o­den, om er­sätt­nings­sö­kan­den upp­fyl­ler de ne­dan an­giv­na ål­der­s­kra­ven.

Er­sätt­nings­ta­ga­ren el­ler den­nes make/maka ska vara minst 18 år den 31 de­cem­ber året fö­re det år då av­tals­pe­ri­o­den bör­jar. En er­sätt­nings­ta­ga­re som in­går av­ta­let år 2018 el­ler den­nes make/maka ska allt­så vara född se­nast 31.12.1999.

Ett av­tal kan in­gås med en per­son un­der 18 år en­dast om han el­ler hon har in­gått äk­ten­skap el­ler be­dri­ver jord­bruk som sam­äga­re till­sam­mans med sina för­äld­rar el­ler en för­äl­der el­ler om det finns and­ra sär­skil­da skäl att in­gå av­ta­let.

Om det är frå­ga om ett jord­bruk som be­drivs av fle­ra er­sätt­nings­sö­kan­de el­ler i form av en sam­man­slut­ning, kan av­tal in­gås un­der för­ut­sätt­ning att minst en jord­bru­ka­re, bo­lags­man, med­lem el­ler del­äga­re upp­fyl­ler ål­der­s­kra­vet. Ål­der­s­kra­vet gäl­ler inte of­fent­li­grätts­li­ga sam­fund, för­e­ning­ar, stif­tel­ser el­ler skol- el­ler fäng­el­se­lä­gen­he­ter.

Upp­rätt­hål­lan­de av ur­sprungs­sor­terAv­tals­vill­kor 201826.3.2018